راهنمای سفر به اصفهان از زبان یک اصفهانی

سفر کردن همیشه از یک جایی شروع میشود، یک وقتهایی دانشجوییم و همه چیز در سفرهای ارزان، هتلهای کم قیمت و ساندویچ بندری خلاصه میشود، یک وقتهایی هم بعد از هفتهها کار کردن، فکر لم دادن در کاناپههای یک هتل ۵ ستاره، خوردن استیک تنوری و آب گریپ فروت آتش سفر را به جانمان میاندازد. گاهی هم داستان سفر از خواندن یک مقاله شروع میشود، مقالهای در مورد سفر به اصفهان …
این مقاله یک راهنمای سفر به اصفهان است، از هزینههای سفر به اصفهان گرفته، تا معرفی جاهای تاریخی و دیدنی اصفهان. کجا برویم، چه بکنیم و همه آنچه که در این مسافرت لازم دارید. برویم ببینیم در اصفهان چه خبر است.
اصلا چرا سفر به اصفهان؟
نصف جهان. بله، البته اینروزها شاید این شعار «اصفهان، نصف جهان» کلیشه شده باشد. اما شاهکارهای معماری اصفهان در سطح جهانی و بینالمللی مطرح است و کسی نمیتواند منکر این باشد. قرنها گذشته است، اما هنوز هیچ کجای جهان نمیتوانید میدان نقش جهان را ببینید. معماران فراوانی سراسر جهان پلهای متنوع با مصالح رنگارنگ ساختهاند، اما هنوز خواجو و سی و سه پل اصفهان نظیر ندارد.
از همه اینها گذشته، چه کسی میتواند در برابر وسوسه قدم زدن در سنگفرشهای محله سنگتراشها، نوشیدن قهوههای دستساز ارمنیها و گوش سپردن به آوازهای نوازندههای خیابانی این محله مقاومت کند؟ یا کسی هست که در برابر زیباییهای مسجد شیخلطفالله دیوانه نشود؟
دست به کار شوید، آستینها را بالا بزنید و یک برنامه اساسی برای سفر به اصفهان بچینید. البته بعد از اینکه این مقاله را کامل خواندید و با اصفهان زیبا کامل آشنا شدید.
جستجو و رزرو تور اصفهان در علی بابا
خب حالا وقت ان است که کمی اطلاعات کلی در مورد اصفهان را با هم مرور کنیم.
اصفهان کلا چه جور شهری است؟
مواردی که در ادامه میخوانید کلیاتی از اصفهان هستند که میتوانند قبل سفر اصفهان به شما دید خوبی بدهند.
برداشت اول: شهری تمیز و باطراوت
چیزی که در مورد اصفهان اول از هرچیز توجهتان را جلب خواهد کرد، سرسبزی و تمیز بودن آن است. انصافا در این زمینه شهرداری اصفهان خیلی خوب عمل کرده. با اکثر مسافرینی که تا به حال حرف زدهام، از تمیزی اصفهان لذت بردهاند. بدون اغراق میتوانم بگویم که اصفهان یکی از تمیزترین و سرسبزترین شهرهای ایران است. کافی است کمی در خیابانهای چهارباغ عباسی زیر سایه درختان چنار قدم بزنید، تا بفهمید چه میگویم.
برداشت دوم: کهنهشهر امروزی
وقتی از بافت سنتی حرف میزنم، منظورم خانههای متروکه و درب و داغان و کوچه پسکوچههای کثیف و رنگ و رو رفته نیست. از قضا اصفهان شهری است که خیلی هم خوب به روز شده، اما توانسته است که بافت سنتی خود را هم به خوبی و زیبایی حفظ کند. منظورم چیست؟
منظورم این است که همه چیز در اصفهان با حفظ اصالت قدیمی شهر انجام شده. شما در اصفهان به ندرت آسمانخراشهای چندین و چند طبقه میبینید و خیلی از بافت و بناهای قدیمی به زیبایی احیا شدهاند. در ادامه از این فضاها بیشتر میخوانید.
برداشت سوم: شهری نیمچه کویری
اصفهان در منطقه کویری قرار گرفته و به همین دلیل آب و هوای آن نسبتا خشک است، اختلاف دمای شب و روز نسبتا زیاد است. تابستانها گرم و زمستانهایش سرد است. در اصفهان اصولا بارندگیهای ممتد و طولانی نداریم. بهترین زمان سفر به اصفهان از نظر آب و هوا، پاییز و بهار است، چراکه هوا بسیار عالی است و میتوانید پیاده بسیاری از جاهای شهر را بگردید.
آب و هوای اصفهان چگونه است؟
همانطور که بالاتر اشاره کردم، آب و هوای اصفهان تقریبا کویری است، اختلاف دمای هوای روز و شب بالاست، زمستانها سرمای خشکی دارد و عموما بادهای سردی میوزد. تابستانها هوای نسبتا گرم و خشکی دارد. بالاترین درجه حرارت به ۴۰ درجه میرسد. بهار و پاییزهای زمستان هوا مناسب است. میانگین در شهر اصفهان نسبتا پایین است و معمولا از بارانهای ممتد خبری نیست و بارشها زود قطع میشوند.
چطور خودمان را به اصفهان برسانیم؟
خب البته که سوال ساده و پیشپاافتادهای است. این سوال صرفا بهانهای است برای اینکه ترمینال، فرودگاه و ایستگاه قطار اصفهان را معرفی کنم.
فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان
فرودگاه اصفهان بیرون از شهر اصفهان قرار گرفته و با ماشین حدود نیم ساعت تا شهر اصفهان فاصله دارد. به نظر من به جای استفاده از تاکسیهای گران فرودگاه، سرویسهای اینترنتی مانند اسنپ و تپسی استفاده کنید. راستی در مورد فرودگاه اصفهان یک مقاله کامل در مجله علی بابا داریم، که مینا همکارم آن را نوشته، اطلاعات بیشتر را در مقاله همه چیز درباره فرودگاه اصفهان بخوانید.
جستجو و خرید بلیط هواپیما در علی بابا
ترمینالهای اتوبوسرانی اصفهان
اصفهان ۴ ترمینال اتوبوسرانی دارد:
- ترمینال کاوه که در شمال شهر اصفهان در خیابان کاوه قرار دارد و تقریبا اصلیترین ترمینال اصفهان محسوب میشود. بیشتر مقاصد و شهرهای ایران از این ترمینال انجام میشود.
- ترمینال صفه که در جنوب شهر اصفهان ابتدای جاده اصفهان شیراز قرار گرفته. این ترمینال بعد از کاوه، مهمترین ترمینال اصفهان محسوب میشود.
- ترمینال جی که در شرق اصفهان در خیابان جی قرار گرفته و مسیر تهران و یزد را پشتیبانی میکند.
- ترمینال زاینده رود که در غرب اصفهان در بلوار میرزا کوچکخانجنگلی قرار دارد.
البته حجم زیادی از ترددهای اصفهان در ترمینال کاوه و صفه انجام میشود. اما به طور کلی دسترسی به ترمینالهای اصفهان راحت است. با اتوبوسهای خط صفه ملکشهر به راحتی میتوانید به ترمینال صفه بروید. برای سایر ترمینالها هم خطهای اتوبوس وجود دارد.
جستجو و خرید بلیط اتوبوس در علی بابا
ایستگاه راه آهن اصفهان
یکی از راحتترین و بیدغدغهترین انواع سفر، سفر با قطار است. به خصوص اگر بخواهید به صورت گروهی سفر کنید. راهآهن اصفهان در میدان آزادی، خیابان هزار جریب، ۵ کیلومتری جاده شیراز، روبه روی سپاهان شهر قرار گرفته است.
جستجو و خرید بلیط قطار در علی بابا
حمل و نقل عمومی در اصفهان
حمل و نقل عمومی در اصفهان تقریبا راحت است و به اکثر مسیرهای وسیلههای حمل و نقل عمومی وجود دارند. اگر در سفر اصفهان تعدادتان بیش از ۲ نفر است، اسنپ و تپسی هم گزینههای خوبی برای رفت و آمد است. اما من به شما پیشنهاد میکنم که خیلی از مسیرها را پیاده بروید و لذت کفش کردن نقطه به نقطه اصفهان را تجربه کنید. علاوه بر تاکسی و اتوبوس متروی اصفهان در بسیاری از مسیرها هم فعال شده و رفت و آمد در اصفهان را خیلی راحتتر از قبل کرده است. اگر به سایت اصفهان ترافیک سر بزنید، میتوانید در تمام مسیرها روشهای مختلف برای رفت و آمد را ببینید.
[irp posts=”483″ name=” عوارض جسمانیِ سفر با هواپیما؛ پرواز با آدامس و آبنبات”]
اصفهان کجا اقامت کنیم؟
اصفهان یکی از توریستیترین شهرهای ایران است. بنابراین همهجور هتل و اقامتگاه و متناسب با هر سلیقه و بودجهای پیدا میشود. اگر برای سفر اصفهان بودجه زیادی کنار گذاشتهاید و میتوانید برای اقامت خود هزینه خوبی بکنید، هتلهای ۵ ستاره و ۴ ستاره مانند هتل شاه عباس اصفهان، هتل کوثر و هتل آسمان گزینههای عالی هستند.
اما اگر به دنبال هتلهای باکیفیت و ارزانقیمت فکر میکنید، هتل جلفا (با موقعیت مکانی عالی و فاصله کمتر از ۵ دقیقه با کلیسای وانک)، هتل طوطیا، هتل ایران در آمادگاه و هتل ویانا (که با اینکه یک ستاره است، بسیاری از کاربران از تمیزی و برخورد خوب کارکنان آن تعریف کردهاند).
یک انتخاب دیکر برای اقامت در اصفهان، اقامت در اقامتگاههایی است که از قضا در اصفهان هم کم نیستند. معروفترین اقامتگاههای اصفهان، اقامتگاه رگراگ، آریو و پاسارگاد است.
جستجو و رزرو هتل در اصفهان در علی بابا

هزینههای سفر به اصفهان
من هزینههای سفر به اصفهان را به چند بخش مجزا تقسیم میکنم تا شما به تفکیک هزینههای سفر به اصفهان را ببینید.
۱- هزینه بلیط سفر به اصفهان
بسته به اینکه بخواهید با هواپیما، اتوبوس یا قطار بخواهید به اصفهان سفر کنید، هزینهها تغییر میکند. برای اینکه از آخرین قیمتها مطلع باشید و بر اساس مقصدتان هزینهها را ببینید، کافی است روی لینکهای زیر کلیک کنید، تا در هر تاریخی که میخواهید سفر کنید، قیمت بلیط اصفهان را ببینید.

۲- هزینه اقامت در اصفهان
هزینه اقامت در اصفهان به جایی که شما قرار است ساکن باشید، خیلی بستگی دارد. اما به طور کلی میتوانم اینطور بگویم که شما از شبی ۵۰ هزار تومن میتوانید در اصفهان اقامت داشته باشید تا شبی ۴۰۰ هزار تومن. (این رنج قیمت مربوط به تابستان ۹۸ است). میتوانید تمام هتلها و اقامتگاههای اصفهان در جاباما را ببینید، امکاناتش را بسنجید، موقعیت مکانیشان را ببینید، نظرات کاربران را بخوانید و بر اساس تمام این موارد تصمیم بگیرید که کدام هتل یا اقامتگاه برایتان مناسبتر است. اگر تعدادتان زیاد است و یا خانوادگی سفر میکنید، هزینههای اقامتگاه برای شما کمتر از هزینه هتل میشود.

جستجو و رزرو هتلها و اقامتگاههای اصفهان در جاباما
هزینه رفت و آمد در اصفهان
اگر به پیادهروی و استفاهد از وسایل حمل و نقل عمومی مانند مترو، اتوبوس و تاکسی عادت داشته باشید، که هزینه رفت و آمد در اصفهان اصلا زیاد نیست. حتی هزینه اسنپ (به خصوص اگر بیش از یکنفر باشید) هم به نسبت تهران خیلی بهصرفهتر است. اتوبوس، تاکسی و مترو هم تقریبا در بیشتر مسیرهای اصفهان وجود دارد و بسیاری از جاهای دیدنی اصفهان به هم نزدیک هستند و مسیرهای زیادی را میتوان پیاده طی کرد.
میدانستید…
متروی اصفهان پروژهای بود که در سال ۱۳۸۰ استارت خورد. اما بافت تاریخی اصفهان داستانها و ماجراهای زیادی برای آن بهوجود آورد و روند پروژه را بهشدت کند کرد. فونداسیون سی و سه پل در مسیر مترو قرار گرفت و کلی دردسرهای دیگر. اما متروی اصفهان به راه افتاد و یکی از قشنگترین متروهای ایران کار خود را شروع کرد.
بهترین زمان سفر به اصفهان
از آنجاییکه اصفهان شهری کویری است، زمستانها و تابستانهای آن هوای خشکی دارد و این خشکی هوا سرما یا گرما را شدیدتر نشان میدهد، به همین دلیل بهترین زمان سفر به اصفهان پاییز و بهار است. بهترین ماه اصفهان هم اردیبهشت است. من به شما پیشنهاد میکنم که هرگز عید را برای سفر به اصفهان امتحان نکنید؛ چراکه اینقدر شلوغ است که بیشتر زمان شما در ترافیک و صفهای طویل بلیط مکان های دیدنی اصفهان میگذرد. میدان نقش جهان هم آنقدر شلوغ میشود که نمیتوانید قدم از قدم بردارید. بنابراین اگر بخواهم حرفهایم را خلاصه کنم:
- ایام عید و تعطیلات بیش از دو روز اصفهان خیلی خیلی شلوغ است و از آنجایی که چراغ قرمزهای زیادی دارد، بخش زیادی از زمان شما در ترافیک، صفوف طولانی و ازدحام آدمها میگذرد. در این زمان مسافرت اصفهان چندان توصیه نمیشود.
- تابستانهای اصفهان خیلی گرم است، بارندگی آن بسیار اندک و گرمای آن گرمای خشکی است. پس اگر گرما اذیتتان میکند و به اصطلاح آدم گرمایی هستید، اصفهان در تابستان به شما توصیه نمیشود.
- زمستانهای اصفهان، زمستانهای سردی است و این سرما عموما تا مغز استخوان شما نفوذ میکند، چراکه بارندگی اصفهان کم است، اما شهرهای اطراف آن مانند شهرکرد و اطرافش بارشهای سنگین برف دارند و در سرمای زمستان اصفهان هم تاثیر میگذارد. علاوه بر این زمستان اصفهان سرشار از سوزهای سرد زمستانی است که همین ممکن است، اذیتتان کند. البته اگر به سرما عادت دارید میتوانید از زمستان اصفهان لذت ببرید. اما اگر با اولین وزش باد سرد به بخاری و شوفاژ پناه میبرید و به لرزش میافتید، زمستان اصفهان چندان خاطره خوشایندی برایتان نخواهد بود.

بهترین مراکز خرید اصفهان
برای خیلی از افراد، خرید جزء جدانشدنی از سفر است و اصلا سفر بدون خرید معنا ندارد. خب اگر که جزو این دسته هستید، از سفر به اصفهان بینهایت لذت خواهید برد، چراکه یکی از بزرگترین، شیکترین و جذابترین مراکز خرید ایران، یعنی سیتی سنتر در اصفهان قرار گرفته. به سیتی سنتر مفصلتر خواهیم پرداخت. اما برویم ببینیم که بهترین مراکز خرید اصفهان کدام موارد هستند. در این مقاله هم پاساژهای لوکس و مدرن و هم بازارهای بزرگ و سنتی را معرفی خواهم کرد.
۱- مجموعه سیتی سنتر اصفهان
از آنجایی که من عاشق سیتیسنتر و فضاهای ریز و درشت اطرافش هستم، اول از هرچیز سیتی سنتر را به شما معرفی میکنم. معرفی سیتی سنتر در یک پاراگراف نمیگنجد. اما چاره چیست؟ دوربین را روی دور تند باید بگذارم.
سیتی سنتر فقط یک مرکز خرید نیست، بلکه یکی از بهترین مراکز فرهنگی و تفریحی اصفهان است. پردیس سینمایی سیتی سنتر، شهربازی، فودکورت و انواع اقسام رستورانها، نگارخانه سیتی سنتر و موزه تنها بخشی از بخشهای سیتی سنتر است. از طرف دیگر روز به روز بخشهای مختلف آن در حال توسعه هستند.

اکثر برندهای مطرح چه در بخش پوشاک چه در بخشهای دیگر در سیتی سنتر شعبه دارند. علاوه بر این در فروشگاههای دیگر (به ویژه در زمانهای حراج) اجناس باکیفیت و قیمت مناسب میتوانید پیدا کنید.
دو رستوران مهم اصفهان که در سیتی سنتر هم شعبه دارند، خانگستر و هرمس هستند، که فضای بسیار مناسبی هم دارند.

خلاصه که کلا چه بخواهید بخرید و چه نخواهید، حتما حتما سیتیسنتر را ببینید.
۲- مجتمع پارک اصفهان
مجتمع پارک اصفهان در خیابان چهارباغ بالا، یکی از قدیمیترین و مهمترین خیابانهای اصفهان قرار گرفته. اگر هوا خوب باشد، پیادهروی در میان درختان روبه آسمان چهارباغ بالا خیلی باصفاست و میتوانید پیاده به مجتمع پارک بروید. مجتمع پارک یکی از مجموعه تجاریهای روباز اصفهان است.
زمانی که من بچه بودم (حدود بیست، بیست و پنج سال پیش)، مجتمع پارک اصفهان یکی از اصلیترین مراکز خرید اصفهان بود و پاتوق بسیاری از جوانها. آنموقعها مجتمع پارک رفتن، حس و حال کاملا متفاوتی داشت. اما با گسترش مراکز خرید و روی کار آمدن مراکز خرید جدید، مجتمع پارک دیگر آن شور و حال سابق خود را از دست داد. البته هنوز هم فروشگاههای زیادی در مجتمع پارک هستند و هنوز هم میتوانید چیزهای زیادی بخرید. اما در کل انتظار زیادی نداشته باشید.
۳- مرکز خرید جلفا و خیابان خاقانی
مرکزر خرید جلفا یکی از مراکز خرید جدید اصفهان است که در خیابان خاقانی کوچه فلان قرار گرفته. مرکز خرید جلفا از آن مراکز خرید خیلی بزرگ نیست، یک پاساژ کوچک، جمعوجور و دو طبقه است. این پاساژ را از این جهت معرفی کردم که در خیابان خاقانی قرار گرفته و اگر اجناس دلخواهتان را نتوانستید، پیدا کنید، میتوانید به خیلی از فروشگاههای دیگر که در همین خیابان قرار گرفتهاند سر بزنید. سرتاسر خیابان خاقانی پر از فروشگاههای رنگارنگ است که انواع اقسام فروشگاهها (از لباسفروشی گرفته تا وسایل خانه، تزئینی و چیزهای دیگر) در آن وجود دارد. خاقانی و جلفا از مناطق ارمنی نشین اصفهان است، به همین دلیل خیلی از فروشندهها ارمنی هستند و حتما در این خیابان چیزهای خوبی برای خرید پیدا میکنید.

در مورد قیمتهای خاقانی اینطور میتوانم بگویم که شما با همه جور قیمتی میتوانید خرید کنید. اما به طور کلی قیمتها در این منطقه از متوسط کمی بالاتر است. اما حتما میتوانید اجناس باکیفیت و به درد بخور در این خیابان پیدا کنید.
هر زمان هم که گرسنه شدید و خواستید چیزی بخورید، رستورانهای زیادی در این خیابان وجود دارند، اما مهمترین این رستورانها ساندویچ آنا (که پیشنهاد میکنم، حتما سیبزمینیهایش را امتحان کنید) و پیتزا نمی دونم چی چی و البته پیشنهاد صددرصد من به شما رستوران آرابو است که در محله جلفا قرار گرفته و تا خاقانی حدود ۱۰ دقیقه پیادهروی فاصله دارد.
۳- بازار بزرگ قیصریه
بازار قیصریه در ضلع شمالی میدان نقش جهان قرار گرفته و میدان نقش جهان را به میدان عتیق متصل میکند. برای من یکی از مهمترین جذابیتهای بازار صفویه حفرههای نوری که در سقف قوسها تعبیه شده و با یک خط راست و مستقیم نور روز را به فضای نیمه تاریک بازار هدایت میکند و رد نورها را به زمین میکشاند.
شاید براتون جالب باشه بدونید…
میدان عتیق اصفهان در زمان سلجوقیان مهمترین میدان اصفهان بوده و میدان نقش جهان در زمان صفویان. بازار قیصریه انگار که نوعی گذر تاریخی است، که ما را از عهد صفوی به عهد سلجوقی میبرد. گذر جالبی است نه؟ پس گشتن در این بازار جذابیتهای تاریخی مخصوص به خود را دارد.
جاهای تاریخی اصفهان
معروفترین دیدنی های اصفهان جاهای تاریخی آن هستند. اما چرا؟ در ادامه بخوانید.
۱- میدان نقش جهان؛ دومین میدان بزرگ جهان
بله میدان نقش جهان که با نامهای میدان شاه و میدان امام هم شناخته میشود، دومین میدان بزرگ جهان است. نیمی از بار نصف جهان بودن اصفهان را میدان نقش جهان به دوش میکشد. میدان شاه ۵۶۰ متر طول و ۱۶۰ متر عرض دارد. از لذت قدم زدن و راه رفتن در طلوغ و غروب این میدان هرچقدر بگویم کم گفتهام. میتوانید ساعتها در این میدان، کوچههای حوالی آن و سوراخ سنبههایش بگردید و خسته نشوید. پیشنهاد من به شما این است که حتما زمانی که سرحالید به میدان امام بیایید، چراکه بیشترین دیدنیهای اصفهان را همینجا میتوانید ببینید. اگر از درشکهسواری و بالا پایین شدن روی اسب هم لذت میبرید، یک دور میدان را در جوار اسبها بگردید.
میدان نقش جهان در زمان شاه عباس صفوی ساخته شد؛ درست زمانی که شاهعباس پایتخت را از قزوین به اصفهان منتقل کرد، شهر اصفهان را از نو ساخت و بهترین شاهکارهای معماری جهان را خلق کرد. میدان نقش جهان شامل فضاهای زیر است.
- مسجد شیخ لطف الله که در ضلع شرقی قرار دارد.
- مسجد شاه یا مسجد امام که در جنوب میدان قرار گرفته.
- بازار قیصریه که در شمال میدان نقش جهان قرار گرفته.
- عمارت عالی قاپو که در ضلع غربی قرار دارد.

۲- مسجد جامع اصفهان، تجربۀ قرنها مسجدسازی
اگر اصفهان، تنها یک بیابانِ خشکِ خشک بود و هیچ برای دیدن نداشت، بهجز مسجد جامع، دیدن مسجد جامع اصفهان دلیلی کافی برای سفر به اصفهان بود. مسجد جامع اصفهان که با نامهای مسجد عتیق و مسجد جمعه هم شناخته میشود. مسجدی که داستان ساخت آن به قرن دوم هجری برمیگردد و از اولین مساجد اسلام به شمار میآید. الگوی اولیه این مسجد الگوی عربی بود، بعدها سلجوقیان آن را به یک مسجد چهارایوانی بدل کردند، ایلخانان، تیموریان، صفویان و قاجار هر کدام یک بخش این مسجد را تکمیل کردند. حالا در گوشه گوشۀ مسجد که قدم بزنید، هر گل و خشت و آجر یادبودی از یکی از پادشاهانی است که بر ایران حکومت میکردند و البته که شاهکاری شگرف و عظیم است.
میدانستید…
مسجد جامع اصفهان از سال ۲۰۱۲ در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو ثبت شد. بنای اولیه این مسجد (که در قرن ۲ ساخته شده بود، یک قرن بعد از ساخت آن تخریب شد و به جای آن مسجدی با ابعاد وسیعتر ساخته شد. به مرور با توسعه شهر اصفهان و زیاد شدن جمعیت، دیگر مسجد جامع سابق جوابگوی نیازهای مردم نبود؛ بنابراین بسیاری از خانهها و زمینهای اطراف مسجد خریداری شد و سبک ان هم به سبک مساجد شبستانی تغییر کرد.

همانطور که بالاتر گفتم، مسجد جامع اصفهان در دورههای تاریخی مختلف تغییرات متنوعی داشته، اما بیشترین تغییرات آن در زمان سلجوقیان انجام شد که این مسجد را به یک مسجد چهارایوانی تبدیل کردند. چهار جهت جغرافیایی این مسجد هر کدام داستان یک سلسله و یک تاریخ است.
- ضلع شمالی مسجد که ایوان درویش و گنبد تاجالملک در آن قرار گرفته. ضلع شمالی مسجد پر از کتیبههایی از دوران صفوی و سلجوقی است.
- ضلع جنوبی مسجد که ایوان شاه در آن قرار گرفته. ساختمان اصلی مسجد به سبک عربی در این قسمت قرار داشت. گنبد نظامالملک هم دقیقا همینجا روبروی گنبد تاج الملک قرار گرفته. در این بخش هم کتیبههای زیادی میبینید، معروفترین این کتیبهها کتیبه شاه طهماسب برای بخشش مالیات و توبهنامه اوست.
- ضلع غربی مسجد که ایوان استاد در آن قرار گرفته، میزبان یکی از دیدنیترین محرابهای جهان است؛ محراب سنگی اولجایتو. اگر مسافرت اصفهان را در پیش دارید، به چشمان خود قول یکی از دیدنیترین مساجد جهان را بدهید.
- ضلع شرقی میدان که ایوان شاگرد در آن قرار گرفته و در تصویر بالا میتوانید آن را ببنید. بیشتر این بخش میدان توسط سلجوقیان ساخته شده.
آدرس دقیق مسجد جامع اصفهان
اگر در میدان نقش جهان هستید، کافی است که محور جنوبی را ادامه دهید و از میان دهانههای قیصریه راه میدان عتیق را در بگیرید. در کمتر از ۲۰ دقیقه به مسجد جامع عتیق میرسید. آدرس دقیق مسجد جامع عتیق در میدان عتیق (سبزه میدان یا میدان کهنه) در خیابان علامه مجلسی قرار گرفته. برای دسترسی راحتتر شما لینک دسترسی مسجد جامع اصفهان از طریق گوگل مپ را اینجا برایتان قرار دادهایم.
۳- پل خواجو؛ هارمونی بیهمتای قوسهای آجری
پل خواجو تنها شاهکار اصفهان نیست. شاهکار معماری سازهها و پلها در تمام جهان است. این شاهکار معماری که روی آبهای زاینده رود بنا شده، در زمان شاه عباس صفوی ساخته شد. خیلی از کسانی که مسافرت به اصفهان میآیند، پل خواجو و سی وسه پل را با هم اشتباه میگیرند، راحتترین راه برای تمایز این دو پل، ساختمانی است که در میانه پل خواجو قرار گرفته و بیگربیگی نام دارد. این فضای دلانگیز برای اقامت موقت شاه عباس و خاندان او تعبیه شده بود.
طول این پل ۱۳۳ متر و عرضش ۱۲ متر است. سفر اصفهان بدون گذشتن از پل خواجو بیمعناست و حتما یک چیزی کم دارد. یک طرف پل خواجو بلوار آینه خانه و خیابان ابشار قرار دارد. در سمت دیگر آن خیابان کمال اسماعیل و مشتاق قرار دارند. آدرس دقیقتر پل خواجو را میتوانید در این نقشه ببینید.
میدانستید…
شاید برایتان جالب باشد که بدانید که زاینده رود برای اصفهان فقط یک رودخانه نیست. زاینده رود به نوعی شهر را به دو قسمت تقسیم کرده و اهالی اصفهان گاهی محلههای مختلف اصفهان را با اینور آب و آنور آب میشناسند.
۴- سی و سه پل، ضرباهنگ شهر اصفهان
سی و سه پل با سی و سه دهانه خود و طول ۲۹۵ متر (بیش از ۲ برابر طول پل خواجو) که روی زاینده رود قرار گرفته، طولانیترین پل اصفهان است. در حقیقت در این بخش رودخانه از همه نقاط دیگر پهنتر است، پس با این اوضاف سی وسه پل هم طولانیترین پل اصفهان محسوب میشود. سی و سه پل اصفهان به دستور الله وردی خان در زمان صفویه ساخته شد. سازه این پل تاریخی یکی از پیشرفتهترین و هوشمندانهترین سازههای پلی جهان است؛ چراکه این سازه هرچقدر بیشتر رطوبت جذب کند، قویتر و مستحکمتر خواهد بود. (میتوانید تصور کنید که خشک شدن آب زاینده رود چه تهدید جدی برای سی و سه پل، پل خواجو و تمام خاطراتی است که روی این پلها گذشته است).
سی و سه پل اصفهان، خیابان چهارباغ بالا را به چهارباغ عباسی متصل میکند. بنابراین این پل در تقاطع خیابان چهارباغ و زاینده رود واقع شده است. آدرس دقیقتر این پل را در گوگل مپ میتوانید ببینید.
سوغاتیهای اصفهان کدام هستند؟
شهر اصفهان سوغات زیادی دارد، ما در مقالههای دیگری در مجله علی بابا هم به سوغات اصفهان و هم به سوغات سایر شهرهای ایران پرداختهایم. در این بخش تنها مختصری به این موارد میپردازیم.
خوراکیهای مخصوص اصفهان
۱- بریان: اکثر قریب به اتفاق مسافران اصفهان، این غذا را با نام بریانی میشناسند که اشتباه است. من به عنوان یک اصفهانی ارجمند از شما تقاضا دارم که این غذا را درست تلفظ کنید. این غذا از گوشت گوسفند تهیه میشود، عموما چرب است و با نان و پیاز و سبزی سرو میشود. بریان یکی از محبوبترین غذاهای اصفهان است. بهترین بریانیهای اصفهان، بریانی اعظم در کمال اسماعیل، بریانی حاجمحمود (که دو شعبه دارد، یکی در بازار قیصریه و دیگری در هتل کوثر است)، بریانی ریحون در خیابان بوستان ملت است.
۲- خورشت ماست: البته که خورش ماست خورشت نیست و یک دسر است که از ماست، زعفران و گوشت گردن تهیه شده و بیاندازه خوشمزه است. یکی از بهترین جاهایی که در اصفهان میتوانید خورشت ماسا بخورید، رستوران شهرزاد در چهارباغ عباسی است.
۳- گز و پولکی: گز و پولکی ۲ تا از خوشمزهترین و محبوبترین سوغاتیهای اصفهان هستند، آنقدر محبوبیت این دو عزیز زیاد است که من هر طرف تهران که میروم، از من پولکی و گز میخواهند. گز یک شیرینی آردی است که مغز آن پسته یا بادام است. پولگی هم تقریبا شبیه آبنبات است که در طعمهای متنوعی قرار دارد و با چای حسابی میچسبد. معروفترین برندهای گز اصفهان، گز مظفری، گز شیرین و گز بولداجی است.
صنایع دستی مخصوص اصفهان
بله قطعا که سوغاتی های اصفهان به خوردنیجات محدود نمیشود. اگر عاشق هنر و صنایع دستی هستید، حتما یک روز کامل را به میدان نقش جهان اختصاص بدهید تا با انواع هنرها و صنایع دستی اصفهان آشنا شوید. اما مهمترین صنایع دستی اصفهان موارد زیر هستند:
۱- قلمزنی؛ هنر دقت و ظرافت
هنر قلمزنی هنر کندن و تزئین نقش و نگارهای مختلف روی فلز (بهخصوص مس) است. و قلمزنی اصفهان شهرت جهانی دارد. قلمزنی به روشهای مختلف انجام میشود. اگر به دیدن و اجرای زنده فرآیند قلم زنی علاقه دارید، میدان نقش جهان بهترین جا برای شماست. در حجرههای مختلف میدان بسیاری از استادکاران را در حین اجرای قلم زنی خواهید دید و میتوانید برای خودتان، رفقا، خانواده و هرکه اراده کنید، یکی از بهترین سوغاتهای ایران را بیاورید.
۲- خاتمکاری؛ وحدت در کثرت، کثرت در وحدت
الحق که خاتم کاری یکی از هنرمندانهترینِ هنرهاست. در مورد خواستگاه خاتم کاری بین علما اختلاف است و برخی شیراز را منشا این هنر زیبا میدانند. (ما اصفهانیها که بدمان نمیاید نقطه شروع این هنر را به اصفهان نسبت دهیم، اما به هرحال اطلاعات دقیقی در دستمان نیست). به طور کلی خاتم کاری از کنار هم گذاشتن چندضلعیهای منتظم کنار یکدیگر ساخته میشود. مشهورترین محصول خاتم کاری قلمدان است که اتفاقا برای سوغاتی هم بسیار مناسب است.
معروفترین رستوران های اصفهان
اصفهان رستوران های زیادی دارد و انتخاب ۵ رستوران به عنوان بهترین رستورانها واقعا راحت نیست. اما به هرحال من تلاش خودم را میکنم که مطرحترین و پرطرفدارترین رستوران های اصفهان را به شما معرفی کنم.
۱- رستوران شهرزاد اصفهان، غذاهای خوشعطر ایرانی زیر چتر قاجار
شهرزاد یکی از باکیفیتترین رستورانها در تمام ایران است. بیشتر غذاهای شهرزاد کیفیت فوقالعادهای دارند و قطعا از آن طعمهای بهیاد ماندنی عمرتان خواهد بود. خورشت ماست رستوران شهرزاد یکی از خوشطعمترین خورشت ماستهایی است که در تمام اصفهان میتوانید پیدا کنید. دکور رستوران به سبک قاجار طراحی شده و به نوعی قهوه خانههای قدیمی را به یادتان میآورد. اما اگر از ایرادات این رستوران بخواهیم بگویم، مدت زمان انظار است؛ در روزهای غیر تعطیل عموما این انتظار چندان آزاردهنده نیست. اما در روزهای تعطیل عموما شما باید در فضای بیرون رستوران منتظر بمانید تا نوبتتان بشود. اگر افراد پیر و ناتوان همراه شما باشند، ممکن است اذیت شوند. تنها ایراد رستوران شهرزاد همین است و من امیدوارم که در آینده نزدیک شهرزاد فکری به حال این مشکل بکند.

راستی موقع ترک رستوران شهرزاد شما را به یک عدد گز خوشمزه اصفهانی مهمان خواهد کرد. این رستوران در خیابان چهارباغ عباسی قرار گرفته، آدرس دقیقتر رستوران شهرزاد را در نقشه زیر میتوانید ببینید.
۲- کافه رستوران هرمس؛ یک طراحی متفاوت و منحصربهفرد
اگر معمار، طراح داخلی و یا گرافیست هستید، حتما از هرمس خوشتان خواهد آمد؛ به خصوص شعبه میدان جلفا. کافه رستوران هرمس دو شعبه دارد، یکی حوالی میدان جلفا و دیگری سیتی سنتر اصفهان است. رستوران هرمس جلفا دکور و طراحی بسیار جذابی دارد. سالاد سزار و پاستاهای آن یکی از محبوبترین غذاهای هرمس هستند. اما چیزی که در مورد هرمس وجود دارد این است که مدیریت و آشپزهای آن چندین مرتبه تغییر کردهاند و خود من به شخصه تا به حال با چند کیفیت مختلف در آنجا سالاد سزار خوردهام. به همین دلیل نمیتوانم در این رابطه نظر قطعی بدهم. اما در اینکه یکی از بهترین رستورانهای حوالی جلفاست شکی نیست و قطعا تجربه جذابی خواهد بود.
هرمس سیتی سنتر یک بالکن بزرگ هم دارد که میز و صندلی چیدهاند و اگر عاشق فضاهای خارجی هستید، هرمس انتخاب خوبی است.
۳- رستوران خوان گستر، خوشمزه و لاکچری
خوان گستر از محبوبترین رستورانها هم در میان اصفهانیها و هم مسافران است و از رستورانهای گران اصفهان به شمار میرود. و بوفه سالاد و دسر این رستوران به صورت سلف سرویس است. خوان گستر ۳ شعبه دارد، یکی لابی هتل جلفا و دیگری در خیابان آتشضگاه که کمی تا مرکز شهر فاصله دارد و دیگری در سیتی سنتر.
و در پایان
اگر به اصفهان رفتهاید، که قطعا جاهایی از اصفهان هست که ندیدهاید و باید باز هم ببینید (این هیچ ارتباطی به اصفهانی بودن من ندارد). اما اگر به اصفهان نرفتهاید، در اولین فرصت حتی دو روز هم که شده به این شهر خوش آب و هوا بروید و لذت ببرید.