غار کتله‌خور زنجان

غار کتله خور زنجان؛ یک آهکی مرموز دست‌ساخته‌ طبیعت

غار کتله خور تنها غار طبقاتی آهکی جهان

یکی از دست‌ساخته‌های طبیعت که بخشی از آن می‌تواند برای همیشه کشف‌نشده باقی بماند، غارها به ویژه غار کتله خور است. دسترس‌ی‌نداشتن به بعضی از بخش‌ها، غارها را برای همیشه مرموز می‌کند. شهر زنجان غاری آهکی دارد که نه‌فقط یکی از جاهای دیدنی زنجان، بلکه اثری خاص تاریخی و جهانی است.

غار کتله خور زنجان تنهاترین غار طبقاتی آهکی جهان است که ۷ طبقه دارد و در دنیا بی‌نظیر است؛ اما فقط تعداد زیاد طبقات، این غار را متمایز نکرده؛ بلکه شبیه به قندیل‌های رنگی و شفاف و مجسمه‌های آهکی آن هم در جای دیگری وجود ندارد. شاید اسم این غار را زیاد نشنیده باشید، برای همین در این مقاله از مجله گردشگری علی‌بابا شما را با خودمان به زنجان می‌بریم.

غار کتله‌خور کجاست؟
این غار اسرارآمیز در استان زنجان، ۵کیلومتری شهر گرماب از توابع شهر خدابنده و میان کوه‌های آهکی بخش جنوبی روستای گرماب قرار دارد.
مهم‌ترین ویژگی غار کتله‌خور چیست؟
مهم‌ترین ویژگی کتله‌خور که آن را از دیگر غارهای آهکی جهان متمایز می‌کند، تعداد طبقات است. کتله‌خور تنها غار آهکی جهان است که ۷ طبقه دارد.
دیدنی‌های نزدیک به غار کتله‌خور کدام است؟
از دیدنی‌های نزدیک غار می‌توانم به دریاچه بالیخلی بولاغی، برج‌های سلجوقی خرقان، پشت قلعه بیجار، مقبره پیر تاکستان و گنبد سلطانیه اشاره کنیم.
در چه ساعاتی می‌توان از غار کتله‌خور را دید؟
ساعت بازدید از غار بین ۱۰ صبح تا ۶ عصر است و برای بازدید هم باید بلیط بخرید.
قدمت غار کتله‌خور به چه زمانی مربوط می‌شود؟
بعضی از منابع گفته‌اند که قدمت غار به ۱۲۰ میلیون سال قبل برمی‌گردد و بعضی دیگر از منابع، زمان شکل‌گیری غار را حدود ۳۰ میلیون سال قبل می‌دانند.

معرفی کامل غار کتله خور

یکی از جاهای دیدنی زنجان، غاری آهکی است که به آن «کتله‌خور» می‌گویند. بعضی از منابع می‌گویند که این غار اعجاب‌انگیز شهر گرماب، در بهار سال ۱۳۳۱ به‌ کمک گروهی از کوه‌نوردان مشهور ایرانی کشف شد که عضو باشگاه «نیرو راستی» بودند؛ اما در منبع دیگری آمده که غار را در سال ۱۳۰۰ کشف کردند و ۳۰ سال بعد از آن بود که با همت زیاد فردی به اسم «سید اسدالله جمالی»  ثبت شد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

گویا بخش بزرگی از غار را در سال ۱۳۶۵ کشف کرده‌اند. درست همان‌جاهایی که هرکسی جرئت ندارد پا بگذارد؛ البته بعد از این‌همه کشف و بررسی، هنوز بخش‌های زیادی از مسیرهای غاز کشف نشده‌ است؛ بنابراین اگر همیشه دنبال فرصتی برای کشف ناشناخته‌هایی بودید که دست آدم دیگری به آن نرسیده و غارنورد ماهری هستید، کتله‌خور با آغوش باز شما را می‌پذیرد.

از سال ۱۳۳۰ به‌بعد، حدود ۳۰ کیلومتر از غار شناسایی شده که ۲۲ کیلومتر آن را نقشه‌برداری کرده‌‌اند. از این ۳۰ کیلومتر، فقط یک مسیر هزاروهفتصدمتری برای بازدید آماده و بهینه‌سازی شده که جزئی از طبقه اول غار است.

غار کتله خور کجاست؟

غار کتله خور در استان زنجان، ۱۵۵کیلومتری جنوب زنجان، شهرستان خدابنده، شهر گرماب قرار دارد.

لوکیشن غار کتله خور روی گوگل مپ

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

مسیر دسترسی به غار کتله خور

برای دسترسی به غار باید راهی استان زنجان، شهر گرماب شوید. این غار حدود ۱۳۷ کیلومتر با شهر زنجان فاصله دارد. برای بازدید از کتله‌خور، چند راه یا مسیر دسترسی وجود دارد که به مبدا سفر بستگی دارد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

– مسیر زنجان- بیجار

از جنوب شهر زنجان وارد جاده زنجان- بیجار شوید و مسیر را ادامه دهید تا به روستای خورخوره برسید. بعد از روستا وارد جاده قیدار-بیجار می‌شوید. بعد از روستای تاتارده وارد جاده گرماب شوید تا به شهر گرماب برسید. بعد از آن هم وارد جاده غار شوید.

– مسیر زنجان- ابهر

وارد جاده زنجان-ابهر شوید و به مسیر ادامه دهید تا به سه‌راهی سلطانیه برسید. از سمت راست، وارد جاده سلطانیه شوید و بعد از عبور از شهرهای سلطانیه و قیدار وارد جاده قیدار-بیجار شوید. بعد از عبور از شهر کرسف، وارد جاده دلایر سفلی شوید و مسیرتان را ادامه دهید تا به شهر گرماب و در ادامه جاده غار برسید.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

– مسیر همدان-گرماب

از شمال شهر همدان وارد جاده بیجار شوید و در ادامه مسیر خود وارد جاده بیجار-گرماب شوید. در ادامه باید وارد جاده گرماب و جاده غار شوید تا به غار برسید.

– مسیر تهران-گرماب

اگر قصد سفر از تهران به‌سمت گرماب و کتله‌خور را دارید، باید اول وارد بزرگ‌راه تهران-قزوین شوید و بعد از رسیدن به قزوین، وارد جاده زنجان شوید. در ادامه باید به‌سمت شهر ابهر حرکت کرده و وارد جاده ابهر-قیدار شوید. بعد از رسیدن به قیدار باید وارد جاده بیجار شوید تا در انتهای آن به جاده گرماب و جاده غار برسید.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

– مسیر سنندج-گرماب

ابتدا باید وارد جاده سنندج-دیوان‌دره شوید و بعد از رسیدن به پلیس‌راه دیوان‌دره از سمت راست وارد جاده بیجار شوید. بعد از عبور از بیجار و در نزدیکی روستای خورخوره، وارد جاده بیجار-قیدار شوید و مسیرتان را ادامه دهید تا به جاده گرماب برسید.

بهترین زمان بازدید از غار کتله خور

بهترین زمان بازدید از غار کتله خور زنجان، فصل بهار است. تابستان که از راه برسد با خودش بقچه‌ای بزرگ از گرما و آفتابی می‌آورد که چشم‌ها را هدف می‌گیرد. جالب اینجاست که وقتی در تابستان بیرون آتش می‌بارد، هوای داخل غار خنک و مرطوب است. برای همین اگر فرصت سفر در بهار را نداشتید، تابستان هم فرصت برای سفر است.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

فصل پاییز و زمستان هم می‌توانید برای بازدید از غار کتله خور اقدام کنید، فقط این را بدانید که در این دو فصل، به‌خصوص در زمستان، هوای داخل غار خیلی سرد است؛ پس اگر تحمل هوای سرد را ندارید، همان بهار بهترین زمان برای بازدید از غار است.

بازدید از غار یک ساعت مشخص دارد که از ساعت ۱۰ صبح شروع می‌شود و تا ساعت ۶ عصر ادامه دارد. گشتن در دل غار هم بیشتر از ۱ ساعت وقتتان را نمی‌گیرد. فقط حواستان باشد که کتله‌خور ورودی دارد و باید بلیط بخرید. اگر با خودتان پول نقد داشته باشید که چه بهتر، اگر کارت‌خوان نداشتند، دست‌خالی برنمی‌گردید.

تاریخچه غار کتله خور

بعضی از منابع می‌گویند که قدمت غار کتله خور به ۱۲۰ میلیون سال قبل برمی‌گردد؛ اما بعضی از منابع دیگر زمان شکل‌گیری غار را به دوران سوم زمین‌شناسی یعنی حدود ۳۰ میلیون سال قبل نسبت می‌دهند. خلاصه که اختلاف‌نظر زیادی درباره قدمت این غار وجود دارد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

اولین کسانی که برای کشف کتله‌خور راهی زنجان شدند، گروهی از کوه‌نوردان و از اعضای باشگاهی به‌ اسم «نیرو راستی» بودند. آن‌ها در بهار سال ۱۳۳۱ بخش‌های کوچکی از غار را کشف کردند و یکی از اعضای گروه به ‌اسم «سید اسدالله جمالی» هم برای ثبت رسمی غار اقدام کرد.

همان‌طور که قبلا گفتم، غار آن‌قدر بزرگ است که بعضی از کارشناسان تصور می‌کنند، امکان اتصال آن به غار علی‌صدر هم وجود دارد. از سال ۱۳۳۱ به‌بعد فقط ۳ طبقه از غار کشف شده، درحالی‌که تعداد طبقات آن بیشتر از این حرف‌هاست و به‌ نظر می‌رسد غار ۷ طبقه داشته باشد.

حالا از میان این ۴ طبقه کشف‌نشده و آن ۳ طبقه کشف‌شده، گردشگران فقط اجازه بازدید از یک مسیر حدود ۲کیلومتری را دارند که فقط یک‌سوم کل غار را تشکیل داده است.

– قدمت غار کتله خور

دایناسورها ۲۳۰ میلیون سال پیش، روی زمین پادشاهی می‌کردند و ۶۵ میلیون سال پیش منقرض شدند؛ اما کتله‌خور در طول ۱۲۰ میلیون سالی که از عمرش می‌گذرد با وجود تغییر و تحولات زیاد، هنوز پابرجاست. شاید پای یکی از این دایناسورها به غار باز شده باشد، کسی چه می‌داند.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

چیزی که کتله‌خور را به غاری منحصربه‌فرد در ایران و دنیا تبدیل کرده، قدمت و وسعت و تعداد طبقه‌ها و همین‌طور تنوع و کیفیت قندیل‌هایی است که تا حالا در غار تشکیل شده‌‌ است. این غار تقریبا با غار علی‌صدر هم‌سن است؛ اما آهک‌های کتله‌خور از آهک‌های غار علی‌صدر خالص‌تر است. همین خلوص باعث شده تا در بعضی جاها نور بی‌جانی از قندیل‌ها عبور کند که خودش صحنه‌ای رؤیایی برای گردشگران می‌سازد.

– نحوه شکل‌گیری غار

کتله‌خور از آنجایی  شکل ‌گرفت که آب‌های زیرزمینی در سنگ‌های آهکی کوهی به‌ اسم «کوه ساقیزلو» نفوذ کردند و به‌آرامی و در سکوت آهک‌های درون سنگ‌ها و صخره‌ها را شستند. بعد از سال‌ها، این نفوذ ذره‌ذره آب، حفره‌هایی ایجاد کرد و باعث شکل‌گرفتن غاری شد که حالا می‌بینید.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

کتله‌خور در منطقه‌ای مستطیلی‌شکل به ابعاد دوهزار در هزاروپانصد مترمربع شکل گرفته است و کارشناسان می‌گویند که عملکرد هوازدگی مکانیکی و نیروهای درونی دست‌به‌دست هم داده‌ است تا تعدادی گسل متقاطع در این منطقه شکل بگیرد. بعدها به‌دلیل فراهم‌شدن شرایط، غارزایی شروع شده و کتله‌خور متولد شده است.

بخش‌های مختلف غار کتله خور زنجان

معبر ۷۰۰ متر اول غار حدود ۷۰ سانتی‌متر است؛ بنابراین اولین غارنوردها مجبور بودند این مسیر را سینه‌خیز بروند. شواهدی مثل پیداشدن اسکلت انسان در ۱۰۰متری ابتدای غار‌، زندگی انسان‌های نخستین در سال‌های خیلی دور را ثابت می‌کند. اسکلت‌ها هنوز هم در همین منطقه نگهداری می‌شود؛ اما نمی‌دانم گردشگرها اجازه بازدید دارند یا نه.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

یکی از مهم‌ترین بخش‌های غار، ستون‌های آهکی بسیار عظیم آن است که نقش نگهدارنده سقف را بازی می‌کند تا مبادا سقف غار فرو بریزد؛ مثل زئوس که اطلس را تا ابد محکوم به نگه‌داشتن طاق آسمان بر فراز زمین کرد تا آسمان فرو نریزید و با زمین برخورد نکند، غار کتله خور زنجان هم ستون‌های آهکی را محکوم کرده تا سقف غار را نگه‌ دارد تا با کف برخورد نکند و غار پابرجا بماند.

غار بخش‌های زیادی دارد که در ادامه فقط اسم آن‌ها را آورده‌ایم.

  • میدان شیر خوابیده
  • میدان بیستون
  • میدان چهل‌ستون
  • سه‌راهی کوهی
  • میدان پنج‌شیر
  • تالار عروس
  • تونل قندیلی
  • اتاق عقد
  • پای فیل
  • شتر با جهاز
  • عروس و داماد
  • میدان شمع
  • دو جادوگر
  • نخل سوخته
  • میدان مریم مقدس

تصور می‌شود که علت انتخاب این اسم‌های عجیب، شباهت این بخش‌ها به موضوع اصلی نام‌گذاری است. این شباهت‌ها را تقریبا مدیون تجمع‌ آهک‌ها به اشکال مختلف هستیم.

– ورودی غار و دالان‌ها و تالار

دهانه غار در ارتفاع  هزاروهفتصدمتری از سطح دریا قرار گرفته. ورودی غار یک دهلیز چهارهزارمتری است که سقفی کوتاه دارد؛ البته چند دهلیز فرعی دیگر هم وجود دارد و بعد از آن‌ها دالانی وسیع (۹۵۰متری) قرار گرفته که سربالایی‌هایی به ارتفاع ۲ متر و چند گودال خشک دارد. وقتی از سربالایی عبور کنید، به تالاری پوشیده از ستون و چکنده و چکیده می‌رسید. حالا این چکنده و چکیده یعنی چه؟

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

چکنده اصطلاحی برای واژه علمی استالاگتیت‌هاست و چکیده اصطلاحی برای واژه علمی استالاگمیت‌هاست. چکنده‌ها شکل‌های مخروطی توپُر یا متخلخلی است که خودشان را از سقف غار آویزان می‌کند. چکیده‌ها هم درست زیر چکنده‌ها ایجاد می‌شود و مخروط‌های توپُر یا متخلخلی است که قاعده آن‌ها روی کف غار قرار می‌گیرد.

در کتله‌خور، تالار بلورین به تالار ستون‌ها چسبیده و در دل آن چاهی به‌ عمق ۸ متر شکل گرفته است که احتمالا محلی برای خروج آب‌های فرورو بوده که به کمک عوامل دیگر غار را ساخته‌اند.

– قندیل‌های غار کتله خور

کتله‌خور نه‌تنها به‌دلیل تعداد طبقات، بلکه به‌دلیل کیفیت عالی قندیل‌ها و بلورها هم به‌عنوان یکی از اولین غارهای آهکی زیبای جهان شناخته می‌شود. قندیل‌های غار با گذشت زمانی طولانی و شاید میلیون‌ها سال در گذرگاه‌های اصلی و دالان‌ها شکل گرفته است و به‌صورت مخروط ایستاده و برعکس است. بعضی از قندیل‌ها به‌دلیل وجود درصد متفاوتی از ناخالصی، رنگ‌های متنوع دارد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

جالب اینجاست که قندیل‌های با درصد پایین‌تری از ناخالصی و ترکیبات مختلف، مثل بلورهای شیشه‌ای، شفاف است و همین بلورها هم وجه تمایز کتله‌خور با دیگر غارهای آهکی جهان است. این قندیل‌های شفاف و رنگی خودشان به ستونی عظیم تبدیل شده است که سقف غار را دودستی چسبیده و اجازه نمی‌دهد، عواملی مثل گسل‌ها و زمین‌لرزه، آب در دل سقف کتله‌خور تکان بخورد.

وضعیت آب‌وهوای غار

آب‌وهوای غار در بخش‌های مختلف، تفاوت زیادی دارد؛ برای مثال، به‌دلیل چرخش هوا تا چهارهزارمتری، ورودی تقریبا خنک بوده و دمای آن معمولا بالاتر از ۱۱ درجه سانتی‌گراد است. در بعضی از بخش‌های داخلی، میزان رطوبت حتی به ۹۰درصد هم می‌رسد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

علت خشکی غار کتله خور

یافته‌ها نشان داده که غار کتله خور زنجان در مراحل اولیه شکل‌گیری، غاری آبی بوده؛ اما بعد از مدتی توده‌های عظیمی از سنگ‌ها از توده اصلی جدا شده‌ است. تشکیل طبقات متعدد هم باعث شده تا آب از طبقه‌های بالایی به طبقه‌های پایینی نفوذ کند و در نتیجه طبقه در دسترس برای بازدید، خشک باشد.

عجایب و شگفتی‌های غار

بعضی از شواهد، نظریه‌ها و بررسی‌ها نشان داده که ممکن است، غار کتله خور در نهایت به غار علی‌صدر متصل شود؛ البته این موضوع در حد یک نظریه است و هنوز واقعا کسی نتوانسته به انتهای این غار دست پیدا کند.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

یکی دیگر از عجایب کتله‌خور، تعداد طبقات آن است. تعداد غارهای آهکی که چند طبقه داشته نه فقط در ایران، بلکه در سراسر دنیا بسیار کم است. بعضی کارشناسان گفته‌اند که ممکن است کتله‌خور ۷ طبقه داشته باشد؛ بنابراین این غار با داشتن ۷ طبقه یکی از عجایبی است که مثل آن را در هیچ‌جای دنیا نمی‌شود پیدا کرد؛ البته تا حالا فقط ۳ طبقه از این ۷ طبقه کشف شده و خیلی تا اثبات این نظریه مانده است.

جانوران ساکن غار

تنها جانوری که در داخل غار به چشم دیده می‌شود، خفاش‌ها هستند؛ البته جانوران ریز زیاد دیگری هم هستند؛ اما خب نمی‌شود آن‌ها را با چشم غیرمسلح دید. یکی از دلایلی که هیچ جانور دیگری غیر از خفاش در کتله‌خور زندگی نمی‌کند، نبود نور کافی و کمبود مواد غذایی در غار است.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

وجه تسمیه غار کتله خور

در بعضی از مناطق غربی کشور مثل زنجان، به‌ کوه‌هایی که ارتفاع کمی دارند، «کتله» می‌گویند. به ‌نظر می‌رسد وجه تسمیه یا ریشه‌شناسی غار داستان ما هم از همین‌ جا آمده باشد. کتله‌خور در یکی از این کوه‌های کم ارتفاع قرار گرفته و خورشید هم از پشت آن طلوع می‌کند و به‌جای «کتله خورشید» کمی آن را ساده کردند که در نهایت به «کتله‌خور» تبدیل شد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

البته یک نظریه دیگر هم هست که می‌گوید، «کتله» به ‌معنای «غار کوچک» و «خور» به‌ این معناست که این غار به غارهای کوچک دیگری منتهی می‌شده است؛ پس «کتله‌خور» می‌تواند به معنای «خوردن به کتله‌های دیگر» هم باشد.

مجسمه‌های آهکی  غار کتله خور

یکی ازمهم‌ترین بخش‌های غار که توجه مخاطبان و گردشگران را به خود جلب می‌کند، مجسمه‌های آهکی است. این مجسمه‌ها در طی قرن‌ها ریزش آب و آهک شکل‌های اتفاقی به‌ خود گرفته است. من و شمایی که برای بازدید از غار می‌رویم، ممکن است هرکدام از این مجسمه‌های آهکی را به یک شکلی ببینیم.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

همین هم ماجرای گشت‌وگذار در غار را برای شما و دوستانتان جذاب‌تر می‌کند؛ چون هرکدام از شما از دید خودتان به مجسمه‌ها نگاه می‌کنید و انسان یا حیوانی متفاوت را در دل آن‌ها می‌بینید.

آن‌هایی که قبل از ما سعادت بازدید از غار را داشتند، خودشان روی مجسمه‌ها اسم گذاشته‌اند. این اسم‌ها را از روی شباهت زیاد مجسمه‌ها به یک اتفاق، انسان یا حیوان انتخاب کرده‌اند؛ پس ممکن است بعد از شنیدن اسم آن‌ها، آن انسان و حیوان در قالب مجسمه برای شما نمود پیدا کند. از بین مجسمه‌های زیادی که در غار می‌بینید، می‌خواهیم به بعضی از زیباترین و محبوب‌ترین آن‌ها اشاره کنیم.

  • شیر خوابیده
  • پای فیل
  • شتر با جهاز
  • عروس و داماد
  • دو جادوگر
  • نخل سوخته
غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

با وجود این مجسمه‌ها حتی در بازدید از غار، احساس تنهایی هم نمی‌کنید؛ چون وقتی ناگهان سرتان را برگردانید، عروس و دامادی را می‌بینید که مثل مجسمه گوشه‌ای ایستاده‌اند یا شتری با جهاز را می‌بینید و آن‌طرف‌تر یک نخل سوخته شما را به یاد نخلستان‌های جنوب می‌اندازد.

اینکه مجسمه‌ها میلیون‌ها سال طول کشیده تا به این شکل در نظر ما ظاهر شوند، خودش یکی از عجایبی است که غار کتله خور به شما نشان می‌دهد. صدای چکه‌‌کردن قطره‌های کوچک آب که سال‌های سال با آهک‌ها عجین شده و مثل میکل‌آنژ هنرشان را در کالبد انسان‌ها و حیوان‌ها دمیده‌ است، غار را رؤیایی می‌کند. اصلا مگر کسی باورش هم می‌شد که یک غار بتواند مجسمه‌ساز شود؟

بخش‌های مختلف غار کتله خور

آن بخش‌هایی از غار کتله خور زنجان که کشف شده، به ۳ بخش اصلی تقسیم کردند که به شرح زیر است.

– فرهنگی

بخش فرهنگی غار در قسمت جنوبی قرار گرفته و یکی از اصلی‌ترین قسمت‌های آن، دالانی است که از آن برای برگزاری مراسم‌های مختلف استفاده می‌کنند. با وجود اینکه دالان بخش فرهنگی کاملا طبیعی است؛ اما هیچ راه خروجی نداشت، آن راه خروجی که حالا می‌بینید، به‌صورت مصنوعی در دل غار کنده‌اند.

شما خودتان تصورش را هم می‌کردید که روزی مراسم را در غار برگزار کنند؟

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

یکی از عجیب‌ترین اتفاقات این است که در این غار افسانه پیوند عروس و دامادهای روستا شکل می‌گیرد؛ یعنی وقتی مراسم عروسی در روستا تمام می‌شود، قبل از اینکه عروس و داماد به خانه خودشان بروند، همراه مهمان‌ها وارد غار می‌شوند و بعد از کمی گشت‌وگذار شروع می‌کنند به رقص و پایکوبی.

مردم روستا باور دارند که این کار برکت را به زندگی تازه عروس و داماد هدیه می‌کند. خوش‌ به ‌حال غار که هر بار شاهد شکل‌گیری زندگی تازه‌ای میان جوان‌ترها و البته هیاهو و رقص مردم روستاست.

– تفریحی

بخش تفریحی غار، در واقع جایی برای بازدید عموم مردم یا به‌قولی گردشگران است. مسیر بخش تفریحی حدود ۲ کیلومتر است و فقط یک‌سوم از غار را تشکیل داده است.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

– ورزشی

بخش ورزشی غار همان‌طور که از اسمش پیداست، مخصوص ورزشکاران یعنی غارنوردان و صخره‌نوردان است. این بخش حدود ۴ کیلومتر است و انتهای آن دست‌نخورده باقی مانده؛ چون هنوز کسی آن را کشف نکرده است.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

امکانات رفاهی غار کتله خور

از امکانات رفاهی موجود در غار می‌توانم به جاده آسفالته، فروشگاه مواد غذایی، پارکینگ، امکانات اولیه برای کمپ‌زدن، سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی و البته پوشش‌دهی مخابرات و تلفن همراه اشاره کنم.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

جاهای دیدنی نزدیک به غار کتله خور

شهر زنجان و گرماب آن‌قدر دیدنی‌های قشنگ دارد که بخواهید چند ساعتی را هم برای بازدید از جاذبه‌های گردشگری اطراف غار کتله خور صرف کنید.

– دریاچه بالیخلی بولاغی

دریاچه بالیخلی بولاغی یکی از جاهای دیدنی شهر خدابنده و گرماب است. بالیخلی بولاغی که به آن «چشمه ماهی» هم می‌گویند، دریاچه‌ای کوچک و هشت‌هزار مترمربع است که با تلاش شبانه‌روزی چشمه‌های آب طبیعی این منطقه به ‌وجود آمده. علت نام‌گذاری این دریاچه به چشمه ماهی، تعداد زیاد ماهی‌هایی است که اینجا زندگی می‌کنند. غیر از ماهی می‌توانید قورباغه و لاکپشت هم در دریاچه ببینید.

دریاچه آن‌قدر سخاوتمند و پُربرکت است که مردم اهالی اطراف از آب آن برای آبیاری زمین‌های کشاورزی و باغ‌های خود استفاده می‌کنند.

غار کتله خور

عکس از: سایت Picofile

بالیخلی بولاغی در فصل بهار و تابستان مثل بهشت می‌شود، هوا آن‌قدر خوب است که بیشتر مردم روستا برای پیک‌نیک به اینجا می‌آیند. پاییز و زمستان که از راه برسد، اگر بخت با شما یار باشد، شاید لایه‌ای از یخ درخشان روی دریاچه را بپوشاند و خنکی سوزنده آن صورتتان را نوازش کرد. زمین‌های اطراف هم مثل عروس، رخت سفید می‌پوشند.

شهرداری گرماب، یک مجموعه تفریحی گردشگری در کنار دریاچه راه‌اندازی کرده که رستوران، پارکینگ، فروشگاه مواد غذایی، کافه، آلاچیق، نیمکت، آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی دارد؛ البته اگر دلتان خواست آن وسط‌های دریاچه را هم ببینید، قایق پدالی شما را تا آنجا می‌برد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

شهرداری گفته که احتمال دارد، در آینده نزدیک در کنار دریاچه و شهربازی و غرفه‌های فروش صنایع‌دستی هم راه‌اندازی کند. خلاصه که جمع امکانات لازم برای یک روز دلنشین جمع است.

لوکیشن دریاچه بالیخلی بولاغی روی گوگل‌‌مپ

– برج‌های سلجوقی خرقان

برج‌های سلجوقی خرقان شامل ۲ برج آجری است که قدمت آن‌ها به دوره سلجوقی برمی‌گردد. برج‌ها در کنار قبرستانی ساخته شده‌ است که بیشتر از ۱۰۰ سال از عمرش می‌گذرد. معمارهای دوره سلجوقی از جان مایه گذاشته‌اند و طوری برج را با ظرافت ساخته‌اند که شیفته آن می‌شوید. ساده و باصلابت، اما درعین‌حال عشوه‌گری میان زمینی خشک که امید زندگی می‌دهد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

معلوم نیست چرا این برج‌ها را ساخته‌اند؛ اما کتیبه‌ها، سازنده آن‌ها را شهروندی از سرزمین زنجان معرفی کرده‌اند. ساختمان برج‌ها ساده است؛ اما آجرها را طوری چیده‌اند که ضخامت دیوارها به ۶۰ سانتی‌متر می‌رسد. گنبد بالای برج‌ها، سوراخی گرد دارد که از میان آن بارقه‌های طلایی نور خورشید به کف و دیوارها می‌تابند و برج را زیباتر از همیشه جلوه می‌دهد.

چیزی که برج‌ها را منحصربه‌فرد کرده، تزیینات آن‌هاست. روی دیوارها حدود ۳۰ نقش‌ونگار مختلف مانند حصیری، مربع سرمه‌دان، خفته‌راسته، چهارترنجی و مربع پای‌باریک و… دیده می‌شود.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

در نزدیکی  برج‌های سلجوقی خرقان یک دشت شقایق‌های سرخ و آتشین هست که شما را به آرامش و گرفتن عکس‌هایی به‌یادماندنی دعوت می‌کند. فقط اینکه اینجا وسایل روشنایی ندارد؛ پس قبل از غروب آفتاب به‌سمت شهر بروید.

لوکیشن برج‌های سلجوقی خرقان روی گوگل‌مپ

– پشت قلعه بیجار

محوطه پشت قلعه قلا که در شهرستان بیجار بخش چنگ‌الماس، روستای جعفرآباد قرار گرفته. قدمت این اثری تاریخی به هزاره اول قبل از میلاد برمی‌گردد؛ پس با تاریخی طولانی و پُر از داستان‌های تلخ و شیرین روبه‌روید.

غار کتله خور

عکس از: سایت Tasnimnews

لوکیشن پشت قلعه بیجار روی گوگل‌مپ

– مقبره پیر تاکستان

مقبره‌ای قدیمی معروف به «پیر» در شهرستان تاکستان قرار دارد که قدمت آن به دوره سلجوقیان برمی‌گردد. این مقبره یک ساختمان آجری قدیمی به‌شکل مربع‌مستطیل با ابعاد ۶۵در۶ و ۴۵در۶ متر است که چهارطاقی را تشکیل داده است. این بقعه پوششی گنبدی دارد که به ‌کمک ۳ سه‌کنج روی بستر مربع‌مستطیل بنا سوار شده‌ است.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

نمای مقبره ساده است؛ اما در نهایت استحکام ساخته‌شده و آجرکاری‌های آن سبک معماری دوره سلجوقی را تداعی می‌کند. آجرکاری‌ها در نمای ورودی و همین‌طور در بخش داخلی هشت‌وجهی زیر گنبد زیباتر از هر جای دیگری است. در این قسمت از مقبره پیر می‌توانید نگاره‌هایی را ببینید که به‌شکل یک صلیب شکسته و تکه‌های کوچک گچ‌بری است.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

در بعضی از حفاری‌ها، نقشه‌ای از بنای اولیه را به ‌دست آوردند که در آن سبک معماری و نوع مصالح به‌کاررفته برای ساخت، مشخص شده است. همین مدرک اثباتی برای قدمت زیاد مقبره و ارتباط آن با معماری سلجوقی است.

لوکیشن مقبره پیر تاکستان روی گوگل‌مپ

– گنبد سلطانیه

گنبد سلطانیه زنجان که در میدان علامه‌ حلی، خیابان گنبد قرار گرفته، اثری تاریخی و شاهکاری از معماری مربوط به دوره حکومت سلطان محمد خدابنده (معروف به اولجایتو) هشتمین سلطان مغول است. گنبد سلطانیه از لحاظ سبک معماری خلاقانه، حجم، رابطه میان فضاها، مقاومت بنا و ایستادگی آن، استفاده هوشمندانه از موضوعاتی خاص برای تزیینات و وجود تناسباتی خارق‌العاده میان اجزای مختلف، اثری بی‌نظیر است؛ بنابراین وقتی از آن بازدید می‌کنید، به خود نهیب بزنید که در حال بازدید از یک اثر هنری شگرف هستید که مانندش را جای دیگری نمی‌شود پیدا کرد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

گنبد بنا آن‌قدر زیبا و خوش‌آب‌ورنگ است که از فاصله‌ای دور هم شما را مجذوب می‌کند. رنگ آبی‌فیروزه‌ای گنبد و طاق‌ها و لبه‌های ساختمان به‌قدری در سایه نور خورشید زیبا جلوه می‌کند که دلتان می‌خواهد، ساعت‌ها به گنبد نگاه کنید.

این تازه بخش بیرونی است. وقتی قدم به داخل گنبد سلطانیه بگذارید، با شگفتی‌هایی به اسم تزیینات داخلی و تناسب میان اجزا مواجه می‌شوید که هوش از سرتان می‌برد. حواستان باشد آن‌قدر بالا را نگاه نکنید که سرگیجه بگیرید؛ چون این همان اتفاقی بود که برای من افتاد.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

گنبد سلطانیه رازهایی در دل خود دارد که با کمی دقت به آن‌ها پی‌ می‌برید. یکی از این رازها، معجزه استفاده از عدد ۸ است. عدد ۸ را در جاهای مختلف بنا می‌توانید ببینید که به شرح زیر است.

  • گنبد ۸ضلعی
  • بنای ۸ درب
  • ۸ ایوان
  • ۸ مناره قرینه

راز دیگر بنای سلطانیه، ساعت آفتابی گنبد است. نحوه کار ساعت این‌طور است که اگر نور خورشید از سوراخ گنبد اصلی بتابد، نشانی از زمان اذان ظهر خواهد بود. از طرفی، نوری که از پنجره‌ها می‌تابند یک‌جورهایی کار عقربه‌های ساعت را انجام می‌دهد. نور پنجره‌های کوچک هم که حدود دقیقه را نشان خواهد داد. وقتی شب از راه برسد، این ستاره‌هاست که به شما برای تعیین ساعت کمک می‌کند.

از بخش‌های مختلف ساختمان گنبد می‌توانیم به تربت‌خانه، سردابه، گنبدخانه، منار‌ه‌های گنبد سلطانیه و موزه اشاره کنیم. خلاصه که بازدید از این مکان تاریخی را دست‌کم نگیرید؛ چون اگر دلتان می‌خواهد همه بخش‌ها را ببینید، چند ساعتی اینجا هستید.

لوکیشن گنبد سلطانیه روی گوگل‌مپ

اقامت در زنجان برای بازدید از غار کتله خور

وقتی می‌خواهید راهی طولانی را برای بازدید از غار کتله خور طی کنید، قطعا باید به فکر جایی برای اقامت هم باشید. گزینه‌های زیادی در استان زنجان، شهر خدابنده و حتی شهر گرماب وجود دارد که شامل هتل و سوئیت و اقامتگاه‌ بوم‌گردی است؛ بنابراین اینکه کجا را برای اقامت انتخاب می‌کنید، دیگر به خود شما بستگی دارد. در ادامه بعضی از بهترین هتل‌ها و اقامتگاه‌های زنجان و نزدیک به غار را به شما معرفی می‌کنم.

غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

  • اقامتگاه بوم‌گردی سهرورد: اقامتگاهی اقتصادی در شهر خدابنده (قیدار)
  • اقامتگاه بوم‌گردی آنا آتا: اقامتگاهی در شهر گرماب و ۵کیلومتری غار کتله خور
  • سوئیت‌آپارتمان فرهنگ: اقامتگاهی در جاده غار کتله خور
  • هتل بزرگ زنجان: هتلی ۴ ستاره در ضلع شمال ‌غربی میدان بسیج زنجان
  • هتل جهانگردی: هتلی ۲ ستاره در بلوار خرمشهر زنجان
  • هتل پارک: هتلی ۳ ستاره در میدان آزادی زنجان
  • هتل سپهر: هتلی ۳ ستاره در بلوار ثبوتی زنجان
  • هتل آسیا: هتلی ۳ ستاره در غرب میدان استقلال زنجان
غار کتله خور

عکس از: سایت Google Maps

البته اگر مثل من دلتان می‌خواد صبح که از خواب بیدار می‌شوید، با بازکردن زیپ چادر، صحنه‌ای نفس‌گیر از طلوع خورشید و طبیعت زیبای اطراف غار را ببینید، می‌توانید در نزدیکی غار کمپ بزنید. امکانات کافی برای کمپ‌زدن در اینجا فراهم شده است.

توصیه‌هایی برای بازدید از غار کتله خور

  • اگر با خودروی شخصی می‌روید، نگران جای پارک نباشید، محوطه غار پارکینگ دارد.
  • بهترین زمان بازدید از غار، فصل بهار و تابستان است. علاوه ‌بر این، بازدید از غار ساعت مشخصی دارد که بین ۱۰ صبح تا ۶ عصر است. حواستان به ساعت باشد که با در بسته روبه‌رو نشوید.
  • فعلا فقط بخش کوچکی از غار برای بازدید عمومی باز است؛ اما اگر غارنورد یا صخره‌نوردید، می‌توانید وارد بخش ورزشی هم بشوید.
  • برای بازدید از غار باید بلیط تهیه کنید؛ چون ممکن است گاهی کارت‌خوان کار نکند، بهتر است با خودتان پول نقد برای خرید بلیط داشته باشید.
  • روزهای تعطیل، غار خیلی شلوغ است؛ پس اگر دنبال آرامش هستید و نمی‌خواهید لابه‌لای جمعیتی زیاد از غار بازدید کنید، بهتر است وسط هفته را انتخاب کنید.
  • بازدید از غار فقط ۱ ساعت زمان می‌برد؛پس فرصت خوبی است تا جاهای دیدنی اطراف غار را هم ببینید که قبلا به تعدادی از آن‌ها اشاره کردم.

غار کتله خور، تنها غار ۷ طبقه در جهان

غارها همیشه بخشی مرموز از دست‌ساخته‌های طبیعت بوده است که ما در طی سال‌های طولانی تلاش کردیم، قسمتی از آن‌ها را کشف کنیم. غار کتله خور، تنها غار آهکی طبقاتی جهان است که ۷ طبقه دارد؛ البته غارنوردان فقط توانستند ۳ طبقه از آن را کشف کنند و هنوز کار ادامه دارد.

این غار آهکی نه‌فقط به‌دلیل تعداد زیاد طبقات، بلکه به‌دلیل داشتن قندیل‌هایی با تنوع رنگی فراوان و قندیل‌هایی به شفافیت بلورهای شیشه‌ای هم شهرت دارد. با داستانی که من از سفر به زنجان و بازدید از غار کتله خور گفتیم، شاید در دلتان آشوبی به ‌پا شده که زودتر راهی سفر شوید، برای اینکه سریع به زنجان برسید می‌توانید بلیط هواپیما را از علی‌بابا بخرید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 دیدگاه

  1. رامین می‌گوید

    سلام
    وقت بخیر
    خداقوت
    مطالبات راجع به غار کتله خور جالب کامل و اموزنده بود
    ولی موردی که در اخر بهش اشاره کردین و راجع به جاهای دیدنی و گردشگری گریزی زدین از بیجار و تاکستان و…. نوشتین و دریغ از جاهای دیدنی تفریحی و اثار باستانی ابهر سخنی بنیان نیاوردین
    علتش هرچی باشد قابل قبول نیست چون هم در استان زنجان قرار دارد ونزدیکترین و هم محل عبور مسافرین قیدار میباشد
    تاکستان جزء استان قزوین و بافاصله چندین کیلومتری ….
    البته اینم بگم که من خودم قزوینی و ساکن تهرانم ولی چند سالی ابهر ماموریت بودم
    شادو پیروز باشین.