پارک جمشیدیه تهران؛ حیاط خلوت روزهای تعطیل
آدرس، امکانات و دیدنیهای پارک جمشیدیه

فرض کنید فردا روز تعطیلیتان است و میخواهید یک گوشه دنج در تهران پیدا کنید. دنبال چطور جایی میگردید؟ مثلا جایی که خنکای هوا، رقص برگها در میان باد و صدای پرندگان باشد، راضیتان میکند؟ همه اینهایی که میگویم در دل همین تهران هست، نه یک جنگل شمالی! کجای تهران؟ پایتان را در نیاوران گذاشته و سری به پارک جمشیدیه تهران بزنید، متوجه حرفم میشوید.
در این مقاله از مجله گردشگری علی بابا قرار است با شما سفری داشته باشیم به شمالیترین نقطه تهران تا سری به زیباییهای این منطقه بزنیم.
رستوران کردستان، رستوران آذربایجان، رستوران جمشیدیه
بوستان فردوسی، آبشارها و دریاچه، مجسمههای سنگی، نمایشگاهها
محدودیتی برای بازدید از پارک جمشیدیه وجود ندارد اما پیشنهاد ما این است که اگر میروید حتما پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید.
02122277793
پارکینگ این پارک ظرفیت 250 خودرو را دارد و در فضایی روباز قرار گرفته است.
معرفی کلی پارک جمشیدیه
«پارک جمشیدیه تهران» که با نام «پارک سنگی جمشیدیه» هم بین اهالی شناخته میشود یکی از بوستانهای منطقه 1 شهرداری تهران است. از اندازه این پارک بخواهم بگویم، اگر 10 زمین فوتبال را کنار هم بگذارید، تقریبا اندازه همین پارک میشود، چیزی حدود 10 هکتار.
این پارک در بخشی از زمینهای «دولو» قرار گرفته که روزگاری متعلق به خاندان دولو قاجار (خاندان دولو از آن خانوادههای قاجاری بودند که به قول معروف، پول پارو میکردند) بوده است. در اصل بوستان جمشیدیه متعلق به یکی از نوادگان این خاندان یعنی «جمشید دولو قاجار» بوده که طایفهای مشهور بودند و زمینهای زیادی به اسمشان بود.
در سند پارک، نام جمشید دولو قاجار بهعنوان مالک آمده، کسی که ملک 69 هزار مترمربعی خود را به شهبانو فرح پهلوی بخشید. آن اوایل قرار بود یک سرای سالمندان در پارک جمشیدیه تهران ساخته شود؛ اما این تصمیم هیچوقت عملی نشد. در عوض، قرار شد در این زمین وسیع، پارکی عمومی به نفع مردم منطقه ساخته شود. حولوحوش سال 1356 بود که این مطقه، بَر و روی پارک به خودش گرفت و به یکی از جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی تهران تبدیل شد.

پارک جمشیدیه تهران در شمال خیابان نیاوران قرار گرفته و از شرق به خیابان جمشیدیه، از غرب به جاده کلکچال، از شمال به کوه کلکچال و از جنوب به باغ دولو میرسد. این پارک به قدری بزرگ است که اگر بخواهید سر تا ته آن را پیادهروی کنید، به کوتاهی و راحتی یک پیادهروی روزانه نخواهد بود.

اگر از من بپرسید که چه چیزی پارک جمشیدیه را خاص میکند، در مورد آبشار، دریاچه و آبنماهای سنگیاش صحبت میکنم. بوستان جمشیدیه تهران در مسیر اصلی صعود به پناهگاه کلکچال قرار دارد و خیلی از کوهنوردها برای صعود به این قله از پارک رد میشوند.

در سال 1374 چیزی حدود 16 هکتار به وسعت پارک جمشیدیه اضافه شد که نام آن را «بوستان فردوسی» گذاشتند. این بوستان فردوسی که برایتان گفتم را طوری ساختند که روی دست پارک جمشیدیه بلند شود و هنوز هم که هنوز است، این دو بوستان دارند در زیبایی باهم رقابت میکنند.
پارک جمشیدیه 4 ورودی اصلی داشته و در نظرسنجیها مشخص شده با افتخار دومین پارکی است که شهروندان تهرانی آن را به مهمانان خود معرفی میکنند! حالا فکر میکنید اولین پارک تهران باید کدام باشد؟ درست حدس زدید، پارک ملت اولین پارکی است که در تهران توسط اهالی به مردم خارج از شهر توصیه میشود.

چرا جمشیدیه؟
پارک جمشیدیه در اصل جزو زمینهای یکی از بزرگان دوره قاجار بهنام «جشمید دولو قاجار» بوده که در کنار پارک نیز باغی به همین نام وجود دارد. جمشید دولو حدود 69 هزار مترمربع از زمینهای خود را به فرح پهلوی بخشید و در این زمینها پارکی عمومی ساخته شد که بعدها به نام پارک جمشیدیه تهران شهرت پیدا کرد. این پارک در محدوده محله جمشیدیه قرار دارد.

تاریخچه پارک جمشیدیه
قدمت پارک جمشیدیه تهران به دوره پهلوی اول برمیگردد یعنی درست وقتی که فرح پهلوی تصمیم گرفت این محوطه را که از جمشید دولو هدیه گرفته بود به پارکی عمومی تبدیل کند. ماجرا از این قرار است که اول قرار بود در این محوطه سرای یا خانه سالمندان ساخته شود اما بنا به دلایلی برنامه عوض شد و در آخر هم فرآیند ساخت پارک عمومی شروع شد.

بوستان جمشیدیه از زمان ساخت تا به حالا دو بار بازسازی شده و طراحی اصلی آن را شخصی بهنام «کامران دیبا» انجام داده است. کامران دیبا در دانشگاه هاروارد تحصیل کرده بود و نقاش، معمار نوگرا و شهرسازی صاحب سبک بود. این شخص غیر از طراحی پارک جمشیدیه که یکی از زیباترین پارک های تهران است، بناهای زیبا و ماندگار دیگری را نیز طراحی کرده که شامل موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگسرای دانشجو، فرهنگسرای نیاوران و پارک شفق هستند.

پس کامران دیبا با آن تحصیلات عالیهای که از فرنگ با خود سوغات آورده بود، توانست یکی از زیباترین پارک های تهران را طراحی کند و در نهایت نیز پارک جمشیدیه در سال 1356 برای عموم باز شد.
بوستان جمشیدیه در ابتدا مساحتی حدود 10 هکتار داشت اما در سال 1374 حدود 16 هکتار دیگر به آن اضافه شد. این بخش اضافه شده همانطور که اشاره کردیم با نام پارک فردوسی شناخته میشود.

پوشش گیاهی و جانوری پارک جمشیدیه
در پارک جمشیدیه تا چشم کار میکند درختان متنوع وجود دارد. درختان این بوستان شامل نارون، سرو، چنار، افرای سیاه، زبان گنجشک و درختان میوه مانند گلابی، زردآلو و سیب هستند. علاوهبر این گونههای گیاهی متنوع، پارک جمشیدیه تهران گونه جانوری متنوعی نیز دارد که شامل بیش از 60 نوع پرنده است. قول میدهیم یکی از تفریحات شما در این پارک دیدن پرندگان و گوش دادن به آوای موسیقیوار آواز آنان باشد.

در پارک جمشیدیه چه کار کنیم؟
پارک جمشیدیه بهعنوان یکی از جاهای دیدنی تهران وسعت بسیار زیاد و امکانات مختلفی دارد، پس میتوانید در بخشهای مختلف این پارک تفریحات متفاوتی را تجربه کنید. ارتفاعات، رودخانه، آبشار و آبنماهای مختلف همگی جزو جاذبهها و زیباییهای بوستان جمشیدیه هستند. در این بخش از مقاله به شما میگوییم وقتی قدم در پارک گذاشتید چه تفریحات هیجانانگیزی انتظارتان را میکشد.

پیکنیک
پیکنیک سادهترین تفریحی است که میتوانید در پارک جمشیدیه تهران داشته باشید. کافی است با خودتان زیرانداز و یک سری خوراکی ببرید و از زیباییهایی که این پارک برای شما به نمایش میگذارد لذت ببرید. اگر احیاناً فراموش کردید خوراکی ببرید اصلاً نگران نباشید در بخشهایی از پارک فروشگاههای مختلفی وجود دارند که میتوانید از آنها انواع نوشیدنی و خوراکیهای مختلف را خریداری کنید.
کوهنوردی
کوهنوردی یکی از مهمترین تفریحات بوستان جمشیدیه بهعنوان یکی از جاهای دیدنی تهران است. همه کسانی که میخواهند به توچال و ارتفاعات شمالی تهران بروند در این پارک با هم قرار میگذارند.

نزدیک به تندیس شاعر بزرگ و بلندآوازه ایران یعنی :«فردوسی» تابلویی نصب شده که مانند راهنمایی برای رفتن به مسیر کوهنوردی کلکچال عمل میکند. در این مسیر اول به رودخانهای میرسید که آن را با فنس از پارک جدا کردهاند. اگر کمی جلوتر بروید فنسها یک جایی تمام میشوند و شما میتوانید به رودخانه نزدیک شوید.
مسیر را که ادامه دهید به پناهگاه کلکچال میرسید. این منطقه در واقع نمادی از همبستگی اجتماعی مردم در زمان دولت مردمی دکتر مصدق و کودتای 28 مرداد در سال 1332 بوده است. البته برج موجود در این منطقه مدتی است که قابل دسترسی نیست و کوهنوردان نمیتوانند وارد آن شوند. عدهای از جوانان دهه 30 این برج را ساختهاند و اگر به اندازه کافی به برج نزدیک شوید شاید بتوانید نام آنها را ببینید.

پیادهروی
پارک جمشیدیه تهران با وسعتی که دارد یکی از بهترین انتخابها برای پیادهروی است. پس کفش مناسب بپوشید و برای یک پیادهروی جانانه در میان زیباییهای گذرگاههای پارک که توسط درختان سرو و نارون احاطه شده، لذت ببرید.

اگر حین ورزش و پیادهروی دوست دارید موسیقی گوش دهید به شما پیشنهاد میکنیم چند دقیقهای را با چشمان بسته و بدون گوش دادن به موسیقی قدم بزنید تا صدای بادی که لابلای برگهای نارون میپیچد و پرندگانی که با هم صحبت میکنند را بشنوید. صدایی واقعاً زیباتر از این نمیتوانید در دل تهران پیدا کنید.
عکاسی
یکی از زیباترین فصلها برای عکاسی در پارک جمشیدیه تهران، فصل پاییز است یعنی درست وقتی که درختان با ناز و غمزهای فراوان برگهای هزار رنگ خود را در به دست باد میسپارند و باد نیز آنها را در هر جای پارک پراکنده میکند تا به این ترتیب سنگفرشی رنگین روی زمین شکل گیرد.

اگر از شنیدن صدای خشخش برگها و دیدن رنگهای پاییزی لذت میبرید پیشنهاد میکنم حتما فصل پاییز را برای عکاسی انتخاب کنید؛ اما فراموش نکنید که این پارک در هر فصلی زیباییهای خاص خود را دارد و نمیتوان بین فصلهای مختلف فرق گذاشت.
اگر پاییز هزار رنگ است، زمستان به سپیدی برف زیباست و علاوهبر عکاسی میتوانید برفبازی هم کنید. در فصل بهار و تابستان هم که صدای پرندگان شما را شیفته خود خواهد کرد و سرسبزی درختان مستتان میکند. از کنار کاجها که رد شدید، چشمانتان را ببندید تا بوی خوش شاخههای تازه رسیده هوش از سرتان ببرد؛ نفسی عمیق بکشید تا ریههایتان از بوی کاج پُر و تازه شود.

پرندهنگری
یکی از جالبترین تفریحات پارک جمشیدیه تهران که کمتر کسی به آن توجه کرده و تنها شیفتگان خاص خود را دارد، پرندهنگری است. در این بوستان بزرگ و زیبا بیش از 60 گونه پرنده شناسایی شده که میتوانید با دوربین آنها را ببینید و از هیاهوی کودکانه زندگی آنها نوک درختان لذت ببرید. اگر از جستوخیز پرندگان و بازی آنها لذت میبرید، پیشنهاد میکنیم یک دوربین چشمی با خود ببرید.

دیدنی های پارک جمشیدیه
پارک جمشیدیه بهعنوان یکی از جاهای دیدنی تهران جاذبههای گردشگری و دیدنیهای زیادی دارد که در ادامه به معرفی و بررسی آنها میپردازیم تا در بازدید بعدی خود از آنها دیدن کنید.
بوستان فردوسی
پارک جمشیدیه تهران از زمان احداث تاکنون دو بار بازسازی شده و یکی از بازسازیها که در سالهای 1374 تا 1375 انجام شده باعث اضافه شدن 16 هکتار به این بوستان شده است. این بوستان 16 هکتاری که با نام «بوستان فردوسی» شناخته میشود دارای بیش از 6317 مترمربع گلکاری، جلوههای متفاوت مانند آبنماها و مجسمههای مختلف است که یکی از مهمترین آنها مجسمه فردوسی بزرگ است.

بوستان فردوسی حالوهوایی مشابه پارک جمشیدیه داشته و خیلی از محلیها آن را فرزند خلف جمشیدیه میدانند.
آبشارها و دریاچه
در جای جای پارک جمشیدیه تهران و بوستان فردوسی آبشارها و دریاچه شکل گرفته که بر زیباییهای این پارک اضافه کردهاند. صدای جوشش آب از آبشار و عبور آن از کنار شما زمانی که دارید به آرامی در پارک قدم میزنید، زیباترین صدای طبیعت خواهد بود. اگر بخت با شما یار باشد شاید پرندهای زیبا را نیز ببینید که برای نوشیدن آب سراغ آبشارها و دریاچه میآید.

مجسمههای سنگی
یکی از جذابیتهای پارک جمشیدیه تهران تخته سنگهایی هستند که به مرور زمان و در اثر تغییرات جوی تغییر شکل داده و به شکل مجسمه درآمدهاند و تصویر برخی حیوانات را در ذهن تداعی میکنند. این باغ وحش سنگی زیبا در بالای 600 پله قرار گرفته و اگر میخواهید آن را ببینید باید همت کنید و 600 پله را بالا بروید. اگر از نظرتان 600 پله زیاد است و پشیمان شدهاید باید بگوییم که اتفاق جذابی را از دست خواهید داد این را میگوییم تا کمی ترغیب شوید و پلهنوردی کنید.

غیر از این مجسمههای خودساخته، تندیسهایی نیز در بخشهای مختلف بوستان جمشیدیه و فردوسی وجود دارد که هر کدام معنا و مفهومی طبیعی، عرفانی و فرهنگی را میرسانند و برخی از آنها طراحی فوقالعاده زیبا و مدرنی دارند.
نمایشگاههای مختلف
نمایشگاههای مختلف فصلی در بخشهایی از پارک جمشیدیه و بوستان فردوسی تهران برگزار میشود که در آنها صنایع دستی و هنر هنرمندان تهرانی به فروش میرسد. یکی از دلایلی که برخی از اهالی و مردم برای بازدید از بوستان جمشیدیه میآیند همین نمایشگاههای فصلی است.

نگارستان و آمفیتئاتر
نگارستان و آمفیتئاتر یکی دیگر از دیدنیهای پارک جمشیدیه است که باید به آنها سر بزنید. در این آمفیتئاتر برنامههایی عالی به نمایش گذاشته میشود که دیدن آنها را به شما توصیه میکنیم.
امکانات پارک جمشیدیه چیست؟
پارک جمشیدیه امکانات کاملی دارد و بسیار هم مجهز است. از امکانات این پارک میتوان به رستوران، آمفیتئاتر، سفرهخانه، آلاچیق، فضای سبز و گلکاری شده، سرویس بهداشتی، آبخوری، نیمکت و آبنماهای مختلف اشاره کرد.

رستوران های پارک جمشیدیه
اگر اهل بالا رفتن از پلهها هستید، اتفاق خوبی آن بالا انتظارتان را میکشد. خوشمزهگردیهایی که شامل چند کافه و رستوران هستند و با معماری سنتی و مدرن مشغول فروش انواع غذایهای مختلفاند.

رستوران کردستان
یکی از محبوبترین رستورانهای پارک جمشیدیه، رستوران کردستان است که در بالاترین نقطه پارک قرار گرفته و برای دسترسی به آن باید پلههای زیادی را طی کنید؛ اما در مقابل طبیعتی زیبا را روبهروی خود خواهید دید و از خوردن غذایی خوشمزه و متفاوت لذت خواهید برد.
رستوران آذربایجان
یکی دیگر از رستورانهای محبوبی که در نزدیکی پارک جمشیدیه و در خیابان امیدوار قرار دارد رستوران آذربایجان است. در این رستوران غذاهای سنتی ایرانی سرو میشود و پس از گردش در پارک میتوانید یک غذای جانانه میل کنید.

رستوران جمشیدیه
این رستوران نیز مانند رستوران کردستان و آذربایجان بهترین غذاهای ایرانی را سرو میکند که از خوردن آنها لذت خواهید برد.
بهترین زمان بازدید از پارک جمشیدیه
بوستان جمشیدیه در هر فصلی جلوه خاص خود را دارد اما اگر شیفته زیباییهای طبیعت هستید پیشنهاد میکنیم فصل بهار و پاییز را انتخاب کنید. در فصل بهار درختان سبز شده و گلها شکوفه دادهاند و در فصل پاییز نیز رقص برگهای رنگین در آسمان و برخورد آنها با زمین همچون لشکری بزرگ، اما رنگارنگ لذتی وصفناپذیر دارد.

پاییز هزار رنگ و درختانی که هر کدام به رنگی خاص شدهاند، پیادهروی روی برگهای خشک و یا قدم زدن میان درختان سرسبز در بهار و شنیدن صدای پرندگان مختلف، میتواند بهترین زمان را برای شما رقم بزند.
مسیر دسترسی به پارک
برای اینکه بتوانید به پارک جمشیدیه بروید اول باید با مترو یا اتوبوس خود را به میدان تجریش برسانید. از میدان تجریش میتوانید تاکسیهایی را سوار شوید که به سمت نیاوران و پارک جمشیدیه میروند. در محله نیاوران از خیابان امیدوار و فیضیه میتوانید به پارک دسترسی داشته باشید.

آدرس پارک جمشیدیه روی گوگل مپ
اگر هم تصمیم گرفتهاید از ماشین شخصی استفاده کنید، این هم آدرس پارک جمشیدیه تهران در گوگل مپ برای شما:
نکات احتیاطی و محدودیت برای بازدید از پارک
با توجه به قدمت پارک جمشیدیه تهران بعید نیست که بعضی جاهای آن مانند گذرگاهها کمی ناهموار شده باشند پس موقع راه رفتن کمی دقت کنید. این پارک در ارتفاعات شمال تهران قرار گرفته و بنابراین طبیعی است که بعضی از بخشهای آن پله داشته باشد؛ پس این بخشها برای معلولین و افراد کمتوان مناسب نیست.
فراموش نکنید که در فصل زمستان این منطقه به دلیل نزدیکی به کوه، سردتر از دیگر نقاط ایران است؛ پس اگر در فصل زمستان به پارک جمشیدیه تهران میروید لباس مناسب همراه خود داشته باشید.

پارک جمشیدیه تهران و آواز پرندگان
در سفری کوتاه که به پارک جمشیدیه تهران داشتیم با داستان شکلگیری آن و علت نامگذاری آشنا شدیم و از زیباییهای این بوستان گفتیم تا بتوانید در تعطیلات بعدی آن را بهعنوان یکی از جاهای دیدنی تهران و مقصدی برای پیکنیکی عالی انتخاب کنید.

این بوستان در فصول مختلف سال زیباییهای خاص خود را دارد و میتواند در هر فصل با نمایش یکی از زیباییهای خود شما را شگفتزده کند. اگر آشنایی با پارک و رفتن به آن تجربه دلپذیری برای شما بوده پیشنهاد میکنیم آن را به سایر دوستانتان هم معرفی کنید یا در برنامه دورهمی بعدی با دوستانتان به بوستان جمشیدیه بروید.
سلام خانم شیرازی عزیز 🙂 ما عکسها رو دقیقا از همون منابعی که ذکر شده برداشتیم…احتمالا این سایتها هم از جای دیگهای برداشتن.