جاهای دیدنی ارمنستان ؛ تاریخ را ورق بزنید

ارمنستان، همسایه شمالی ایران یکی از مقصدهای خارجی پرطرفدار ایرانیان است. تاریخ پر پیچ و خم ارمنستان یادگاریهای زیادی از دورههای مختلف دارد که گردشگران را راهی این کشور میکند. در میان جاهای دیدنی ارمنستان بیشتر کلیسا و صومعههای تاریخی را میبینید. البته جاذبههای تاریخی ارمنستان تنها جاهای دیدنی این کشور نیستند، ارمنستان سرزمین دریاچهها هم هست که جاذبههای طبیعی این کشور در کنار جاهای تاریخی آن را یک کشور توریستپسند کرده است.
این مقاله مهمترین جاذبههای ارمنستان را به شما معرفی میکند. اگر سفر کوتاهی به ارمنستان دارید با دیدن این جاذبهها دست پر از سفر برمیگردید. در ادامه میتوانید مقاله راهنمای سفر به ایروان را هم بخوانید.
جستجو و خرید تور ارمنستان در علیبابا
جاهای دیدنی ایروان
ایروان معروفترین شهر ارمنستان و پایتخت این کشور است. قبل از اینکه جاهای دیدنی را از گوشه و کنار ارمنستان معرفی کنیم، سری به ایروان میزنیم تا ببینیم در پایتخت ارمنستان چه خبر است.
میدان جمهوری ایروان، سمبل استقلال ارمنستان
میدان جمهوری ایروان حکم میدان تقسیم است برای استانبول؛ هرچند تقسیم در شهرت و محبوبیت خیلی فراتر رفته است. میدان جمهوری معروفترین میدان ایروان و یکی از نمادهای اصلی این شهر است که جشنها و مراسمهای زیادی در این میدان برپا میشود. جشن استقلال ارمنستان هم هر سال ۲۱ دسامبر (مهر ماه) در این میدان با شکوه تمام برگزار میشود. قبلا نام این میدان «میدان لنین» بود که در بیستمین سالگرد حضور شوروی در ارمنستان مجسمه او در این میدان قد علم کرده بود. اما بعد از آن که ارمنستان به استقلال رسید، مسجمه لنین هم دیگر در این میدان جایی نداشت و برداشته شد.
معماری میدان جمهوری ایروان
میدان دو بخش بیضی شکل و ذوزنقهای دارد که طرح سنگفرشهای بخش بیضی الهام گرفته از طرح فرشهای ارمنی است. در بخش ذوزنقهای فوارههای موزیکال کار گذاشته شده که شبها با نورپردازی و رقص فوارهها فضای گردشگر پسندی میسازد.
بناهای اطراف میدان که شبیهتر به تصویری هستند که از ارمنستان در ذهنمان نقش بسته از سنگهای صورتی و سفید خاص(Tufa) است. سبک معماری ساختمانهای اطراف میدان نئوکلاسیک است و طرحها و ظرافتکاری ارمنی آن حسابی در اطراف میدان خودنمایی میکنند. ساعتی هم که در ساختمان دولت زمان را نشان میدهد از موسکو آورده شده، همان دورهای که ارمنستان در دست شوروی بود. گالری ملی و موزه تاریخ هم اطراف همین میدان است.
[irp posts=”10544″ name=”راهنمای جامع سفر زمینی به ایروان/ارمنستان”]
موزه تاریخ ایروان، عصاره تاریخ این سرزمین
شاید این موزه قدیمی بهترین جا برای ورق زدن تاریخ این شهر و سرزمین باشد. موزه تاریخ ایروان یکی از قدیمیترین موزههای ایروان است که یک جورهایی خانه به دوش بوده و بعد از عوض کردن ۵ خانه نهایتا در این ساختمان زیبا کنار میدان جمهوری ساکن شده است.
در این موزه ۳ طبقه ۹۰۰۰ اثر را میتوانید از دورههای تاریخی مختلف ببنید، از کتابهای باستانی و اشیای سنتی گرفته تا نقاشیها، همینطور اولین تلفن و دوربین فیلمبرداری و وسایل جنگی. ایرادی که بیشتر گردشگران از این موزه میگیرند این است که توضیح اشیا به زبان ارمنی است و کسانی که این زبان را بلد نیستند طبیعتا نمیتوانند متوجه نوشتهها شوند. بهتر است با یک تور لیدر مجرب به دیدن این موزه بروید تا تاریخچه پشت هر اثر را بدانید.
طبقه اول موزه تاریخ ایروان
طبقه اول بیشتر از فرهنگ و سنتهای ارمنستان میگوید. البته یک نمایشگاه دائمی فرش هم هست که فرشهای این منطقه را به نمایش گذاشته است. در همین طبقه اول امکان برگزاری دو نمایشگاه موقت هم وجود دارد که در آنها نمایشگاه صنایع دستی، کتاب و ظروف چینی برگزار میشود.
طبقه دوم موزه تاریخ ایروان
در طبقه دوم اشیایی را میبینید که از مناطق باستانی ارمنستان پیدا شده است. نام یکی از منطقههای باستانی دوین است که قدمت آن به قرن ۷ تا ۱۳ میلادی برمیگردد. از شهر باستانی آنی که اسمش به لیست آثار جهانی یونسکو هم رسیده است اینجا آثاری دیده میشود. پادشاهی ارمنی کیلیکیه که در دوران باستان در این سرزمین زندگی میکردهاند یادگاریهای زیادی برای این دوران به جا گذاشتهاند که همه آنها را میتوانید در طبقه دوم موزه ببینید و در زمان کوتاهی تاریخ را دوره کنید.
طبقه سوم موزه تاریخ ایروان
طبقات که بالاتر میرود، اشیا قدیمیتر و خاصتر میشود. طبقه سوم طبقه سنگهای قدیمی و عصر برنز و آهن است. اولین ابزارهایی که بشر از آهن و برنز ساخته در این طبقه جا گرفته است. سنگهای خیلی قدیمی که سنشان به سالها قبل از میلاد برمیگردد و یادگاریهای پادشاهی اوراتور که زمانی بر اطراف دریاچه ارومیه، دریاچه وان و بلندیهای ارمنستان حکمرانی میکردند حالا همه در طبقه سوم این موزه جمع شدهاند.
[irp posts=”229″ name=”چرا به ارمنستان سفر کنیم؟”]
کتابخانه باستانی ایروان، کتابخانهای به قدمت تاریخ
این کتابخانه یکی از مهمترین گنیجنههای ادبی نه تنها ارمنستان بلکه کل جهان است. بنیادی به اسم ماتناداران دست نوشتههای باستانی به زبان ارمنی و زبانهای فارسی، یونانی، عربی، سریانی، هندی و … گردآوری کرده است. ۱۷۰۰۰ دست نوشته خاص را در این کتابخانه میتوان دید. اگر تا حالا فقط در کتابهای تاریخی میخواندید که شاهها فرمان میدادند حالا اینجا میتوانید چند مورد از فرمانهای شاههای صفویان را به دست خط خود پادشاه ببینید.
جلوی بنای کتابخانه مجسمه ماشتوتس را میبینید که در حال یاد دادن الفبا به یک نوجوان است؛ ماشتوتس همان کسی است که الفبای ارمنی را ساخته است. بعد از پلهها به در بزرگ مسی میرسید که شما را به داخل کتابخانه هدایت میکند. داخل موزه هم که دستنوشتههای کهن از رومیها، ایرانیها، اعراب و ارامنه دیده میشود.
بیرون از کتابخانه کتیبهها و سنگ قبرهایی هستند که از مناطق باستانی ایروان جمعآوری شدهاند و به اینجا آورده شدهاند.
موزه نسل کشی ارامنه، حکایت از روزگار تلخ
نسل کشی ارامنه به دست ترکان عثمانی قلب تاریخ را هم به درد آورده است. به خاطر همین است هر جا که ارامنه زندگیای برای خود سر و سامان دادند به یاد از دست رفتگان بنایی ساختند. یکی از این بناها را هم درکلیسای وانک اصفهان میتوانید ببینید. اما بزرگترین آن موزه نسل کشی ارامنه در ایروان است. شاید از دردناکترین و باعظمتترین مناطق دیدنی ارمنستان همینجاست.
موزه نسل کشی ارامنه در محل یک قلعه قدیمی، روی تپهای به نام تیت سرناکابرد و کنار رودخانهای به نام هرازدان بنا شده است. خود بنا از ۱۲ ستون نوک تیز همگرا و یک ستون ۴۴ متری ساخته شده است. ستونهای دوازده گانه نشانگر ۱۲ استانی هستند که ارامنه در آن کشته شدند و ستون ۴۴ متری هم زایش دوباره و از سرگیری زندگی ارامنه را نشان میدهد. در وسط این ستونها آتشی برپاست که خودشان به آن آتش جاویدان میگویند و این را نمادی برای روح و روان خاموشیناپذیر ارامنه میدانند.
[irp posts=”11613″ name=”چی این همه توریست را به میدان تکسیم استانبول و خیابان استقلال میکشاند؟”]
دیدنیهای داخل موزه
عکسها و اسناد مختلف در این موزه نمایش داده شده و توضیحها به سه زبان مختلف هستند. اگر میخواهید کل موزه را با دقت ببینید و جزئیات این اتفاق تاریخی را بهتر بدانید دو ساعت زمان برای بازدید از این موزه کنار بگذارید.
بنای موزه هم به معمارهای پرآوازه ارمنی، آرتور ترخانیان، ساشور کلاشیان و هوهانس کاچریان سپرده شد و در سال ۱۹۶۷ ساخت آن تکمیل شد.
هر سال ۲۴ آوریل که مصادف با اردیبهشت ماه ایران است، ارامنه از سراسر دنیا در محل این یادبود حاضر میشوند تا یاد از دست رفتگان را با اهدای گل و ادای احترام زنده نگه دارند.
[irp posts=”6782″ name=”راهنمای کامل سفر به باتومی، دومین شهر بزرگ گرجستان”]
جاذبههای خارج از ایروان
اکثر جاهایی که تا به حال دیدیم، مناطق دیدنی ارمنستان در ایروان بودند. اما جاهای دیدنی و زیباییهای ارمنستان محدود به ایروان نیست. در ادامه شما با معروفترین جاهای دیدنی ارمنستان که خارج از پایتخت این کشور اما اغب در نزدیکی آن هستند آشنا میشوید.
معبد گارنی، تنها یادگار ارمنستان پیش از مسیحیت
معبد گارنی با شکوه تمام در دل کوهها قد علم کرده است و نمای آن شما را بیشتر یاد بناهای رومی میاندازد. معبد گارنی تنها یادگاری است که از ارمنستان پیش از مسیحیت به جا مانده است. به خاطر همین است که در میان آثار تاریخی این کشور جایگاه خاصی دارد تا جایی که سالها روی اسکناسهای این کشور جا خوش کرده بود. بعد از ورود مسیحیت به ارمنستان بیشتر کلیساها روی صومعهها و نیایشگاههای مهر پرستی بنا شد و امروز دیگر از آن نیایشگاهها خبری نیست؛ همانطور که با ورود اسلام به ترکیه روی تمام کلیساها مسجد بنا شد.
معبد گارنی قبل از اینکه مردم ارمنستان مسیحی شوند، نیایشگاه مهر پرستان یا همان مهرابه بوده است. مهرپرستی آیینی است که پیروان آن «میترا»، ایزد ایران باستان را ستایش میکردند.
ظرافتهای معماری هنز هم روی سنگهای بنا بر جا مانده است. معبد گارنی در ۳۶ کیلومتری ایروان و در روستایی به اسم گارنی قرار دارد. برای دیدن اینمعبد یا تاکسی بگیرید یا با تور بروید.
[irp posts=”229″ name=”چرا به ارمنستان سفر کنیم؟”]
دریاچه سوان، زیبایی طبیعی، تاریخی و تفریح
تصویر دریاچه سوان ارمنستان درست مثل کارت پستالها میماند. اما اینکه این دریاچه از نزدیک هم همینقدر زیبایی دارد، بستگی دارد که زیبایی برای شما در زمستان بیشتر تعریف شود یا در تابستان. البته سوان تنها دریاچه ارمنستان نیست و فقط یکی از ۱۰۰ دریاچه کوهستانی در دل این کشور کوچک است اما میشود گفت که معروفترین آن است.
رفتن به دریاچه سوان یک تیر با سه نشان است، هم طبیعت زیبا دارد، هم صومعه تاریخی و هم تفریحهای متنوع. صومعهای که امروز روی شبه جزیرهای روی دریاچه سوان میبینیم در گذشته روی جزیره بوده است اما کمکم آب پایین آمده و فضا به شکل امروزی درآمده است. این صومعه را شاهدخت ماریام ساخته است که دختر آشوت یکم بوده است. برای رسیدن به خود صومعه پلههای زیادی در پیش دارید اما در مسیر این ۲۳۵ پله تراسهای بزرگی هستند که میتوانید از آن بالا به تماشای سوان بایستید و نفسی تازه کنید.
از آنجایی که دریاچه سوان در اراتفاع بالایی قرار دارد طبیعی است که زمستان سردتری هم داشته باشد. اگر با برف و سرما رابطه خوبی ندارید بهتر است تابستان و در ماههای جولای و آگوست (تیر و مرداد) به دیدن سوان بروید.
تفریحهای سوان
اگر قرار است یکی دو روز در همسایگی دریاچه بمانید، اقامتگاههایی اطراف سوان وجود دارد که ساحل اختصاصی دارند. اما اگر یک روزه به اینجا سفر میکنید میتوانید در بخش ساحل عمومی حسابی از تفریحهای آبی استفاده کنید. قایقسواری، ماهیگیری، جتاسکی، ویندسرفینگ، حمام آفتاب و شنا هم از تفریحهایی است که سوان شما را مهمان میکند. در کنار تمام این تفریحهای آبی، اسب سواری در دشتهای سرسبز و پر گل شما را یاد اسب سواری در فیلمهای اروپایی میاندازد. اینجا بهترین فضا برای گرفتن عکسهای یادگاری و متفاوت است.
[irp posts=”6693″ name=”۱۰ دلیل برای آن که به گرجستان سفر کنید”]
صومعه گغارد، صومعهای در دل کوه
صومعه گغارد یکی از باشکوهترین دیدنیهای ارمنستان است که اطراف ایروان است. این صومعه در دل کوه و از سنگ تراشیده است و آنقدر ارزشمند است که وارد لیست میراث جهانی یونسکو هم شده است.
کلیسا در دو دوره مختلف ساخته شده است. در دوره اول، خاندان زاکاریان که از خانوادههای ثروتمند و سلطنتی ارمنستان بودند کلیسای بیرونی را ساختند. در دوره دوم، خاندان دیگری به اسم خاندان پروشیان این ملک را از زاکاریانها خریداری کردند و کلیسای درونی را ساختند.
«گغارد» به معنای سر نیزه است و اشاره دارد به داستان مسیح که بعد از اینکه به صلیب کشیده شد با این نیزه پهلوی او را هم مجروح کردند. این نیزه را قبلا میشد در همین کلیسا دید اما حالا به خزانه مقدس کلیسای جامع اچمازدین(در شهر واغارشاپات) منتقل شده است. گفته میشود که اچمازدین «نخستین کلیسای جامع در تاریخ مسیحیت» است که در گذشته به آن اوچ کلیسا هم میگفتند. اوچ یک کلمه ترکی و به معنای سه است؛ اوچ کلیسا یعنی سه کلیسا.
[irp posts=”10667″ name=”در سفر به گرجستان (تفلیس، باتومی و…) چه ارزی ببریم؟”]
معماری خیره کننده
شیرهای حکاکی شده که نماد خانواده سلطنتی زاکاریان است، حوضچهای که از آب چشمه پر میشود، کلیسای کوچک دیگری که مقبره شاهزاده پاپاک پروشیان و همسر اوست در بازدید از این کلیسای بزرگ توجه را جلب میکنند. در سمت راست پلههای ورودی کلیسای دیگری از سنگ خام تراشیده شده که آکوستیک است و ابعاد خیرهکنندهای دارد.
کلیسای جامع زوارنتوس، یادگار تاریخ
کلیسای جامع زوارنتوس یکی از جذابترین مکان های دیدنی ارمنستان است. اگر به دیدن این کلیسای جامع میروید انتظار دیدن یک بنای کامل را نداشته باشید، اما هنوز هم ستونهای آن که یادگار این بنای باشکوه هستند، تمام قد ایستادهاند. زوارنتوس به معنای فرشته نگهبان است و این کلیسا در نزدیکی شهر واغارشاپات بنا شده است.
زمان ساخت کلیسا به اواسط قرن هفتم برمیگردد. جالب است بدانید که تا اوایل قرن بیستم بقایای این کلیسا و تمام ستونهای آن در زیر خاک بود. تا اینکه در حفاریهای سال ۱۹۰۰ پایههای کلیسای جامع، خرابههای ارگ جاثلیق و کارخانه شراب سازی از خاک و دل تاریخ سر بیرون آوردند.
محبوبترین مکان دیدنی شما در ارمنستان کجاست؟
همه دیدنیها را که نباید در مقاله ما بخوانید. حالا وقتش است که شما به ما بگویید، محبوبترین مکان های دیدنی ارمنستان برای شما کدام ها هستند. کامنتها بهترین جا برای به اشتراکگذاشتن تجربه هایمان است.