خانه های تاریخی یزد

آشنایی با ۱۸ مورد از جذاب‌ترین خانه های تاریخی یزد

معرفی تاریخی ترین خانه های یزد

با قدم زدن در میان کوچه پس کوچه‌های شهر بادگیرها، قدمت، اصالت، صفا و آرامش، تمام آن حس‌هایی است که در جان و تن تزریق می‌شود. با وارد شدن به خانه های تاریخی یزد و دیدن شاهکارهای هنری معماران ایرانی، مهر تاییدی بر تمام این احساسات زده می‌شود. خانه‌های خشتی که با گچ‌بری‌ها و تزئینات هنرمندانه، چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کنند.

در ادامه درباره ۱۸ مورد از خانه های قدیمی یزد در مجله گردشگری علی بابا صحبت می‌کنیم. به ظاهر زیبای آن‌ها، دل و به قصه‌هایشان گوش می‌سپاریم. با معماری‌شان آشنا شده و همگام با آن‌ها، فراز و نشیب‌هایی را که در طول تاریخ متحمل شدند، می‌شنویم.

آدرس خانه آقازاده کجاست؟
خانه آقازاده در استان یزد، شهر ابرکوه، میدان امام حسین، خیابان شهید باهنر و کوچه شهید باهنر نوزدهم قرار دارد.
ساعت کاری موزه آب یزد چه زمانی است؟
از ساعت ۸ تا ۱۳:۳۰ و ۱۵:۳۰ تا ۱۹ باز و پذیرای گردشگران است.
آدرس خانه لاری ها کجاست؟
در شهر یزد، خیابان امام خمینی، محله فهادان، مجاور عمارت کلاه‌فرنگی، خانه لاری‌ها قرار دارد.

۱- امتیاز ویژه خانه تاریخی آقازاده در بادگیرهای دو طبقه

شهر ابرکوه میزبان خانه تاریخی آقازاده، یکی از زیباترین و خاص‌ترین خانه های تاریخی یزد است که تصویر آن را روی اسکناس‌های ۲۰۰۰ تومانی می‌بینیم.

اگر به قصد دیدن بادگیرهای منحصربه‌فرد این خانه وارد میدان ابرقو شوید، با مجموعه‌ای از پنج خانه قدیمی مواجه خواهید شد. خانه آقازاده تنها یکی از آن‌هاست که قابلیت بازدید دارد و بقیه دارای کاربردهای اقامتی هستند.

این خانه، یکی از مهم‌ترین خانه های قدیمی یزد و حتی ایران است؛ چرا که بادگیرهای دو طبقه و متمایز آن در کل ایران نظیر ندارد. اگر قصد دیدن این شگفتی را دارید، خوب است بدانید که می‌توانید با یک تیر دو نشان بزنید و کنار بازدید از خانه آقازاده، سرو ۴۵۰۰ ساله ابرکوه را هم که در نزدیکی این خانه قرار دارد، ببینید.

خانه آقازادهدرب ورودی این بنا، در بخش شمال‌غربی قرار دارد. پس از عبور از یک دالان، وارد حیاط می‌شوید که خانه‌ای دو طبقه از خشت و آجر، زیبایی و اصالتش را به رخ می‌کشد. میان حیاط، روبه‌روی اتاق شاه‌نشین، یک حوض سنگی به چشم می‌خورد که درختان اطرافش، طراوت و صفای آن را صدچندان می‌کنند. دورتادور حیاط هم از در و پنجره‌های چوبی قدیمی پوشیده شده که نور را به اتاق‌ها هدایت می‌کنند.

خانه تاریخی آقازاده در دوره قاجار، از خشت و گل، ساخته شده و شرایط لازم را برای ساکنین به گونه‌ای فراهم کرده که محل اقامت خود را متناسب با فصل و زاویه تابش خورشید، تغییر دهند.

عمارت کوچکی به نام کلاه فرنگی، بر بام تالار اصلی و در کنار بادگیر وجود دارد که به عنوان سقف شاه‌نشین، بیشترین نور را به فضای داخل هدایت می‌کند.

معماری زیبای خانه های یزدبه سراغ بادگیرهای این بنا بروید که آن را از سایر خانه‌های تاریخی متمایز کرده است. بادگیر خانه آقازاده بالای تالار اصلی و به صورت دو طبقه ساخته شده که با ارتفاع ۱۸ متر و مساحت ۱۸ مترمربع، ۱۹ دریچه تنظیم جریان هوا دارد. این بادگیر خاص به گونه‌ای ساخته شده که حتی وقتی باد هم نمی‌وزد، هوا را تهویه می‌کند. زیبایی، کاربری و دو طبقه بودن بادگیر این خانه، آن را از سایرین متمایز کرده است.

بام خانه های تاریخی یزدآدرس خانه آقازاده

استان یزد، شهر ابرکوه، میدان امام حسین، خیابان شهید باهنر، کوچه شهید باهنر نوزدهم، خانه تاریخی آقازاده

خانه آقازاده روی گوگل مپ

۲- آشنایی با خانه کلاهدوزها و موزه آب یزد

موزه آب یزد که در سال ۱۳۷۹ شروع به کار کرده، در یکی از خانه های تاریخی یزد به نام خانه کلاهدوزان قرار دارد. این خانه در سال ۱۲۶۶ به درخواست سید علی‌اکبر کلاهدوز در پنج طبقه، ساخته شد و هم اکنون به عنوان موزه آب یزد مورد استفاده قرار گرفته است.

005 2طبقه اول که پایین‌ترین سطح خانه است، انشعاب قنات‌های زارج و رحیم‌آباد قرار دارد که قنات زارج با ۲۰۰۰ سال قدمت، هنوز زنده است.

سرداب و حوضچه هاطبقه دوم، پایاب است که روی طبقه اول قرار دارد و به منظور بسته‌بندی و نگهداری مواد غذایی استفاده می‌شد.

طبقه سوم، یک سطح بالاتر از پایاب و در عین حال یک سطح پایین‌تر از طبقه همکف قرار دارد. این طبقه همان زیرزمین است که اتاق‌ها و دالان‌های مختلفی دارد و به اقامتگاه تابستانه شبیه است.

طبقه چهارم همان طبقه همکف است که تالار، ارسی، پنج‌دری، آشپزخانه و… را شامل می‌شود.

زیبایی های موزه آبو اما طبقه پنجم که پشت‌بام خانه و به چاه‌خانه معروف است. در این بخش، افرادی با استفاده از چرخ چاه، آب را از قنات‌ها بالا می‌کشیدند و آن را در منبعی می‌ریختند که ساکنان خانه از طریق آب لوله‌کشی از آن استفاده کنند.

آشنایی با خانه کلاهدوزها و موزه آب یزدآدرس خانه کلاهدوزها یا موزه آب یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان امام شمال، میدان امیرچخماق، ابتدای خیابان قیام

خانه کلاهدوزها یا موزه آب یزد روی گوگل مپ

۳- لذت تماشای شهر بادگیرها بر بام خانه هنر

نوبتی هم باشد نوبت بام یزد است. ایستادن بر پشت بام خانه هنر و لذت تماشای این شهر کویری، از آن لذت‌هایی است که کمتر کسی از آن چشم‌پوشی می‌کند.

لذت تماشای شهر بادگیرها بر بام خانه هنرخانه هنر یکی از خانه های تاریخی یزد است که در دوران قاجاریه ساخته و در سال ۱۳۷۹ به عنوان اثر ملی و با نام مهدی ملک‌زاده ثبت شد که ممکن است آن را با نام خانه ملک‌زاده هم بشناسید.

این خانه در سال ۱۳۹۳ به مدت چند سال مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و هم اکنون طبقه اول آن به عنوان نمایشگاه صنایع دستی و طبقه دوم، به عنوان کافه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خانه های تاریخی یزداگر در گشت‌وگذارتان به دیدن مسجد جامع یا زندان اسکندر رفتید، سری هم به خانه هنر بزنید و لذت دیدن منظره زیبای یزد را با نوشیدن دمنوش‌های خوشمزه و آرامبخش این کافه سنتی و دوستانه تکمیل کنید. همچنین می‌توانید از فروشگاه صنایع دستی و تابلوهای نفیس هنرمندان هم خرید کنید.

خانه های تاریخی یزدآدرس خانه هنر یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان امام، محله فهادان، جنب حمام تاریخی ابوالمعالی، خانه هنر

خانه هنر یزد روی گوگل مپ

۴- خانه حاج کاظم رسولیان (دانشکده معماری و شهرسازی یزد)

خانه رسولیان یکی از آن خانه های قدیمی یزد است که سال‌هاست تبدیل به محل علم‌آموزی و مرکز برگزاری سمینارهای مختلف شده است. این خانه در سال ۱۲۸۳، در دوران قاجار، به همت حاج میرزا کاظم رسولیان ساخته شد. ابتدا کاربری مسکونی داشت اما در سال ۱۳۶۸ به صورت وقف در اختیار دانشگاه یزد قرار گرفت و پس از بازسازی به دانشکده معماری تبدیل شد.

خانه های تاریخی یزدخانه رسولیان از دو بخش بیرونی و اندرونی تشکیل شده است. بخش اندرونی شامل اتاق‌های پنج‌دری، سه‌دری، بادگیر، کلاه فرنگی، تالار، ارسی و حیاطی بزرگ با حوضی وسیع است که در واقع بخش خصوصی خانه محسوب می‌شود. بخش بیرونی هم شامل حوض‌خانه، تالار، زیرزمین، اتاق ارسی و حیاطی اختصاصی می‌شود.

خانه های تاریخی یزداین خانه برخلاف خیلی از خانه‌های قدیمی که حمام نداشتند، دارای حمام سنتی بوده که در حد فاصل بین حیاط بیرونی و اندرونی قرار دارد.

خانه رسولیان، علاوه بر قدمت و قرار گرفتن میان آثار ملی ایران، برای معماران و دانشجویان این رشته ارزش معنوی بالایی دارد؛ چرا که آرامگاه استاد محمدکریم پیرنیا، پدر معماری سنتی ایران را در دل دارد.

خانه حاج کاظم رسولیان (دانشکده معماری و شهرسازی یزد)آدرس خانه رسولیان یا دانشکده معماری یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان امام خمینی، محله سهل بن علی، کوچه شهید صدوقی، خانه رسولیان

خانه رسولیان یا دانشکده معماری یزد روی گوگل مپ

۵- خانه نواب یا خانه نواب وکیل؟

یکی دیگر از خانه های تاریخی یزد، خانه نواب با معماری خاص است که در حال حاضر مسئولیت میزبانی از یکی از بخش‌های میراث فرهنگی را به عهده دارد.

این خانه در دوره قاجار و به دستور شخصی به نام میرزا سیدمحمد رضوی، معروف به نواب وکیل، ساخته و در سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد. معماری این خانه به صورتی است که از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده که با وجود متفاوت بودن ورودی‌ها، از داخل، با هم در ارتباط هستند.

خانه نواب یا خانه نواب وکیلنکته جالب این که در یزد، بنای دیگری هم تحت عنوان خانه نواب وجود دارد که در ضلع غربی میدان امام حسین (ع) واقع شده است. قدمت این بنا به دوران پهلوی می‌رسد و در سال ۱۳۸۷ به عنوان یکی از آثار ملی ثبت شد؛ اما نه تنها به آن رسیدگی نشده بلکه تبدیل به پاتوق معتادان و سارقان شهر شده است.

خانه های تاریخی یزدآدرس خانه نواب وکیل یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان امام خمینی، محله فهادان، روبروی بوستان فهادان

خانه نواب وکیل یزد روی گوگل مپ

۶- خانه مرتاض (دانشکده هنر و معماری یزد)

خانه‌ای زیبا، بازمانده از دوره قاجار که در حال حاضر میزبان دانشجویان هنر و معماری یزد است. این خانه در سال ۱۳۷۴ توسط خانواده مرتاض به دانشکده هنر و معماری اهدا و در سال ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

معماری زیبای خانهاین خانه قدیمی ۲ طبقه، از دو بخش اندرونی و بیرونی ساخته شده که هر کدام، حیاط خاص خود را دارند و در عین حال با هم در ارتباط هستند.

پس از عبور از سردر، یک هشتی و راهرو، به حیاط اصلی خانه می‌رسید که بخش مهم‌تر و در عین حال پرکاربردتر خانه و تقریبا ۳ برابر بزرگ‌تر از حیاط بیرونی است. آن‌چه در حیاط بزرگ بیشتر به چشم می‌آید، ایوان و بادگیر، تزئینات، پنجره‌ها و ارسی‌های چوبی و آب‌نماست.

آدرس خانه مرتاض یا دانشکده هنر و زیبایی یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان ایرانشهر (رجایی)، کوچه گلچینان، به طرف کوچه مرتاضیون، خانه مرتاض

خانه مرتاض یا دانشکده هنر و زیبایی یزد روی گوگل مپ

۷- خانه شفیع‌پور یزد

به سراغ یکی دیگر از خانه‌های قاجاری یزد برویم که قدمت ۱۵۰ ساله، کنار معماری و زیبایی منحصر به فردش، آن را تبدیل به یکی از خانه های تاریخی یزد کرده است.

خانه شفیع‌پور یزداین خانه از دو بخش تشکیل شده که ورودی آن کنار بخش کوچک‌تر خانه قرار دارد و از طریق دالانی در امتداد حیاط کوچک، به حیاط اصلی خانه می‌رسد؛ که حیاطی بزرگ و مستطیل شکل است. بخش‌های شمالی، جنوبی و غربی اتاق‌هایی رو به حیاط دارند و جبهه شرقی اتاق‌هایی دو لایه دارد که لایه اول رو به حیاط هستند و لایه دوم پشت این لایه و از منظره حیاط محروم هستند.

وجود یک ارسی بزرگ در بخش جنوبی حیاط و ارسی‌هایی کوچک در طبقه بالایی، جذابیت و زیبایی خاصی به بنا داده که وارد کردن چوب و رنگ‌های متنوع، فضای لطیف و دوستانه‌تری را ایجاد کرده است.

خانه شفیع‌پور یزددر بخش شمالی حیاط اصلی، خانه کوچک دو طبقه‌ای قرار دارد که از سه اتاق پنج دری و یک اتاق ارسی تشکیل شده است.

نکته جالب در مورد خانه شفیع‌پور این است که اتاق‌ها از لحاظ قاعده و ارتفاع داخلی، تقریبا هم‌اندازه هستند و سقف‌های یک شکل دارند. اتاق‌ها با نقش‌های گیاهی رنگارنگ تزئین شده‌اند که حال‌وهوای خاصی به خانه داده است.

آدرس خانه شفیع‌پور یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان قیام، محله تبریزیان، کوچه گلچینان، نزدیک خانه مودت یزد

۸- نقش تقارن و هندسه در خانه ریسمانیان

به سراغ یکی از خانه های تاریخی یزد برویم که جای‌جای آن با اشکال هندسه و تقارن عجین شده است. این خانه زیبای خشتی که حدود یک قرن از عمرش می‌گذرد، توسط مجتهدی به نام آقا سید عبدالحی بنا و بعدها توسط حاج علی‌اکبر ریسمانیان خریداری و بازسازی شد.

خانه ریسمانیان دو درب ورودی قدیمی در جنوب‌غربی و جنوب‌شرقی دارد که اولی با راهرو و دالانی به حیاط اصلی و دومی به حیاط کوچک خانه متصل می‌شود. البته این دو حیاط هم توسط دالانی کوتاه با هم در اتباط هستند.

نقش تقارن و هندسه در خانه ریسمانیانمانند بیشتر خانه های قدیمی یزد، خانه ریسمانیان هم یک حیاط بزرگ مستطیلی در بخش اصلی خانه دارد که دورتادور آن اتاق‌هایی هستند که دو به دو به صورت متقارن روبروی هم قرار گرفته‌اند. این تقارن در جبهه‌های شمالی و جنوبی وجود دارد و در بخش‌های شرقی و غربی هم به نظر می‌آید که این هماهنگی وجود داشته و در بازسازی بنا، تغییراتی در آن اعمال شده است.

خانه های تاریخی یزدنکته مهم این که فضاهای خدماتی خانه بر خلاف فضاهای اصلی، از این هماهنگی و تقارن برخوردار نیستند.

جالب است بدانید که یکی از وجه‌های تمایز این خانه با سایر خانه های قدیمی یزد، وجود سرداب در بخش جنوبی آن است. داشتن سرداب در خانه‌های قدیمی خیلی مرسوم نبوده و فقط در خانه‌های اعیان وجود داشته که این خود سندی بر اصالت و ارزشمندی خانه ریسمانیان است.

آدرس خانه ریسمانیان یزد

استان یزد، شهر یزد، لب خندق، خیابان قیام، محله دارالشفا، خانه ریسمانیان

خانه ریسمانیان یزد روی گوگل مپ

۹- زیبایی و شکوه خانه صولت را در گچ‌بری ستون‌ها جستجو کنید

خانه صولت یکی از خانه های تاریخی یزد است که زیبایی ستون‌های گچ‌بری شده با نقش‌های اسلیمی زیبای گل و بوته، چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند.

زیبایی و شکوه خانه صولت را در گچ‌بری ستون‌ها جستجو کنیداین خانه متعلق به یکی خان‌های ابرکوه در دوره قاجار به نام آقای صولت بوده که در سال ۱۳۷۵ به عنوان یکی از آثار ملی ثبت و در نهایت به موزه مردم‌شناسی ابرکوه تبدیل شد.

زیبایی و شکوه خانه صولتخانه صولت، یک در ورودی دارد که بعد از گذشتن از هشتی و دالانی طولانی به حیاط خانه می‌رسد. در چهار طرف حیاط، ستون‌های گچ‌بری زیبایی وجود دارند که جلوه‌ای ویژه به حیاط می‌دهند.

خانه های تاریخی یزددر بخش شمالی حیاط، یک پنج‌دری رو به آفتاب با درهای کوچک، برای فصل زمستان ساخته شده و دقیقا روبروی آن، در بخش جنوبی، یک اتاق پنج‌دری دیگر، پشت به آفتاب، برای فصل تابستان بنا شده است. قسمت زیرین بخش جنوبی هم جوری طراحی شده که از طریق پایابی سنگی به قنات دسترسی داشته باشند.

آدرس خانه صولت یزد

استان یزد، شهر ابرکوه، خیابان باهنر، محله دروازه میدان، خانه صولت

خانه صولت یزد روی گوگل مپ

۱۰- خانه لاری ها (موزه اسناد تاریخی)

مانند همه خانه های قدیمی یزد، این خانه هم قصه‌های خودش را دارد که از روزهای پر فراز و نشیبی که پشت سر گذاشته نشات می‌گیرد. حدود ۱۵۰ سال پیش، حاج محمدابراهیم لاری، یکی از مهاجرانی که از لار فارس به یزد آمده بود، این خانه را که بعدها یکی از زیباترین خانه‌های شهر بود، ساخت.

خانه های تاریخی یزدتا مدت‌ها این خانه محل سکونت این خاندان بود تا این که به خاطر مشکلاتی که در انحصار ورثه آن پیش آمد، تبدیل به متروکه‌ای شد که کمتر توجهی را به خودش جلب می‌کرد. حتی مدت‌ها خانقاه درویش مسلکی به نام نعمت اللهی شد.

با این حال این روال ادامه‌دار نشد و در سال ۱۳۶۳ میراث فرهنگی تملک آن را در دست گرفت و در سال ۱۳۸۵، نام آن به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد. هم اکنون علاوه بر یک جاذبه گردشگری، به عنوان موزه اسناد تاریخی یزد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خانه لاری ها (موزه اسناد تاریخی)آدرس خانه لاری ها یا موزه اسناد تاریخی یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان امام خمینی، محله فهادان، مجاور عمارت کلاه‌فرنگی

خانه لاری ها یا موزه اسناد تاریخی یزد روی گوگل مپ

۱۱- معماری اصیل ایرانی در خانه شکوهی

حدود ۱۱۰ سال قبل و در اواخر دوران قاجار، به دستور مرحوم وزیری، موسس کتابخانه وزیری، خانه‌ای با معماری اصیل ایرانی در یزد ساخته شد. مدت‌ها بعد شخصی سرشناس به نام سید محمد شکوهی آن را خریداری کرد و این خانه با نام او ماندگار شد. در حال حاضر یکی از آثار ملی ایران محسوب می‌شود که مالکیت آن با اداره میراث فرهنگی یزد است.

معماری اصیل ایرانی در خانه شکوهیاین خانه قدیمی باشکوه دارای چهار حیاط است که حیاط اندرونی، بزرگ‌ترین حیاط است. این حیاط شامل تالار، بادگیر، اتاق‌های پنج‌دری و سه‌دری، حوض مستطیل، آب‌نما و باغچه‌هایی در امتداد حوض می‌شود.

در بخش جنوب‌غربی حیاط اندرونی، حیاطی تحت عنوان نارنجستان قرار دارد. این حیاط مربع شکل، علاوه‌بر اتاق‌هایی که دارد، یک حوض هشت گوش، آب‌نما و چهار باغچه کوچک دارد.

در بخش جنوب‌شرقی، حیاط بیرونی قرار دارد که از نارنجستان بزرگ‌تر و از حیاط اندرونی کوچک‌تر است؛ اما چهارمین حیاط که می‌توان گفت شبه حیاط است، مابین جبهه شرقی حیاط بیرونی و شمال غرب حیاط اندرونی واقع شده و یکی از ورودی‌های خانه در آن قرار دارد.

معماری اصیل ایرانی در خانه شکوهیآدرس خانه شکوهی یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان امام خمینی، محله فهادان، نزدیک مسجد جامع یزد

خانه شکوهی یزد روی گوگل مپ

۱۲- خانه سالار میبد را در میان کوچه‌باغ‌ها جستجو کنید

این خانه مانند سایر خانه های قدیمی یزد حیاطی دارد که مرکز آن با حوضی بیضی شکل و باغچه‌های کوچک اطراف آن، مزین شده است. در قسمت جنوبی حیاط یک ایوان بلند وجود دارد و بقیه جبهه‌های حیاط را اتاق‌های متعددی پوشش داده‌اند.

خانه سالار میبداز ویژگی‌های بارز این خانه، می‌توان به قرینه‌سازی فضاهای شرقی و غربی آن و همچنین نهر آبی که در باغ آن روان است، اشاره کرد.

خانه سالار میبد که در محله باغشاهی، در میان باغ‌های انار و میوه خانه‌های اعیانی شهر قرار دارد، در سال ۱۳۷۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد. در گذشته متعلق به حاجی سالار نوادگان حکیم، یکی از پزشکان نامی زمان خودش بوده اما در حال حاضر در اختیار اداره میراث فرهنگی میبد است.

خانه های تاریخی یزدآدرس خانه سالار میبد

استان یزد، شهر میبد، بلوار قاضی میرحسین، خیابان آیت الله دستغیب

خانه سالار میبد روی گوگل مپ

۱۳- خانه تهرانی ها یا هتل موزه فهادان

این خانه حدود ۲۰۰ سال پیش توسط شخصی به نام آقا شیخ مهدی عرب، بنا شد. سال‌ها بعد، خاندان او فامیل‌شان را به تهرانی تغییر دادند و این باعث شد که این خانه هم به خانه تهرانی‌ها معروف شود.

خانه تهرانی ها که یکی از خانه های قدیمی یزد و مربوط به دوران قاجار است، هم اکنون به عنوان هتل موزه‌ای با نام فهادان در حال استفاده است.

خانه تهرانی ها یا هتل موزه فهاداناین خانه از دو بخش اصلی و خدماتی تشکیل شده که هر کدام ورودی جداگانه و خاص خود را دارند. سردر، دالان، حیاط، هشتی، بادگیر، اتاق شاه‌نشین، سه‌دری، تالار، ایوان، قنات و سرداب قسمت‌های مختلف بخش اصلی خانه هستند.

از ویژگی‌های خاص و منحصر به فرد خانه تهرانی ها، سرداب‌های آن است که در جبهه‌های شرقی و جنوبی این بنا قرار دارند.

آدرس خانه تهرانی ها یا هتل موزه فهادان

استان یزد، شهر یزد، محله فهادان، روبروی زندان اسکندر

خانه تهرانی ها یا هتل موزه فهادان روی گوگل مپ

۱۴- روزگار پر فراز و نشیب خانه گلشن (هتل لاله یزد)

خب به سراغ یکی دیگر از خانه های تاریخی یزد برویم که مانند هر خانه‌ای قصه خاص خودش را دارد. خانه گلشن در دوره قاجار توسط شخصی به نام حاج علی‌اکبر تلی معروف به مروج ساخته شد. پس از واگذاری خانه به دختر و دامادش، حاج حسین گلشن، به خانه گلشن معروف شد.

روزگار پر فراز و نشیب خانه گلشناین خانه در ابتدا، یک بخش اندرونی داشت که در دوران رضاشاه، بخش‌های نارنجستان و بیرونی هم به آن اضافه و تبدیل به خانه‌ای با ۴۲ اتاق شد که هر کدام طراحی منحصر به خود را دارند.

خانه خشت و گلی گلشن، تا سال ۱۳۵۷ به صورت مسکونی استفاده می‌شد که بعد از چند سال متروک ماندن، در سال ۱۳۷۵، دفینه‌ای حاوی یک دیگ مسی پر از سکه‌های طلا در آن کشف شد که متعلق به وارث بنا، یعنی همسر مرحوم گلشن بود و بعدها به سازمان میراث فرهنگی تحویل داده شد.

قصه‌های خانه گلشن به این‌جا ختم نشد. با بازسازی خانه و تبدیل آن به هتل لاله یزد، در سال ۱۳۸۲، فصل جدیدی برای آن رقم خورد؛ چرا که تا اینجا فراز و نشیب‌های مسیر خانواده گلشن را در دل داشت و این روزها قصه‌های گردشگران را روایت می‌کند.

روزگار پر فراز و نشیب خانه گلشنهتل لاله یزد معادل یک هتل ۴ ستاره است و امکاناتی مانند پارکینگ، لاندری، اینترنت رایگان، صبحانه و سرویس ۲۴ ساعته ارائه می‌دهد. در این هتل یک سوئیت VIP وجود دارد که در آن حوضی کوچک با فواره ساخته شده که آرامش و صمیمیت فضا را دوچندان می‌کند.

خانه های تاریخی یزدآدرس خانه گلشن یا هتل لاله یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان دهم فروردین، محله تل، دروازه قصاب‌ها، جنب آب انبار گلشن، هتل لاله یزد

خانه گلشن یا هتل لاله یزد روی گوگل مپ

۱۵- خانه وحشی بافقی، شاعر ایرانی

خانه شمس‌الدین محمد وحشی بافقی، شاعر شیرین‌سخن ایران در سده دهم، یکی از خانه های قدیمی یزد است که به واسطه معماری و ظروفی که در آن وجود دارد، تبدیل به محلی برای بازدید گردشگران شده است.

خانه وحشی بافقی، شاعر ایرانیاین خانه خشتی با مساحتی حدود ۱۲۰ متر، هفت اتاق و یک ایوان بزرگ دارد. زیر کل بنا، یک زیرزمین سرتاسری وجود دارد که در گذشته از ضلع شرقی آن جوی آبی عبور می‌کرده و باعث کاهش دما و طراوت، مخصوصا در فصل‌های گرم سال می‌شد.

خانه وحشی بافقی در سال ۱۳۸۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت وهم اکنون به عنوان موزه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آدرس خانه وحشی بافقی

استان یزد، شهر بافق، جنب مسجد جامع کبیر بافق، خانه وحشی بافقی

خانه وحشی بافقی روی گوگل مپ

۱۶- خانه فرخی یزدی، آزادی‌خواه لب‌دوخته

در سال ۱۲۲۹ شخصی به نام میرزا محمد متخلص به فرخی در یزد به دنیا آمد که در سنین جوانی و دوران مشروطه، از دموکرات‌ها و آزادی‌خواهان جدی شهر به حساب می‌آمد. از آن جایی که ذوق هنری داشت، افکار انقلابی‌اش را در قالب شعر مطرح می‌کرد که همین موضوع باعث شد، حاکم یزد دستور دهد که با نخ و سوزن، دهانش را بدوزند. مدتی بعد هم در زندان شهربانی و با دستور رضاشاه، توسط آمپول هوا کشته شد.

خانه این مبارز آزادی‌خواه، در سال‌های اخیر توسط بازماندگانش به میراث فرهنگی اهدا شد تا شاید به این طریق اسمی از او باقی بماند. این خانه بعد از بازسازی، در سال ۱۳۹۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

خانه فرخی یزدی، آزادی‌خواه لب‌دوختهبا این که این خانه حدود ۱۰ سال گذشته در لیست آثار ملی قرار گرفته، پس از گذشت سال‌ها کم‌لطفی، در سال ۱۳۹۸ به عنوان موزه فرخی یزدی بازگشایی شد، اما چیزی نگذشت که مجددا درهای آن به روی بازدیدکنندگان، بسته شد.

آدرس خانه فرخی یزدی

استان یزد، شهر یزد، خیابان امام خمینی، کوچه روبروی شاهزاده فاضل، روبروی دفتر آیت الله مکارم شیرازی

خانه فرخی یزدی روی گوگل مپ

۱۷- خانه و هتل ادیب الممالک

خانه ادیب الممالک که با ۲۰۰ سال قدمت، یکی از خانه‌های دوره قاجاریه است، دارای اتاق‌های شاه‌نشین، سه‌دری، دو دری و تالاری باشکوه با چندین اتاق در طبقه دوم است. سرداب و حمام سنتی این خانه به همراه رختکن و حوضچه‌های آن از شاهکارهای جذاب و کم‌نظیر این خانه هستند.

خانه های تاریخی یزداین خانه هم مانند برخی از خانه های تاریخی یزد، با یک تغییر کاربری شگفت‌انگیز، به هتل ادیب الممالک تبدیل شده که با ۱۳ اتاق مختلف، پذیرای مسافران و گردشگرانی است که به این شهر سفر می‌کنند.

آدرس هتل ادیب الممالک یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان قیام، کوچه در خندق، کوچه فرش نصیریانی، پلاک ۸۳

هتل ادیب الممالک یزد روی گوگل مپ

۱۸- رستوران سنتی در عمارت خانه پدری

عمارت خانه پدری، اواخر دوران صفوی، در محله لرد کیهان یزد، با مساحت ۱۵۰۰ مترمربع، توسط یکی از تجار یزدی ساخته شد. ویژگی خاص این خانه، گچ‌بری و آینه‌کاری‌های منحصربه‌فردی است که در بدو ورود به بنا، چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند.

خانه های تاریخی یزدخانه پدری دارای قنات، دالان، راهروها، پنج‌دری و اتاق‌هایی است که هر کدام گچ‌بری و نقاشی‌های هنرمندانه منحصر به خود را دارند. این عمارت در سال ۱۳۸۲ به عنوان یکی از زیباترین خانه های تاریخی یزد در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

عمارت خانه پدری، در سال‌های اخیر، تغییر کاربری داده و به رستورانی با امکان پذیرایی از ۴۰۰ نفر تبدیل شده است. در این رستوران، امکان رزرو به صورت گروهی، موسیقی زنده و منوی انگلیسی وجود دارد.

خانه های تاریخی یزدخوب است بدانید که این رستوران، بزرگ‌ترین رستوران سنتی مبله ایران است.

آدرس عمارت و رستوران خانه پدری یزد

استان یزد، شهر یزد، خیابان سید گلسرخ، کوچه حسینیه، نبش آتش‌نشانی، عمارت و رستوران خانه پدری یزد

عمارت و رستوران خانه پدری یزد روی گوگل مپ

همه آن‎‌چه در مورد خانه های تاریخی یزد گفتیم

در این مقاله با برخی از خانه های تاریخی یزد آشنا شدیم. در مورد بخش‌های مختلف هر خانه، معماری، ویژگی‌های خاص، داستان‌هایی که روایت می‌کنند و وضعیت فعلی آن‌ها صحبت کردیم.

خانه های تاریخی یزد

از خانه تاریخی آقازاده و بادگیر منحصر به فردش گفتیم، از خانه کلاهدوزها که تبدیل به موزه آب شده، از هنری‌ترین خانه که بام یزد است و از خانه ریسمانیان و هنر هندسه در معماری‌اش. از خانه گلشن که تبدیل به هتل شده و روزها و آدم‌های جدیدی را تجربه می‌کند، صحبت کردیم و از اتاق‌های یک شکل خانه شفیع‌پور تا خانه نواب که از قدمت و ملی بودن آن چیزی جز پاتوق معتادان باقی نمانده است.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 دیدگاه

  1. محمود می‌گوید

    سلام ممنون از مطالب خوبتون
    چند سوال داشتم ،چطور میتونم بپرسم

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      سلام محمود عزیز 🙂
      در کامنت‌ها سوالتون رو بپرسید.