بهترین جاهای دیدنی فومن گیلان؛ سفری به بهشت روی زمین

شاید قبل از این فکر میکردید فومن به جز کلوچه و ماسوله چیز دیگری ندارد؛ در ادامه میخواهیم با فهرستی ۸ تایی از جاهای دیدنی فومن ثابت کنیم به جز ماسوله جاذبههای گردشگری دیگری هم هستند که کمتر کسی از آنها خبر دارد. با مجله علی بابا همراه باشید تا فومن و جاذبه های بینظیرش را بیشتر بشناسید.
با توجه به این که بیشتر جاذبههای گردشگری فومن بیرون از شهر و در مناطق کوهستانی هستند، با در نظر گرفتن زمان لازم و کیفیت راههای دسترسی میتوانید چندتا از آنها را برای سفر بعدی به گیلان انتخاب کنید.
برویم سراغ بهترین جاهای دیدنی فومن از وسط فومن تا نوک قلهها:
۱. پارک و خیابانهای پر از مجسمه
در بیشتر خیابانها و میدانهای فومن مجسمهها نماد اصلی شهر هستند.
در مرکز شهر فومن کنار میدان معروف به چهاردختران پارک شهر یا همان پارک مجسمههای فومن واقع شده است. هر مسافری که به فومن رفته حتما یک عکس در کنار این مجسمهها دارد.
مجسمههایی از زنان با لباس سنتی گیلان در حال کشاورزی، کودکانی که مشغول بازی هستند، نمادهایی از میوهها و پرندهها مجموعه زیبایی را در محوطه پارک ساختهاند.
جالبترین مجسمه در فومن، مجسمه آناهیتا ایزدبانوی آبهای جهان یکی از ایزدهای اسطورهای است. همانطور که در تصویر میبینید مشعلی در دست دارد و سوار بر ارابه دوچرخ افسار دو اسب را در دست دیگرش گرفته است.
مجسمه آناهیتا در کنار میدان ولی عصر و روبروی شهرداری فومن قرار دارد.
۲. طبیعت ماکلوان در جاهای دیدنی فومن
ماکلوان یا به زبان تالشی ماکلان نام شهری کمجمعیت در مسیر جاده فومن به ماسوله است. این شهر از تجمیع دو روستای ماکلوان پایین و بالا تاسیس شده است.
پراکندگی خانهها در میان باغهای چای و شالیزارهای ماکلوان به اندازهای زیاد است که در ورود به منطقه متوجه نمیشوید در میان یک شهر هستید. جذابیت ماکلوان همین چشماندازهای وسیع و سبزش است. ماکلوان نقطه اتصال جلگه به کوهستان است و همین ویژگی باعث شده تا به هر طرف آن سرک بکشید به راحتی منظرهای برای عکاسی یا خوشگذرانی پیدا شود.
مردم بومی میگویند در گذشتههای دور ماکلوان کورههای تولید ذغال زیادی داشت. این کورهها همیشه روشن بودند و شبها از دور دیده میشد.
اگر از فومن میخواهید به ماسوله سفر کنید از میان ماکلوان عبور خواهید کرد پس این یک توفیق اجباری برای شما خواهد بود. اگر فصل سفرتان بهار یا تابستان بود میتوانید چند دقیقهای در میان جادههای خاکی میان مزارع برنج یا میان روستاهای کوهپایهای رانندگی کنید و عکسهای زیبایی بگیرید.
۳. ماسوله بهشت مهآلود در جاهای دیدنی فومن
در مجله علی بابا قبلا راهنمایی کامل درباره جاهای دیدنی ماسوله منتشر کردهایم. برای اطلاعات کامل درباره ماسوله حتما این راهنما را مطالعه کنید.
جادهای که به ماسوله میرسد خودش به تنهایی میتواند یکی از جاهای دیدنی فومن حساب شود. جادهای جنگلی که در بهار و تابستان رنگش سبز، پاییزش زرد و قرمز و زمستانهای برفی آن سفید است.
ماسوله شهری تاریخی و مهم در این منطقه است که در گذشته مرکزی برای مبادله کالا بین مردم گیلان و آذربایجان بود. ساخت جادههای اسالم به خلخال، آستارا به اردبیل و گسترش سایر راهها باعث شد که ماسوله از مرکز تجاری به جاذبه گردشگری تبدیل شود.
اگر جاهای دیدنی داخل ماسوله را فهرست کنیم به جز زیبایی خانههای قدیمی ماسوله موارد زیر را میتوان نام برد:
- بقعه امامزاده عون بن علی
- ماسوله رودخان
- موزههای ماسوله
- آبشار ماسوله
۴. ییلاق زودل سر
روستایی به نام زودل در کنار جاده فومن به ماسوله هست که به خاطر ییلاق بالای آن معروف به زودل سر و قله تریشوم مشهور است.
اگر به منظرههای ییلاقی، جنگلهای مهآلود و زندگی روستایی علاقه دارید، ییلاق زودل سر یکی از بهترین ییلاقهای منطقه است. اگر بخواهیم آن را با ییلاقهای معروف مثل اولسبلانگاه مقایسه کنیم از نظر زیبایی چیزی کم ندارد.
با خودرو نمیتوان به زودل سر رسید. ییلاق زودل سر در نقشههای ماهوارهای کاملا مشخص است و اگر تجربه کافی ندارید بهتر است از راهنماهای محلی کمک بگیرید.
سه مورد قبلی از جاهای دیدنی فومن که معرفی شد در یک مسیر هستند. حالا نوبت به بقیه میرسد که در مسیرهای مختلفی قرار گرفتهاند.
۵. قلعه رودخان
قلعه رودخان نام دژ نظامی بزرگ بازمانده از دوران ساسانیان در ۲۰ کیلومتری شهر فومن و در قله کوهی با جنگل انبوه و مشرف به منطقه زنجان است.
به واسطه موقعیت استراتژیک راههای این منطقه و حملههای متعددی که از طرف حکومتهای خارجی اتفاق میافتاد، این قلعه برای دفاع از منطقه گیلان ساخته شد. در سایر نقاط گیلان هم قلعههایی بودند که بیشترشان به مرور زمان تخریب شدهاند.
نام دیگر قلعه رودخان قلعه هزار پله است چون مسیری که برای رسیدن به قلعه باید طی کنید حدود هزار پله دارد. پس کفش راحت و مناسبی بپوشید.
ساختار قلعه رودخان خیلی خوب حفظ شده و در سالهای اخیر بخشهای زیادی از آن را تعمیر و بازسازی کردهاند. قلعه بخشی دارد که گویا محل زندگی حاکم یا فرمانده بوده است و بخشی دیگری که محل زندگی سربازان بود.
برجهای دیدبانی متعدد، چاه آب، حمام، زندان، سقفهای سنگی و اتاقکهای نگهبانی از بخشهای جالب قلعه هستند. قلعه رودخان مثل یک شهر کوچک برای زندگی بلندمدت آماده بود و حتی اگر دشمن آن را محاصره میکرد ساکنان برای مدتها بدون مشکل میتوانستند به زندگی ادامه دهند.
برای رفتن به قلعه رودخان از جنوب فومن وارد جاده مخصوص قلعه شوید و بعد از رسیدن به پارکینگ بقیه مسیر را باید پیاده بروید.
همچنین بخوانید: بهترین جاهای دیدنی رشت از تاریخ تا تفریح
۶. منطقه حفاظت شده گشت رودخان
گشت رودخان نام منطقه حفاظت شدهای در مجاور قلعه رودخان است که طبیعت بکر آن برای کوهنوردان و تورهای جنگلنوردی جذابیت دارد.
منطقه گشت رودخان به دلیل این که محل زندگی حیوانات و گونههای کمیابی است توسط سازمان محیط زیست حفاظت شده است. قرقاول، خرس، گراز و شکارچیانی مثل روباه و پلنگ در جنگلهای این منطقه زندگی میکنند.
مسیرهای امنی که به مناطق ییلاقی بالای کوه میرسند را گروههای کوهنوردی و راهنماهای محلی خوب میشناسند تا علاقهمندان با کمترین مشکل بتوانند لذت ببرند. مسیر گشت رودخان به آببَر زنجان یکی از مسیرهای متداول کوهنوردی است. البته با توجه به دوراهیهای متعدد و نامشخص بودن مسیرها بدون تجهیزات مکانیابی یا راهنمای محلی توصیه نمیشود.
برای سفر به گشت رودخان از شهر فومن به سمت جاده قلعه رودخان حرکت کنید و بعد از رسیدن به روستای کردمحله به یک پل روی رودخانه میرسید که باید از مسیر سمت راست بروید.
بعد از گذشت از میان چندین روستای نزدیک هم به روستای گشت رودخان میرسید. بعد از آن، مسیر جنگلی بکر تا ییلاقهای بالای کوه ادامه پیدا میکند.
از جاذبه های گردشگری منطقه گشت رودخان آبشارها و چشمههایی هستند که در کنار مسیر قرار دارند.
۷. امام زاده ابراهیم شفت
روستای امامزاده ابراهیم از نظر تقسیمات کشوری جزو شهرستان شفت است نه فومن اما به دلیل فاصله نسبتا کمی که این دو شهر دارند آن را در فهرست جاهای دیدنی فومن آوردیم.
روستای امامزاده ابراهیم همانطور که از نامش مشخص است با بقعه امامزاده واقع در این روستا شناخته میشود. طبق شجرهنامه او از نوادگان امام موسی الکاظم (ع) بوده و پس از مهاجرت به این منطقه به شهادت رسید.
حالا امامزاده ابراهیم در میان مردم محلی که به آن «شازده ابراهیم» میگویند جایگاه خاصی دارد.
روستای امامزاده ابراهیم مسیر بسیاری زیبایی دارد. بعد از رسیدن به روستا میتوانید در خانههای چوبی چندطبقه اقامت کنید و در طبیعت اطراف، کنار رودخانه، آبشار کوچک بالای روستا و بازار محلی گردش کنید.
از ویژگیهای جالب روستای امامزاده ابراهیم خانههای چوبی هستند که بعضی از آنها هیچ دیواری ندارند و فقط پردههایی با پارچه ضخیم را هر طور که بخواهید میکشند تا فضاهای اقامتی را از هم جدا کنند. چند آتشسوزی در سالهای گذشته باعث شده تا مردم محلی خانههای جدید را با سنگ و سیمان بسازند.
همچنین بخوانید: زیباترین روستاهای ایران؛ سفر به طبیعتی بکر و دلانگیز
۸. منطقه سیاهمزگی و آبشار دودوزن
سیاهمزگی هم از توابع شهرستان شفت حساب میشود اما فاصله زیادی با فومن ندارد. سیاهمزگی نام منطقه جنگلی است که روستایی به همین نام در مرکزش قرار دارد. پنیر معروف سیاهمزگی هم محصول دامداران این منطقه است.
برای رسیدن به سیاهمزگی اول به شفت بروید بعد وارد جاده احمد سرگوراب شوید. بعد از نصیرمحله به منطقه کوهپایهای شالما میرسید. زیبایی جنگل و رودخانه جاری در کنار آن از همین جا شروع میشود تا خود روستای سیاهمزگی و مناطق مسکونی دامداران بالای کوهستان.
خوشبختانه تا نقاط بالایی کوهستان میتوان با خودرو رفت. حواستان باشد که از اواسط پاییز و زمستان با بارش برف راهها بسته میشود و اقامتگاهها تعطیل هستند.
در بالای کوهستان آبشاری به نام دودوزن قرار دارد که برای رسیدن به آن باید کمی پیادهروی کنید.
جالب است بدانید واژه «مزگت» از زبان آرامی باقی مانده و ریشه لغت «مسجد» است. مزگی و مزگت به آتشکده یا عبادتگاههای قدیمی میگفتند و در دوران بعد از اسلام هم از این واژه برای محل عبادت استفاده شد. نام سیاهمزگی هم به یک عبادتگاه یا آتشکده اشاره دارد که حالا اثری از آن نیست.
از پومن تا فومن
گفته میشود نام فومن در زمانهای قدیم پومن بوده و به آن معنی پناهگاه اندیشه یا پناهگاه اندیشمندان میدهند. بعضی هم میگویند فومن یعنی محل کشت سیر. فومن مدتها مرکز حاکمان محلی منطقه غربی سفیدرود یا همان بیهپس بود.
از تاریخ فومن میتوان فهمید این شهر کوچک مقصد کاروانهایی بود که وارد گیلان میشدند و به واسطه وفور محصولات کشاورزی خیلیها چشم طمع به این شهر داشتند.
فومن هم قشنگ است و هم مردمان خون گرم و عزیزی دارد . انتخاب عالی برای دوران آرامش و زندگی مطلوب .
اگر. مسئولان کشور. ایران…… گردشگری داخلی را. معرفی کنند. و. به مردم. اطلاع رسانی کنند.. دیگه مردم نمی روند ترکیه. و. دبی……. سرمایه های کشور. به مردم. خودمون خرج میشه… گردشگر. آفتاب و دریا و کنسرت و رفاه احتیاج داره.. نیازهای گردشگر. را. تامین کنند تا. ایرانی ها. خارج. نروند…… آزادی. تا حدی. باشه که. شاکی. نداشته. باشند….. هر. شخصی. تا شکایت نداشته باشه میتونه. به هر شکلی. بچرخه و زندگی کنه… اما. متأسفانه محدودیت های قانونی باعث شده. که مردم آزادی را. در. دریای دبی و ترکیه بیدا. کنند…..