فهرست جاهای تاریخی استانبول

این جاهای تاریخی استانبول بین خودمان بماند

معرفی جاذبه‌های تاریخی استانبول

استانبول پر از تاریخ و زیبایی است، اما خودتان از این مسئله خبر دارید. ما در مجله عل بابا از سفر به استانبول، هزینه‌‌ها، مراکز خرید، کاخ‌ها و موزه های  استانبول زیاد حرف زده‌ایم. اما استانبول تمام‌شدنی نیست! امروز می‌خواهیم درباره بخشی از جاهای تاریخی استانبول صحبت کنیم که در هر مقاله‌ای پیدا نمی‌شوند.

کشف اماکن تاریخی استانبول را به راهنمای علی‌بابا بسپارید تا ناب‌ترین جاهای تاریخی استانبول را پیدا کنید.

از کلیسا تا مسجد، از ترسا تا مسلمان: زِیرِک

تاریخی که زیاد ورق نخورده است. به نظر ما، این عبارت برای توصیف منطقه زیرک (Zeyrek) گزینه مناسبی به نظر می‌آید. زیرک یکی از جاهای تاریخی استانبول است که در لا‌به‌لای خانه‌های مسکونی و کوچه‌های قدیمی پنهان شده است.

اما به نظر ما، همین دلیل خوبی برای بازدید از زیرک است. این مکان را قبل از هر کسی، خودتان کشف کنید و جزو  اولین نفراتی باشید که آن را به دنیا معرفی می‌کنید و فهرست جاهای دیدنی استانبول را گسترش دهید.

اماکن تاریخی استانبول

مسجد زیرک

حالا که تا آنجا رفته‌اید، بیایید یکی دیگر از جاهای تاریخی استانبول را ببینیم. در منطقه زیرک، مسجدی به همین اسم وجود دارد که فرازونشیب‌های زیادی در طول تاریخ داشته و جالب است بدانید که مسجد زیرک بعد از ایاصوفیه، دومین مکان زیارتی بزرگ است.

مسجد زیرک چطور مسجد شد؟

بسیاری از مساجد تاریخی که در استانبول و ترکیه است، اصلا با هدف مسجد ساخته نشده بودند. این بناها قبل از سلطه عثمانی‌ها ( قرن ۱۵)، معمولا کلیسا و یا خانقاه بود؛ اما عثمانی‌ها بعد از فتحشان، اکثر آن‌ها را به مسجد تبدیل کرد.

در قرن ۱۲ میلادی (دقیقا بین سال‌های ۱۱۱۸ تا ۱۱۲۴) ملکه مجارستان دستور داد که در استانبول کنونی یک کلیسا بسازند و اسم آن را «پانتوکراتور» (Pantokrator) گذاشت. این کلمه در لغت، معنی «خدای متعال» (Almighty) می‌دهد.

جاهای تاریخی استانبول - مسجد زیرک

نمای درونی مسجد زیرک

مسجد زیرک درحقیقت با کنار هم قرار گرفتن سه کلیسای مجزا درست شده است که هر کدام زیبایی‌های خودشان را دارند و به‌عنوان بخش مهمی از جاهای تاریخی استانبول، در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارند.

راستی…
شاید برای شما هم سوال باشد که چطور کلمه پانتوکراتور جای خودش را به زیرک داد. زیرک اسم یک محقق مذهبی بود که در این مسجد تحقیق و تدریس می‌کرد. عثمانی‌ها به‌خاطر احترامی که برای او قائل بودند، اسم مسجد را به «مسجد ملا زیرک» تغییر دادند.

آدرس محله و مسجد زیرک را می‌توانید به راحتی از روی نقشه پیدا کنید:

محله‌ای از جنس رنگین‌کمان: کوزگونجوک

تا حالا در یک رنگین‌کمان قدم زده‌اید؟ نه؟ اگر دوست دارید این حس را تجربه کنید، بیایید به یکی از رنگی‌ترین جاهای تاریخی استانبول برویم؛ محله کوزگونجوک. وارد این منطقه که بشوید خواهید دید که تاریخ، هر چقدر تلخ و شیرین، نمی‌تواند رنگ شادی و صلح را از حافظه مردم پاک کند.

چرا محله کوزگونجوک با بقیه جاهای تاریخی استانبول فرق می‌کند؟ این محله در حقیقت محل اجتماع قوم‌ها، دین‌ها و فرهنگ‌های گوناگون بوده و این تنوع را در آجربه‌آجر خانه‌های آن می‌توانید لمس کنید. کمی دقیق‌تر بخواهیم نگاه کنیم، اکثر ساکنان این محله در طول تاریخ، یهودی‌ها، ارمنی‌ها و یونانی‌ها بوده‌اند.

محله کوزگونجوک در فهرست دیدنی های ترکیه

محله کوزگونجوک

کنیسه‌ها و کلیساهایی که در سراسر این منطقه وجود دارند، گواهی بر این تعامل فرهنگی و مذهبی هستند. کنیسه محل عبادت یهودیان است.

دو خبر خوب برای تاریخ‌دوست‌ها! بسیاری از کنیسه‌های این منطقه بسته شده و یا به منطقه دیگری از شهر منتقل شده‌اند، اما یکی از این کنیسه‌ها هنوز هم به‌عنوان یکی از اصیل‌ترین جاهای تاریخی استانبول باز است و می‌توانید از آن بازدید کنید. اسم این کنیسه «بِت یاآکو» (Bet Ya’akov) است.

راستی ما در مجله علی بابا یک مقاله کامل درباره مساجد استانبول داریم، که بعد از خواندن این مقاله می‌توانید به سراغش بروید.

کنیسه یاآکوو در فهرست جاهای تاریخی استانبول

کنیسه یاآکو در استانبول

راستی…
کلمه «Ya’akov» در اصل یک اسم عبری است که همه ما بلدیم. همین اسم در فارسی و عربی به‌صورت «یعقوب» و در انگلیسی به‌صورت «جیکوب» (Jacob) نوشته می‌شود.

 خبر دوم هم این است که یکی از بزرگ‌ترین قبرستان‌های یهودی به اسم «قبرستان نقاش‌تپه» هم در منطقه کوزگونجوک قرار دارد. حالا می‌دانید که چرا این قبرستان یکی از جاهای تاریخی استانبول است؟ چون قدمت آن به قرن‌های ۱۵ و ۱۶ میلادی برمی‌گردد. اگر به این قبرستان بروید خواهید دید که نوشته‌های سنگ‌های قبرها هم به زبان عبری و هم به زبان لادینو نوشته شده‌ است.

راستی…
زبان لادینو ترکیبی از زبان‌های اسپانیایی، عبری، عربی و چند زبان دیگر است که در زمان قدیم استفاده می‌شد، اما امروزه تقریبا رو به انقراض است. اسم دیگرِ این زبان، «یهودی-اسپانیایی» است.

 یک مسئله عجیب! یادتان باشد، گفتیم که محله کوزگونجوک جایی است که عقاید و فرهنگ‌های متنوع در کنار هم یک هم‌زیستی مصالحت‌آمیز دارند. اما اسلام و بناهای اسلامی در این منطقه نبوده‌اند. یعنی می‌توان گفت که این منطقه مخصوص افرادی بود که مسلمان نبوده‌اند.

به همین دلیل، اولین مسجدی که در این منطقه ساخته شد همین ۵۰ سال پیش بود.

جاهای دیدنی ترکیه در محله کوزگونجوک

مسجدی در محله کوزگونجوک

راستی…
واژه «کوزگونجوک» از دو بخش تشکیل شده. در ترکی استانبولی، «کوزگون» (Kuzgun) به اکثر نژادهای کلاغ گفته می‌شود و پسوند cuk برای نشان دادن کوچکی به آخر اسم استفاده می‎شود. دقیقا مثل پسوند «ک» که به آخر کلمه «دختر» اضافه شده و کلمه «دخترک» را درست می‌کند.
حالا معنی کلمه کوزگونجوک را می‌توانید حدس بزنید؟ اگر جواب شما «کلاغ کوچک» یا «کلاغک» است، درست حدس زده‌اید.

جاهای تاریخی استانبول

اگر تصمیم گرفتید سری به این محله تاریخی استانبول بزنید، آدرس را از این نقشه ببینید:

تابستان گرم و کاخ سرد؛ بیلربیی

باز هم شاهی دیگر و باز هم کاخی دیگر. احتمالا خودتان می‌دانید که ترکیه کاخ‌ها و قصرهای زیادی دارد که هر کدام به‌نوعی نماد قدرت‌نمایی پادشاهان و سلطان‌ها بوده‌اند. این بار می‌خواهیم به یکی از این کاخ‌ها برویم که به‌عنوان یکی از جاهای تاریخی استانبول، داستان‌های زیادی را در بین دیوارهای خود نگه داشته است.

در قرن ۱۹ (دقیقا بین سال‌های ۱۸۶۱ تا ۱۸۶۵) سلطان عبدالعزیز با خودش فکر کرد که پادشاهی‌اش همه چیز دارد به‌جز یک کاخ. کاخی که بتواند در گرمای سوزان تابستان، پناهگاه خنکی باشد. به همین دلیل دستور داد که کاخی برای او بسازند و در نهایتِ تواضع، اسمی عادی برای آن انتخاب کرد.

کاخ بیلربیی در فهرست جاهای دیدنی ترکیه

کاخ بیلربیی

راستی…
کلمه Bey در ترکی استانبولی همان «بیگ» در فارسی است و معنی «آقا» یا «ارباب» می‌دهد. پس کلمه «بیلربیی» در اصل «بیگ‌لر بیگی» بوده و معنی «آقای آقایان» یا «ارباب اربابان» می‌دهد.

 البته کاخ بیلربیی فقط مخصوص سلطان عبدالعزیز نبود. زمانی که مهمان‌های خارجیِ مهم به کشور می‌آمدند، سلطان آن‌ها را راهی این عمارت تابستانی می‌کرد. زیبایی سنگ‌های استفاده شده در معماری این کاخ آن را به یکی از جهانی‌ترین دیدنی های ترکیه تبدیل کرده است.

جاهای دیدنی ترکیه را با کاخ بیلربیی ادامه بدهید

راستی…
یکی از مهمان‌های مهم سلطان عبدالعزیز که در کاخ بیلربیی سکونت داشته، ناصرالدین شاه قاجار خودمان است.

یک دانستی جالب! یکی از سلطان‌های ترکیه به اسم سلطان عبدالحمید دوم به‌مدت شش سال در کاخ بیلربیی زندانی بود و برای این که حوصله‌اش سر نرود، شروع می‌کند به ساختن اشیای چوبی. امروزه بعضی از این اشیا هنوز هم در کاخ هستند و می‌توانید آن‌ها را ببینید. برای مثال، صندلی‌های چوبی که در سالن ناهار خوری این کاخ هستند، به دست همین سلطانِ محبوس ساخته شده‌اند.

اماکن تاریخی استانبول - کاخ بیلربیی

باز هم دوست دارید در مورد فضای داخلی کاخ بیلربیی و بقیه کاخ‌های شاهانه استانبول بخوانید؟ پس سری به مقاله زیبای «قدم به قدم در پادشاهی‌های استانبول» بزنید تا اطلاعات‌تان در مورد جاهای تاریخی ترکیه کامل شود.

آدرس کاخ بیلربیی را روی نقشه برای شما گذاشته‌ایم:

جاهای دیدنی استانبول را نخوانید، بلکه ببینید

همان طور که قبلا هم گفتیم، این فهرست از «جاهای تاریخی استانبول» با بقیه فهرست‌های علی‌بابا کمی فرق دارد. فرقش هم این است که این اماکن تاریخی را خیلی‌ها هنوز نرفته و نشنیده‌اند. اگر با یک تور چند روزه استانبول به این شهر رفتید، ترجیح می‌دادید که این جاهای تاریخی را ببینید یا جاهایی بروید که همه رفته‌اند؟

اگر بعد از سفر به این جاهای دیدنی ترکیه تجربه نابی به دست آوردید، برای ما هم تعریف کنید تا شما هم در راهنمای سفرهای معروف علی‌بابا سهمی داشته باشید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.