کلوت شهداد

کلوت شهداد کرمان؛ دست ساخته بشر یا طبیعت؟

گشتی در کلوت شهداد با همه زیبایی‌های طبیعی

چندی قبل مطلبی می‌خواندم که نوشته بود هیچکس نمی‌تواند همه هنرها و مهارت‌ها را همزمان داشته باشد و در همان حین به طبیعت فکر می‌کردم. طبیعت در کلوت شهداد کرمان معمار، در پاییز جنگل گیسوم نقاش، در غار نمکدان قشم مجسمه‌ساز و در هر نقطه‌ای از دنیا به نوعی هنرمند است و خلاصه اینکه مثال نقضی برای آن مطلب است. البته منظور نویسنده هم این بود که هیچ انسان همه‌کاره‌ای وجود ندارد!

در این مقاله می‌خواهم به سراغ هنر معماری طبیعت بروم و درباره کلوت شهداد کرمان صحبت کنم. وقتی صحبت از اهرام مصر می‌شود، می‌گویند چطور بشر توانسته بدون تکنولوژی و جرثقیل چنین بنای عظیمی را بسازد؟ اما اگر کلوت‌های کویر را ببینید یک سوال جذاب‌تر پیش می‌آید: چطور یک بنا می‌تواند بدون دخالت انسان ساخته شود؟

مقصد سفر مجازی ما در این برگ از مجله گردشگری علی بابا، کرمان است؛ جاهای دیدنی کرمان هنر مشترکی از انسان‌ها و طبیعت هستند.

کلوت شهداد کجاست؟
استان کرمان، جاده قدیم بم-کرمان، جاده شهداد
چه تفریحاتی در کلوت شهداد وجود دارد؟
سافاری، شترسواری، موتورچهارچرخ، عکاسی، تماشای آسمان شب
دمای کلوت شهداد چقدر است؟
این منطقه به عنوان گرم‌ترین نقطه کره زمین شناخته می‌شود و در روزهای تابستانی دمای ۷۰ درجه نیز در آن ثبت شده است.

کلوت و برخان: شاهکار معماری طبیعی در کویر

بیایید اول کمی درس جغرافیا تمرین کنیم و ببینیم که کلوت و برخان چه هستند. خیلی ساده بگویم، هر در مورد پدیده‌های طبیعی مختص مناطق کویری هستند. برخان پدیده‌ای است که در خیلی از کویرها وجود دارد، اما کلوت در بعضی از کویرهای خاص مثل کویر لوت ایران، بیابان‌های آمریکا و مصر وجود دارد. کلوت یک اصلاح فارسی است که از ترکیب کلمه «کل» و «لوت» ایجاد شده؛ کل به معنی شهر و لوت هم کویر لوت است؛ در علم جغرافیا به این پدیده یادرانگ می‌گویند.

ویژگی‌های کلوت

از دور که به کلوت شهداد کرمان نزدیک می‌شوید، احتمالا یک بندر می‌بینید! سرابی بزرگ که تصور می‌کنید کشتی می‌تواند در آن شناور باشد و ساختمان‌هایی که احتمالا محل زندگی مردم بندر هستند. اما دریای پیش رو تنها یک سراب است و در بناها هم هیچکس زندگی نمی‌کند. اگر داستان را به تخیل من بسپارید، می‌گویم طبیعت این سازه‌ها را برای زندگی موجودات ناشناخته کویر ساخته است.

جاهای دیدنی کرمان

عکس از: سایت Pinterest

کمی آن‌طرف‌تر، شن‌ها رقصیدن گرفته‌اند به ساز گردبادی که اگر در کویر وجود نداشته باشد باید تعجب کنیم. اگر پیاده، روی شن‌ها قدم بزنید، نرمی ماسه را احساس می‌کنید و دوست دارید پاهایتان بیشتر در ماسه فرو ببرید؛ وابسته به اینکه کدام زمان روز را برای بازدید از کلوت انتخاب کرده‌اید، گرمای دلچسب یا سرمای مور مور کننده‌ای را هم احساس می‌کنید.

وقتی به کلوت می‌رسید، تصور می‌کنید این منطقه هم یکی از کارهای معماران زند یا آل بویه است. بعد از کمی دقت می‌فهمید که آنچه می‌بینید شاهکار چند هزار ساله باد و خاک و آب است. باد در محیط‌های کویری قدرت زیادی در سایش سنگ‌ها و شکل دادن آن‌ها دارد. دانه‌های ماسه سوهانی بوده‌اند که باد برای تراش دادن صخره‌ها استفاده کرده و سازه‌های کلوت را ساخته است.

ویژگی‌های برخان

هرجایی دیدید شکل تپه‌های کویر طوری است که دوست ندارید با راه رفتن یا رانندگی روی آن خراب شود، بدانید به برخان رسیده‌اید! برخان نوعی تپه شنی است که شیب آن در جهت وزش باد غالب منطقه کم‌تر و در سمت دیگر آن بیشتر است. انگار که باد با شکل دادن به شن‌های روی تپه سکویی برای پرش به آسمان درست کرده باشد!

شن‌های برخان معمولا روان هستند و هنگام قدم زدن یا رانندگی باید خیلی حواستان جمع باشد. گشت‌وگذار در میان کویر کار مخوف و لذت‌بخشی است. البته اگر راهنما همراه شما باشد، هیچ‌وقت به قسمت‌های ترسناک نمی‌رسید و همه خاطراتتان از این جاذبه‌ طبیعی خشک، لذت و هیجان خواهد بود.

کلوت و برخان

عکس از: سایت Travilita

کلوت شهداد کرمان: بزرگ‌ترین کویرسازه جهان

کلوت‌ها در برخی از کویرهای بزرگ وجود دارند، اما هیچ‌کدام از آن‌ها به اندازه کلوت شهداد کرمان بزرگ نیستند. کلوت شهداد شبیه به پایتخت یک تمدن کهن است. تمدنی که اکنون کسی در آن زندگی نمی‌کند و زمانی که در میان آن قدم می‌زنید صدایی نمی‌شونید جز صدای بادی که در میان آسمان‌خراش‌های کلوخی شهر زوزه می‌کشد. کلوت شهداد کمی هم ترسناک است و اگر کمی به تصوراتتان درباره این منطقه پر و بال بدهید، مو به تنتان سیخ می‌شود!

کلوت شهداد

عکس از: سایت تسنیم

کلوت شهداد کرمان سرزمینی با طول ۱۴۵ کیلومتر و عرض ۴۰ کیلومتر است و در سرتاسر مساحت آن عمارت‌های بادساخته به چشم می‌خورد. البته کسی تا امروز بیش از حد وارد ناشناخته‌های کلوت نشده و همچنان سرزمینی مبهم و اسرارآمیز است. شاید جایی در میان کلوت چاه آبی خودنمایی کند یا محل برخورد یک شهاب‌سنگ بزرگ به زمین وجود داشته باشد یا حتی ممکن است استخوان یک دایناسور جایی دفن شده باشد، وسعت کویر لوت آن‌قدر زیاد است که می‌تواند داستان‌های زیادی را در دل خود پنهان کند.

دمای کلوت شهداد بسیار زیاد است و به عنوان یکی از قطب‌های گرمایی زمین شناخته می‌شود و دمای ۷۰ درجه نیز در آن ثبت شده است. در این منطقه مبارزه‌ای نابرابر بین حیات و مرگ وجود دارد؛ آب و خاک شور و دمای کلوت شهداد کرمان، هر نشانه‌ای از حیات را محو می‌کند!

قدمت کلوت

عکس از: سایت تسنیم

روایت شده است که در سال ۶۵ یک گاو در این منطقه تلف شد و ۱۵ سال بعد، کویرنوردان جسد سالم و خشک آن را پیدا کردند. این یعنی حتی لاشخورها هم در این حوالی دوام نمی‌آورند. البته انسان‌ها مسافران این سرزمین مخوف و ناشناخته هستند و ردی از حیات را به این منطقه نشان می‌دهند!

هنرنمایی طبیعت در کلوت شهداد کرمان از چه زمانی آغاز شد؟

در کلوت شهداد کرمان آثار فلزی و زندگی انسان پیدا شده و داستانی مخوف و غم‌انگیز را روایت می‌کند. داستانی که اگر در شبی کویری دور آتش بنشینید و به آن گوش دهید، به خود می‌لرزید. باستان‌شناسان در این منطقه دست‌سازه‌های بشر و آثار فلزی پیدا کرده‌اند و این موضوع نشان می‌‌دهد روزگاری در این منطقه انسان‌ها زندگی می‌کرده‌اند.

باستان شناسان می‌گویند که قدمت این اشیاء کشف شده به چهار تا پنج هزار سال قبل باز‌می‌گردد و از آن‌جایی که آن‌ها در میان ماسه و نمک پیدا شده‌اند، متوجه می‌شویم که این سرزمین تا قبل از تشکیل کلوت قابل سکونت بوده است.

قدمت کلوت شهداد

عکس از: سایت تسنیم

احتمالا داستان این است که در یک سیلاب بزرگ، حیات و تمدن موجود در این منطقه از بین رفته و اکنون هیچ چیز جز خاک و ماسه از آن باقی نمانده است. شاید جایی در اعماق شن‌های کلوت، آثاری از تمدن کهن دیده شود و عمارت‌های کلوت یادبودی است که طبیعت برای آن تمدن زیر خاک بنا کرده! یکی از علت‌هایی که نام این منطقه را کلوت (به معنای شهر لوت یا شهری در لوت) گذاشته‌اند، همین افسانه نسبتا واقعی است.

طبیعت هنوز دست از معماری کلوت شهداد کرمان برنداشته و هنوز به کمک رود شور و بادهای ۱۲۰ روزه‌ای که از سمت سیستان می‌وزند، ظاهر صخره‌های قدیمی و تپه‌های شنی را تغییر می‌دهد. اگر چند سال قبل کلوت را دیده باشید و دوباره امسال به سراغ آن بروید، احتمالا هیچکدام از صخره‌ها شبیه به آنچه قبلا دیده بودید، نیست.

دیدنی های کلوت شهداد

عکس از: سایت ایرنا

رود شور در دل کویر لوت جریان دارد و برج و باروهای کلوت را مرطوب نگه می‌دارد؛ باد هم با سوهان شنی خود دستی به سر و روی صخره‌های مرطوب می‌کشد و آن‌ها را خراش می‌دهد. صخره‌های مرطوب راحت‌تر ساییده می‌شوند و این یک همکاری بی‌نظیر بین آب و باد و خاک هستند.

این منطقه بزرگ‌ترین پدیده یادرانگ در جهان و گرم‌ترین نقطه کره زمین است، پس تعجبی ندارد که نامش علاوه بر لیست سازمان میراث فرهنگی ایران، به ثبت جهانی یونسکو هم رسیده باشد.

رنگ‌بندی منطقه شهداد برای کویرنوردان و گردشگران

گردش در طبیعت و به خصوص مناطق کویری و بیابانی پرریسک‌ترین نوع گردشگری است، اما زیبایی‌های این منطقه به اندازه‌ای است که نمی‌توان از خیر آن‌ها گذشت و در آن‌ها نگشت! یکی از راهکارها برای هدایت گردشگران در منطقه و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی ناشی از کویرنوردی، تقسیم‌بندی این منطقه به رنگ‌های سبز، نارنجی و قرمز است.

رنگ سبز کلوت محدوده‌ای است که نیاز به کویرنوردی حرفه‌ای ندارد و همه افراد می‌توانند از آن بازدید کنند. دو کیلومتر از جاده شهداد- نهبندان منطقه سبز است و گردشگران عموما از این منطقه بازدید می‌کنند. تمام امکانات تفریحی کلوت شهداد کرمان در محدوده سبز قرار دارد. شاید در نگاه اول به این فکر کنید که در فاصله دو کیلومتری نمی‌توان صخره‌ها و برج‌های کلوت را دید، اما این برج‌ها از همان ابتدای محدوده شروع می‌شوند و همین دو کیلومتر هم برای درک شکوه و اباهت دیار اسرار آمیز کافی است.

رنگبندی منطقه کلوت

عکس از: سایت ایسنا

بازدید از مناطق نارنجی و قرمز نیاز به مهارت در کویرنوردی، تجهیزات حرفه‌ای از جمله ماشین مناسب و یک راه‌بلد، نیاز دارد. در منطقه قرمز اهمیت مهارت و تجهیزات بیشتر می‌شود و حتی کویرنوردانی که تجربه کافی دارند هم ممکن است در خطر باشند. سازمان محیط زیست برای پیشگیری از پیوستن کویرنوردان به تمدن مدفون کلوت شهداد، بخشی از محدوده را قرمز کرده است و تنها افراد خاص اجازه ورود به آن را دارند!

ویژگی‌های طبیعی کلوت شهداد کرمان

در کویر شهداد، رودی به طول ۲۰۰ کیلومتر جریان دارد. زمانی که این رود از کوه‌های بیرجند سرچشمه می‌گیرد آب شیرین دارد، اما زمانی که از میان ماسه و نمک کویر لوت عبور می‌کند، حجم زیادی نمک در آن حل می‌شود. این رود جزو شورترین آب‌های جهان است که عملا برای موجودات زنده‌ قابل شرب و برای گیاهان قابل استفاده نیست.

شوری رود درصد بالای نمک در ماسه و صخره‌های این کویر را به ما نشان می‌دهد. پوشش زمین در اکثر قسمت‌های منطقه ماسه است و به دلیل وجود رود شور در آن، اگر دست خود را فرو ببرید، کمی رطوبت هم احساس می‌کنید و ماسه به دستتان می‌چسبد. البته میزان رطوبت زمین به فاصله آن از رودخانه هم بستگی دارد. در برخی از نقاط هم مقدار نمک موجود در خاک بیشتر می‌شود و به جای ماسه‌های نرم، نمکزارهایی می‌بینید که در آن‌ها سنگ‌های نمک با اشکال منحصر به فردی چون کله‌قند، تخم‌مرغ و… وجود دارد.

کلوت شهداد

عکس از: سایت ایسنا

هیچکس انتظار ندارد در دل کویر، آبی وجود داشته باشد، به همین خاطر زمانی که گردشگران دریاچه نمک شهداد را می‌بینند، شگفت‌زده می‌شوند. آب این دریاچه به اندازه‌ای شور است که در برخی قسمت‌های ساحلی، نمک موجود در آن رسوب می‌کند و آثار نمکین با اشکال زیبا را به وجود می‌آورد. همه چیز در این دریاچه نمک‌پرورده است!

نشانه‌های حیات در کلوت شهداد کرمان

حیات واژه‌ای بیگانه برای کلوت شهداد است؛ کمپ اقامتی شهداد آخرین نقطه‌ای است که امکان زیستن در آن وجود دارد. البته حضور مسافران و گردشگران در این منطقه، حیات را معنا می‌کند. شهداد تنها برای چند روز میزبان خوش‌اخلاقی برای زندگی است و بعد از آن، آب شور و دمای کلوت شهداد از شما دعوت می‌کند به خانه بازگردید!

کلوت شهداد

عکس از: ساره تجلی

در مسیری که به سمت کلوت طی می‌کنید و در قسمت‌های ابتدایی کلوت شهداد، می‌توان پوشش گیاهی را دید. در برخی مکان‌ها رد عبور سیلاب کهن خانه‌خراب‌کن دیده می‌شود و در این مسیر درختچه‌های گز وجود دارند. بوته‌های استراگال گیاهان مقاوم دیگری هستند که با نامهربانی‌های کویر سازگاری دارند. اما زمانی که به محوطه داخلی کلوت می‌رسید، پوشش گیاهی هم تمام می‌شود. به نظر می‌رسد گیاهان هم با خطرات منطقه نارنجی و قرمز منطقه شهداد آشنا هستند و وارد آن نمی‌شوند!

جاذبه‌های گردشگری و دیدنی‌های کلوت شهداد

کویر جاذبه‌ای بدون حیات است و کلوت شهداد کرمان به اندازه روزهایی که میزبان شماست، جاذبه دیدنی دارد. قدم زدن در این منطقه یک تفریح دوست‌داشتنی است، زیرا ماسه نرم پاهایتان را نوازش می‌کند. اگر دوست دارید پایتان را بیشتر فرو کنید، مراقب حشرات موجود در دل ماسه‌ها باشید.

دیدنی های کلوت

عکس از: سایت جماران نیوز

پیاده‌روی باید پیش از طلوع خورشید یا بعد از غروب آن باشد. زمانی که خورشید در آسمان است، زمین و هوا به اندازه‌ای گرم می‌شود که نه تنها لذتی از جاهای دیدنی کرمان و کلوت شهداد کرمان نمی‌برید، بلکه فراموش می‌کنید اصلا چرا به این سفر آمده بودید! اما اگر خورشید کمی مهربان‌تر بتابد، دیدنی‌ها و شنیدنی‌های بسیاری در منطقه کلوت شهداد وجود دارد.

رود شور: جریان همیشگی آب در کویر

رود شور از کوه‌های بیرجند سرچشمه می‌گیرد و به فضایی به نام چاله معدن نمک منتهی می‌شود. این رود در تمام فصل‌های سال جریان دارد، اما به اندازه‌ای شور است که هیچ موجود زنده‌ای نمی‌تواند از آن استفاده کند. با حضور در این منطقه تصور می‌کنید وارد سیاره‌ای شده‌اید که آب و خاک دارد، اما بخاطر شوری بیش از حد انسان‌ها نمی‌توانند در آن زندگی کنند. رود شور کلوت شهداد کرمان را به یک مریخ آبدار تبدیل کرده است.

دریاچه کلوت

عکس از: ماها جنایی

پلی گون‌ها: هندسه در کویر

در قسمت‌های قبل درباره نمک‌آرایی‌های باد و آب در این منطقه صحبت کرده بودم. رسوب‌های نمکینی که به شکل شش ضلعی هستند، پلی گون نام دارند. این رسوبات بیشتر در اطراف دریاچه دیده می‌شوند و یکی از جاذبه‌های طبیعی کلوت شهداد کرمان هستند. البته شاید این پدیده را در نمکزارهای اطراف هم ببینید. پلی‌گون‌ها شاهکار هندسی طبیعت هستند و مرا به یاد یک کندوی زنبور روی خاک می‌اندازند.

باید و نباید کویر

عکس از: سایت ایسنا

دریاچه کلوت یا جوان: سراب واقعی کلوت

زمانی که از دور به کلوت نزدیک می‌شدم، سراب‌های زیادی می‌دیدم، به همین خاطر وقتی دریاچه جوان کلوت شهداد از دور نمایان شد، تصور می‌کردم یک سراب است! اما کمی که نزدیک‌تر شدیم متوجه شدم که وقتی در گرم‌ترین نقطه جهان آب وجود داشته باشد، یعنی هیچ چیز غیرممکن نیست!

دریاچه جوان یک جاذبه بی‌نظیر در کلوت شهداد کرمان است که هم وسعت زیادی دارد و هم بسیار دیدنی است. در سواحل دریاچه نمک رسوب کرده و همراهی آن‌ با پلی گون‌ها ترکیب بی‌نظیری به وجود آورده است. می‌توانید در مسیر آفرود کلوت شهداد، مدتی در کنار دریاچه توقف کنید و کمی از هیجان به سمت آرامش بروید.

دریاچه کلوت

عکس از: محمد حسنی قنبری

نمکزارها: پیاده‌روی در مسیری شور

در طب سنتی شستشوی پا با نمک بسیار توصیه می‌شود، زیرا خستگی را از پاها می‌گیرد و عامل سبکی است. حالا تصور کنید مسیری نمکی وجود داشته باشد که بتوانید روی آن قدم بزنید و به پاهایتان جان دوباره بدهید. به هرحال پا قلب دوم ماست و به استراحت و رسیدگی نیاز دارد.

نمکزارهای شهداد تفاوت زیادی با سایر نمکزارهای ایران ندارند؛ تنها فرق آن‌ها با نمکزارهای دیگر این است که حین قدم زدن می‌توانید برج‌های کلوخی و خاکی کلوت شهداد کرمان را تماشا کنید. منظره اطراف نمکزارهای شهداد با آنچه در سایر نمکستان‌ها می‌بینید، متفاوت است.

نمکزارهای کویری

عکس از: همشهری آنلاین

نبکا

نبکا آثار باغبانی و گلکاری طبیعی در کلوت شهداد کرمان است! وقتی آن‌ها را می‌بینید، تصور می‌کنید کسی با ماسه گلدان درست کرده و درختچه‌های گز در آن‌ها کاشته است. همانطور که گفتیم در بخش ابتدایی کلوت شهداد کرمان پوشش گیاهی وجود دارد و در همین محدوده است که نبکاها هم دیده می‌شوند. برخی از این نبکاها بسیار بلند هستند و گلدان‌های غول‌آسایی به نظر می‌رسند. عجایب کویر لوت به اندازه‌ای است که می‌توان تصور کرد تمام موجودات افسانه‌ای داخل فیلم‌ها و کتاب‌ها در این منطقه زندگی می‌کنند و اثری از خود به جای گذاشته‌اند!

کلوت شهداد و امکانات تفریحی که تاکنون تجربه نکرده‌اید

احتمالا تا قسمت قبل قانع شده‌اید که کلوت شهداد کرمان جاذبه‌های بسیاری دارد و حتما باید آن را ببینید، اما تازه به قسمت‌های هیجان‌انگیز کویرنوردی در این منطقه رسیده‌ایم. علاوه بر راه رفتن روی شن‌ها و نمک‌زارها و دیدن رود و دریاچه، کارهای هیجان‌انگیزتری هم وجود دارد که می‌توانید انجام دهید. کارهایی که با انجام آن‌ها چشمانتان از ذوق و هیجان برق می‌زند و دست‌هایتان را محکم مشت می‌کنید!

کلوت شهداد

عکس از: سایت Saadaterent

تماشای آسمان شب

جاذبه‌های کلوت به زمین محدود نمی‌شود و در آسمان هم الماس و جواهرات دیدنی بسیاری دارد. آسمان شب نشان می‌دهد طبیعت هنر جواهرسازی را هم به خوبی می‌شناسد و می‌داند چطور ستاره‌ها را تراش دهد و آن‌ها را کنار هم بچیند تا آدم‌ها انگشت به دهان بمانند!

اگر شب را در کلوت شهداد کرمان بمانید، احتمالا دیگر نمی‌توانید چشم از آسمان بگیرید و در هر لحظه چیز جدیدی در این تابلوی جواهرنشان بی‌نقص کشف می‌کنید. دوست دارید ستاره‌ها را به یکدیگر وصل کنید و شکل‌های جدید بسازید. با دیدن آسمان شب کویری این منطقه، ستاره‌شناس درونتان بیدار می‌شود و دوست دارید بعد از بازگشت از سفر در دوره‌های نجوم یا عکاسی نجومی شرکت کنید!

تماشای آسمان شب

عکس از: سایت Advanture

بسیاری از محققان و افراد فعال در حوزه نجوم، شب را در کویر لوت سپری می‌کنند و عکس‌هایی می‌گیرند که نظیر آن در هیچ‌کجای جهان گرفته نشده است. ضیافت زمانی کامل می‌شود که یک واقعه نجومی مثل شهاب‌باران یا عبور یک ستاره دنباله‌دار هم در همان شب رخ دهد و شما شاهد آن باشید. با شب‌مانی در کلوت شهداد کرمان متوجه می‌شوید که آسمان شب گرم‌ترین نقطه زمین هم به اندازه آسمان سردترین نقاط با شفق قطبی، دیدنی است.

شترسواری

چند ساعتی زندگی کردن به شیوه اعراب بادیه‌نشین در کلوت شهداد کرمان، تجربه جالبی است. جابجایی با شتر، خوردن شیر شتر و اقامت در چادر یا بناهای ساخته شده با مصالح طبیعی کویر شما را به هزار سال قبل می‌برد، زمانی که اعراب به این شیوه زندگی می‌کردند.

شترسواری تجربه‌ای سخت اما جذاب است. اگر زمان بلند شدن روی شتر، سوار آن باشید هر لحظه احساس می‌کنید الان پایین می‌افتید و البته اگر به حرف‌های ساربان گوش نکنید، همین اتفاق هم می‌افتد! اگر هم شتر از ابتدا ایستاده باشد، باید روی چهارپایه بروید و بعد سوار شوید. به نظر من شتر سخت‌ترین وسیله نقلیه برای سوار شدن است!

شترسواری

عکس از سایت Irandepth

بعد از آن اوضاع بهتر می‌شود، زیرا شتر یکی از آهسته‌ترین حیواناتی است که انسان برای جابجایی از آن استفاده می‌کند. حیوان به آرامی روی شن‌های کلوت شهداد کرمان قدم می‌زند، صدای باد و زنگوله شتر در گوشتان طنین می‌اندازد. باد، خس و خاشاک و شن‌های بیابان را جابجا می‌کند.

برای اینکه آفتاب پوستتان را نسوزاند باید دستار یا چفیه به سر ببندید و چیزی جز چشمانتان پیدا نیست. احتمالا با قرار گرفتن در این شرایط انتظار خواهید داشت شخصی از دور با اسب به طرفتان بتازد و برایتان نامه‌ای بیاورد تا همه چیز کاملا شبیه به فیلم‌هایی باشد که از آن دوران دیده‌اید.

جاهای دیدنی کرمان

عکس از: سایت مهر

سافاری یا آفرود کلوت شهداد کرمان

اکنون که زندگی به سبک بادیه نشینان کهن را تجربه کردید، بیایید به سراغ بادیه نشینان مدرن و سبک زندگی هیجان‌انگیز آن‌ها برویم. اگر اهل هیجان نیستید و علاقه‌ای به ترسیدن، ترشح آدرنالین و تپش قلب ندارید، بهتر است از خیر این تفریح بگذرید.

سافاری در کویر

عکس از: سایت فارس

سافاری در کلوت شهداد کرمان تفریحی غیرقابل توصیف است، مثل حلوای تن‌تنانی که تا نخوری ندانی! در کمپ کلوت ماشین‌های آفرود به صورت ساعتی اجاره داده می‌شود و اگر تجربه رانندگی در کویر را نداشته باشید، راننده نیز با شما همراه خواهد شد.

کار از جایی شروع می‌شود که هر لحظه احساس می‌کنید در ماسه فرو می‌روید و ماشین دیگر از این جلوتر نمی‌رود؛ در نهایت کار به جایی می‌رسد که یک گردباد بزرگ از ماسه پشت سرتان برپاست، در شیبی شدید قرار دارید و احساس می‌کنید ماشین هر لحظه چند معلق می‌زند و برعکس روی زمین می‌ماند!

خبر خوب این است که نه چپ می‌کنید و نه در ماسه فرو می‌روید، زیرا منطقه برای سافاری با راننده حرفه‌ای امن است. به نظر من مغز برای افزایش هیجان کار، این فکر‌ها را پشت سر هم ایجاد می‌کند!

دریاچه کلوت

عکس از: ساره تجلی

خلاصه آنکه وقتی از ماشین سافاری پیاده می‌شوید، احتمالا صدایتان گرفته است، زیرا آزادید هرچقدر که دوست دارید جیغ بزنید و به هر روشی که می‌خواهید هیجانتان را تخلیه کنید. البته احتمالا شبیه افرادی که به تازگی از طوفان فرار کرده‌اند هم خواهید بود، پر از شن، موهایی به هم ریخته و چهره‌ای مات و مبهوت!

موتور چهارچرخ

موتور چهارچرخ کلوت شهداد کرمان حد تعادلی است که نه به اندازه شتر آرام حرکت می‌کند و نه به اندازه سافاری هیجان‌انگیز است. البته این موضوع به شما هم بستگی دارد. بعضی از افراد دوست دارند با موتور چهارچرخ هم هیجان بالایی تجربه کنند و به همین دلیل به سراغ تپه‌های شنی و شیب آن می‌روند!

کلوت شهداد

عکس از: سایت Trip Advisor

این موتورها به صورت ساعتی اجاره داده می‌شوند و نیازی به راننده ندارند. با رعایت نکات ایمنی می‌توانید خودتان آن‌ها را برانید. بهتر است لباسی بپوشید که ماسه از آن به داخل نرود، در غیر این صورت تا چند ساعت مشغول خالی کردن ماسه از داخل لباس‌هایتان خواهید بود.

از آنجایی که موتور چهار چرخ سقف و دیواره ندارد، تمام سربالایی‌ها و شیب‌هایی که از آن عبور می‌کنید را با اعماق وجود احساس خواهید کرد. با هر دست‌انداز بالا و پایین می‌پرید و بعد از هر تپه ممکن است یک پرش کوچک داشته باشید. اگر تاکنون تجربه‌ای مشابه موتور چهارچرخ نداشته‌اید، بهتر است ایمن و با سرعت مطمئن برانید.

پوشش گیاهی

عکس از: سایت ایسنا

عکاسی

از هرچه بگذریم سخن دوست خوش‌تر است! دوربین و عکاسی یار غار گردشگری است و تقریبا غیرممکن است که به جایی سفر کنیم و عکس نگیریم. با سفر به کلوت شهداد کرمان احتمالا تا یک سال برای پروفایلتان عکس خواهید داشت و اگر اهل چاپ کردن عکس هستید و حس خوب ورق زدن آلبوم را دوست دارید، یکی از پرخاطره‌ترین آلبوم‌هایتان از سفر کویری به کلوت شهداد خواهد بود.

در کویر شهداد می‌توانید روی شن‌ها بنشینید، در امتداد خورشید بایستید، شن‌ها را به هوا بریزید (البته مراقب چشمانتان باشید) و به همراه دوستانتان بپرید و عکس بگیرید. کویر یک لوکیشن عکاسی محبوب برای عکس‌های تک نفره و دسته‌جمعی است.

جاهای دیدنی کرمان

عکس از: سایت تسنیم

هنگام بازدید از کلوت شهداد کرمان مراقب باشید…

حتی اگر قصد ندارید وارد منطقه نارنجی و قرمز شوید و در منطقه سبز می‌مانید هم باید امکانات لازم برای گردش و تفریح در کویر را داشته باشید. در ادامه به مهم‌ترین نکاتی که باید برای کویرنوردی به آن توجه داشته باشید، اشاره کرده‌ایم.

  • بدون مجوز و راهنمای آشنا با منطقه وارد محدوده نارنجی و قرمز نشوید.
  • بهترین راه برای بازدید از کلوت شهداد کرمان همراهی با تور گردشگری است.
  • لباس و کفش مناسب که ماسه به آن نفوذ نکند همراه داشته باشید. کلاه آفتابگیر یا چفیه فراموش نکنید.
  • عینک آفتابی و کرم ضدآفتاب و وسایل شخصی ضروری همراه داشته باشید.
  • هر آنچه نیاز دارید را از شهر بخرید، در کلوت امکانات زیادی برای خرید وجود ندارد.
  • مراقب موجودات گزنده باشید. ممکن است در طول روز زیر سایه تپه‌ها و درختچه‌ها در حال استراحت باشند و اگر به آن‌ها نزدیک شوید، نیش بزنند.
  • در صورت گزیدگی حتما خود را به یک امدادگر برسانید. اگر چنین فردی در دسترس نیست، شریان خون را با گره زدن پارچه مسدود کنید تا سم وارد جریان خون نشود. محل گزیدگی را مکش کنید.
  • اگر قصد دارید شب را خارج از کمپ کلوت شهداد کرمان بمانید، حتما با کویرنوردان حرفه‌ای همراه شوید.
  • با صدای بلند، درست کردن آتش‌های بزرگ و ریختن زباله کلوت را آلوده نکنید. بهترین گردشگران کسانی هستند که بعد از خروج از خود اثری به جای نمی‌گذارند.
  • برای قطع شدن آنتن و اینترنت آماده باشید و از قبل به عزیزانتان اطلاع دهید که چه مدت در کلوت می‌مانید.

بهترین زمان بازدید از کلوت شهداد

دمای کلوت شهداد کرمان در فصل‌های گرم سال که از اواسط اردیبهشت شروع می‌شود و تا اواخر شهریور ادامه دارد، به حدی زیاد است که هیچ توری در این منطقه برگزار نمی‌شود. بهترین زمان برای بازدید از کلوت شهداد فصل‌های خنک و از پاییز و زمستان تا بهار است.

اگر قصد دارید زمانی به این منطقه بروید که جمعیت زیادی در آن حضور نداشته باشد، بهتر است در روزهای غیرتعطیل برنامه‌ریزی کنید، مثلا در عید نوروز و ایام نزدیک به آن، تعداد مسافران کرمان زیاد است و اکثر آن‌ها نیز بازدید از کلوت شهداد را در برنامه خود قرار می‌دهند.

تفریحات کلوت شهداد

عکس از: سایت خبرنگاران جوان

آیا گردشگری در کلوت شهداد کرمان به شرایط خاصی نیاز دارد؟

در گذشته بازدید از کلوت شهداد برای عموم مردم امکان‌پذیر نبود و تنها افراد حرفه‌ای می‌توانستند مجوز ورود به این منطقه را بگیرند. زیبایی این منطقه به اندازه‌ای بود که نمی‌توانست در لیست جاهای دیدنی کرمان قرار نداشته باشد و همین موضوع مسئولان را وادار به چاره‌اندیشی کرد. بهترین راهکاری که در نهایت اجرا هم شد، رنگبندی مناطق کلوت شهداد بود.

در منطقه سبز کلوت شهداد کرمان امکانات رفاهی، تفریحی و حتی اقامتی هم وجود دارد و همه افراد می‌توانند از آن بازدید کنند؛ هر آنچه در این مقاله خواندید، درباره محدوده سبز کلوت شهداد بود. کویرنوردان حرفه‌ای که تمایل دارند بیشتر در کلوت پیش بروند و وارد محدوده نارنجی و قرمز شوند، باید از سازمان محیط زیست مجوز بگیرند.

کلوت شهداد

عکس از: ساره تجلی

برای ارائه این مجوز بررسی می‌شود که آیا اعضای گروه مهارت‌های لازم برای مسیریابی و کویرنوردی را دارند یا خیر. همچنین تجهیزات و امکاناتی که برای کویرنوردی به کار می‌برند نیز بررسی می‌شود.

کلوت شهداد کجاست؟

کلوت شهداد در نزدیک شهری به همین نام قرار دارد. ارتفاع این کلوت در ۴۳۰ متری سطح دریاست و فاصله آن تا دشت لوت ۳۰ کیلومتر است. این منطقه در نزدیکی جلگه تکاب و تل ماسه‌ای عظیم شرق کویر قرار دارد.

کلوت شهداد کجاست؟

عکس از: ساره تجلی

کلوت شهداد کرمان روی گوگل مپ

مسیر دسترسی به کلوت

آدرس کلوت: جاده قدیم بم- کرمان، جاده سیریچ، جاده شهداد، کلوت شهداد.

برای دسترسی به کلوت شهداد کرمان از کرمان خارج شوید و از طریق جاده قدیم به سمت بم بروید. بعد از ۳۵ کیلومتر به شهر سیریچ می‌رسید و باید به سمت جاده شهداد بروید. در این جاده دوراهی به نام شهداد- گلبافت وجود دارد. به سمت شهداد بروید و مسیر خود را ادامه دهید. کم‌کم سازه‌های طبیعی کلوت پیش چشمتان ظاهر می‌شود و به مقصد می‌رسید.

مسیر دسترسی

عکس از: سایت برنا

جاهای دیدنی کرمان ترکیبی از آثار باستانی دست‌ساز و طبیعی هستند

در همین چند صفحه مقاله کلوت شهداد کرمان به هزاران هنر طبیعت اشاره کردیم، از مجسمه‌سازی و معماری گرفته تا باغبانی و درختکاری! اجداد ما هم دست به دست طبیعت داده‌اند و در کنار هم جاهای دیدنی کرمان را ساخته‌اند. بسیاری از افراد تنها به دیدنی‌های تاریخی کرمان توجه می‌کنند و باور اشتباه آن‌ها این است که در یک محیط کویری نمی‌تواند جاذبه‌ای وجود داشته باشد.

کویر لوت یکی از جاذبه‌های طبیعی است که در جهان هم مانندی ندارد. تنها کافی است یک راهنمای گردشگری حرفه‌ای برای بازدید از این منطقه داشته باشید تا متوجه شوید کویر هم به اندازه جنگل و دشت دیدنی است! علی بابا راه ارتباطی شما با این راهنمای حرفه‌ای است. برای رزرو تورهای گردشگری و کویرنوردی کلوت شهداد کرمان به سایت علی بابا مراجعه کنید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 دیدگاه

  1. امیرحسین می‌گوید

    درود
    دریاچه جوان، آذر ۱۴۰۱ خشک شده.

  2. رضا می‌گوید

    درود و ممنون از اشتراک مطالب

    لطفا در مورد راهکارهایی که به جهت گزش توسط خزندگان و حشرات به کار برده شده است اطلاع رسانی به درستی صورت گیرد، مکش محل گزش و یا بستن محل گزش برای جلوگیری از گردش جریان خون، به هیچ وجه راهکار درستی نیست.

    سالم و تندرست باشید همیشه…

  3. مسافر کویر می‌گوید

    بسیار قلم زیبایی داری فاطمه جان
    دوست دارم باز هم از نوشته هات بخونم

  4. طاها نورسته می‌گوید

    سلام ممنون که این مطلب رو گذاشتینز فقط عکس هاش بیکیفیت هست اگه میخواین مطلب بزارید ۲ تا عکس با کیفیت بزارید ممنون .