قنات اکبر آباد

قنات اکبرآباد کرمان؛ شریان حیاتی کویر ایران

قنات اکبرآباد و ارمغان سرسبزی برای کویر

آب همیشه آبادانی و زندگی با خود آورده ‌است. حتی در دل گرمای کویر هم به‌خاطر وجود قنات‌ها، زندگی در دورترین شهرها و روستاها جریان داشته و دارد. این‌بار می‌خواهیم سری به جاهای دیدنی کرمان بزنیم و درباره یکی از معروف‌ترین قنات‌های ایران یعنی قنات اکبرآباد بروات بگوییم و بشنویم تا شاهد رگه‌های حیاتی باشیم که این قنات آن‌ها را ایجاد کرده‌است.

اگر می‌خواهید سری به جاهای دیدنی کویر به خصوص بم و کرمان بزنید، از دیدن قنات اکبرآباد و برادر دوقلویش قنات قاسم‌آباد غافل نشوید. با مجله گردشگری علی‌بابا همراه باشید تا گشتی در اطراف قنات بزنیم و بیشتر با آن آشنا شویم.

قنات اکبرآباد کجاست؟
قنات اکبرآباد در استان کرمان، شهرستان بم، منطقه بروات قرار گرفته است.
مهم‌ترین ویژگی قنات اکبرآباد چیست؟
داشتن یک قنات دوقلو به اسم قنات قاسم‌آباد شگفتی و ویژگی بسیار مهمی است.
دیدنی‌های نزدیک به قنات اکبرآباد کدام هستند؟
نزدیکی‌های این قنات چندجای خوب و دیدنی وجود دارد. می‌توانید به جاهای دیدنی مثل ارگ بم، ارگ راین و قنات قاسم‌آباد.
در چه ساعاتی می‌توان از قنات اکبرآباد دیدن کرد؟
بازدید از قنات اکبرآباد بروات، در تمام ساعات روز آزاد است.
قدمت قنات اکبرآباد به چه زمانی مربوط می‌شود؟
قدمت قنات اکبرآباد به ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش برمی‌گردد.

قنات اکبرآباد کجاست؟

برای دیدن قنات اکبرآباد باید اول به استان کرمان بروید. وارد شهرستان بم شوید و به شهر بروات سفر کنید. وارد بلوار توحید شوید تا جاده روستای اکبرآباد را پیدا کنید. بعد از این مراحل وارد بخش ریگان می‌شوید.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Aparat

این بخش روستایی به نام اکبرآباد دارد که قنات اکبرآباد همانجا قرار گرفته ‌است. از هرکس در روستا درباره قنات بپرسید، آن را به شما نشان خواهد داد.

قنات اکبرآباد روی گوگل مپ

لوکیشن قنات اکبرآباد بروات روی گوگل مپ

مسیر دسترسی به قنات اکبرآباد

برای رسیدن به قنات اکبرآباد باید اول به کرمان بروید. از آنجا وارد شهرستان بم شوید و بلوار توحید را پیدا کنید. این بلوار مستقیم شما را به روستای اکبرآباد می‌رساند.

بم فرودگاه دارد که می‌توانید با هواپیما به آنجا سفر کنید و سپس از فرودگاه تا روستای اکبرآباد ۱۱ دقیقه راه است. پرواز تهران بم حدودا ۱ ساعت و ۴۳ دقیقه طول می‌کشد.

بم ایستگاه راه‌آهن هم دارد که در بلوار مهدویت و انتهای بلوار حوزه و دانشگاه است. اگر سفر با قطار را برای رسیدن به قنات اکبرآباد امتحان کنید، ۲ راه دارید.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Basijnews

از مسیر اول که همان بلوار حوزه و دانشگاه است ۱۹ کیلومتر تا روستا فاصله دارید و بدون ترافیک ۲۰ دقیقه‌ای آنجا خواهید بود. مسیر دوم هم از بلوار هاشمی رفسنجانی می‌گذرد و ۱۷ کیلومتر تا روستا فاصله دارید و در صورت نبودن ترافیک، ۱۴ الی ۱۵ دقیقه به روستای اکبرآباد می‌رسید.

مسیر زمینی تهران تا قنات اکبرآباد ۱۱۷۰ کیلومتر است و به طور تقریبی چیزی حدود ۱۳ ساعت در راه خواهید بود. برای سفر اول از تهران به قم می‌روید و در مسیر بزرگراه ۷ رانندگی می‌کنید.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

در مسیر بازدید از قنات اکبرآباد از شهرهایی مثل کاشان، میبد، اردکان، یزد، مهریز و رفسنجان عبور می‌کنید و کل بزرگراه کرمان-بم را طی می‌کنید. وارد شهر بروات می‌شوید و از میدان اصلی شهر به سمت راست می‌پیچید و وارد مسیر بلوار آزادی می‌شوید. تا میدان زاهدی رانندگی کنید.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Farsnews

از میدان زاهدی وارد بلوار شهدا شده در انتهای بلوار به سمت راست بپیچید و وارد بلوار رسالت شوید. در انتهای بلوار دوباره به سمت راست بپیچید تا به یک دوراهی برسید. تابلو روستای اکبرآباد را می‌بینید. وارد مسیر شوید و چند دقیقه بعد به مقصد می‌رسید.

بهترین زمان بازدید از قنات اکبرآباد

اگر دنبال بهترین زمان بازدید از جاهای دیدنی کرمان به‌خصوص قنات اکبرآباد هستید، می‌توانید برای دیدن این قنات، بهار به‌خصوص اردیبهشت‌ سری به آن بزنید. بهار این منطقه واقعا دیدنی است و طبیعت‌گردی در این هوا هم حال خودش را دارد.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

برای ورود هم لازم نیست هزینه‌ای پرداخت کنید و ورود برای عموم به صورت شبانه‌روز آزاد و بدون محدودیت زمانی است.

امکانات رفاهی قنات اکبرآباد

خود اکبرآباد، روستای کوچک اما پررونقی است. در روستا مسجد و سرویس بهداشتی وجود دارد و چند مغازه کوچک برای رفع نیازهایتان در دسترس است. اما می‌توانید در مسیر اگر خرید مهمی دارید از بم یا بروات انجام دهید.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

اما فروشگاه‌های زنجیره‌ای و بزرگ گیرتان نمی‌آید و باید به شهر بروات برگردید تا نیازهای خود را برطرف کنید. در بم و بروات می‌توانید کافی‌شاپ، رستوران و… خوب با غذاهای محلی و غذاهای ایرانی محبوب خوشمزه پیدا کنید.

جاهای دیدنی نزدیک به قنات اکبرآباد

– قنات قاسم آباد

تمام شگفتی روستای اکبرآباد به قنات‌های دوقلویش است. قنات قاسم‌آباد در قل دیگر قنات اکبرآباد است. قناتی که پرآب‌تر است و بیش از ۱۰۰ هکتار زمین را آبیاری می‌کند. عمق مادرچاه آن ۴۴ متر است، ۵۰ حلقه چاه دارد. این آب در گرمای تابستان هم خنک است و مزه مطبوعی دارد. اگر سری به جاهای دیدنی بم زدید، بد نیست در کنار قنات اکبرآباد بروات، قنات قاسم‌آباد را هم ببینید.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Tasnimnews

– ارگ بم

وقتی صحبت از بم می‌شود، اولین چیزی که به آن فکر می‌کنیم، ارگ بم است. قلعه‌ای که قبل از زلزله دی‌ماه ۱۳۸۲، بزرگ‌ترین سازه خشتی جهان بود. هرسال مردم زیادی از سراسر ایران و حتی خارجی‌ها از این بنا بازدید می‌کردند.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

اگرچه حالا خرابه‌های آن باقی‌مانده است، اما هنوز هم شگفتی معماری و جذابیت بصری این ارگ را می‌توان در خشت‌به‌خشت آن دید. چیزی که صدها سال پیش ساخته شده و هنوز هم می‌توان از دیدن آن لذت برد.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

ارگ بم تنها ۳۰ کیلومتر از قنات اکبرآباد دور است. بدنیست بعد از دیدن قنات سری هم به این ارگ تاریخی بزنید و نظاره‌گر تاریخ کهن منطقه باشید.

– ارگ راین

بعد از ارگ بم، ارگ راین بزرگ‌ترین بنای خشتی در جهان است و جزو جالب‌ترین جاهای دیدنی کرمان هم به حساب می‌آید. ارگ راین مربوط به دوره ساسانیان است و به اسم قلعه راین هم آن را می‌شناسیم. بنا در جنوب غربی شهر راین قرار گرفته و تجلی تمدن غنی است که زمانی در اینجا جریان داشته است.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

مردم این منطقه در گذشته تاجران و بازرگانانی از شرق و غرب بودند. حالا بخش‌هایی از آن کامل خراب شده اما هنوز می‌توان بخش‌های جذاب آن را دید و البته سالم هستند. ارگ راین ۱۴۴ کیلومتر از قنات اکبرآباد دور است و با ماشین ۱ ساعت و ۴۵ دقیقه باید در راه باشید.

– مسجد گنجعلی خان

یکی از جذاب‌ترین بناهای تاریخی و جاهای دیدنی کرمان، مسجد گنجعلی‌خان است که در میدانی به همین اسم قرار گرفته است. گنجعلی‌خان حدودا سال ۱۰۰۷ هجری قمری حاکمی بود که شاه عباس صفوی برای کرمان منصوب کرده بود.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

این حاکم از همان سال شروع کارش مسجد و مدرسه ساخت که برای ما به ارث مانده است. معماری آن به سبک اسلامی است و کاشی‌های رنگارنگ و نگارکاری شده، تصاویر گل و اشکال هندسی جذابش با مساجد معروف اصفهان، شیراز و یزد برابری می‌کند.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

این مسجد در شهر کرمان قرار گرفته و حدودا ۲۰۰ کیلومتر از قنات اکبرآباد فاصله دارد. از بزرگراه کرمان-بم می‌توانید مستقیم بروید تا به قنات اکبرآباد بروات برسید. ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه هم مدت زمانی است که در راه خواهید بود.

ویژگی اصلی قنات اکبرآباد

اصلی‌ترین ویژگی این قنات دیدنی، وجود قنات دوقلویش یعنی قنات قاسم‌آباد است. درکنارآن، آبدهی این قنات خیلی زیاد است. به‌طوری که گمان می‌شود پرآب‌ترین قنات جهان باشد.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

معماری قنات اکبرآباد

بیشتر قنات‌های ایرانی معماری جالب ولی قدیمی دارند. قنات اکبرآباد بروات به عنوان یکی جاهای دیدنی بم، از نظر معماری قدیمی‌تر و البته جذاب‌تر از سایر قنات‌های اطراف منطقه است. تاریخ درستی از زمان ساخت آن وجود ندارد و نمی‌دانیم کی درست شده است!

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Kermaneno

قنات اکبرآباد به طور تخمینی چیزی حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش درست شده؛ بنابراین از مصالحی مثل ساروج و گل برای ساختنش استفاده کرده‌اند. همین هم آن را مستحکم کرده و از بلاهایی که تابه‌حال وجود داشته، در امان مانده است. مالکین این قنات چند نفر از اهالی روستا هستند و آب آن را در اختیار همه قرار می‌دهند.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

این قنات با طول ۱۱۰۰ متر و آبدهی ۸ لیتر بر ثانیه، یکی از قنات‌های پرآب و طویل ایران است. خود قنات یک مادرچاه دارد که عمقش ۷ متر است و ۳۵ حلقه چاه هم دارد. ۱۶ هکتار زمین به لطف وجود این چاه آبیاری می‌شوند و مردم بروات زمین‌های خود را به کمک آن سرسبز و زیبا نگه‌می‌دارند.

اسم قنات اکبرآباد از کجا آمده؟

قناتی که در روستای اکبرآباد جریان دارد را به همین اسم می‌شناسیم و وجه تسمیه قنات، اسم خود روستا است.

تاریخچه قنات اکبرآباد

تاریخ ساخت قنات در ایران پر از فرازونشیب است و داستان‌های زیادی هم در این ‌باره نقل شده‌. کرمان از همان زمان‌های قدیم محل تمدن و زندگی بود و همه این نعمت‌ها را مدیون قنات‌هایش است. تاریخ منطقه و قنات‌ها باهم ترکیب شده‌اند و به بلندی خود تاریخ استان کرمان هستند.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Citygarden

قنات اکبرآباد بروات که یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی بم محسوب می‌شود، جزو جریان‌های زندگی‌بخش این منطقه از ایران است. سال ساخت قنات به ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش برمی‌گردد.

قناتی که به دلیل داشتن یک برادر دوقلو به اسم قنات قاسم‌آباد معروف است. قنات‌های دوگانه‌ای که در زمان گذشته در کنار صدها قنات دیگر برای ایجاد تمدن و شهرسازی توسط مقنی‌های منطقه ایجاد شدند.

اصلا این قنات به پرآبی در جهان معروف است و پرآب‌ترین قنات جهان هم محسوب می‌شود. ماجراهایی مانند خشک‌سالی ۶۰ سال‌پیش این بخش و زلزله سال ۱۳۸۲ بم نتوانستند روی قنات اثر بگذارند و معماری ۲۰۰۰ ساله پیروز نیروی مرگبار زمین شد.

قنات اکبرآباد

عکس از: سایت Google Maps

این قنات حالا به لطف منطقه خوش‌ آب‌وهوایی که دارد، زندگی‌ که در جریان است و باغ‌ها و میوه‌های خوشمزه‌اش، به یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی کرمان و بم تبدیل شده و به لطف رسیدگی‌ها و رعایت مردم، قنات اکبرآباد پرآب و پر از زندگی در جریان است.

این قنات در ۹ دی ماه سال ۱۳۹۳ در آثار ملی ایران ثبت و دو سال بعد یعنی در سال ۱۳۹۵ یا ۲۰۱۶ میلادی، به همراه قنات قاسم‌آباد به عنوان قنات‌های دوقلو در آثار جهانی یونسکو ثبت شدند.

توصیه‌هایی برای بازدید از قنات اکبرآباد

دیدوبازدید از جاهای دیدنی کرمان به‌خصوص شهرستان بم، همیشه یک تفریح‌ جذاب است. در دل این کویر، بهشت‌های سرسبزی وجود دارد که در گرم‌ترین روزهای سال‌هم خنک هستند. قنات اکبرآباد بروات بم جزو آن دیدنی‌ها است.

برای دیدنش اگر آماده شدید، حتما چند دست لباس خنک، نرم و سبک بردارد و کفش‌هایی با رویه پارچه‌ای و کفی نرم بسیار مناسب هستند. راستی با خودتان پول نقد، مدارک، آب خنک، کلاه و ضدآفتاب هم بردارید که حتی بهار هم احساس گرما می‌کنید و زود آب بدنتان را از دست می‌دهید.

برای بازدید از قنات اکبرآباد هم لازم نیست بلیطی خریداری کنید یا هزینه ورودی پرداخت کنید. حتما بخش‌های مختلف قنات را خوب ببینید و از آب آن بنوشید تا مزه یک آب‌سبک و طبیعی را بچشید؛ بی‌نظیر بودنش را در همان جرعه اول احساس می‌کنید.

پس حالا باروبندیل خود را ببندید که راه طولانی درپیش داریم تا قنات و جاهای دیدنی دیگر بم و کرمان را ببینیم.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

9 دیدگاه

  1. محمد عظیم می‌گوید

    بخش ریگان الان شده شهرستان که حدود صد کیلومتر با بم و حدود هشتاد کیلومتر با بروات فاصله دارد برای دیدن قنات اکبر آباد بعد از بم می‌رسی بروات بلوار توحید انتهای بلوار قنات اکبر آباد هست.

  2. علیرضا می‌گوید

    نوشتید قنات اکبر آباد کرمان.
    استان کرمان با شهرستان کرمان فرق داره. حداقل بنویسید استان کرمان

  3. دوست می‌گوید

    دور از انصاف هست حرف از قنات های بم بزنید و یادی از مرحوم حاج حسین طاهریان نکنیم چون آب این قنات ها مدیون این مرد بزرگ و پدر شهید غلامرضا طاهریان هست .

  4. علیرضا می‌گوید

    ثانیه ای ۸لیتر بعد پر آبتر از اکبر آباد داریم در بم تاریخ حفر قنات به دوره قاجار برمیگرده

  5. B می‌گوید

    اکبر آباد روستا نیست قسمتی از شهر بروات میباشد

    1. رضا می‌گوید

      اکبراباد یک محله از شهر بروات هست روستا نیست اکبر اباد چون منزل اکبر خان در ان محل بود به اکبر اباد معروف هست

  6. حسین صنعتی می‌گوید

    با سلام به خانم دزنابی، من صنعتی هستم و اهل و ساکن بروات بم هستم، ممنونم برای توضیح وتبلیغ در مورد قنات اکبر آباد، ولی متأسفانه یه سری چیزهایی اشتباه است، مثلا نام اکبر آباد از کجا منشأ می‌گیرد و عمق مادر چاه و زیر کشت آب،، این قنات را پدر بزرگ بنده مرحوم حاج اکبر عظیمی بناء کرده و کل این محله و باغات به نام ایشون محله اکبرآباد و قنات آن میباشد، و یک سری چیزهای دیگر که اگر لازم بود من در خدمتم میتراخانم دزنابی.

    1. رضا می‌گوید

      اقای صنعتی خندم گرفت از قدیم گفتن جایی دروغ بگو که همشهریت نباشه اکبر خان عظیمی قبول دارم بزرگتر محل بوده دگه نبایدتمام محل وباغات به اسم پدر بزرگ شما باشد بخشی از باغات به اسم شما بود

    2. محمد می‌گوید

      سلام شهیدان شاهدان زمینند درود به تربت پاکشان ..نام اکبرآباد از خاندان عظیمی است