ابهر، دومین شهر بزرگ استان زنجان و از محبوبترین جاهای دیدنی زنجان است که این روزها، گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. از طبیعت بینظیر گرفته تا تاریخ شنیدنی این شهر و حتی خوراکیهایی که در بازارچههایش پیدا میکنید، همگی دلایل محبوبیت شهرستان ابهر هستند. اگر دوست دارید با این شهر بیشتر آشنا شوید، با ما در مجله گردشگری علی بابا همراه باشید.
«اَبهَر» یکی از شهرهای قدیمی شمال غرب ایران است که به نامهای «اوهر» یا «اوهیرد» هم در تاریخ از آن نام بردهاند. شهر ابهر امروزی از ترکیب منطقه ابهر قدیم، ناحیه شریف آباد، و منطقه شناط به وجود آمده است.
شاید برایتان جالب باشد بدانید این شهر از لحاظ شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، در بهترین جایگاه استان زنجان قرار دارد؛ البته عجیب هم نیست. بیشتر از ۴۰ درصد سرمایهگذاری استان زنجان در ابهر انجام میشود. همچنین این منطقه دارای فرهنگ و تاریخچهای غنی است.
ابهر کجاست؟
جاهای دیدنی معروف ابهر کجاست؟
در ابهر کجا اقامت کنیم؟
سوغات ابهر چیست؟
بهترین راه دسترسی به ابهر کدام است؟
ابهر کجاست؟
شهرستان ابهر در ۹۰ کیلومتری جنوب شرقی زنجان و ۲۳۰ کیلومتری غرب تهران قرار گرفته است. این شهر از شمال به طارم، از جنوب به استان همدان، از شرق به تاکستان و از غرب به زنجان و خدابنده میرسد.

عکس از: سایت Google maps
این شهر تقریبا ۲۷۷ هزار هکتار مساحت دارد و به چهار ناحیه تقسیم شده است؛ ناحیه مرکزی، شناط، شریف آباد و حسین آباد. ابهر دومین شهر بزرگ استان زنجان است و حدود ۱۲۰ هزار نفر در آن زندگی میکنند.
لوکیشن ابهر روی گوگل مپ
مسیرهای دسترسی به ابهر
برای رسیدن به این شهرستان گزینههای مختلفی پیش رو دارید. در این بخش از راهنمای سفر به ابهر، همه راههای رسیدن به این شهر را با هم بررسی میکنیم.

عکس از: سایت Tasnimnews
شما میتوانید از راه زمینی یا هوایی به ابهر سفر کنید؛ اما برای این سفر محدودیتهایی جلوی پای شما قرار دارد. بهترین روش برای طی کردن مسیر هم بیشتر به خود شما بستگی دارد. اگر دوست دارید راحت و سریع سفر کنید، سفر هوایی گزینه مناسبی است.

عکس از: سایت Tasnimnews
سفر با ماشین شخصی هم موردعلاقه گردشگرانی است که دوست دارند هر جا که دلشان میخواهد توقف کنند و بعد از رسیدن به مقصد، از دیدنی های ابهر هم راحت بازدید کنند. سفر با اتوبوس ارزانترین روش و سفر با قطار هم نسبتا سریع و خوشقیمت است.
سفر به ابهر با هواپیما
از همین ابتدا بگوییم که سفر هوایی مستقیم به این شهرستان وجود ندارد؛ زیرا این شهر فرودگاه ندارد. نزدیکترین فرودگاه به ابهر، فرودگاه بینالمللی شهدای زنجان است که در شهر زنجان قرار دارد. میتوانید ابتدا از شهرتان به آن فرودگاه بروید و بعد، بقیه مسیر را با وسایل نقلیه زمینی طی کنید.

عکس از: سایت Tasnimnews
سفر با هواپیما سریع و راحت است؛ اما هزینه آن بیشتر خواهد شد و محدودیت بار هم ممکن است اذیتتان کند.
سفر زمینی به ابهر
برخی از گردشگران عاشق سفر زمینی هستند. برای سفر زمینی میتوانید از قطار، اتوبوس یا ماشین شخصی خودتان استفاده کنید.

عکس از: سایت Google maps
برای سفر با قطار، اول باید بدانید که شهر ابهر ایستگاه قطار ندارد. نزدیکترین ایستگاه قطار به این شهر، ایستگاه قطار خرمدره است که در مسیر راه آهن قزوین به زنجان قرار گرفته است. البته میتوانید از ایستگاه قطار زنجان هم برای رفتن به این استان استفاده کنید. بعد از رسیدن به ایستگاه انتخابی خود، باید بقیه مسیر را با وسایل نقلیه دیگر طی کنید.

عکس از: سایت Google maps
راه دوم استفاده از اتوبوس است. این مسیر شاید اندازه بقیه روشها سریع نباشد، اما ارزانتر از بقیه است.
آخرین روش هم استفاده از ماشین شخصی خودتان است. با این روش میتوانید در هر شهری که خواستید توقف کنید و از دیدنیهای آن شهر هم بازدید کنید. نکته خوب سفر با ماشین خودتان، هم این است که میتوانید وسایل کمپینگ را همراه خود ببرید و هم راحت از جاهای دیدنی ابهر بازدید کنید.

عکس از: سایت Google maps
فاصله ابهر تا تهران
از تهران تا ابهر، تقریبا ۲۴۰ کیلومتر راه در پیش دارید؛ این مسیر را با سفری ۳.۵ ساعته میتوانید طی کنید.

عکس از: سایت Google maps
فاصله ابهر تا زنجان
زنجان و شهر ابهر فقط ۱۰۰ کیلومتر با هم فاصله دارند. تقریبا ۱.۵ ساعت طول میکشد از زنجان به ابهر برسید.
فاصله ابهر تا قزوین
باید تقریبا یک ساعت در راه باشید تا فاصله ۹۵ کیلومتری بین ابهر و قزوین را پشت سر بگذارید.

عکس از: سایت Google maps
فاصله ابهر تا تبریز
فاصله تبریز و شهرستان ابهر، تقریبا ۴۰۰ کیلومتر است؛ این سفر تقریبا ۵ ساعت طول میکشد.
آبوهوای ابهر
در کل، اقلیم این شهر، نیمهخشک و سرد است. بهارها در این شهر خنک و تابستانها آبوهوا معتدل میشود. پاییز کمی سردتر از دو فصل قبلی و زمستان سردترین فصل سال در شهرستان ابهر است. معمولا برف و باران بیشتر در فصول زمستان و بهار میبارد؛ البته در پاییز هم کموبیش بارندگی دیده میشود.

عکس از: سایت Tasnimnews
بهترین زمان سفر به ابهر
اگر بخواهید با خیال راحت، در آبوهوایی دلنشین از جاهای دیدنی ابهر بازدید کنید، بهتر است در بهار یا تابستان به این شهر سفر کنید. آبوهوای معتدل و خنک تابستان و بهار، به شما این امکان را میدهد تجربهای لذتبخش از سفرتان به شهر ابهر داشته باشید.

عکس از: سایت Google maps
علاوه بر آبوهوای دلنشین، این شهرستان در این دو فصل به سرسبزترین حالت خود میرسد. دیدن مناظر سرسبز این شهر در بهار و تابستان حالوهوای دیگری دارد. پس به شمایی که این راهنمای سفر به ابهر را میخوانید، پیشنهاد میکنیم در بهار یا تابستان به این شهر سفر کنید.
محدودیتهای سفر به ابهر
محدودیتهای زیادی برای سفر وجود ندارد؛ اما نکتهای را باید یادآوری کنیم که ممکن است دردسرساز باشد.

عکس از: سایت Tasnimnews
برای سفر به ابهر در زمستان، خیلی باید مراقب باشید؛ زیرا در این فصل گاهی بارش برف آنقدر زیاد میشود که هم هوا به شدت سرد میشود، هم جادهها بسته میشود و هم سفرهای هوایی به زنجان کنسل میشود. پیشنهاد میکنیم برای سفر به شهر ابهر، بهار یا تابستان را به عنوان زمان سفرتان انتخاب کنید.
جاهای دیدنی ابهر
در این قسمت از راهنمای سفر به ابهر، جاذبههای گردشگری جذاب و معروف این شهر را به شما معرفی میکنیم. اگر دوست دارید دیدنی های ابهر را قبل از سفر بشناسید، این بخش را با دقت بخوانید.

عکس از: سایت Wikipedia
– سد کینه ورس
از سد کینه ورس شروع میکنیم که از کاربردیترین و مهمترین جاهای دیدنی ابهر به شمار میرود. این سد روی رودخانه ابهر ساخته شده است؛ این رود از جنوب به طرف شمال میرود و در نهایت وارد دشت تاکستان میشود. سد کینه ورس به دلیل کاربرد آن، اهمیت زیادی برای شهر ابهر و مردمش دارد. این سد آب شرب ابهر و خرمدره را تامین میکند، شرایط کشاورزی منطقه را بهبود میبخشد، برای صنایع مختلف منطقه آب تامین میکند و اهمیت زیادی برای محیط زیست منطقه دارد.

عکس از: سایت Zanjan024
علاوه بر کاربردی بودن سد کینه ورس، این سد زیباییهایی دارد که با تماشا کردن آن حس و حالتان تازه میشود. صدای جریان آب و منظره سرسبز و آبی روبهرو باعث میشوند دلتان بخواهد تا ساعتها به تماشای منظره و سد بنشینید.

عکس از: سایت Balad
این سد در ۱۴ کیلومتری جنوب غربی شهرستان ابهر، ۵ کیلومتری روستای کینه ورس قرار گرفته است. متاسفانه سد کینه ورس این روزها وضعیت خوبی ندارد؛ تنها ۲۱ درصد از ظرفیت آب آن باقی مانده و سد با چالش کمبود آب مواجه شده است.
لوکیشن سد کینه ورس روی گوگل مپ
– آرامگاه پیر احمد زهرنوش
آرامگاه پیر احمد زهرنوش از آن دسته دیدنی های ابهر است که هر گردشگر عاشق تاریخ، دوست دارد سری به آن بزند. در این آرامگاه سه نفر از عرفای بزرگ تاریخ به خاک سپرده شدهاند. پیر احمد زهرنوش، لقب مولانا قطبالدین احمد ابهری است؛ بر اساس داستانهای قدیمی، او فردی بود که زهر را مثل شربت مینوشید.

عکس از: سایت Wikipedia
آرامگاه پیر احمد زهرنوش قدیمیترین بنای شهرستان ابهر است. این بقعه دو قسمت دارد؛ قسمت اول کاربری آرامگاه دارد و بخش دوم، موزه مردمشناسی ابهر است.

عکس از: سایت sobheabhar
اگر دوست دارید به بنایی قدیمی با معماری جالب و دیدنی نگاهی بیاندازید، حتما سری به آرامگاه پیر احمد زهرنوش بزنید. معماری مقبره چهار طاقی است و بیشتر با آجر ساخته شده است. گنبدهایی با سبک معماری سلجوقی، خانقاه و عبادتگاه در این آرامگاه دیده میشود. بخش موزه مردمشناسی در این آرامگاه هم در سه بخش تاریخی، اسلامی و سنگ و کاغذ نوشته، در دسترس گردشگران قرار دارد.
لوکیشن پیر احمد زهرنوش روی گوگل مپ
– چشمه علی بلاغی
چشمه علی بلاغی یکی از دیدنی های ابهر است که از لحاظ مذهبی ارزش زیادی دارد؛ در واقع مردم محلی برای برآورده شدن خواسته خود سراغ این چشمه میروند. به همین دلیل است که چشمه علی بلاغی ارزش مذهبی پیدا کرده است.

عکس از: سایت Google maps
این چشمه در جاده شهر ابهر به قیدار قرار گرفته و در دامنه کوه ملا داغی آن را پیدا خواهید کرد. چشمه علی بلاغی در هر ثانیه ۱۰ لیتر آبدهی دارد. علاوه بر ارزش مذهبی و فرهنگی این چشمه، چشمه علی بلاغی زیبایی طبیعی چشمگیری هم دارد. اطراف چشمه از درختان و گیاهان مختلف پوشیده شده و منظره زیبایی را به وجود آورده است. آب زلال و گوارای چشمه، در کنار گیاهان و سرسبزی منطقه، باعث میشود چند دقیقهای هم که شده از دغدغههای روزانه خود دور شوید و فقط از لحظه حال لذت ببرید.
لوکیشن چشمه علی بلاغی روی گوگل مپ
– امامزاده زیدالکبیر
اگر بین جاهای دیدنی ابهر، دنبال جاذبهای تاریخی میگردید که معماری جذابی دارد، امامزاده زیدالکبیر را فراموش نکنید. این امامزاده، محل دفن یکی از شخصیتهای مهم مذهبی در شهر ابهر است؛ طبق روایات، زیدالکبیر از نوادگان حضرت علی (ع) محسوب میشود.

عکس از: سایت Wikipedia
گنبد مخروطیشکل، بنای چهارضلعی امامزاده و سبکهای معماری ایلخانان و صفوی در بنای امامزاده زیدالکبیر به چشم میخورد که چشم هر بینندهای را خیره نگه میدارد. همچنین کاشیکاریهای رنگارنگ، گچکاریهای تزیینی و قوسهای مختلف، به جذابیت این بنا افزوده است.

عکس از: سایت Google maps
این امامزاده در ابهر، خیابان مطهری، میدان زیدالکبیر قرار دارد.
لوکیشن امامزاده زیدالکبیر روی گوگل مپ
– مسجد جامع قروه
مسجد جامع قروه، از آن دسته دیدنی های ابهر است که تاریخ شنیدنی، معماری دیدنی و طبیعت چشمنواز را با هم دارد. این مسجد از آثار دوران سلجوقیان به شمار میرود. شاید برایتان جالب باشد بدانید امروزه، مسجد جامع قروه یکی از مهمترین مساجد ایران از لحاظ تزیینات خطی و کتیبهای محسوب میشود. اگر سری به شهرستان ابهر بزنید، میتوانید از این مسجد هم بازدید کنید.

عکس از: سایت Google maps
این مسجد در روستای باستانی قروه قرار گرفته است که قدمتی ۳۰۰۰ ساله دارد. مسجد جامع قروه به مسجد جمعه هم مشهور است و به عنوان قدیمیترین مسجد زنجان شناخته میشود.
لوکیشن مسجد جامع قروه روی گوگل مپ

عکس از: سایت Google maps
– منطقه شکار ممنوع خراسانلو
منطقه شکار ممنوع خراسانلو یکی از جاهای دیدنی ابهر است که میتوانید با خیال راحت در طبیعت استراحت کنید، از مناظر لذت ببرید و فکرتان را آزاد کنید. این منطقه در چهار کیلومتری شمال اتوبان زنجان – قزوین قرار گرفته است و از زیباترین دیدنی های شهر ابهر به شمار میرود.

عکس از: سایت Balad
منطقه شکار ممنوع خراسانلو، زیستگاه بیش از ۳۵ گونه جانوری و ۱۷۰ گونه گیاهی است. اگر دوست دارید از طبیعت لذت ببرید و ساعاتی را در قلب طبیعت سپری کنید، سری به این منطقه بزنید. با بازدید از منطقه خراسانلو متوجه میشوید تصمیمتان برای بازدید از این منطقه و شهرستان ابهر، کاملا درست بوده است.
لوکیشن منطقه شکار ممنوع خراسانلو روی گوگل مپ
– آبشار گله خانه
آبشار گله خانه، آخرین مورد از دیدنی های ابهر است که به شما معرفی میکنیم. آبشار گله خانه با نامهای «کوله خانه» و «کله خانه» هم شناخته میشود. این آبشار نزدیکی روستای گله خانه، ۲۲ کیلومتری شهر ابهر، در مسیر ییلاق مرچین یا مرشون قرار گرفته است.

عکس از: سایت Google maps
ارتفاع آبشار چیزی حدود ۱۵ تا ۳۰ متر در نظر گرفته میشود؛ آبشار گله خانه مرتفعترین آبشار شهرستان ابهر است. مناظر اطراف این آبشار، سرسبزی منطقه و احساس تازگی و تمیزی آبشار، کاری میکند دلتان بخواهد تا ساعتها کنار آبشار بنشینید و از زندگی لذت ببرید. همچنین میتوانید در حوضچه زیر آبشار، شنا کنید و با دوستانتان خوش بگذرانید.
لوکیشن آبشار گله خانه روی گوگل مپ

عکس از: سایت Google maps
سوغات ابهر
اگر به شهر ابهر سر میزنید، بهتر است خرید سوغاتی را فراموش نکنید. خریدن سوغاتی باعث میشود هم سفرتان بهتر در خاطرتان حک شود، هم دوستانتان را با هدیههایتان خوشحال کنید.

عکس از: سایت isna
با سفر به این شهرستان، میتوانید مهمترین سوغاتی این شهر، یعنی انگور برای خودتان بخرید. البته نان روغنی، سمنو، قالی، گلیم و جاجیم هم از سوغاتیهای ابهر به شمار میروند. هنگام بازدید از جاهای دیدنی ابهر، میتوانید این سوغاتیها را از بازارها و غرفههای مختلف تهیه کنید.
فرهنگ مردم ابهر
اگر بخواهیم از فرهنگ مردم ابهر یادی کنیم، اول باید به مهماننوازی و مهربانی مردمش اشاره کنیم. مردم شهرستان ابهر، مانند هر ایرانی دیگری، بسیار مهماننواز هستند و اگر با مشکلی مواجه شوید، با مهربانی کمکتان میکنند.

عکس از: سایت Google maps
زبان مردم این شهر ترکی آذربایجانی است که لهجه ابهری دارد؛ البته زبان لری بختیاری هم در بعضی قسمتها یا خانوادهها استفاده میشود. همچنین بیشتر مردم، شیعه دوازده امامی هستند.

عکس از: سایت Wikipedia
شاید برایتان جالب باشد بدانید مردم این منطقه برای مناسبتها و مراسم مختلف، سرودهایی به زبان ترکی دارند. مردم در جشنها و مراسم این آوازها را میخوانند و همگی از آن لذت میبرند.
غذاهای محلی و سنتی ابهر
خوردن غذاهای محلی هم یکی از لذتهای سفر است. در شهرستان ابهر میتوانید از غذاهای لذیذ و مختلفی لذت ببرید که مردم محلی میپزند. در ادامه، لیستی از غذاهای محلی و سنتی شهر برایتان آماده کردهایم.

عکس از: سایت Mehrnews
- چغور بغور
- علم سلات
- خوش آلوچه با مرغ
- بوغدا آشی
- آش ترش
- شش انداز
- پیازو
رستورانهای معروف ابهر
برای اینکه تجربه خوبی از خوردن غذاهای مختلف در سفرتان داشته باشید، میتوانید به رستورانهای معروف ابهر اعتماد کنید. در این بخش از راهنمای سفر به ابهر، لیستی از رستورانهای معروف این شهر برایتان آماده کردهایم. گردشگران مختلف امتیازات خوبی به این رستورانها دادهاند؛ همچنین شما میتوانید منوی متنوعی در این رستورانها پیدا کنید.

عکس از: سایت balad
- رستوران میلاد
- رستوران بلدرچین
- رستوران بامداد
- رستوران بوف
- رستوران اکبری
در سفر به ابهر کجا اقامت کنیم؟
مهم است قبل از سفر، محل اقامتمان در طول مسافرت را مشخص کنیم. برای رفتن به شهرستان ابهر هم شما باید هتلهای مناسب و اقامتگاههای بومگردی مختلف این شهر را بشناسید. این بخش از راهنمای سفر به ابهر را با دقت بخوانید تا درباره گزینههای اقامتی در شهر ابهر بیشتر بدانید.

عکس از: سایت Google maps
در این شهر میتوانید از هتلهای مختلف و اقامتگاههای بومگردی برای اقامت استفاده کنید. متاسفانه تعداد هتلهای شهر زیاد نیست؛ اما نیاز گردشگران را برطرف میکند. انتخاب بهترین هتل یا اقامتگاه، بستگی به سلیقه و بودجه مدنظر شما دارد؛ به همین دلیل دقیق نمیشود گفت کدام گزینه اقامتی بهترین است.
بهترین هتلهای ابهر
بین هتلهای ابهر، دو هتل وجود دارد که بیشتر توجه گردشگران را جلب کرده است. «هتل گیلاس» و «هتل آپارتمان البرز ابهر» دو هتل معروف ابهر هستند. این هتلها امتیازات نسبتا خوبی از گردشگران مختلف گرفتهاند. جز این هتلها، شما میتوانید در شهرستانها و شهرهای اطراف ابهر هم اقامت راحتی داشته باشید.

عکس از: سایت Google maps
اقامتگاههای بومگردی ابهر
برای اینکه اقامتگاههای بومگردی ابهر را در یک نگاه بشناسید، لیستی از این اقامتگاهها را برایتان آماده کردهایم. این گزینههای اقامتی هم از گردشگران امتیازات خوبی دریافت کردهاند. اگر دوست داشتید، میتوانید در اقامتگاههای بومگردی زنجان و شهرستانهای دیگر هم اقامت داشته باشید.

عکس از: سایت homsa
- اقامتگاه کوچه باغ
- اقامتگاه تنور خونه
- اقامتگاه کوی نیک
- اقامتگاه ارغوان
توصیههای علی بابا در سفر به ابهر
در نهایت، یادتان باشد خوش بگذرانید و نهایت لذت را از سفرتان به شهرستان ابهر ببرید. حتما سری به جاهای دیدنی ابهر بزنید و با دوستان و عزیزانتان از این شهر دیدنی بازدید کنید. بهتر است در بهار یا تابستان به این شهر سفر کنید تا هم مناظر را سرسبز و تازه ببینید، هم از آبوهوا خیالتان راحت باشد.