شهر یزد مرکز این استان است و با استان‌های اصفهان، خراسان جنوبی، کرمان و فارس همسایه است. استان یزد پهناورترین استان ایران است و حدود یک‌چهارم جمعیت کشورمان را در خود جا داده است. در بهار و تابستان، آب و هوای بیش‌تر مناطق استان به ویژه شهر یزد، گرم و خشک و در فصول زمستان و پاییز سرد و نسبتاً مرطوب است.

راهنمای سفر به یزد، اولین شهر خشتی دنیا

می‌دانید چرا سفر به یزد قرار است سفری خاص برای شما باشد؟ چون این شهر نه تنها از مرواریدهای تاریخی و فرهنگی ایران، بلکه دنیاست. جالب است بدانید که سفر به یزد و بازدید از جاهای دیدنی یزد یکی از کارهایی است که خیلی از گردشگران خارجی در برنامه خودشان قرار می‌دهند.

این شهر به‌خاطر معماری شگفت‌انگیز، جاذبه‌های تاریخی، فرهنگ مردم یزد و از همه مهم‌تر، بادگیرها و قنات‌هایش شهرت دارد. شهر یزد در سال ۱۳۹۶ شمسی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد و بین مردم دنیا اهمیت بیشتری پیدا کرد. بافت سنتی و دلنشین یزد همچنان دست‌نخورده باقی‌مانده، به‌عمین‌خاطر واقعا حیف است که به‌عنوان یک ایرانی، این گنج تماشایی را در نزدیکی خود داشته باشیم و برای سفر به یزد برنامه‌ای نداشته باشیم.

در این مطلب از مجله گردشگری علی‌بابا می‌خواهیم به معرفی استان یزد بپردازیم، درباره مردم یزد، جاهای دیدنی شهر و بهترین فصل سفر صحبت کنیم. سرتان را درد نیاورم، اینجا قرار است یک راهنمای جامع سفر به یزد جامع در اختیارتان بگذاریم تا راحت‌تر بتوانید برای سفر به این شهر برنامه‌ریزی کنید.

یزد کجاست؟

اگر قرار باشد یک راهنمای سفر به یزد بنویسم، قبل از هرچیزی باید درباره این موضوع صحبت کنم که دقیقا یزد کجاست؟ استان یزد جزو استان‌های مرکزی کشور است که هشتمین استان پهناور و چهارمین استان پرجمعیت ایران است. مساحت استان یزد حدودا ۷۴,۷۸۱ کیلومترمربع و ارتفاع آن از سطح دریا تقریبا ۱۲۰۰ متر است.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

اگر بخواهم کمی دوربین را روی خود شهر یزد زوم کنم، باید بگویم که شهر یزد، مرکز این استان یزد است که لقب نخستین شهر خشت خام جهان را به‌خود اختصاص داده. این شهر، اولین شهر تاریخی کشور و بیست‌دومین اثر تاریخی فهرست میراث جهانی یونسکو است که بافت تاریخی و دیدنی آن همچنان حفظ شده و خیلی‌ها برای دیدنی های یزد به آن سفر می‌کنند.

آشنایی با موقعیت جغرافیایی یزد قبل از سفر به یزد

موقعیت جغرافیایی یزد روی نقشه به شما نشان می‌دهد که این شهر از شمال با اصفهان، از جنوب با استان کرمان، از شرق با استان خراسان جنوبی و از غرب با استان فارس همسایه است. بهتر است قبل از سفر به یزد یک‌سری اطلاعات کلی در این زمینه داشته باشید.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

فاصله یزد تا شهرهای مهم

یکی از مهم‌ترین نکات قبل از سفر به یزد این است که فاصله حدودی محل زندگی خود را تا این شهر در نظر بگیرید. در این قسمت از راهنمای سفر به یزد سعی کردیم به فاصله یزد تا شهرهای مهم ایران اشاره کنیم تا کارتان راحت‌تر شود.

  • فاصله تهران تا یزد: حدود ۶۲۱ کیلومتر
  • فاصله تبریز تا یزد: حدود ۱۱۴۸ کیلومتر
  • فاصله مشهد تا یزد: حدود ۹۱۲ کیلومتر
  • فاصله اهواز تا یزد: حدود ۸۰۹ کیلومتر
  • فاصله بندرعباس تا یزد: حدود ۶۶۰ کیلومتر
  • فاصله شیراز تا یزد: حدود ۴۴۰ کیلومتر
  • فاصله رشت تا یزد: حدود ۹۱۰ کیلومتر
  • فاصله اصفهان تا یزد: حدود ۳۱۰ کیلومتر
سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

تقسیمات کشوری: بخش های مختلف یزد

اگر قبل از برنامه‌ریزی برای سفر به یزد نگاهی به یزد روی نقشه بیندازید، می‌توانید بخش‌های مختلف آن را ببینید. براساس آخرین تقسیمات سیاسی- اداری کشور، استان یزد شامل ۱۲ شهرستان، ۲۲ بخش و ۴۶ دهستان و ۲۱ شهر است که در بین آن‌ها، شهر یزد مرکز استان به‌شمار می‌رود. جالب است بدانید که خود شهرستان یزد به دو بخش مرکزی و زارچ با شهرهای یزد، شاهدیه، حمیدیا، دهستان‌های فجر، فهرج، اله آباد و محمدآباد تقسیم‌بندی می‌شود.

یزد در نقشه ایران

عکس زیر موقعیت استان یزد را نسبت به شهرهای اطراف نشان می‌دهد و به شما کمک می‌کند راحت‌تر برای سفر به یزد برنامه‌ریزی کنید:

سفر به یزد

عکس از: سایت Alibaba

معرفی استان یزد

همه ما باید قبل از سفر به یزد یا هر شهر دیگری، یک سری اطلاعات کلی درباره شهر و مردمان آن داشته باشیم. در این قسمت با معرفی یزد، اطلاعات کلی شهر را در اختیارتان قرار می‌دهم.

جاهای دیدنی یزد

– مساحت یزد

بهتر است قبل از سفر به سزد بدانید که مساحت استان یزد حدودا ۷۴,۷۸۱ کیلومترمربع است که تقریبا ۴.۶ درصد از وسعت کل کشور است. در حال‌حاضر یزد در بین ۳۱ استان کشور، هشتمین استان پهناور به‌حساب می‌آید. شهرستان یزد هم وسعتی حدود ۲,۳۹۷ کیلومتر دارد.

– جمعیت شهر یزد

جمعیت استان یزد طبق آخرین سرشماری انجام‌شده در سال ۱۳۹۵ شمسی، حدود ۱,۱۳۸,۵۳۳ نفر بود که این عدد معادل ۱.۴ درصد از جمعیت ایران به‌شمار می‌رود. جالب است بدانید که ۸۶ درصد از جمعیت استان در نقاط شهری و ۱۴ درصد از آن‌ها در بخش‌های روستایی ساکن هستند. شهرستان یزد با جمعیتی بیش‌از ۵۰۰هزارنفر، پرجمعیت‌ترین شهرستان در استان یزد است.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

– دین، مذهب و زبان مردم یزد

بد نیست قبل از سفر به یزد بدانید که اکثر مردم یزد مسلمان و شیعه هستند اما گروه بزرگی از زرتشتیان ایران و اقلیت کوچکی از یهودیان و ارامنه هم در این شهر ساکن‌اند.

طبق آخرین بررسی‌های میدانی، اکثر مردم یزد جزو اقوام فارسی‌زبان هستند که به زبان فارسی با لهجه یزدی صحبت می‌کنند. البته در بعضی از بخش‌های این شهر، ویژگی‌های گویشی خاصی شنیده می‌شود. البته باید بدانید که زرتشتیان ساکن در یزد، در میان خودشان به زبان بهدینی صحبت می‌کنند.

– صنعت و اقتصاد یزد

یزد به‌خاطر خشکی آب‌وهوا و کمبود بارندگی معمولا منابع آبی کشاورزی محدودی دارد. از جمله محصولات کشاورزی یزد می‌توان به گندم، ذرت، انار، پسته، بادام، زردآلو و… اشاره کرد.

برخلاف منابع آبی، ذخایر معدنی یزد آنقدر زیاد است که خیلی‎‌ها آن را با عنوان (بهشت معادن) می‌شناسند. می‌توان گفت که از ۶۰ نوع ماده معدنی کشور، ۵۰ نوع آن در معادن یزد وجود دارد که یکی از مهم‌ترین معادن، معدن سرب و روی مهدی‌آباد است. علاوه‌بر مواردی که گفتم، صنعت بافندگی، شیرینی‌پزی، منسوجات، کاشی، سرامیک و فرش ماشینی بخشی از اقتصاد یزد را تشکیل می‌دهد.

– نقشه یزد

عکس زیر جزئیات بیشتری از استان یزد و بخش‌های مختلف آن به شما نشان می‌دهد که می‌تواند در سفر به یزد برایتان مفید باشد.

نقشه یزد در سفر به یزد

عکس از: سایت Alibaba

برنامه سفر به یزد: چه طور به یزد برویم؟

برای سفر به یزد، چند گزینه پیش‌روی شماست. طبیعی است که شما گزینه‌ای را انتخاب خواهید کرد که بیشترین سازگاری را با شرایط‌‌تان داشته باشد. حالا دیگر می‌خواهیم بدانیم که چطور به یزد برویم، به‌همین‌خاطر، در این بخش اطلاعات مختصری در مورد هر کدام از راه های دسترسی به یزد در اختیارتان قرار می‌دهم.

– سفر به یزد با ماشین شخصی

استان یزد در مرکز ایران قرار دارد، به همین‌خاطر چیزی‌که دوروبر این شهر زیاد پیدا می‌شود، جاده و مسیرهای مختلف است. از چهار سوی جغرافیایی می‌توانید سفر به یزد با ماشین شخصی را استارت بزنید. از مزایای سفر با ماشین شخصی این است که راحت‌تر می‌توانید در شهر بگردید و با مشکل حمل‌ونقل مواجه نخواهید شد. علاوه‌براین، هزینه‌های جانبی سفر خود را کنترل کنید اما به‌هرحال هزینه‌های استهلاک ماشین هم وجود دارد.

سفر به یزد با ماشین شخصی

عکس از: سایت Tinn

فاصله تهران تا یزد حدودا ۶۲۰ کیلومتر است که بسته به سرعت رانندگی‌تان، بین ۶ تا ۷ ساعت زمان می‌برد. احتمالا آشنایی با مسیرهای ارتباطی مهم استان یزد به دردتان بخورد:

  • جاده‌ی سنتو، راه اصلی ارتباطی بین یزد، تهران و اصفهان و دیگر نقاط شمالی استان است.
  • راه های جنوبی یزد آن را به استان‌های کرمان، هرمزگان و سیستان‌وبلوچستان متصل می‌کند.
  • راه یزد ـ تفت ـ ابرکوه در باختر، یزد را با استان‌های فارس، کهکیلویه و بویراحمد و بوشهر و حتی خوزستان و لرستان وصل می‌کند.
  • از شرق هم راه یزد ـ طبس استان یزد را به استان‌های خراسان جنوبی و خراسان رضوی متصل می‌کند.
  • راه یزد ـ بافق نیز مرکز استان را به شهرستان بافق مرتبط می‌کند.

– سفر به یزد با اتوبوس

راه دیگر برای سفر به یزد بدون خستگی رانندگی، سفر با اتوبوس است. خوشبختانه در طی چند سال اخیر هم کیفیت خدمات اتوبوس‌ها خیلی بهتر شده و این باعث شده که سفر با اتوبوس برای مردم، کار راحت‌تری باشد. اتوبوس ارزان‌ترین و اقتصادی‌ترین راه برای سفر به یزد است.

سفر به یزد با اتوبوس

عکس از: سایت Payaneh

پایانه مسافربری یزد یا همان ترمینال غدیر یزد، در شمال‌غرب این شهر قرار گرفته و از شهرهای مختلفی مهمان می‌پذیرد. توجه داشته باشید که ترمینال بیرون از شهر قرار دارد و برای دسترسی به داخل شهر باید از تاکسی و اتوبوس‌های درون‌شهری استفاده کنید.

  • آدرس ترمینال الغدیر یزد: جاده خضرآباد، ابتدای بلوار صنعت
  • تلفن: ۳۷۲۳۶۹۰۱-۰۳۵

– سفر به یزد با قطار

یک راه دیگر برای رسیدن به شهر یزد استفاده از قطار است. ایستگاه راه‌آهن شهر یزد در مرکز این شهر و نزدیک میدان امام‌ حسین یزد قرار دارد. بنابراین دسترسی به هرجای این شهر از ایستگاه راه آهن بسیار راحت است. اگر راهتان به شهر یزد دور است و در سفرهای طولانی، زود خسته می‌شوید، پیشنهاد می‌کنیم که سفر به یزد را با قطار تجربه کنید.

سفر به یزد با قطار

عکس از: سایت Shahraranews

قطار یک وسیله حمل‌ونقل ایمن، راحت و ارزان برای سفر به یزد است. قطارها با امکانات و مدل‌های مختلفی هستند که شما می‌توانید با توجه به بودجه خود، گزینه مناسب‌تان را انتخاب کنید. نوع قطاری که انتخاب می‌کنید در کیفیت سفر و تجربه شما از آن سفر، تاثیر زیادی دارد چون به هر حال قرار است بخش قابل توجهی از سفرتان به یزد را در این محیط بگذرانید. برای همین قبل از انتخاب، شاید بخواهید که قطارهای تهران یزد را مثل یک متخصص بشناسید.

– سفر به یزد هواپیما

سریع‌ترین و راحت‌ترین وسیله برای سفر به یزد هواپیما است اما باید توجه داشته باشید که این وسیله نقلیه گران‌ترین راه دسترسی به یزد است. شما به‌راحتی می‌توانید از هر شهر ایران سوار هواپیما شوید، بعد از زمان کوتاهی در فرودگاه بین‌المللی شهید صدوقی شهر یزد فرود می‌آیید. در فرودگاه شهید صدوقی، ایستگاه اتوبوس برای دسترسی به مرکز شهر یزد وجود دارد و غیر از آن می‌توانید تاکسی بگیرید.

این نکته مهم در ذهن‌تان باشد که مترو هنوز در شهر یزد راه‌اندازی نشده است.

فرودگاه یزد

فرودگاه یزد که معمولا خیلی‌ها آن را به اسم فرودگاه شهید صدوقی یزد می‌شناسند، یکی از ترمینال‌های هوایی ایران است که در سال ۱۳۴۸ تاسیس شده. این فرودگاه، یک فرودگاه بین‌المللی است که حدود ۱۰ کیلومتر از مرکز شهر یزد فاصله دارد.

فرودگاه یزد

عکس از: سایت Google Maps

فرودگاه بین‌المللی یزد دارای تو ترمینال مجزا است که مسیرهای پرواز داخلی و خارجی را پوشش می‌دهد. از جمله امکانات این فرودگاه می‌توان به آسانسور و بالابر، پارکینگ، رستوران، چرخ حمل بار، خدمات اورژانس، خدمات بانکی، اینترنت رایگان، خدمات باربری و خدمات مخصوص افراد ناتوان و کم‌توان اشاره کرد.

  • آدرس: یزد – میدان صنعت – انتهای بلوار آزادگان – فرودگاه بین المللی شهید آیت الله صدوقی
  • مرکز تلفن:  ۳۱۰۱۰ ۰۳۵

– سفر به یزد با تور علی بابا

مسیرهای دسترسی که تا اینجا برای سفر به یزد معرفی کردیم به کنار؛ همیشه یک گزینه روی میز است که کار شما را حسابی راحت می‌کند: تور یزد علی‌بابا. شما می‌توانید با تهیه تور یزد، یک سفر بی‌دغدغه داشته باشید و کارهایی مثل هماهنگی بلیط، هماهنگی رزرو محل اقامت و گردش در جاهای دیدنی را به‌عهده مسئول تور بگذارید.

بهترین مسیر برای سفر از تهران به یزد

حالا ببینیم فاصله تهران تا یزد را چه‌طور برویم بهتر است. راستش را بخواهید این موضوع به عوامل زیادی بستگی دارد. مثلا بودجه شما برای سفر، وضعیت ماشین‌تان، تعداد روزها سفر و هدف شما از سفر به یزد می‌تواند در انتخاب روش سفر موثر باشد.

به‌طور کلی هواپیما سریع‌ترین و گران‌ترین راه برای سفر به یزد است؛ از تهران تا یزد حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان می‌برد. قطار گزینه اقتصادی و در عین‌حال ایمن است که حدود ۸ ساعت زمان می‌برد. اتوبوس و ماشین شخصی جزو ارزان‌ترین راه‌ها هستند که با توجه به مسافت ۶۲۰ کیلومتری بین تهران تا یزد، این مسیر بین ۶ تا ۷ ساعت زمان‌ می‌برد.

آب و هوای یزد چگونه است؟

به‌طورکلی آب و هوای یزد، گرم و خشک و بیابانی است. یکی از ویژگی‌های آب‌وهوایی یزد این است که نوسان دما در شب و روز خیلی زیاد است، این شهر شب‌های سرد و روزهای بسیار گرمی دارد.

آب و هوای یزد

عکس از: سایت Shomanews

بنابراین اگر بخواهیم خیلی خلاصه درباره آب‌ و هوای یزد صحبت کنیم باید بگوییم که این شهر دارای دو فصل است:

  • فصل بلند گرم که از اسفند تا پایان مهر ماه ادامه دارد.
  • فصل کوتاه سرما که از آبان تا اواخر بهمن ماه ادامه دارد.

بهترین زمان سفر به یزد

حالا یک سوال پیش می‌آید: بهترین زمان سفر به یزد چه فصلی است؟ در بهار و تابستان، آب و هوای یزد گرم و خشک و در فصل زمستان و پاییز سرد و نسبتا مرطوب است. بهترین زمان سفر به یزد از لحاظ آب‌وهوا،  فصل پاییز و ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبهشت‌ است. اما اگر بخواهیم از نظر شلوغی یا خلوتی به زمان سفر نگاه کنیم، باید در نظر داشته باشید که آب‌وهوای خوب بهاری باعث می‌شود که گردشگران زیادی در این فصل به یزد سفر کنند و شهر کمی شلوغ است اما فصل پاییز شهر هم دیدنی است و هم خلوت‌تر.

– سفر به یزد در بهار

در فصل بهار، یزد با عطر گل‌های بهاری زنده می‌شود، درختان رنگ‌وروی دیگری می‌گیرند و مردم شهر هم آماده پذیرایی از گردشگران تعطیلات نوروز هستند. هوای یزد در فصل بهار معتدل و خنک است، به‌همین‌دلیل در این فصل معمولا پر از مسافر و گردشگر می‌شود.

بهترین فصل برای سفر به یزد

عکس از: سایت Ensafnews

البته باید توجه داشته باشید که در این فصل، مخصوصا در تعطیلات عید، هزینه سفر به یزد بیشتر از سایر فصل‌هاست، علاوه‌براین ممکن است برای بازدید از جاهای دیدنی یزد، مجبور شوید که در صف‌های طولانی منتظر بمانید.

– سفر به یزد در تابستان

یزد در تابستان حسابی گرم و خشک است، اگر تحمل هوای گرم را ندارید پیشنهاد می‌کنیم که این فصل را برای سفر به یزد انتخاب نکنید.

بهترین فصل سفر به یزد

عکس از: سایت Ilna

در این فصل شهر یزد خیلی خلوت است و گردشگران کم‌تر به این شهر سفر می‌کنند، به‌همین‌خاطر هم تابستان ارزان‌ترین زمان سفر به یزد است.

– سفر به یزد در پاییز

سفر به یزد در پاییز، قرار است یکی از آن سفرهایی بشود که هیچ‌وقت فراموشش نمی‌کنید. دیگر خبری از گرمای طاقت‌فرسای تابستان نیست. هوا نسبتا خنک و شهر هم که نسبت به فصل‌ بهار، خلوت‌تر است.

بهترین زمان سفر به یزد

عکس از: سایت Asriran

در این فصل تورهای کویرگردی هم کم‌کم کار خودشان را شروع می‌کنند و می‌توانید برای خوش‌گذرانی و تماشای آسمان شب، یک شب را هم در کویر بگذرانید.

– سفر به یزد در زمستان

اگر با هوای سرد خیلی مشکل نداشته باشید، فصل زمستان هم گزینه مناسبی برای سفر به یزد است. سرما و سوز زمستان تا اواسط فصل ادامه دارد و کم‌کم هوا برای سفر بهتر می‌شود.

اقامت در یزد چگونه است؟

حالا تکلیف اقامت در سفر به یزد چه می‌شود؟ اقامت در یزد را می‌توان به چند دسته هتل‌های مدرن، هتل‌های سنتی و اقامتگاه‌های بومگردی تقسیم‌بندی کرد که هرکدام ویژگی‌های خاص خودشان را دارد. شما با توجه به بودجه، هدف و نوع سفر خود می‌توانید یکی از این گزینه‌ها را برای اقامت در یزد انتخاب کنید. در این قسمت سعی کردم چند تا از بهترین هتل های یزد را به شما معرفی کنم.

هتل های مدرن برای سفر به یزد

برای هتل‌های مدرن این شهر هم همان تعریف همیشگی هتل را به‌یاد بیاورید که از لحاظ ستاره درجه‌بندی‌های مختلف دارند و از هتل‌های لوکس تا هتل‌های معمولی را شامل می‌شوند. شما می‌توانید به‌راحتی پس از بررسی امکانات و شرایط، به فکر رزرو هتل در یزد باشید.

هتل های یزد

عکس از: سایت Google Maps

از جمله معروف ترین هتل های یزد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هتل سیب و نار یزد
  • هتل ارگ یزد
  • هتل تهرانی یزد
  • هتل زنبق
  • هتل راه و ما یزد
  • و…

– هتل سنتی در یزد

اقامت در اقامتگاه‌ها و هتل‌های سنتی یزد خودش نوعی گردشگری محسوب می‌شود. این شهر در ایجاد و تاسیس هتل‌های سنتی شهری پیشرو بوده. این هتل‌ها، خانه‌های اعیانی قدیمی این شهرِ تاریخیِ خشتی‌اند که با اضافه کردن امکانات و بازسازی و ترمیم به هتل‌های ایرانی زیبایی تبدیل شده‌اند که نظیرشان را در شهرهای دیگر ایران کمتر خواهید دید.

هتل های یزد در سفر به یزد

عکس از: GoogleMaps

تنها نکته‌ مهمی که هنگام سفر به یزد باید درباره‌ مراکز اقامتی بدانید این است که بعضی از هتل‌های سنتی، پله‌‌های زیادی دارند و برای رفت‌وآمد سالمندان و کودکان نوپا کمی سختی دارند.

از جمله بهترین هتل های سنتی یزد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هتل پارسیان صفائیه
  • هتل دادِ یزد
  • هتل ملک التجار
  • هتل باغ مشیرالممالک
  • هتل لاله
  • هتل تاریخی لب خندق
  • هتل باغ مرشد
  • هتل کاروانسرای مشیر
  • و…

اقامتگاه های بومگردی برای سفر به یزد

اگر دوست دارید در یک فضای صمیمانه اقامت داشته باشید و از نزدیک با مردم دوست‌داشتنی شهر در ارتباط باشید، اقامتگاه های بومگردی یزد را به شما پیشنهاد می‌کنم. این شهر کویری پر از خانه‌های قدیمی با بافت خشتی است که آماده پذیرایی از گردشگران هستند. یزد اقامتگاه‌های متنوعی دارد که هرکدام با توجه به موقعیت مکانی، مدت‌زمان اقامت، فاصله از جاهای دیدنی و… قیمت‌های متنوعی دارند.

اقامت در یزد

عکس از: سایت GoogleMaps

از جمله معروف ترین اقامتگاه های بومگردی یزد که می‌توانید برای سفر به یزد انتخاب کنید، باید به این موارد اشاره کرد:

  • اقامتگاه بومگردی چخماق
  • اقامتگاه بومگردی شهرزاد
  • اقامتگاه بومگردی خانه مفیدی
  • اقامتگاه بومگردی کهن کاشانه
  • و…

سوغات یزد

مگر می‌شود که شهری این همه تاریخ و فرهنگ پشتش داشته باشد و سوغاتی‌های خاص خودش را نداشته باشد؟ خرید سوغاتی یکی از بخش‌های اصلی سفر به یزد است که در این بخش چند تا از معروف‌ترین سوغاتی های یزد را به شما معرفی می‌کنم:

  • انواع شیرینی، قند و نبات: شیرینی‌های یزد جزو معروف‌ترین و پرطرفدارترین سوغاتی‌های این شهر هستند. باقلوا یزدی، پشمک، قطاب، حلوا ارده، لوز یزدی، کیک یزدی، سوهان خانی، حاجی بودمی و… جزو شیرینی‌های محبوب این شهر است و شیرینی‌سازی حاج خلیفه رهبر یزد هم یکی از قدیمی‌ترین و معروف‌ترین شیرینی‌فروشی‌هاست که حتما باید در سفر به یزد سراغش بروید.
  • ترمه: ترمه، یکی از مشهورترین محصولات شهر یزد است. شما می‌توانید انواع و اقسام طرح و رنگ ترمه را به‌ وفور در بازار یزد پیدا کنید. خیلی‌ها هنگام سفر به یزد، انواع‌واقسام ترمه را به عنوان سوغاتی انتخاب می‌کنند.
سوغات یزد در سفر به یزد

عکس از: سایت Wikimedia

  • سفال و سرامیک: سرامیک یزد و میبد شهرت جهانی دارد، نقش‌های «خورشیدخانم» و «مرغ و ماهی» از نقوش معروف سرامیک یزد هستند که در سال ۱۹۷۱ میلادی در نمایشگاه مونیخ برنده‌ی مدال طلا شد.
  • طلا و نقره: طلای شهر یزد هم کم مشهور نیست. زرگری یکی از هنرهای دستی استان یزد است. زرگرها با طرح‌های بسیار زیبا از نقوش ساده هندسی و نمادین با تلفیق سنگ‌ها و گوهرهای قیمتی، زیورهای بسیار متنوعی برای زنان می‌سازند. راسته‌ای تحت عنوان راسته‌ی زرگرها در بازارِ خان وجود دارد.
  • فرش، زیلو و منسوجات: در مناطق حاشیه‌ کویر، زیلوبافی هنری جاافتاده و مردمی است. این فرش با زندگی مردم این منطقه هماهنگ بوده و طرح‌های آن برگرفته از اعتقادات و فرهنگ مردم همین منطقه است. علاوه‌بر زیلو، بافت انواع منسوجات دیگر هم در یزد رایج است. شمد و انواع ملحفه از تولیدات معروف شهر یزد و اردکان‌اند.

غذاهای معروف یزد

شهر یزد هم مثل هر کدام از شهرهای ایران، خوراکی‌های خاص خودش را دارد. فکر می‌کنم همه سر اینکه امتحان کردن غذاهای محلی بخش مهمی از سفر است توافق داشته باشیم. در این بخش از راهنمای سفر به یزد به معرفی معروف ترین غذاهای یزد می‌پردازم:

  • قیمه یزدی یا قیمه نخود: قیمه یزدی یکی از خورش‌های اصلی یزد و از معروف‌ترین غذاهای این شهر است که در رستوران‌های سنتی سرو می‌شود. این خورش دقیقا شبیه به همان خورش قیمه خودمان است اما در تهیه آن از به‌جای لپه از نخود استفاده می‌شود و چاشنی‌های متفاوتی دارد.
غذاهای یزد

عکس از: سایت Seeyazd

  • کوفته یزدی: گرچه در ذهن خیلی‌ها، اسم کوفته با شهر تبریز گره خورده اما در سفر به یزد متوجه خواهید شد که این شهر هم کوفته‌های متنوع و خوشمزه‌ای دارد. از جمله کوفته‌های پرطرفدار در یزد می‌توان به کوفته لپه، کوفته برنجی، کوفته نخودچی و کوفته هویج اشاره کرد.
غذاهای معروف یزد

عکس از: سایت Akharinkhabar

  • خورش به‌آلو: اگر طرفدار غذاهای ملس هستید، خورشت به آلو یکی از غذاهای یزدی موردعلاقه شما خواهد بود.
  • تاس‌کباب یزدی: تاس کباب یکی از غذاهای محبوب بین خانواده‌های این شهر است تا اینکه حتی در بعضی از مهمانی‌ها هم آن را سرو می‌کنند. تاس کباب یزدی با ترکیب سیب‌زمینی، رب، دارچین، هویج، گوش چرخ‌کرده، پیاز و… تهیه می‌شود.
  • آبگوشت گوجه و بادمجان: آبگوشت گوجه و بادمجان که به آن تماته بادمجان هم گفته می‌شود، یک غذای بسیار خوشمزه یزدی است که با گوشت ماهیچه گوسفندی، بادمجان، لپه یا لوبیا، سیب‌زمینی، ادویه و چاشنی تهیه می‌شود.
  • کله گیپا: کله گیپا درواقع همان سیرابی است که در شهرهای دیگر هم تهیه می‌شود اما نحوه طبخ آن در یزد متفاوت است. برای تهیه کله گیپا داخل سیرابی را تمیز می‌کنند و آن را با برنج، عدس، لپه ، آلبالو، زرشک، برگه زردآلو و… پر می‌کنند و در نهایت در آب کله‌پاچه می‌پزند.
  • انواع آش: آش، بخش جدایی‌ناپذیر غذاهای سنتی یزد است. در سفر به یزد می‌توانید انواع‌واقسام آش را با چاشنی‌های مختلف امتحان کنید. از جمله مهم‌ترین آش‌های یزد می‌توان به آش شولی، آش گندم، آش انار، آش کدو، آش ماش، آش کلم، آش پرک، آش جو گاو، آش آبغوره، آش آلو، آش تمبر هندی اشاره کرد.
  • فالوده یزدی: این خوراکی خوشمزه نوعی دسر یزدی به‌حساب می‌آید که از ترکیب نشاسته، آب، گلاب و شکر تهیه می‌شود و ظاهر متفاوتی نسبت به فالوده شیرازی دارد. سفر به یزد را با امتحان کردن این فالوده خوشمزه تکمیل کنید.
  • ماقوت: ماقوت هم یک دسر شیرین یزدی است که در بستنی‌فروشی‌ها به‌فروش می‌رسد. این دسر ترکیبی از گلاب، زعفران، نشاسته و شربت است.
غذاهای معروف یزد

عکس از: سایت Eghtesadonline

  • قهوه یزدی: یکی از نوشیدنی‌های مخصوص یزد، قهوه یزدی است که با نام قهوه عزاداری هم شناخته می‌شود. این قهوه با پودر قهوه ترک، هل، گلاب و نبات یزدی تهیه می‌شود. برای تهیه این قهوه، ترکیبات را در ظرف مسی ریخته و به مدت ۶۶ ساعت روی حرارت قرار می‌دهند. این قهوه طعم بسیار متفاوتی نسبت به قهوه‌هایی که تا‌به‌حال امتحان کرده‌اید دارد، بنابراین حتما باید آن را در برنامه سفر به یزد بگذارید.
قهوه یزدی در سفر به یزد

عکس از: سایت Titrebartar

شکم‌گردی در سفر به یزد: کافه‌ها و رستوران های یزد

احتمالا تا اینجای راهنمای سفر به یزد، دنبال خوراکی‌ها و رستوران‌ها گشته باشید. جای نگرانی نیست، امکان ندارد بخش شکم‌گردی در راهنمای سفر به یزد را فراموش کنم. در این قسمت به معرفی چند تا از کافه‌ها و رستوران‌های پرطرفدار یزد می‌پردازیم:

– رستوران مشیرالممالک

رستوران مشیرالممالک یزد یک خانه‌باغ پرطرفدار است که از سه رستوران و یک کافی‌شاپ تشکیل شده. در این رستوران انواع غذاهای خارجی، ایرانی و دریایی سرو می‌شود. رستوران نقاشی، مهم‌ترین رستوران این مجموعه است که با معماری سنتی و دیوارهای نقاشی‌شده در محوطه اصلی باغ قرار گرفته.

بهترین رستوران های یزد

عکس از: سایت Hotelgardenmoshir

آدرس: یزد، خیابان انقلاب، بلوار مشیر

لوکیشن رستوران مشیرالممالک رو گوگل مپ

– رستوران هتل داد

رستوران و هتل داد یکی هتل کلاسیک با ۲ رستوران و ۲ کافی‌شاپ است. منوی این رستوران شامل غذاهای ایرانی، بین‌المللی و سنتی یزد است. این رستوران در یک بنای تاریخی بازسازی شده قرار گرفته و فضای دلنشینی و زیبایی دارد.

رستوران های یزد

عکس از: سایت Dadahotel

آدرس: یزد، خیابان دهم فروردین، هتل رستوران داد

لوکیشن رستوران داد روی گوگل مپ

– رستوران سنتی حمام خان یزد

این رستوران در یکی از بناهای قدیمی یزد در بازار خان ساخته شده. این مکان در ابتدا حمام خان یزد بوده که با تغییر کاربری در سال ۱۳۷۳ شمسی به رستوران تبدیل شده است. در این رستوران می‌توانید انواع غذاهای سنتی مثل قیمه یزدی، آش‌های سنتی و شولی را امتحان کنید یا برای صرف چای به بخش سفره‌خانه بروید.

رستوران های یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: یزد، خیابان قیام، میدان خان، جنب مسجد ملا اسماعیل

لوکیشن رستوران حمام خان روی گوگل مپ

– کافه عدسی پناهنده

این کافه‌ رستوران یکی از قدیمی‌ترین جاهای یزد است که از سال ۱۳۲۳ شمسی فعالیت خود را شروع کرده و جایگاه ویژه‌ای در راهنمای سفر به یزد دارد. این رستوران دو شعبه در یزد دارد که یکی در بازار و دیگری در صفائیه قرار گرفته. شما می‌توانید در این کافه ترکیبی از صبحانه‌های هیجان‌انگیز و غذاهای خوشمزه را امتحان کنید.

کافه های یزد در سفر به یزد

عکس از: سایت GoogleMaps

آدرس: یزد، میدان خان

لوکیشن کافه عدسی پناهنده روی گوگل مپ

– کافه دپسا یزد

کافه دپسا یک کافه دنج و آرام در بافت تاریخی یزد است که با قهوه یزدی معروف از شما پذیرایی می‌کند. در این کافه انواع نوشیدنی‌های سرد و گرم با کیک و دسرهای خوشمزه سرو می‌شود. بازدیدکنندگان این کافه از زیبایی آن خیلی تعریف می‌کنند، به همین خاطر فکر می‌کنم بهتر است حتما به این‌جا سر بزنید.

کافه های یزد

عکس از: سایت Reiseniran

آدرس: یزد، خیابان فهادان، بعد از زندان اسکندر

لوکیشن کافه دپسا روی گوگل مپ

– رستوران سزار یزد

کافه رستوران سزار یکی از رستوران‌های محبوب در یزد است که در مجموعه عمارت وکیل یزد قرار گرفته. اگر بین رستوران‌های تاریخی و قدیمی یزد دنبال تنوع بودید و دل‌تان یک رستوران شیک با طراحی مدرن خواست، این رستوران بهترین گزینه برای شماست. در کافه رستوران سزار انواع غذاهای ایرانی و ایتالیایی و نوشیدن‌های گرم و سرد سرو می‌شود.

آدرس: یزد، میدان ابوذر، کوچه سنبل، جنب بانک صادرات

لوکیشن رستوران سزار یزد روی گوگل مپ

از جمله سایر رستوران‌های یزد که می‌توانید هنگام سفر به یزد امتحانشان کنید، باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • رستوران فست فود کرنوپیچ
  • رستوران تالار یزد یا آقا قهوه‌چی
  • رستوران خان دوحد
  •  فست فود گندم
  • رستوران سنتی والی
  • رستوران گل سرخ
  • رستوران شاطر عباس
  • رستوران خانه رس
  • رستوران دراگون
  • رستوران شاه مردان
  • کافه رستوران فوکا
  • کافه رستوران بام شهر یزد
  • رستوران مارکوپولو و…

جاهای دیدنی برای سفر به یزد

در رابطه با سفر به یزد و جاهای دیدنی آن، همین بس که بدانید این شهر به‌عنوان اولین و تنها شهر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده. شهر یزد به‌خاطر تاریخ طولانی و وسعت فرهنگی و جغرافیایی‌اش آن‌قدر جاذبه‌ تاریخی و باستانی برای تماشا دارد که احتمالا با یک بار سفر به یزد نتوانید به همه جاهای دیدنی آن سر بزنید.

اگر به معماری و تاریخ علاقمند هستید، بازدید از جاهای دیدنی یزد حسابی سرحال‌تان خواهد کرد. در این بخش سعی کردم فقط گوشه‌ای از دیدنی‌های شهر یزد و دیگر شهرهای این استان را فهرست‌وار معرفی کنم تا راحت‌تر برای سفر به یزد برنامه‌ریزی کنید.

– آبشار دره‌ گاهان تفت

آبشار دره گاهان یا آبشار درگاهان یکی از دیدنی‌های طبیعی در یزد است. بازدید از این جاذبه طبیعی، حال‌وهوای دیگری در سفر به یزد ایجاد می‌کند. این آبشار در ارتفاع ۲۰ متری دامنه‌های شیرکوه قرار گرفته و به‌خاطر پوشش گیاهی سرسبز و آب‌وهوای خنک، محلی برای گردش محسوب‌ می‌شود.

آبشار دره گاهان در سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: استان یزد ، تفت، جاده ده بالا، طزرجان

لوکیشن آبشار دره گاهان روی گوگل مپ

– قنات زارچ

قنات زارچ با ۹۰ کیلومتر طول، طولانی‌ترین قنات جهان است که به‌عنوان یکی از جاذبه‌های تاریخی در یزد شناخته شده و در میراث جهانی یونسکو به‌ثبت رسیده. این قنات حدود ۳۰۰۰ سال قبل با هدف تامین آب موردنیاز منطقه توسط ساسانیان ساخته شد. حفاری چنین سازه عظیمی در دل زمین، با امکانات محدود آن دوران یکی از عجایب تاریخی یزد است که حتما باید در هنگام سفر به یزد آن را ببینید.

آدرس: یزد، خیابان سید گلسرخ، محله کوشک نو

لوکیشن قناط زارچ روی گوگل مپ

ساباط‌ های یزد

ساباط‌ها در واقع کوچه‌های دالان‌شکل مسقف هستند که شهر یزد دیده می‌شوند. این ساختار با توجه به آب‌وهوای گرم و خشک منطقه طراحی شده تا فضایی خنک‌تر برای عابران فراهم شود.

ساباط یزد

عکس از: سایت Balad

فضای نیمه‌پوشیده ساباط های یزد باعث شده که این مسیرها در زمستان، گرم‌تر و در تابستان خنک‌تر باشند.

لوکیشن ساباط های یزد روی گوگل مپ

– حمامِ خان (گرم‌ خانه‌ نور)

حمام خان یکی از حمام‌های قدیمی ایران است که در سفر به یزد می‌توانید آن را ببینید. این حمام از نظر معماری یکی از زیباترین بناهای تاریخی یزد است که در گذشته برای اهدافی مثل استحمام، گفتگو، تبادل‌نظر، دورهمی‌های دوستان و… مورداستفاده قرار می‌گرفت. در حال حاضر با عنوان سفره‌خانه حمام خان پذیرای گردشگران است.

حمام خان یزد

عکس از: سایت Wikimedia

آدرس: شهر یزد، خیابان قیام، میدان خان، جنب مسجد ملا اسماعیل

لوکیشن حمام خان روی گوگل مپ

– آب‌انبار شش بادگیر از دیدنی‌های سفر به یزد

آب انبار شش بادگیر یکی از آثار تاریخی در شهر یزد است که قدمت آن به دوره قاجار می‌رسد و به‌عنوان یکی از آثار ملی کشور به ثبت رسیده. این آب‌انبار به‌خاطر معماری خاص بادگیرهای هشت‌وجهی بلند و گنبد تخم‌مرغی عظیمی که دارد، شهرت زیادی پیدا کرده است.

سفر به یزد

عکس از: سایت Wikimedia

آدرس: یزد، خیابان دهم فروردین، محله تل یزد، کوچه شش بادگیر

لوکیشن آب انبار شش بادگیر روی گوگل مپ

– خانه لاری‌ها

یکی از جاهای که باید در سفر به یزد سر بزنید، خانه‌ لاری‌هاست. این خانه با معماری ویژه خانه‌های کویری در دوران قاجار بنا شده و یک‌زمانی جزو لوکس‌ترین خانه‌های زمانه خودش بود. خانه لاری ها حدود ۱۲۰۰ مترمربع زیربنا دارد و شامل ۶ خانه و ۲۲ اتاق اختصاصی است.

خانه لاری ها در یزد

عکس از: سایت Balad

آدرس: یزد، خیابان امام خمینی (ره)، محله فهادان، مجاور عمارت کلاه فرنگی

لوکیشن خانه لاری ها روی گوگل مپ

– دخمه زرتشتیان؛ جاذبه کم‌تر دیده شده در سفر به یزد

دخمه‌ زرتشتیان، یک دخمه سنگی دایره‌ای‌شکل و بسیار قدیمی است که در دوران قاجار ساخته شده. این دخمه به‌عنوان محلی برای رها کردن مردگان استفاده می‌شد تا طبق آیین مقدس زرتشتیان، عنصر مقدس خاک آلوده نشود. آیین استفاده از دخمه زرتشتیان به‌مرور زمان منسوخ شده اما این مکان به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی توجه گردشگران را به خود جلب می‌کند.

دخمه زرتشتیان در یزد

عکس از: سایت Wikimedia

آدرس: یزد، ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی یزد، منطقه صفائیه، انتهای بلوار شهیدان اشرف، کوه دخمه

لوکیشن دخمه زرتشتیان روی گوگل مپ

– زندان اسکندر

مدرسه‌ ضیاییه یا زندان اسکندر یکی از جاهای دیدنی در شهر یزد است که در بافت تاریخی محله فهادان قرار گرفته. این مدرسه به‌عنوان اثر ملی در لیست آثار ملی ایران ثبت شده است. گنبد خشتی ۲۰ متری با دیواره‌های ۸-۹ متری، معماری عظیم و عجیبی به نمایش گذاشته. جالب است بدانید که این بنای تاریخی در گذشته به‌عنوان زندان و بعد به‌عنوان محلی برای تدریس علما و بزرگان کاربرد داشته.

سفر به یزد

عکس از: سایت Wikimedia

آدرس: یزد، محله فهادان، کوچه رختشویخانه، کوچه حمام نو، مجاور بقعه دوازده امام، زندان اسکندر

لوکیشن مدرسه رضائیه روی گوگل مپ

– باغ دولت آباد

باغ دولت‌آباد در گذشته محل زندگی یکی از حاکمان یزد بود اما دلیل اصلی اهمیت این بنای تاریخی، ساختمان زیبا و معماری جالب‌ش است. این باغ، یکی از ۹ باغ ایرانی است که در میراث جهانی یونسکو ثبت شده و گردشگران ایرانی و خارجی زیادی برای بازدید از آن، سفر به یزد را انتخاب می‌کنند. از جمله بخش‌های مختلف باغ دولت آباد می‌توان به قنات، آبنمای باغ، بهشت آیین، ساختمان هشتی، تالار طنبی اشاره کرد.

باغ دولت آباد در سفر به یزد

عکس از: سایت Wikimedia

آدرس: یزد، خیابان شهید رجایی، کوچه فردوسی

لوکیشن باغ دولت آباد روی گوگل مپ

– موزه‌ آینه و روشنایی

موزه قصر آیینه یا موزه آیینه و روشنایی یکی از جاذبه‌های دیدنی در شهر یزد است. این موزه با آیینه‌کاری‌های بی‌نظیر، گچ‌بری‌ها و روی‌هم‌رفته، معماری شگفت‌انگیزش به‌تنهایی حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. در موزه قصر آیینه آثار گرانبهایی مانند مجموعه خطی، سکه، تمبر، و… به‌نمایش گذاشته شده است.

موزه های یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: یزد، خیابان آیت‌الله کاشانی، روبه‌روی پارک هفت تیر

لوکیشن موزه قصر آیینه یزد روی گوگل مپ

– آتشکده بهرام

آتشکده‌ بهرام (ورهرام) یکی از آن آتشکده‌های قدیمی است که آتش آن از قرن ۵ میلادی روشن شده و حدود ۱۵ قرن شعله‌ور بوده. بازدید از این آتشکده، از بایدهای سفر به یزد است. بنای آتشکده از اتاقک آتشدان (مجمر)، آب‌انبار، حیاط، نگاره فروهر آتشکده، تالار ورجاوند تشکیل شده و معماری منحصربه‌فردی دارد.

سفر به یزد

عکس از: سایت GoogleMaps

آدرس: یزد، بلوار شهید منتظر قائم، خیابان آیت الله کاشانی

لوکیشن آتشکده بهرام یزد روی گوگل مپ

– مسجد و میدان امیرچخماق

هرکسی که پا به شهر یزد می‌گذارد، بی‌شک به مسجد و میدان امیر چخماق سر می‌زند، به همین‌خاطر این منطقه بخش جدایی‌ناپذیر راهنمای سفر به یزد است. این میدان مجموعه‌ای متشکل از بازار، آب‌انبار، بقعه، حوض بزرگ و آب‌نما، مسجد و تکیه است که قدمت آن به سالیان‌سال پیش برمی‌گردد. مجموعه میدان امیرچخماق به‌عنوان یک اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور نیز ثبت شده.

مسجد امیرچخماق یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: یزد، خیابان امام خمینی، میدان امیرچخماق

لوکیشن میدان امیرچخماق روی گوگل مپ

– مسجد جامع یزد از دیدنی‌های سفر به یزد

مسجد جامع یزد نمونه‌ای بی‌نظیر از معماری ایرانی است که در مرکز شهر یزد قرار گرفته. این مسجد ترکیبی از سه مسجد است که در دوره‌های تاریخی مختلف ساخته شده است. مسجد جامع یزد با قدمت ۹۰۰ ساله، یکی از جاهایی است که باید در سفر به یزد ببینید. مسجد جامعه از بخش‌های مختلف موزه، شبستان‌ها، مناره، محراب و… تشکیل شده که هرکدام حرف‌های زیادی برای گفتن دارند.

مسجد جامع یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: یزد، ضلع غربی خیابان امام خمینی، محله فهادان

لوکیشن مسجد جامع یزد روی گوگل مپ

– غار شگفت یزدان

غار شگفت یزدان یا غار اشکفت یزدان هفتهر جزو بزرگ‌ترین غارهای طبیعی در ایران است که برای زرتشتیان هم اهمیت زیادی دارد. اگر در سفر به یزد آمادگی بدنی و تجهیزات کافی برای کوهنوردی داشته باشید، این جاذبه تاریخی را به شما پیشنهاد می‌کنیم. فضای داخلی غار بسیار بزرگ است و هنوز هم بقایای آتش‌دان‌های زرتشتی در آن به چشم می‌خورد.

سفر به یزد

عکس از: سایت Irbnews

آدرس: یزد، ۷۰ کیلومتری اردکان، روستای هفتهر

لوکیشن غار شکفت یزدان روی گوگل مپ

– میدان ساعت

میدان ساعت، اولین ساعت شهری است که قدمت آن به هشتصد سال پیش می‎رسد. در گذشته، وجود ساعت بزرگی در میدان اصلی شهر باعث می‌شد که همه از ساعت دقیق روز باخبر باشند. معماری بنای ساعت یزد از سبک قاجاری پیروی کرده . ظرافت تزیینات آن بسیار دیدنی است.

میدان ساعت یزد در سفر به یزد

عکس از: سایت Wikimedia

آدرس: یزد، خیابان امام خمینی، میدان ساعت یزد

لوکیشن میدان ساعت یزد روی گوگل مپ

– قنات حسن آباد مشیر

قنات حسن آباد مشیر یکی از قنات‌های بسیار طولانی در عمق زمین است که حدود ۷۰۰ سال عمر دارد. ساخت این قنات باعث شد که زندگی در این منطقه جریان پیدا کند و یک منطقه ییلاقی خوش‌آب‌وهوا در اطراف آن ایجاد شود. اگر دوست داشته باشید می‌توانید در سفر به یزد اینجا را هم ببینید.

آدرس: استان یزد، مهریز و روستای حسن آباد مشیر

لوکیشن قنات حسن آباد مشیر روی گوگل مپ

– بازار خان، از دیدنی‌های مهم سفر به یزد

بازار خان یزد یکی از آن جاهای دیدنی سنتی و قدیمی است که قدمتش به دوران قاجار می‌رسد. این بازار سنتی پر از حجره‌ها و راهروهای مسقف پیچ‌درپیچ است و هنوز هم بافت قدیمی خود را حفظ کرده است. این بازار دسترسی مناسبی به میدان خان، حمام خان، مدرسه خان، آب‌انبارهای تاریخی و موزه‌های تاریخی یزد دارد.

آدرس: یزد، خیابان امام خمینی، خیابان قائم، بازار خان یزد

لوکیشن بازار خان روی گوگل مپ

– موزه مارکار

موزه مارکار در واقع موزه فرهنگ و ایران باستان یزد است که آینه تاریخ و فرهنگ و هنر زرتشتیان است. این موزه مجموعه کاملی لوازم قدیمی منزل زرتشتیان، پوشش مردم و موبدان، اشیای مربوط به مراسم‌ها و… است.

موزه مارکار در سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: خیابان کاشانی، میدان مارکار، کوچه‌ فرش مشهد یا بلوار منتظر‌قائم، کوچۀ‌ میلاد

لوکیشن موزه مارکار روی گوگل مپ

– کوچه مازاری‌ها، بخش متفاوت راهنمای سفر به یزد

کوچه مازاری ها یک زمانی برای خودش بروبیایی داشته، این محله یکی از محله‌های قدیمی در یزد است که دیگر کاربری خود را از دست داده. در گذشته افراد زیادی به حرفه ساییدن حنا مشغول بودند و این محله را به این کار اختصاص داده بودند. در کوچه مازاری‌های می‌توانید سنگ آسیابی که سالیان دراز مشغول به کار بوده ببینید و با فرآیند تهیه و بسته‌بندی حنا آشنا شوید.

آدرس: یزد، خیابان آیت الله کاشانی

لوکیشن کوچه مازاری ها روی گوگل مپ

– پارک کوهستان یزد

پارک کوهستان یزد یک پارک وسیع پردارودرخت در یزد است که امکانات تفریحی متعددی مثل شهربازی، پیست اسکیت، دریاچه مصنوعی، پیست موتورسواری، آب‌نمای موزیکال، آبشار، کافه و رستوران و… دارد.

پارک های یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: شهر یزد، ابتدای جاده یزد به تفت، بعد از بزرگراه یزد به بافق

لوکیشن پارک کوهستان یزد روی گوگل مپ

– نارین قلعه

نارین قلعه میبد یزد یک اثر باستانی و تاریخی است که با نام کهن‌ دژ یا نارنج قلعه هم شناخته می‌شود. این قلعه، بنایی از خشت و گل است که کهن‌ترین ارگ حکومتی در جهان محسوب می‌شود. نارین قلعه یزد حدود ۴۰۰۰ سال پیش‌از میلاد ساخته شد و معماری و ساختار دفاعی آن نفوذ دشمنان را غیرممکن می‌کرد. در سفر به یزد می‌توانید از این قلعه تاریخی دیدن کنید.

نارین قلعه یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس:  استان یزد، میبد، میدان شهرداری، بلوار امام

لوکیشن نارین قلعه روی گوگل مپ

– کاروانسرای میبد

کاروانسرای میبد یا کاروانسرای شاه عباسی یزد، بنایی مربوط به دوره صفوی است که به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده. این کاروانسرا یک مجموعه کامل بوده که بناهایی مثل چاپارخانه، آب‌انبار و یخچال هم داشته. کاروانسرای میبد از نظر معماری و جایگاه جغرافیایی نسبت به سایر کاروانسراها اهمیت بیشتری داشته به همین خاطر هم در لیست دیدنی‌های راهنمای سفر به یزد جا گرفته.

کاروانسرای میبد یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: یزد، میبد، بلوار قاضی میرحسین

لوکیشن کاروانسرای میبد روی گوگل مپ

– برج کبوترخانه میبد

اگرچه تاریخ دقیقی برای ساخت کبوترخانه‌ها وجود ندارد اما ساخت این بناها در ایران به ۱۲۰۰ سال قبل می‌رسد. کبوترخانه میبد یا برج کبوتر میبد هم یکی از این بناهاست که برای جمع‌آوری مدفوع پرندگان برای مصارف کشاورزی و… ساخته شد. کبوترخانه میبد در دوره قاجار با مصالحی مثل خشت و گل طراحی شده، فضای این برج ۸ متری به شکلی ساخته شده که سوراخ‌های کوچکی برای عبور کبوتران دارد.

آدرس:  یزد، شهر میبد، بلوار بسیج، جنب فرمانداری

لوکیشن کبوترخانه میبد روی گوگل مپ

– چاپارخانه میبد

چاپارخانه میبد یک استراحتگاه در میان راه برای چاپارهای دولتی بوده که حالا دیگر به یکی از جاهای دیدنی در یزد تبدیل شده. این بنا دارای بخش‌های مختلفی از جمله برج و بارو، حیاط مرکزی، آخور و اصطبل برای نگهداری اسب‌ها و اتاق‌هایی برای اقامت مسافران است. درحال حاضر ماکت‌های زیبایی به همراه وسایل پست قدیمی و عکس‌های تاریخی در این بنا برای بازدید عموم به‌نمایش گذاشته شده.

آدرس:  استان یزد، میبد، بلوار قاضی میرحسین، جنب کاروانسرای شاه عباسی

لوکیشن چاپارخانه میبد روی گوگل مپ

– زیارتگاه چک چک

زیارتگاه چک‌ چک یکی از زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان است که در دل کوهی به‌نام چک چک قرار گرفته. این زیارتگاه داستان‌های پررمزوراز زیادی دارد و جایگاه مهمی در بین جاهای دیدنی در یزد دارد. یکی از ویژگی‌های عجیب این زیارتگاه، چکه کردن آب از سقف آن است که باعث شده یک درخت چنار کهنسال و گیاهان مختلفی روی صخره‌ها رشد کنند.

زیارتگاه چک چک در سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: شمال‌غرب یزد، ۴۳ کیلومتری شرق اردکان، بخش خرانق، دهستان رباطات

لوکیشن زیارتگاه چک چک روی گوگل مپ

– خانه‌ افضلی

خانه افضلی اردکان یکی از خانه‌های تاریخی در اردکان یزد است که در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی ساخته شده. این خانه در حال حاضر به موزه گلیم، فرش و جاجیم تبدیل شده که بازدید آن برای عموم آزاد است. با سر زدن به خانه افضلی در سفر به یزد، می‌توانید هم از موزه دیدن کنید و هم از تماشای معماری این خانه قدیمی لذت ببرید.

آدرس: یزد، اردکان، بلوار آیت الله خامنه‌ای، کوچه امجد، پلاک ۷۷

لوکیشن خانه افضلی روی گوگل مپ

– منارجنبان خرانق

منارجنبان خرانق یکی از آثار ملی ایران است که در اردکان یزد قرار گرفته. این مناره دیدنی در دوران سلجوقیان ساخته شده و جنبش آن به‌وضوح قابل‌مشاهده است. این بنا یک منار تمام خشتی است که معماری خارق‌العاده‌ای دارد و حتی با زور دست هم به حرکت درمی‌آید.

جاهای دیدنی در سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: استان یزد، روستای خرانق

لوکیشن منارجنبان خرانق روی گوگل مپ

– سرو ابرکوه

سرو ابرکوه یا سرو زرتشتی یکی از آثار طبیعی ملی کشور است که به‌عنوان نماد مهمی در ایران باستان شناخته می‌شود. جالب است بدانید که این درخت، پیرترین موجود زنده دنیا است که تنه آن روی زمین تقریبا ۱۱ متر و بلندای آن بین ۲۵ تا ۲۸ متر است. در سفرهای مارکوپولو به سرو ابرکوه با عنوان «شگفتی‌های جهان» اشاره شده است. این درخت تماشایی بعد از گذشت هزاران سال هنوز هم بارور است.

سرو ابر کوه در سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: استان یزد، ابرکوه، میدان امام‌حسین، بعد از کمربندی

لوکیشن سرو ابرکوه روی گوگل مپ

– خانه‌ صولت (موزه‌ مردم‌ شناسی ابرکوه)

خانه صولت یکی از خانه‌های تاریخی در ابرکوه یزد است که قدمت آن به دوران قاجار می‌رسد. معماری و تزیینات گچ‌بری و نقوش اسلیمی این خانه از ویژگی‌های اصلی این خانه است. در حال حاضر در بخشی از خانه صولت به موزه مردم‌شناسی ابرکوه تبدیل شده.

جاهای دیدنی در یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: یزد، ابرکوه، خیابان باهنر، محله دروازه میدان

لوکیشن خانه صولت روی گوگل مپ

– خانه‌ آقازاده

عمارت آقازاده یک خانه تاریخی دوطبقه به همراه بادگیر است که ساخت آن به دوران قاجار برمی‌گردد. این خانه دارای بزرگ‌ترین بادگیر جهان است و از نظر معماری سنتی اهمیت زیادی دارد. در حال حاضر این عمارت به هتل تغییر کاربری داده است.

جاهای دیدنی یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: یزد، ابرکوه، میدان امام حسین، خیابان شهید باهنر، کوچه شهید باهنر نوزدهم

لوکیشن عمارت آقازاده روی گوگل مپ

– آسیاب آبی اشکذر

آسیاب آبی اشکذر یکی از دیدنی‌های شهر یزد است که در دوره صفوی ساخته شده. نیروی حرکت این آسیاب با سرعت و فشار آب قنات‌های زیرزمینی تامین می‌شد. چیزی‌که آسیاب اشکذر را منحصربه‌فرد کرده، نقوش هندسی دیواره‌ها، مقرنس‌کاری‌های داخلی و آجرکاری‌های آن است.

جاهای دیدنی در یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس:  یزد، ۲۰ کیلومتری یزد، اشکذر، بلوار سیدالشهدا، جنب حسینیه سفید اشکذر

لوکیشن آسیاب آبی اشکذر روی گوگل مپ

– آب‌ انبار هفت بادگیر عصرآباد

آب انبار هفت بادگیری عصرآباد یک آب‌انبار ساده نیست، این بنا از لحاظ معماری جزو بادگیرهای نخست جهان است که آب‌انبار دومخزنی دارد. این اثر تاریخی به‌عنوان یکی از آثار ملی کشور به ثبت رسیده و بازدیدکنندگان زیادی دارد.

آدرس: یزد، شهرستان اشکذر، دهستان رستاق، روستای عصرآباد

لوکیشن آب انبار هفت بادگیر عصرآباد روی گوگل مپ

– غار نباتی و سفر به یزد

غار نباتی یزد یک پدیده طبیعی دیدنی در بین غارهای کشور است که در ندوشن یزد قرار گرفته. در این غار، بلورهای سفید و نباتی دیده می‌شود که باعث شده آن را به عروس غارهای ایران تشبیه کنند. از بخش‌های دیدنی غار نباتی می‌توان به چشمه آب زلال، فضای تالار، دهلیزهای متعدد و قندیل‌های مختلف اشاره کرد.

آدرس: میبد، ۲۰ کیلومتری غرب یزد، بعد از روستای نصرآباد

لوکیشن غار نباتی یزد روی گوگل مپ

رفت‌وآمد در یزد: حمل و نقل عمومی در یزد

همان‌طور که مشخص است، یزد جزو پربازدیدترین شهرهای کشور است، به‌همین‌خاطر سیستم حمل‌ونقل درون‌شهری باید زیرساخت لازم برای گردش مسافران را فراهم کند. در حال حاضر امکان استفاده از تاکسی، اتوبوس و ون وجود دارد که در ادامه توضیح بیشتری درباره آن‌ها خواهیم داد.

– اتوبوس در یزد

اتوبوس‌ مهم‌ترین وسیله حمل‌ونقل عمومی است که در سفر به یزد می‌توانید از آن استفاده کنید. این وسیله نقلیه دسترسی مناسبی به نقاط مختلف شهر دارد و از همه مهم‌تر اینکه ارزان‌ترین راه برای گردش است.

اتوبوس در یزد به دو صورت تندرو و معمولی سرویس‌دهی دارد و خرید بلیط اتوبوس در یزد از طریق دستگاه‌های الکترونیکی امکان‌پذیر است.

– تاکسی در یزد

تاکسی در سفر به یزد یک گزینه راحت و سریع برای گردش در شهر است اما باید در نظر داشته باشید که این راه هزینه بیشتری نسبت به اتوبوس خواهد داشت. علاوه‌بر خطوط تاکسی‌رانی در یزد، شما می‌توانید از تاکسی‌های آنلاین که در سراسر شهر وجود دارند استفاده کنید.

– ون و مینی‌بوس در یزد

اگر تعداد نفرات‌تان زیاد است و دنبال راه آسان‌تری برای گردش در یزد هستید، می‌توانید با توجه به بودجه خود ون یا مینی‌بوس اجاره کنید. امکان اجاره دربستی همراه با راننده یا بدون راننده برای گردشگران وجود دارد و برای تعداد نفرات بالا یک گزینه مقرون‌به‌صرفه است.

– دوچرخه در یزد

یکی از تجربه‌های منحصربه‌فردی که می‌توانید در سفر به یزد داشته باشید این است که شهر را با دوچرخه بگردید. احتمالا الان می‌گویید این همه راه چه‌طور دوچرخه را با خودمان ببریم؟ نیازی به این کار نیست، سیستم دوچرخه اشتراکی یزد یک سیستم دوچرخه عمومی است که به‌صورت رایگان یا به‌ازای پرداخت وجه، دوچرخه در اختیار شما قرار می‌دهد.

در حال حاضر ایستگاه‌های متعددی برای دوچرخه اشتراکی در یزد افتتاح شده که با نصب برنامه آن روی گوشی، می‌توانید از دوچرخه‌های شهری استفاده کنید.

فرهنگ و آداب و رسوم مردم یزد

فرهنگ خاص و متفاوت مردم یزد باعث شده که آداب‌ورسوم ویژه‌ای برای مناسبت‌های مختلف داشته باشند. در شهر یزد مدت‌هاست که پیروان دین زرتشت، مسیح و اسلام در کنار هم زندگی می‌کنند و آداب‌ورسوم مختلفی دارند که هرکدام بخشی از فرهنگ یزد را تشکیل می‌دهد.

البته بهتر است بگویم که یکی از پررنگ‌ترین تفاوت‌ها درآداب‌ورسوم شهر یزد، رسوم مذهبی آن‌هاست. احتمالا شما هم می‌دانید که مردم یزد به مذهبی بودن شهرت دارند، به‌همین‌خاطر مراسم‌های مذهبی اهمیت خاصی در این شهر دارد. در این بخش از راهنمای سفر به یزد به معرفی چندتا از مراسم‌های مردم یزد می‌پردازم:

– نخل‌برداری در یزد

نخل برداری یکی از مهم‌ترین مراسم‌های مذهبی در یزد است که شهرت جهانی دارد. طی این مراسم، یک سازه چوبی بسیار بزرگ که شبیه به نخل است به‌عنوان نمادی از تابوت امام حسین توسط چندین نفر در روز عاشورا در خیابان‌ها چرخانده می‌شود.

نخل برداری در یزد

عکس از: سایت Google Maps

این مراسم یکی از باشکوه‌ترین مراسم‌های ماه محرم است که در سفر به یزد می‌توانید تماشا کنید.

– جشن نوروز در یزد

جشن نوروز یکی از جشن‌های اصلی ایران باستان است که هنوز هم در سراسر کشور برگزار می‌شود. این جشن که یکی از آثار ناملموس یونسکو محسوب می‌شود، همزمان با شروع بهار و نو شدن زمین آغاز می‌شود. مردم یزد هم جشن نوروز را با آداب‌ورسوم خاص خود و بسیار باشکوه برگزار می‌کنند.

– فال کوزه قبل از نوروز

قبل از نوروز، خانم‌ها دورهم جمع می‌شدند و چیزهایی داخل یک کوزه قرار می‌دادند. سپس یک دختر از میان جمع، کوزه را با پارچه به درخت می‌بندد. روز بعد کوزه را برمی‌گردانند و همزمان شعر و آواز می‌خوانند. اگر چیزی که از کوزه خارج می‌کنند متعلق به کسی که آواز می‌خواند باشد، او سال خوبی در پیش خواهد داشت. این مراسم امروزه کمرنگ‌تر شده اما هنوز هم بعضی‌ها برای سرگرمی و خوشی آن را برگزار می‌کنند.

– آداب و رسوم ازدواج در یزد

دو تا از رسم‌های ازدواج در یزد روس کردن و جاخالی است. در مراسم روس کردن، بعد از خواستگاری و شیرینی‌خوردن، پارچه سفیدی روی سر عروس و داماد می‌گیرند و به زبان شیرین یزدی شعر می‌خوانند. در حین آواز خواندن، با نخ و سوزن، پارچه را با نیت مهرومحبت بین عروس و داماد می‌دوزند.

آداب و رسوم مردم یزد

عکس از: سایت Kabarfoori

در مراسم جاخالی، دور روز بعد از عروسی، خانواده داماد به همراه هدایا به خانه عروس می‌روند.

– جشن سده در یزد

جشن سده هم یک جشن کهن ایرانی است که از طرف زرتشتیان برگزار می‌شود. این جشن، در دهم بهمن هر سال، با هدف دور کردن تاریکی و اهریمن به‌صورت گروهی انجام می‌شود. این یکی از آن مراسم‌های معروف است که همه دوست دارند در سفر به یزد، حداقل یک‌بار آن را از نزدیک ببینند.

فرهنگ مردم یزد در سفر به یزد

عکس از: سایت Bersad

آتش روشن کردن و پخت آش قبل از سال نو

بین مردم یزد رسم است که برای سال نو آش رشته بپزند و هنگام پختن، اطراف دیگ جمع شوند و حاجت‌هایشان را بگویند. علاوه‌براین، در شب سال نو، روی بام خانه‌ها آتش روشن می‌کنند و برای دوری از زخم‌چشم، روی آن اسپند می‌ریزند. بعد سیب‌زمینی در آتش می‌گذارند. به این سیب‌زمینی‌ها کلوخک گفته می‌شود که پس‌از پته شدن، دور آتش می‌نشینند و می‌خورند. به‌طوری کلی می‌توان گفت که سفر به یزد در نزدیکی‌های عید حسابی سرگرم‌کننده‌ست.

محله ها و خیابان های مهم یزد

راهنما سفر به یزد بدون معرفی محله های قدیمی یزد کامل نخواهد شد. هر شهری قصه‌های خاص خودش را دارد که فقط در کوچه‌پس‌کوچه‌ها و خیابان‌های قدیمی آن دیده و شنیده می‌شود. گردش در محله‌های قدیمی یزد یک مرحله شما را به واقعیت این شهر تماشایی نزدیک‌تر می‌کند.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

در این قسمت از راهنمای سفر به یزد، شما را با چند تا از محله‌ها و خیابان‌های مهم یزد آشنا خواهم کرد:

محله چهارمنار

محله چهار منار یزد که به لهجه خود یزدی‌ها می‌شود چار مُنار، یکی از محله‌های قدیمی و دوست‌داشتنی در مرکز شهر است. چهار منار وسیع‌ترین بافت تاریخی در شهر یزد را دارد. این محله پر از بناهای تاریخی مهمی مثل باغ دولت‌آباد، آب انبار کوچه بندون، مسجد میر خضر شاه، بقعه سید جلال‌الدین، آب‌انبار طاهری و هشت باغ ایرانی است.

محله فهادان از دیدنی‌های سفر به یزد

فهادان یزد هم یکی از آن محله‌های بسیار قدیمی و معروف است که از نظر معماری، دیدنی‌های زیادی برای گردشگران دارد.

سفر به یزد

عکس از: سایت Seratnews

از جمله جاهای دیدنی که در این محله است می‌تواند به خانه لاری‌ها، زندان سکندر، موزه سکه و مردم‌شناسی حیدرزاده، امامزاده سید پنهان و… اشاره کرد.

محله آب شاهی

محله آب شاهی در یزد یک از آن محله‌های قدیمی است که قبلا یک روستای کوچک بوده اما کم‌کم شهر گسترش پیدا کرده و این محله را به فضای درون‌شهری راه داده است.

محله های معروف یزد

عکس از: سایت Saednews

آب شاهی محل زندگی زرتشتیان بوده و درحال‌حاضر جاهای دیدنی مختلفی از جمله حسینیه بزرگ نعیم آباد، آب‌انبار نجم‌آباد، آب‌انبار عسگریه و حمام شاهزاده نعیم‌آباد در آن قرار گرفته است.

محله خلف خانعلی

خلف خانعلی هم در گذشته محل زندگی زرتشتیان در یزد بوده، به همین دلیل هم بیشترین آثار تاریخی که در این محله خواهید دید مربوط به زرتشتیان است. از جمله مهم‌ترین بناهای دیدنی محله خانعلی می‌توان به کتابخانه هورشت، پیر الیاس، دبستان خسروی، انجمن مرکزی زرتشتیان یزد، حامام خلف خانعلی و… اشاره کرد.

محله لب خندق

لب خندق به‌خاطر نزدیک بودن به خندق قدیمی یزد، این نام را به خود گرفته. این محله به بخشی از برج و باروی یزد، کاروانسرای لب خندق، بازار خان و حسینیه لب خندق دسترسی دارد که از مهم‌ترین جاهای دیدنی در شهر یزد هستند.

محله های معروف یزد

عکس از: سایت Fardanews

محله آب شور

محله آبِ شور یا سَلغُرآباد، در گذشته یک روستا بوده که کم‌کم به‌عنوان بخشی از شهر شناخته شده. این محله به‌خاطر وجود قنات شوره‌زار، به اسم آب شور معروف شده و جاهای دیدنی مختلفی مثل حسینیه آب‌شور، مسجد آب شور، قنات سلغرآباد و بقعه سید نصر را در خود جای داده.

محله های معروف یزد

عکس از: سایت Balad

محله شاهد باز

محله شاهد باز از آن محله‌های قدیمی است که حتما باید در سفر به یزد به آن سر بزنید. این محله در نزدیکی میدان امیرچخماق قرار گرفته که به‌خاطر برگزاری مسراسم‌های مذهبی در حسینیه شاهدباز، شهرت زیادی دارد. از جمله دیدنی‌های این محل در سفر به یزد، می‌توان به مسجد شاهدباز، خانه اردکانیان، حسینیه شاهدباز و آب‌انبار شاهدباز اشاره کرد.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

محله سر دوراه یزد

محله سردوراه یزد در قرن نهم هجری ساخته شده و آنقدر قدیمی هست که در کتاب‌های تاریخی به آن اشاره شده. اسم این محله به‌خاطر قرار گرفتن آن بر سر دوراهی شهر اصفهان و شیراز است. در حال حاضر این محله دیدنی‌های مختلفی از جمله کارخانه اقبال، مسجد زاویه، آب‌انبار زاویه، آب‌انبار سردوراه و… دارد.

معرفی مراکز خرید یزد برای سفر به یزد

در این بخش از راهنمای سفر به یزد قرار است سراغ بخش شیرین خرید و بازارگردی بپردازم. هر شهری مراکز خرید مدرن و بازارهای سنتی خاص خودش را دارد که در این قسمت با چندتا از مهم‌ترین مراکز و بازارها آشنا خواهید شد:

– پاساژ آریا

پاساژ آریا از مراکز خرید یزد است که محل مناسبی برای خرید انواع پوشاک، لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم آشپزخانه و فرش است. این مرکز خرید یک ساختمان ۵ طبقه با ۱۱۳ واحد تجاری است که امکاناتی مثل کافه و رستوران، پارکینگ و… دارد.

مراکز خرید یزد

عکس از: سایت GoogleMaps

آدرس: یزد، صفائیه، بلوار شهید قندی

لوکیشن پاساژ آریا یزد روی گوگل مپ

– مجتمع تجاری ستاره یزد

مجتمع تجاری ستاره یزد از بزرگ‌ترین مراکز خرید در یزد است که در سفر به یزد حتما باید به آن سر بزنید. این مجتمع تجاری یک ساختمان ۶ طبقه با ۷۰ مغازه است و دارای بخش‌های مختلفی از جمله شهربازی و کافه و رستوران است.

مراکز خرید یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: بلوار طالقانی، میدان آزادی

لوکیشن مجتمع تجاری ستاره یزد روی گوگل مپ

– پاساژ کویتی‌ها

پاساژ کویتی‌‌ها از مراکز محبوب یزدی‌ها برای خرید جواهرات است که در یکی از محله‌های شلوغ این شهر قرار گرفته. جالب است بدانید خیلی از خانواده‌های یزد برای خرید عروسی به این مرکز خرید سر می‌زنند.

مراکز خرید یزد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس: خیابان فرخی، میدان شهید بهشتی

لوکیشن پاساژ کویتی ها روی گوگل مپ

– بازار خان

بازارچه سنتی خان یک بازار سرپوشیده طولانی و قدیمی با ۱۵۳ باب مغازه است. این بازار از بخش‌های مختلفی تشکیل شده و محل فروش انواع پارچه، لوازم خانه، صنف آهنگرها، تیمچه کاشیگری و… است.

بازار خان در سفر به یزد

عکس از: سایت GoogleMaps

آدرس: خیابان امام خمینی، خیابان قائم

لوکیشن بازار خان یزد روی گوگل مپ

– بازار قنبر

بازار حاجی قنبر یزد محل فروش انواع فرش، شیرینی، طلا و پارچه است. این بازار بافت قدیمی خود را حفظ کرده و پر از کارگاه‌های مازاری، حلوایی و رنگرزی است.

آدرس: مجموعه امیرچخماق، بازارچه حاجی قنبر

لوکیشن بازارچه حاجی قنبر روی گوگل مپ

– بازار مسگری یا گنجه علی

اسم بازار مسگری که به گوشم می‌خورد یاد تلق و تولوق چکش مسگرها می‌افتم. در بازار مسگرهای یزد می‌توانید انواع ظروف مسی را به‌عنوان سوغاتی تهیه کنید. البته حتما لازم نیست از اینجا خرید کنید، تماشای بازار پنجه علی به‌خودی‌خود حسابی سرگرم‌کننده است چون ساخت آن به اوایل دوره زندیه برمی‌گردد.

بازار مسگری سفر به یزد

عکس از: سایت GoogleMaps

آدرس: خیابان قیام، بازار قیام، بازارچه پنجه علی

لوکیشن بازار مسگرها یزد روی گوگل مپ

مجتمع تجاری صدف، مرکز خرید الماس، مرکز خرید شقایق، بازار دروازه مهریز و بازار زرگرها جزو سایر مراکز خرید یزد هستند.

تاریخچه یزد

تا اینجا درباره چیزهایی که باید قبل از سفر به یزد بدانید صحبت کردیم. در این بخش هم قرار است از اتفاقات مهمی که از سر این شهر دیدنی گذشته برای‌تان بگوییم تا قبل از سفر به یزد، قدر این خاک و تاریخ را بیشتر بدانید.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

صحبت از تاریخچه یزد به چندین جلد کتاب و ساعت‌ها وقت نیاز دارد. آثار باستانی زیادی که از دوره‌های تاریخی مختلف در این شهر دیده می‌شود، اثباتی است بر پیشینه تاریخی و دیرینگی یزد. در ادامه خیلی کوتاه به تاریخ یزد می‌پردازیم تا قبل از سفر به یزد کمی با گذشته این شهر آشنا شوید.

– دوره ساسانی

بر اساس شواهد تاریخی، عده‌ای از جغرافی‌دان‌ها، زمان شکل‌گیری شهر یزد را به دوره ساسانیان و زمان یزدگرد اول (چهاردهمین پادشاه ساسانی) نسبت می‌دهند و معتقدند که ریشه کلمه یزد، واژه (یزش) به معنی نیایش و ستایش است.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

دسته دوم کارشناسان معتقدند این شهر توسط بهرام گور، پانزدهمین پادشاه ساسانی شکل گرفت. در این داستان، بهرام گور بیمار بوده و در حین عبور از این منطقه که آن زمان اسمش (کثه) بوده، احساس می‌کند که حالش بهتره شده. بنابراین این منطقه را مبارک می‌داند و دستور می‌دهد که آبادش کنند، بعد اسمش را به نام (یزدان گرد) تغییر می‌دهد.

پس از بهرام گور، پادشاهان دیگر ساسانی بر تخت پادشاهی نشستند و هرکدام، به‌نحوی یزد را در اختیار فرزندان خود گذاشتند. طی این سال‌ها، یزد به بخش‌های مختلفی تقسیم شد اما یکی از مهم‌ترین دوران‌ها، پس از مرگ خسرو پرویز فرار رسید. پس از خسرو پرویز، شهر به دو دختر او، ایران‌دخت و توران‌دخت رسید. ایران‌دخت، نماینده‌ای به نام ابرند را به شهر یزد فرستاد که تغییرات زیادی در این شهر ایجاد کرد و موجب شکوفایی و آبادانی یزد شد.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

– دوره اتابکان  و مغول

دوره اتابکان یکی از دوره‌های مهم در تاریخ شهر یزد است. سلسله اتابکان حدود ۱۴۰ سال بر این شهر حکومت کردند و توانستند در دوره حمله مغول هم با درایت، یزد را از نابودی حفظ کنند.

هنگام حمله چنگیز خان مغول، شخصی به نام قطب‌الدین پادشاه اتابکان بود که خیلی سریع تسلیم مغولان شد. با این کار قطب‌الدین، یزد را از آسیب‌ها مغول‌ها در امان نگه داشت و باعث شد با امنیت نسبی در منطقه، مبادلات کالا رونق بگیرد. در دوره‌ای که مناطق جنوبی کشور تحت‌نظر مغول بود، بازرگانی و صادرات کالاهای یزدی به کشورهایی مثل هندوستان افزایش پیدا کرد.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

گسترش بازار فروش و حفظ امنیت راه‌ها برای بهبود شرایط بازرگانی باعث شد که یزد از نظر فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی رشد قابل‌توجهی داشته باشد.

در نهایت پس از فرازونشیب‌های فراوان، سلسله اتابکان در سال ۷۱۸ ه.ق توسط امیر مبارزالدین سرنگون شد.

– دوره تیموریان

شاید برایتان جالب باشد که کاشی‌کاری‌های مسجد جامع امیرچخماق، میدان امیرچخماق و مصلای عتیق از آثار هنری دوره تیموریان در یزد است. امیر تیمور، یزد را تحت سلطه گرفت و برای حفظ آن از چنگ افرادی مثل سلطان محمد پس ابوسعید طبسی تلاش بسیاری کرد. به دستور تیمور، شخصی به نام پیر محمد بن عمر شیخ بن تیمور، حاکم فارس و با مساعدت حاکم سیستان برای برقراری امنیت و آرامش شهر، یزد را محاصره کردند و آن را از چنگ دیگران نجات دادند.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

در این دوران مدرسه دالرالصفا، کتابخانه یوسف چهره، مدرسه و کتابخانه سرپلوک و چندین کتابخانه دیگر در یزد تاسیس شد و علمای زیادی با تحصیل در این مدارس پرورش یافتند.

– دوره صفوی

زمانی‌که شاه اسماعیل صفوی در ایران ظهور کرد، ایران حدودا ۴۰ حاکم مستقل و نیمه‌مستقل داشت که یزد در این بین تحت حکومت مراد بیگ بایندری بود. شاه اسماعیل پس از تصرف یزد، با رفتار مذهبی افراطی و کشتارهای زیاد، آسیب زیادی به یزد وارد کرد. در این دوره دانشمندان و علمای زیادی کشته شدند و خیلی‌ها مثل محمد کره سعی کردند در برابر حکومت مبارزه کنند اما موفق نشدند.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

البته وضعیت یزد در دوره‌های پادشاهی شاه طهماسب بهبود پیدا کرد و فردی به اسم نعمت الله باقی، پس از ازدواج با دختر شاه اسماعیل، به عنوان حاکم یزد انتخاب شد. جالب است بدانید که مسجد شاه طهماسب، مدرسه شفیعیه و غیاث آباد تفت از جاهای دیدنی هستند که در این دوره ساخته شدند.

در  دوره صفوی، بازرگانی یزد رونق گرفت و آوازه صنعت ابریشم و منسوجات مرغوب یزد به اروپا و هند رسیده بود. موقعیت جغرافیایی و دسترسی زمینی مناسب به یزد باعث شده بود که بازرگانان خارجی زیادی به این شهر سفر کنند.

دوران صفوی به دوره طلایی یزد تبدیل شده بود تا اینکه افغان‌ها به ایران حمله کردند و محمود افغان با هدف تصرف یزد به این شهر لشکرکشی کرد. البته با مقاومت مردم، یزد از افغان‌ها در امان ماند اما مبارزات و تلاش افغان‌های برای حکومت در یزد چند سال ادامه داشت.

– دوره زندیه

زین‌العابدین خان بافقی و عبدالرحیم خان بافقی دو تا از حاکمان یزد در دوره سلطنت زندیه بودند. عبدالرحیم خان بافقی با علاقه‌ای که به عمران و آبادی داشت، برای بهبود وضعیت یزد تلاش زیادی کرد که مدرسه عبدالرحیم خان از جمله آثار باقی‌مانده از این دوران است.

– دوره قاجار

زمانی‌که سلسله قاجاریه به تخت حکومت نشستند، محمدتقی خان بافقی همچنان به عنوان حاکم یزد باقی‌ماند. محمد تقی خان و پس از او، فرزندانش تلاش زیادی در راستای آبادی و گسترش بناهای یزد داشتند. جالب است بدانید که حتی تجارتخانه جهانیان در دوره قاجار تاسیس شد که مقدمات اولین بانک ایران به‌شمار می‌رود.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

– دوره پهلوی

در دوران پهلوی، شهر یزد همزمان با آبادانی و آسیب مواجه شد. خیابان‌کشی یزد در سال ۱۳۱۰ هجری شمسی با ساخت خیابان پهلوی شروع شد که به‌نوعی نقش عمرانی و آبادانی داشت اما در طرف مقابل، به بافت تاریخی شهر و فضای تاریخی شهر آسیب جبران‌ناپذیری زد.

آشنایی با معماری یزد

معماری یزد یکی از چیزهایی است که باید در راهنمای سفر به یزد به آن بپردازیم. اگر از شما بپرسم یزد به چه چیزی معروف است، اولین چیزی که به ذهن‌تان می‌رسد چیست؟ احتمالا بادگیرهای این شهر، جزو اولین گزینه‌هایی باشد که یادتان می‌آید. معماری خاص کویری یزد که شامل بادگیرها، مناره‌ها و گنبدهای متعدد است، بخش اصلی ساختار شهر را تشکیل می‌دهد.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

این سبک معماری به‌خاطر گرم و خشک بودن منطقه انتخاب شده که به جریان داشتن باد و خنک شدن فضای داخلی بناها کمک می‌کند. کویری بودن منطقه باعث شده که هر منطقه از یزد آب‌انبار، بازارچه، حمام، مسجد و جوی آب داشته باشد تا هر مردم هر منطقه بتواننند از امکانات بهره‌مند شوند.

جالب است بدانید که شهر یزد به‌خاطر معماری بی‌نظیرش در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است و شهرت جهانی دارد. معماری شگفت‌انگیز این شهر باعث شده که تعداد زیادی از گردشگران خارجی سفر به یزد را انتخاب کنند.

وجه تسمیه شهر یزد

معنی لغوی واژه یزد در فارسی، پاک و سپند است و وجه تسمیه این شهر را می‌توان سرزمین مقدس و شهر خدا دانست.

سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

نام‌های دیگر شهر یزد

از جمله اسامی مختلفی که به شهر یزد منتسب شده می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • کثه: به معنی شهر دارای کتس (قنات)
  • هرفت: دژ نگهبانی
  • ایساتیس: شهر دارای چشمه یا قنات و به معنی مقدس و فرخنده
  • فرافر: دژ بالایی
  • دارالعباده: این نام پس از آمدن اسلام به این شهر اختصاص داده شد
سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

همان‌طور که می‌بینید وجه اشتراک نام‌های مختلف یزد در طول قرن‌ها، مفاهیمی همچون قنات و چشمه بوده است که نشان می‌دهد قنات‌ها جزو مهم‌ترین بناهای این شهر بوده‌اند.

اطلاعات ضروری برای سفر به یزد

  • کد یزد: ۳۵
  • فاصله تهران تا یزد: حدودا ۶۳۱ کیلومتر (تقریبا ۶ ساعت و نیم)
  • فرودگاه یزد: فرودگاه بین‌المللی شهید صدوقی به آدرس آزادگان، بلوار ولایت
  • پایانه مسافربری یزد: ترمینال الغدیر یزد به آدرس جاده خضرآباد، انتهای بلوار صنعت، پایانه الغدیر
  • ایستگاه راه آهن یزد: بلوار حمیدیا، میدان راه آهن یزد
  • تلفن بیمارستان ویژه امام علی یزد: ۰۳۵۳۶۳۰۱۷۰۳
  • تلفن بیمارستان شهید رهنمون یزد: ۰۳۵۳۶۲۶۰۰۰۱
  • تلفن بیمارستان مرتاض یزد: ۰۳۵۳۸۲۴۰۰۹
سفر به یزد

عکس از: سایت Google Maps

کلام آخر

تا اینجا که راهنمای جامع سفر به یزد را خواندید، به ‌نظر شما کدام ویژگی این شهر باعث می‌شود که جاهای دیدنی یزد خاص باشند؟ جاهای دیدنی در هر شهر و کشوری وجود دارد؛ مثلا فرض کنید ساخت یک برج یا مجسمه کار چندان سختی نیست، اما من فکر می‌کنم در سفر به یزد متوجه خواهید شد که دیدنی های یزد، جدا از این که زیبایی و ظرافت خاصی دارند، از جنس تاریخ و فرهنگ هستند؛ یعنی جاذبه های گردشگری یزد که امروز به‌جا مانده‌اند، ردپاهایی از تاریخ و فرهنگ گذشتگان دارند که دیگر امروز وجود ندارند و فقط یادگاری‌هایشان به‌جا مانده است.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 دیدگاه

  1. امین می‌گوید

    سلام ، بسیار عالی بود

  2. یک یزدی می‌گوید

    یزد بزرگ ترین و با قدمت ترین شهر ایران
    من به انواع یک یزدی حتما پیشنهاد می کنم
    شیرینی یزد اسم یه فروشگاه که ۳ تا شعبه توی یزد داره بزنید توی اینترنت ببینید برید
    نبات فقط نبات حداد نزدیک میدون امیر چخماق اونم برید یزد توی محرم خیلی صفا داره پیشنهاد می کنم برید

  3. Mo می‌گوید

    یز بسیار شهر خوبیست فقط یه مشکل بزرگ دارد تین که خانه به سختی پیدا میشود ما خیلی معطل شدیم بهتر است قبلا رزرو شود بعد وارد این شهر بشید و وقتی هوا سرد میشد قیمت خانه در شب چندین برابر میشود

  4. پریسا می‌گوید

    سلام وقت بخیر
    با تشکر از مطالب مفید و سایت خوبتون

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      خوشحالیم که براتون مفید بوده

  5. Mahsan می‌گوید

    مطلب مفیدی بود میخوام بدونم تو یزد سوئیت برا اجاره هست؟ سوئیت سنتی باشه خیلی خوبه

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      سلام دوست عزیز.
      شما به سایت جاباما به این آدرس https://www.jabama.com/inn-list برید، شهر یزد رو انتخاب کنید و از فیلترهای سمت راست، سوئیت و اقامتگاه سنتی انتخاب کنید. هر سوال یا مشکلی هم که داشتید با ۰۲۱-۴۳۹۰۰۹۰۰ پشتیبانی جاباما تماس بگیرید.

  6. مهسیما می‌گوید

    این دفعه باید یه سفر برم یزد خیلی تعریفشو شنیدم

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      سلام دوست عزیز
      حتما به یزد سفر کنید، یکی از بهترین و زیباترین شهرهای ایرانه، اتفاقا تا نیمه اردیبهشت برای سفر به یزد زمان مناسبیه.

    2. ج می‌گوید

      حتما به اتشکده ذرزتشتیان دراردکان یزد به نام چک چک دختر یزدگرد سوم نیک بانو بروید