از طبیعت آذربایجان‌ غربی چه می‌دانیم؟

از طبیعت آذربایجان‌ غربی چه می‌دانیم؟

به آذربایجان خوش آمدید، سرزمین مهربانی و مهمان نوازی و آذری‌ها. از آبشارهای پرخروش گرفته تا رودهای جاری و طبیعت سرسبز همه روحنوازی را هدیه گردشگرانی می‌کنند که به مهمانی آذربایجان آمده‌اند.
آذربایجان‌غربی به مرکزیت ارومیه علی‌رغم تمام زیبایی‌های طبیعی و تاریخی و مردم بسیار مهمان‌نوازی که دارد آن‌طور که باید در گردشگری نام خود را تثبیت نکرده است. در این پست دیدنی‌های طبیعی بارز این منطقه در شهرهای مختلف از جمله ارومیه، سردشت، تکاب و مهاباد را به شما معرفی می‌کنیم تا در فصل بهار و تابستان این منطقه را در لیست سفرهایتان قرار دهید.

دریاچه-مارمیشو-ارومیهدریاچه مارمیشو

اگر دوست دارید هم طبیعتی بکر ببینید، هم ماهیگیری کنید وبا ایلات و عشایر آذربایجان از نزدیک تعاملی داشته باشید به دریاچه‌‌ی زیبای مارمیشو سری بزنید. این دریاچه در ۴۵ کیلومتری غرب ارومیه و در مرز ایران و ترکیه قرار دارد و بهشتی برای طبیعت گردان است. از حاشیه‌ی رودخانه‌ی نازلوچای که بگذرید سر راهتان روستاهای پشان، بانی و هلانی را هم می‌بینید و در نهایت می‌رسید به روستای سرسبز مارمیشو؛ مسیری که خود بخشی از زیبایی‌های مقصد است. رودخانه نازلوچای به تنگه‌ای بسیار سبز و دیدنی می‌ریزد و نتیجه‌اش می‌شود دریاچه مارمیشو؛ دریاچه‌ای که الان خانه‌ی ابزیان و گیاهان زیادی شده است.

فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای رفتن به دل این طبیعت باشکوه است. در فصل بهار احتمال دیدن زنبورداران محلی که زنبورهای خود را به دل گلزارهای این طبیعت بکر آورده‌اند زیاد است و می‌توانید عسل طبیعی واقعی را امتحان کنید. یکی دیگر از تجربه‌های جالب این سفر دیدن عشایر و ایلات هستند که در این منطقه اتراق کرده‌اند. حالا که خیالمان از مهمان‌نوازی و مهربانی عشایر راحت است بهتر است به آن‌ها سلامی بکنید و یک چای آتشی را مهمان‌شان شوید.


بیشتر بخوانید: از زندان سلیمان تا شکوه ساسانیان


دریاچه ارومیه

این روزها تا نام دریاچه ارومیه را می‌شنویم نگرانی خشک شدن و از دست دادن آن هم پشت سرش می‌آید با این حال این دریاچه که بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ بزرگ آب‌شور دنیاست هنوز هم زیبایی‌های خودش را دارد و میزبان گردشگران است.
دریاچه‌ی ارومیه آذربایجان را به دو قسمت غربی و شرقی جدا می‌کند و در مجموع ۱۰۲ جزیره دارد. پوشش گیاهی متنوع و حیات وحش فوق العاده و سواحل دریاچه دلایل کافی هستند تا سفری را به آذربایجان برنامه‌ریزی کنید. علاوه بر شنا و قایقرانی در دریاچه و تماشای غروب‌های کم نظیر، مردم با هدف درمانی( لجن درمانی) به دیدن دریاچه‌ی ارومیه می‌آیند. در فصل تابستان که آب شیرین کمتری وارد دریاچه می‌شود، و فعالیت‌های جلبکی و باکتریایی بیشتر خودشان را نشان می‌دهند رنگ دریاچه از سبز و آبی به قرمز تغییر می‌کند که صحنه بسیار زیبایی را ایجاد می‌کند.

دجزیره اشک_دریاجه ارومیه_اذربایجان غربی

جزیره اِشَک

یکی از معروف‌ترین جزیره‌های دریاچه‌ی ارومیه جزیره اِشَک است که ‌در محدوده‌ی پارک ملی ارومیه قرار دارد و برای ورود به آن باید از سازمان حفاظت محیط زیست مجوز تردد بگیرید. جزیره اِشَک درقسمت جنوبی کبودان و ۴۰ کیلومتری بندرگلمانخانه قرار دارد و در آن پرندگان بومی و مهاجر مثل فلامینگو و تنجه را می‌توان دید. این جزیره برای احیای جمعیت گوزن زرد ایرانی در نظر گرفته شد و چون جزیره آب را در خود نگه نمیدارد ( به علت ساختار اهکی دریاچه ارومیه و کم بودن ارتفاع جزیره) به جزیره آب لوله‌کشی شده و آبشخورهای مصنوعی ایجاد کرده‌اند.

تفرجگاه بند

تا بند نروید و خودتان را مهمان بلال، دوندورما ( بستنی)، کباب و چای و قلیان نکنید در واقع شما ارومیه را ندیده‌اید. تفرجگاه بند که پاتوق اصلی مردم ارومیه است و تمام روزهای هفته به‌ویژه پنج‌شنبه، جمعه‌ها برای گذراندن وقت راهی این منطقه‌ی زیبا می‌شوند در ۵ کیلومتری ارومیه و در امتداد خیابان شهید بهشتی ( دانشکده) قرار گرفته دارد. در دو طرف جاده‌ی بند سفره‌خانه‌ها و کبابی‌ها و بستنی فروشی‌ها وجود دارند. ساختمان‌های باشکوه و لاکچری مسیر بند که سر راهتان خواهی دیدنظر شما را جلب خواهد کرد.


بیشتر بخوانید: باورتان می‌شود این پدیده‌های طبیعی در ایران باشند؟


ییلاق سیلوانا، اکسیژن خالص

سیلوانا یا سیلوانه به معنی قطعه‌ای از بهشت، یکی از ۱۹ منطقه‌ی دارای اکسیژن خالص در جهان است. دریاچه‌ها و چشمه‌های این منطقه‌ی بکر حاصل آب شدن طبیعی برف در ارتفاعات است. سیلوانا در ۳۰ کیلومتری غرب ارومیه و در ارتفاعات مرزی ایران و ترکیه قرار دارد. به‌عمل آمدن یکی از طبیعی‌ترین عسل‌های ایرانی از دل لاله‌زارها و گلزارهای این منطقه خیلی دور از انتظار نیست.
در سفر به این ییلاق می‌توانید علاوه بر عسل طبیعی، فراورده‌های لبنی محلی نوش جان کنید و از فرش و گلیم، جاجیم و کلاه و جوراب پشمی محلی یادگاری برای خود خریداری کنید.

ییلاق سیلوانا_اذربایجان غربی_ارومیه

غار سهولان

غار سهولان در ۳۵ کیلومتری شهرستان مهاباد و جاده مهاباد-بوکان قرار دارد که برای اولین بار حدود صد سال پیش یک محقق فرانسوی به نام ژاک دمورگان آن را مورد بررسی قرار داد و به گفته‌ی کارشناسان این غار ۷۰ میلیون سال قدمت دارد.
این غار از چند حوضچه‌ی بزرگ که دالان‌های آبی آن‌ها را به هم وصل می‌کنند تشکیل شده است و تنها موجوداتی که در این غار زندگی می‌کنند کبوتران چاهی و خفاش‌ها هستند. با سوار شدن بر قایق‌های پارویی می‌توانید قسمت‌های مختلف داخل غار، قندیل‌های آهکی و کبوترهایی که از این گوشه به آن گوشه‌ی سقف پرواز می‌کنند را ببینید. برای دیدن این غار تا در ورودی آن می‌توانید رانندگی کنید.

آبشارشلماش، سردشت

بهار و تابستان زیباترین فصل‌ها برای دیدن طبیعت کردستان است. جاده‌های کردستان با ‌کوه‌های مرتفع و مراتع سرسبز پوشیده از گل‌های بابونه و لالهاز زباترین جاده‌های ایران هستند. در فصل بهار با آب شدن برف‌ها در ارتفاعات در مسیر سردشت آبشارهای کوچک و بزرگ زیادی به راه ‌می‌افتند و جنگل های بلوط شروع به سبز شدن می‌کنند.

در این مسیردر فاصله‌های کوتاهی از هم محلی‌‌ها بطری‌های دوغ را برای فروش زیر آب آبشار گذاشته‌اند و آش دوغ‌شان هم روی آتش حاضر و آماده است. اصلا نمی‌شود این مسیر را بروید و خودتان را مهمان یک کاسه آش دوغ و خوردنی بسیار لذیذ محلی یعنی کلانه نکنید. کلانه میان وعده محلی کردستان است که سبزی مخصوص محلی را لای خمیر میگذارند و مثل نان محلی در تنور می‌پزند و برای سرو آن را در کره و روغن محلی داغ می‌غلتانند. و اما آنچه که در مقصد منتظر شماست آبشار زیبا و پر آب شلماش به بلندای ۵۰ متر است.

سلماس در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان سردشت قرار دارد.اگر از سردشت راهی جاده‌‌ای کوهستانی به سمت روستای مراغان و شلماش شوید، قبل از رسیدن به روستای شلماش آبشار سه طبقه شلماش را خواهید دید. ارزشش را دارد که همه‌ی پله‌های این آبشار سه طبقه را پایین بروید و خودتان را به پای آبشار برسانید. بعد از تماشای آبشار در جنگل‌های بلوط اطراف کباب سلطانی محلی با دوغ محلی نوش جان کنید.

چمن متحرک چملی_ تکاب_اذربایجان غربی۲

چملی

چمن متحرک چملی جزیره‌ای پوشیده از نیزار است که روی برکه‌ای با عمق نا معلوم شناور است. این جزیره در واقع از به هم چسبیدن ریشه‌ی نی‌ها به وجود آمده و بدون ارتباط با زمین روی آب حرکت می‌کند.
این چمن که بزرگی آن به ۱۰۰ متر مربع ‌می‌رسد روی آب تغییر مکان می‌دهد ؛ مثلا اگر اول ماه به دیدن این چمن بروید می‌توانید روی آن سوار شوید و این در حالی است که اگر با اختلاف ۱۰-۱۵ روز دوباره به همین مکان بروید به علت حرکت چمن روی برکه به سمت ضلعی که ارتفاع نیزارهای آن به ۲ متر هم می‌رسد دسترسی به آن ممکن نیست. علت شناور بودن چمن چملی روی برکه به‌صورت دقیق مشخص نیست اما برخی از کارشناسان آن را تطابق با حرکت وضعی زمین و برخی عوامل طبیعی مثل وزش باد و جریان هوا می‌دانند.
چمن متحرک چملی یا « چملی گُلی» در زبان مردم محلی در ۱۵ کیلومتری شهر تاریخی تکاب (استان آذربایجان‌غربی) در مسیر روستای یولقون آغاج قرار دارد.

بیشتر بخوانید:

چرا باید به استان بوشهر سفر کنیم؟ 

سفر به شوشتر؛ گذر به دل تاریخ و تمدن 

۸ تفریح هیجان‌انگیزِ دریایی در کیش

یک پیشنهاد زمستانی: سفر به جزیره‌ قشم 

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 دیدگاه

  1. فریدون می‌گوید

    حتمآ منظورتون آذری و کورد ها بود!!!اصلاح کنین درصورت عدم اصلاح گردشگر میره و تضاد مقالتون رو میبینه و میگه مس آذری زبان کو؟😅

  2. Kami می‌گوید

    با سلام. با احترام به تمام مردم آذری زبان عزیز. بالای ۷۰ درصدشهرستان های آ. غربی کرد هستن. مهاباد، بوکان، سردشت‌، پبرانشر، اشنویه تماما کردن‌‌. از طرفی شهرهای میاندواب، ارومیه، تکاب، خوی، سلماس، ماکو و غیره هم اگر حساب کنیم نصف نصفن. اونوقت چرا سرزمین آذری ها؟
    لطفا اصلاح کنین. اینا مال هممون هست هم آذری ها هم کردها