غذاهای محلی سنندج

غذاهای محلی سنندج به شیرینی زبان کردی

معرفی بهترین غذاهای سنندج از نگاهی اهالی شهر

کردها بسیار خون‌گرم و مهمان‌نوازند. شاید بخواهید به این منطقه سفر کنید یا شاید هم در یکی از شهرهای سنندج به مهمانی دعوت شده‌اید و می‌خواهید با غذاهای محلی کردستان آشنا شوید. درهرصورت می‌توانید با خواندن این مطلب، غذاهای خوش‌رنگ‌وطعم کردستان را بشناسید و دلتان را برای یک غذای فوق‌العاده صابون بزنید. فقط با خواندن همین مطلب از مجله گردشگری علی‌بابا با غذاهای محلی سنندج آشنا خواهید شد. پس تا پایان با من همراه باشید.

معروف‌ترین آش‌های محلی سنندج کدام است؟
آش دانه کولانه معروف‌ترین آش محلی سنندج محسوب می‌شود.
بهترین غذاهای نانی سنندج چه نام دارند؟
بهترین این غذاها عبارتند از: شیش کباب، قیماغ، کوفته شوروا، که‌لانه، قایرمه.
خورش‌های معروف سنندج چه هستند؟
خورش تره کردی، گلاخه و ریواس بهترین خورش‌های هستند که می‌توانید در سنندج میل کنید.

آش‌های خوش‌طعم سنندج

آش‌های مختلفی در کردستان پخته می‌شود که هرکدام طعم خاص خودشان را دارند و من مطمئن هستم که از خوردن آن‌ها سیر نخواهید شد. انقدر تنوع آش‌های سنندج زیاد است که در هرفصل یکی از آن‌ها باب می‌شود و اغلب اهالی یا آش‌خوری‌های سطح شهر همان آش را پخته و عطروبویش را تا چند خانه آن طرف‌تر پخش می‌کنند. ممکن است سوال برایتان پیش بیاید که این آش‌هایی که انقد تعریفش را کردم، از چه چیزهایی درست می‌شوند؟ سوال به‌جایی بود، برای این که با آش‌ها آشنا شوید ادامه مطلب را بخوانید.

۱- آش سه نگه سیر؛ آش زمستانه

این آش معروف و خوش‌مزه که بیشتر در زمستان سرو می‌شود، یکی از پرطرفدارترین غذاهای محلی سنندج است. آشپزهای کردستانی با تبهر خاصی که دارند، گوشت مرغ یا بوقلمون، عدس، کشک، برنج، سینه مرغ، پیاز و ادویه را با هم مخلوط می‌کنند تا این آش خوش‌رنگ و البته مقوی آماده شود.

آش سه نگه سیر، آش زمستانهآش سه نگه سیر به لطف مواد اولیه با ارزش غذایی بالا، به یکی از بهترین آش‌های کردستان تبدیل شده که اغلب گردشگران در سفر به این منطقه طعم بسیار خوب آن را تجربه می‌کنند.

۲- دانه کولانه، بهترین غذا برای مادران تازه

کردستانی‌ها این آش را بیشتر در مناسبت‌ها، جشن‌ها، دورهمی‌ها و مراسم خاص خود درست می‌کنند. وقتی یک بچه در سنندج اولین دندانش در می‌آید، پدر و مادرش جشنی می‌گیرد و در جشن آش دانه کولانه برای مهمانان سرو می‌کنند تا بقیه هم در خوشحالی آن‌ها سهیم باشند. گندم، نخود، عدس، لوبیا قرمز، مرزه خشک، پیاز، قلم گوسفندی و ادویه‌های مختلف با هم ترکیب شده‌اند تا این آش خوش‌مزه آماده شود.

دانه کولانه، آش بعداز زایمان۳- آش برویشین تورش

این آش طوری پخته می‌شود که هم بتوانید آن را به‌عنوان غذای اصلی و هم به‌عنوان دسر میل کنید. برای پختن آش برویشین تورش از بلغور، لپه، زردآلو، سرکه، پیاز، روغن و ادویه استفاده می‌شود. جالب است بدانید آشپزهای ماهر برای این که طعمی کم‌نظیر به این آش بدهند، در پخت آن از پوره زردآلو استفاده می‌کنند.

آش برویشین تورش۴- آش عدس بلغور

آخرین آشی که می‌خواهم برایتان بگویم، آش عدس بلغور است. این آش بین غذاهای محلی سنندج جایگاه ویژه‌ای دارد و تقریبا همه خانم‌های این شهر پختن آن را خوب بلدند. این آش از عدس، بلغور گندم، پیاز، سیب‌زمینی و ادویه درست می‌شود. البته این را هم بگویم که آش عدس بلغور به اسم‌های دیگری مانند نیسم و ساوار هم معروف است.

خورش‌های بی‌نظیر سنندجی

بین غذاهای محلی سنندج خورش‌ها بیشتر توانسته‌اند در سفره‌های مردم جا خوش کنند. برای پختن این غذاها بیشتر از گیاه‌هایی استفاده می‌شود که اطراف سنندج رشد می‌کند، مثلا همین خورش گیلاخه که در ادامه می‌خواهم معرفی‌اش کنم.

۱- خورش گیلاخه

گیاهی با همین نام در اطراف سنندج رشد می‌کند و به لطف فراوانی گیلاخه است که غذاهایی هم با آن طبخ می‌شود. نمی‌دانم اولین بار چه کسی خلاقیت به خرج داد و با این سبزی، چنین خورش خوشمزه‌ای تهیه کرد؛ اما هرکه بود، بی‌شک مورد تحسین خیلی‌ها قرار گرفته است. گیلاخه دو  بخش پیازچه و ساقه دارد که در پیازچه آن مقدار زیادی فیبر وجود دارد. برای درست کردن این غذای محلی کردستان از گوشت، پیاز، لوبیا قرمز، لیمو عمانی و تره، جعفری یا گشنیز استفاده می‌شود.

۲- خورش تره کردی

چند سال است که نام این غذا در لیست غذاهای محلی سنندج می‌درخشد. روش درست کردن خورش تره کردی خیلی راحت است و معمولا اگر کدبانویی فرصت کافی برای تهیه یک غذای مجلسی و زمان‌بر نداشته باشد، کمترین زمان این خورش خوش‌مزه را بار می‌گذارد. برای پختن این غذا از گوشت چرخ‌کرده، تره خرد شده، پیاز، رب گوجه‌فرنگی، زرشک، روغن، پودر لیمو و ادویه‌های مخصوص استفاده می‌شود.

خورش تره کردیترکیب این مواد با هم طعم جالبی دارد که خیلی‌ها طرفدار آن هستند. همین غذاهای متفاوت کردستان است که باعث شده طعم‌های جدید این منطقه تا مدت‌ها زیر زبان گردشگران بماند.

۳- خورش ریواس، غذای اصلی سنندج

قبلا هم گفتم که اطراف این شهر گیاه‌های مختلفی رشد می‌کنند. یکی از گیاه‌هایی که زیاد اطراف سنندج پیدا می‌شود، ریواس است. فراوانی ریواس باعث شده که اهالی این منطقه از آن برای تهیه چندین نوع مختلف از غذاهای سنتی سنندج استفاده کنند، مثلا از این گیاه ترش‌مزه و پرخاصیت برای پختن خورش ریواس استفاده می‌کنند.

در تهیه این خورش از گوشت گوسفند، پیاز، نعناع، جعفری و ریواس استفاده می‌شود. خورش ریواس یکی از اصلی‌ترین غذاهای کردستان محسوب می‌شود.

خورش ریواس، غذای اصلی سنندجغذاهای نانی مقوی سنندج

به‌به، غذاهای نانی! غذاهای محلی سنندج خیلی زیاد و متنوع هستند. به همین دلیل در سفر به این شهر دستتان برای شکم‌گردی باز است. بی‌شک با هر ذائقه و سلیقه‌ای می‌توانید غذایی مطلوب خودتان پیدا کنید. تا این‌جای مطلب، دو نوع غذای آش و خورشی را معرفی کردم و هنوز یک نوع دیگر مانده و آن ‌هم غذاهای نانی است. برای آن‌هایی که خیلی اهل پلو نیستند، خوراک‌ها و غذاهای نانی انتخاب ایدئالی است. به‌طور کلی چند نوع غذای نانی مختلف در سنندج پخت می‌شود که هرکدام طعم و عطر خاص خودشان را دارند.

۱- قایرمه یا کنگر سوخاری!

یکی از بهترین غذاهای محلی سنندج این غذاست که طعم منحصربه‌فردی هم دارد. قایرمه همان کنگرسوخاری است که در بیشتر مهمانی‌های این منطقه سرو می‌شود. این غذا از کنگر یا کرفس، آرد، زیره، تخم‌مرغ، آب یا شیر، کره، زعفران و روغن درست می‌شود. خیلی‌ها می‌گویند قایرمه غذایی جوان‌پسند است و پابه‌سن‌گذاشته‌ها دیگر دندان خوردن چنین خوراک‌هایی را ندارند.

قایرمه یا کنگر سوخاری!۲- که لانه نانی کم‌نظیر

در فصل بهار مخصوصا اوایل سال جدید، مهمان هرخانه‌ای در سنندج باشید، یک غذای محلی فوق‌العاده خوش‌مزه به نام که‌لانه برای شما طبخ می‌کنند. پختن این غذا روش خاصی دارد که فقط کار خود کردستانی‌هاست. خودشان می‌گویند درست کردن که لانه کار سختی نیست و خانم‌های کردستانی آن را در زمان کوتاهی درست می‌کنند؛ اما بی‌شک کار نیکو کردن از پر کردن است و نمی‌توان انتظار داشت سایر افراد هم در تهیه این غذا مهارت داشته باشند.

که لانه نانی کم‌نظیراین غذا از پیازچه، چیرچک و خمیر درست می‌شود. زمانی که مواد اولیه که‌لانه با هم ترکیب شدند، آن را روی ساج (نوعی ماهیتابه ویژه منطقه سنندج) می‌ریزند تا آماده شود. اهالی سنندج این غذا بیشتر با کره چرب یا روغن حیوانی میل می‌کنند. مواد اولیه برای پختن که‌لانه عبارتند از: پیرچک یا پیازچه، آرد، روغن حیوانی، آرد، آب و نمک.

۳- شیش کباب؛ خاص‌ترین غذاهای محلی سنندج

یکی از غذاهای محلی سنندج شیش کباب است که فقط در این منطقه سرو می‌شود. این غذا بسیار مقوی است و البته با کباب‌های رستورانی کمی تفاوت دارد. برای درست کردن شیش کباب، باید گوشت گوساله یا گوسفند را در مخلوطی از نعنای داغ، فلفل، زعفران، سیر، پیاز و روغن زیتون بخوابانید تا گوشت‌ها طعم بی‌نظیر این مواد را به خود جذب کنند.

بعضی از اهالی سنندج این غذا را روی آتش یا به‌صورت تابه‌ای آماده می‌کنند. برای این که مخلفات غذا تکمیل شود، چند شاخه جعفری با گوجه تازه هم در بشقاب کنار کباب‌ها سرو می‌شود تا عیشتان تکمیل باشد.

شیش کباب، خاص‌ترین غذاهای محلی سنندج۴- کوفته شوروا؛ کوفته برنجی کردی

کوفته شوروا هم یکی‌دیگر از غذاهای محلی سنندج است که طرفداران زیادی دارد. طرز تهیه این غذا، تفاوت زیادی با کوفته برنجی معرف ندارد، اما خب مواد اولیه این دو کمی با هم متفاوت هستند. برای پختن این غذا از گوشت با استخوان، گوشت چرخ‌کرده، برنج، بپه، انواع سبزیجات معطر، تخم‌مرغ آب‌پز و ادویه استفاده می‌شود.

کوفته شوروا، کوفته برنجی کردی۵- قیماغ؛ خوشمزه‌ای در دل کردستان

قیماغ یک دسر است که من نام آن را در لیست بهترین غذاهای محلی سنندج قرار داده‌ام. این میان‌وعده شبیه کاچی بوده و وقتی که یک مادر به‌تازگی صاحب فرزند می‌شود، تا چند روز بعداز زایمان این غذا را برایش درست می‌کنند تا به اصطلاح جان بگیرد.

خوردن قیماغ برای افرادی که مزاجی سرد، دارند توصیه می‌شود، چراکه مواد اولیه تهیه این غذا باعث گرمی بدن می‌شود. همچنین این غذا باعث بهبود دل درد شده و روده‌ها را گرم می‌کند. قیماغ از ترکیب روغن حیوانی، آرد، گلاب، شکر و ادویه درست می‌شود، البته بعضی از افراد هنگام درست کردن این غذا، زعفران و گردو هم به آن اضافه می‌کنند تا آن را به بمب انرژی تبدیل کنند.

آن‌چیزی که باید درباره غذاهای سنتی سنندج می‌خواندید

سعی کردم در این مقاله بهترین غذاهای محلی سنندج را به شما معرفی کنم. این غذاها که معرفی شد، معروف‌ترین غذاهایی است که در این منطقه پخته می‌شود. اگر خودتان اهل کردستان هستید و حس می‌کنید غذایی از قلم افتاده، کافی است زیر مطلب برای ما کامنت بگذارید تا فهرست غذاهای محلی سنندج آن را به‌خوبی کامل کنیم.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 دیدگاه

  1. سنندج قلب آذربایجان ❤💙💚 می‌گوید

    سنندج قلب آذربایجان ❤💙💚یاشاسین آذربایجان ❤💙💚یاشاسین سنندج

  2. سنندج قلب آذربایجان 💓💓 می‌گوید

    سنندج قلب آذربایجان 💓💓
    خواهشا از جمعیت بالای ترک های شهر سینان داش از شهرهای بیجار قروه دیواندره سریش آباد سقز و کامیاران هم مطلب بذارین ترک های بیشماری در شهرهای سنندج بیجار قروه دیواندره سریش آباد سقز و کامیاران و‌روستاهای اطراف استان سنندج زندگی میکنن اگر ماه زندگی میکنن اگر ماه محرم به شهرهای سنندج بیجار قروه دیواندره سریش آباد سقز و کامیاران تشریف بیارین ترک های اینجا هم مثله شهرهای ترک نشین تبریز ارومیه زنجان و اردبیل مراسم ماه محرم رو با شکوه هر چه بیشتر برگزار میکنن ناگفته نماند استان سنندج رنگین کمان اقوام و ادیان است 💓
    از غذاهای سنتی و نان های سنتی ترک زبان های شهر سنندج میتوان به ( تنیر چوریی ) نان تنوری ، تاوا چوریی ( نان تابه ای ) ، عیران آشی ( آش دوغ ) ، قاتخ آشی ( آش ماست ) ، یارپاق دلماسی ( دلمه برگ‌) ، اردک‌( نوعی شیرینی سنتی ) ، دوشاپ شیرنسی ( نوعی شیرینی که با شیره انگور درست میشه ) ، کوفته شورباسی ( آبگوشت کوفته ) قیزاتما خورشتی ( نوعی خورشت سرخ کردنی ) اشاره کرد

    یاشاسین آذربایجان 💓یاشاسین سنندج سینان داش

  3. سنندج قلب آذربایجان 💓💓 می‌گوید

    سنندج قلب آذربایجان 💓💓
    خواهشا از جمعیت بالای ترک های شهر سینان داش از شهرهای بیجار قروه دیواندره سریش آباد سقز و کامیاران هم مطلب بذارین ترک های بیشماری در شهرهای سنندج بیجار قروه دیواندره سریش آباد سقز و کامیاران زندگی میکنن اگر ماه محرم به شهرهای سنندج بیجار قروه دیواندره سریش آباد سقز و کامیاران تشریف بیارین ترک های اینجا هم مثله شهرهای ترک نشین تبریز ارومیه زنجان و اردبیل مراسم ماه محرم رو با شکوه هر چه بیشتر برگزار میکنن ناگفته نماند استان سنندج رنگین کمان اقوام و ادیان است 💓
    از غذاهای سنتی و نان های سنتی ترک زبان های شهر سنندج میتوان به ( تنیر چوریی ) نان تنوری ، تاوا چوریی ( نان تابه ای ) ، عیران آشی ( آش دوغ ) ، قاتخ آشی ( آش ماست ) ، یارپاق دلماسی ( دلمه برگ‌) ، اردک‌( نوعی شیرینی سنتی ) ، دوشاپ شیرنسی ( نوعی شیرینی که با شیره انگور درست میشه ) ، کوفته شورباسی ( آبگوشت کوفته ) قیزاتما خورشتی ( نوعی خورشت سرخ کردنی ) اشاره کرد

    یاشاسین آذربایجان 💓یاشاسین سنندج سینان داش

  4. علیرضا می‌گوید

    سلام در مورد غذایی که گفتید پا به سن گذاشته ها نمیتوانند بخورند باید گفت در کشورما بااین مسایل اقتصادی همه پیرند حتی جوانها