غذاهای سنتی کیش؛ اصالت ایرانی، چاشنی عربی

معرفی خاص‌ترین غذاهای کیش با طرز تهیه و عکس

در سفر به کیش می‌توانید انواع غذاهای ایرانی و بین‌المللی را در رستوران های کیش میل کنید. انواع و اقسام رستوران‌ها، بهترین و خوشمزه‌ترین غذاها را برای شما سرو می‌کنند. ولی اگر می‌خواهید با فرهنگ و آداب و رسوم واقعی مردم محلی کیش آشنا شوید، لازم است تا غذاهای سنتی جزیره کیش را امتحان کنید که در مجله گردشگری علی‌بابا برای شما توضیح داده‌ایم. غذاهای سنتی کیش نمادی از موقعیت جغرافیایی و ساحلی این جزیره است. از یک طرف بیشتر این غذاها از ماهی و سایر مواد دریایی تهیه می‌شوند و از طرف دیگر، از آنجا که بومیان اصلی این جزیره بیشتر عرب زبان هستند، غذاهای تند عربی بخش جدایی‌ناپذیر غذاهای محلی کیش شده است.

غذاهای محلی کیش را می‌توانید در بسیاری از رستوران های کیش پیدا کنید ولی اگر دوست دارید یک قلیه ماهی عالی را امتحان کنید به رستوران عمو اکبر سر بزنید. رستوران بابا قدرت، رستوران پایاب، رستوران پوریا، رستوران انرژی، رستوران رویال استار و رستوران درویش هم انواع غذاهای سنتی کیش را سرو می‌کنند. اگر دوست دارید غذاهای سنتی و مدرن را در کنار هم در یک رستوران میل کنید رستوران میرمهنا، رستوران کوه نور، رستوران توتی فروتی، رستوران فودلند، رستوران رویال استار، رستوران شاندیز صفدری، رستوران نهنگ سفید و بسیاری از رستوران هتل‌ها انتخاب مناسبی هستند.

هزینه هر وعده غذایی ناهار یا شام در رستوران‌های لوکس و مجلل کیش حدود 200 هزار تومان، برای رستوران‌های میان‌رده حدود 70 هزار تومان و برای رستوران‌های ارزان حدود 30 هزار تومان است. البته می‌توانید از بعضی از فست فود‌های با کیفیت ساندویچ‌های خوشمزه با قیمت 15 هزار تومان هم تهیه کنید. در این مورد باید به بودجه سفرتان دقت کنید. ولی به طور کل باید در نظر داشته باشید که هزینه خورد و خوراک در کیش نسبت به سایر نقاط کشور 15 تا 20 درصد گران‌تر است.

همه چیز به ذائقه شما بستگی دارد. در کیش ماهی‌های زیادی صید می‌شوند و در بازار ماهی فروشان وجود دارند. ماهى شیر، ماهى سُرخو، ماهى سه كله، ماهى كافُر، ماهى شهرى، ماهى جت، ماهى هوور، کوسه ماهی، نیزه ماهی، ماهی جاش سال، ماهی جاش طلایی، ماهى هامور، ماهى زرده، ماهى صافى، ماهی طوطى، ماهى حلالى، ماهى گرفه، ماهى زل و دیج ماهی. انتخاب با شماست.

بازار ماهی فروشان کیش در محله سفین قدیم کیش، به سمت تجارت‌خانه جنوب، در نزدیکی پارک میرمهنا و بازار عرب‌ها قرار دارد و ساعت کاری آن از ساعت 10 صبح تا 14 و ساعت 16 تا 23 است.

 معروف ترین غذاهای سنتی کیش کدامند؟

در غذاهای سنتی کیش و کلا جنوبی‌ها، همه جا آثاری از ماهی دیده می‌شود ولی بومیان کیش چاشنی‌های متفاوتی برای خوش‌طعم کردن غذاها استفاده می‌کنند. به همین دلیل شاید طعم غذاهای آن‌ها کمی متفاوت‌تر از سایر مناطق جنوبی کشور باشد. با بعضی از این غذاها بیشتر آشنا شوید. راستی بعد از خواندن این مطلب می‌توانید این غذاها را در بهترین رستوران های کیش امتحان کنید.

1- سمک مشوی (Samak Mashwi)

ردپای غذاهای عربی در غذاهای سنتی کیش کاملا مشهود است. یکی از این غذاها سماک مشوی است. این غذای محبوب بومیان جزیره کیش از ماهی تازه و ادویه جات عربی تهیه می‌شود. ماده اصلی تهیه این غذا ماهی تازه خلیج فارس است که به صورت کبابی یا سرخ شده تهیه می‌شود. از آنجا که ساکنان جزیره این غذا را با ادویه‌های عربی می‌پزند، برای کسانی که غذاهای تند را دوست دارند طعم فوق العاده‌ای دارد.

سمک مشوی (Samak Mashwi)2- مضروبه (Mazroobeh)

ماهی از سفره جنوبی‌ها به خصوص بومیان و غذاهای محلی کیش حذف نخواهد شد. مضروبه هم یکی دیگر از غذاهای سنتی کیش با طعمی خاص و بی نظیر است. برای تهیه مضروبه ماهی را با سبزیجات محلی و سیر طعم دار ترکیب کرده و می‌پزند.

مضروبه (Mazroobeh)3- قلیه ماهی، از معروف‌ترین غذاهای سنتی کیش

قلیه ماهی غذای مخصوص کیش نیست ولی جنوبی است و در بین غذاهای سنتی کیش هم بسیار سرو می‌شود و شاید به دلیل چاشنی‌هایی که به آن اضافه می‌کنند کمی عطر و طعم متفاوت با سایر مناطق داشته باشد. برای تهیه این غذا ماهی را با سبزی‌های خوشمزه و معطر تفت می‌دهند و همراه با چاشنی و مواد معطر و خوش‌طعم دیگر می‌پزند.

قلیه ماهی، از معروف‌ترین غذاهای سنتی کیش4- خورشت میگو

خورشت قلیه میگو یا خورشت میگو، ظاهری شبیه قورمه سبزی، قلیه ماهی یا سایر غذاهای سبزیجاتی ایرانی دارد. با این تفاوت که در آن به جای گوشت یا ماهی از میگو استفاده می‌شود و تنوع سبزیجات آن کمتر است. طعم اصلی و پایه‌ای آن سیر است که در طول پخت به آن اضافه می‌کنند. ترشی خاصی هم به آن اضافه می‌کنند که در بیشتر مواقع این ترشی تمر هندی است.

خورشت میگو5- کله کندی

ماهی «عومه» ساردینی به نام ساردین پهلو طلایی است. بومیان و ساکنین جزیره کیش از این ماهی برای تهیه نوعی غذا به نام کله کندی استفاده می‌کنند. نامگذاری این غذا هم به این دلیل است که ابتدا سر ماهی را می‌زنند تا فقط گوشت آن باقی بماند. بعد با مواد معطر آن را می‌پزند. پس از از پخت به آن ادویه و پیاز داغ و روغن محلی اضافه می‌کنند.

کله کندی6- مارگوگ (Margoog)

مارگوگ یا مرقوق نوعی غذای اصیل عربی است که در کیش با دستورالعملی متفاوت‌تر طبخ می‌شود. این غذای اصیل کیش حاوی انواع سبزیجات تازه است. مارگوگ از گوشت بره، سیب زمینی، هویج، فلفل سبز تند، بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز، سیر و ادویه‌های مخصوص تهیه می‌شود و برای پخت آن ابتدا گوشت و سبزیجات را جداگانه می‌پزند و سپس آن‌ها را مخلوط می‌کنند. در پایان، تکه‌های کوچک خمیر نان سنگک را به ظرف اضافه می‌کنند. مارگوگ مانند تمام خورشت‌های ایرانی با برنج سرو می‌شود و در بین سایر غذاهای سنتی کیش، کمی ناشناخته مانده است.

مارگوگ (Margoog)7- پودنی، یکی از عجیب‌ترین غذاهای سنتی کیش

پودنی هم غذایی است که با گوشت ماهی پخته می‌شود؛ اما نوع کوسه سواحل کیش. پخت گوشت سفت کوسه کمی سخت است. برپومیان کیش برای این که بتوانند گوشت را کاملا بپزند ابتدا آن را در آبلیمو و زردچوبه می‌پزند. سپس پوست کوسه را می‌کنند و گوشت آن را فشار می‌دهند تا آب داخل گوشت خالی شود. سپس آن را با ادویه و سبزیجات معطر تفت می‌دهند و همراه با برنج سرو می‌کنند.

پودنی، یکی از عجیب‌ترین غذاهای سنتی کیش8- حمسه‌الخرت

داخل صدف مروارید ساز که به آن «محار» می‌گویند، بخش گوشتی کوچکی وجود دارد که البته همه آن خوراکی نیست. بومیان کیش به دقت بخش غیر قبل خوردن محار را جدا می‌کنند و بخش خوراکی را با انواع ادویه و پیازداغ می‌پزند و خوش طعم می‌کنند. این غذا را می‌توانید با برنج یا نان میل کنید.

حمسه‌الخرت9- برنج مجبوس (Majboos)

برنج مجبوس غذایی عربی و کاملا مجلسی است که از ترکیب برنج، ماهی یا گوشت یا مرغ، پیاز، گوجه فرنگی، دانه‌های گشنیز، رازیانه، زیره، فلفل سیاه، میخک، چوب دارچین، هل و زردچوبه تهیه می‌شود. دستور تهیه آن چندان سخت نیست. تکه‌های گوشت، ماهی یا مرغ را در قابلمه ریخته و ادویه‌های مخصوص مانند میخک، فلفل سیاه، هل، دارچین و ادویه‌های محلی را به عنوان چاشنی به آن اضافه می‌کنند. در آخر گوجه رنده شده را اضافه کرده و می‌گذارند تا مواد با هم خوب بپزند و جا بیفتد.

بومیان کیش این غذا را همراه با برنج سرو می‌کنند. اگر دوست دارید این غذا را امتحان کنید، در سفر با تور کیش حتما به راهنمایان تور بگویید شما را به محله‌های سنتی کیش ببرند تا با فرهنگ، سبک زندگی و البته غذاهای خوش طعم آن آشنا شوید.

برنج مجبوس (Majboos)10- برنج بریانی

برنج بریانی شاید مختص کیش نباشد ولی غذایی جنوبی است که در کیش طرفدار زیاد دارد. برای درست کردن آن از گوشت قرمز، سیب‌زمینی، عدس، کشمش و زرشک استفاده می‌کنند. گوشت را طعم دار می‌کنند و خوب می‌پزند. سیب‌زمینی و عدس را هم می‌پزند و همراه کشمش و زرشک تفت‌داده شده، هل و دارچین لابه‌لای برنج آب‌کش شده می‌گذارند. این سبک آشپزی برنجی که همیشه می‌خوریم را به یکی از خاص‌ترین غذاهای سنتی کیش تبدیل می‌کند.

برنج بریانی11- محمر (برنج شکری)

یکی از غذاهای محبوب و محلی جزیره کیش برنج محمر است. برای تهیه این برنج هنگام پخت داخل آن شکر فراوانی می‌ریزند، طوری که رنگ آن زرد می‌شود سپس همراه با ماهی سرو می‌کنند.

محمر (برنج شکری)12- هریسه (Hariseh)

هریسه نوعی حلیم سنتی و قدیمی اعراب کیش است. برای تهیه هریسه از گندم و گوشت استفاده می‌شود. گندم خیس‌خورده و گوشت را با هم می‌پزند و مرتب هم می‌زنند تا کاملا مواد له شود بعد مقداری کره به آن اضافه می‌کنند. برای تزئین آن هم از شکر، کره و دارچین استفاده می‌کنند.

هریسه (Hariseh)13- خبیصه، یک شیرینی در بین غذاهای سنتی کیش

در سفر به کیش خبیصه را از دست ندهید. خبیصه نوعی حلوای عربی است که طرز تهیه آن هم بسیار آسان است. آرد گندم یا آرد برنج را داخل روغن سرخ می‌کنند. در ظرف دیگری آب و شکر را با هم مخلوط می‌کنند تا قوام بیایید. بعد به آرد سرخ شده اضافه می‌کنند و خوب هم می زنند تا شکل حلوا به خود بگیرد. گاهی قبل از برداشتن حلوا از روی آتش، داخل آن هل یا زعفران هم اضافه می‌کنند.

خبیصهسفرتان را به کیش با غذاهای محلی کیش ماندگار کنید

به طور حتم سفر به هر شهر و دیاری زمانی دلچسب و ماندگار خواهد شد که بتوانید با تمام جزییات فرهنگی مردم آنجا آشنا شوید. چشیدن طعم غذاهای اصیل جایی که به آن سفر می‌کنید هم به شناخت بیشتر مردم آن منطقه به شما کمک می‌کند. از طرفی شکم گردی یکی از بزرگ‌ترین لذت‌هاست. در سفر یا زندگی در کیش هم چشیدن طعم اصیل غذاهای بومیان کیش را از دست ندهید.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.