دبیرستان شاهپور

دبیرستان شاهپور رشت؛ صد سال فرهنگ ماندگار

از دبیرستان تاریخی شاهپور چه می‌دانید؟

رشت  از اولین شهرهای ایران بود که در آن مدارس نوین شکل گرفت. دبیرستان صدساله تاریخی شاهپور رشت هم یکی از بناهای زیبا و ارزشمند این شهر است که تاریخ دور و دراز  فرهنگ و آموزش را در رشت روایت می‌کند. دبیرستانی که مشاهیر و مفاخر زیادی از آن معرفی شده‌اند. برای آشنایی با  دبیرستان ماندگار شاهپور رشت، با ما در مجله گردشگری علی‌بابا همراه باشید.

دبیرستان شاهپور کجاست؟
دبیرستان شاهپور رشت که امروز «شهید بهشتی» نام دارد، در حال حاضر در میدان فرهنگ، ابتدای خیابان آزادگان قرار دارد.
نام‌های دبیرستان شاهپور در گذر زمان چه بوده است؟
این دبیرستان از قدیم تا امروز، نام‌های مختلفی داشته است. در بدو تاسیس این مدرسه، در سال ۱۲۹۸ نام آن «مظفر» بود. بعد از روی کار آمدن رضاخان، نام این مدرسه به «شاهپور» تغییر کرد.
چه کسانی در این دبیرستان تحصیل کرده‌اند؟
جالب است بدانید نامداران و مشاهیری بزرگی مثل دکتر محمد معین، پروفسور فضل‌الله رضا، پروفسور عنایت‌الله رضا، پروفسور محمود بهزاد، هوشنگ ابتهاج (سایه)، پروفسور مجید سمیعی، استاد جعفر خمامی‌زاده، استاد احمد سمیعی گیلانی و امثال آن از فارغ‌التحصیلان شاخص این دبیرستان بوده‌اند.

دبیرستان شاهپور کجاست؟

دبیرستان شاهپور رشت که امروز «شهید بهشتی» نام دارد، در حال حاضر در میدان فرهنگ، ابتدای خیابان آزادگان قرار دارد. ساختمان این دبیرستان در آذرماه سال ۱۳۵۶ به شماره ۱۵۱۷ در فهرست آثار ملی ثبت و در ۱۵ شهریور  به عنوان تنها مدرسه‌ «ماندگار» استان گیلان، از سوی شورای عالی وزارت آموزش و پرورش معرفی شد.

عنوان «ماندگار» به مدارسی تعلق می‌گیرد که هنوز فعال هستند و قدمتی بیش از ۵۰ سال دارند.

لوکیشن دبیرستان شاهپور روی گوگل‌مپ

تاریخچه دبیرستان شاهپور

دبیرستان شاهپور که امروز آن را به عنوان دبیرستان شهید بهشتی می‌شناسند، در سال ۱۲۹۸ در محله سیزه‌میدان رشت شروع به کار کرد  و بعد از چندین سال به محله زیرکوچه در خیابان شریعتی رشت منتقل شد. در نهایت  با انتقال به میدان فرهنگ تا به امروز در همین مکان فعال است.

دبیرستان شاهپور

عکس از: سایت Google Maps

نام‌های دبیرستان شاهپور در گذر زمان

این دبیرستان از قدیم تا امروز، نام‌های مختلفی داشته است. در بدو تاسیس این مدرسه، در سال ۱۲۹۸ نام آن «مظفر» بود. بعد از روی کار آمدن رضاخان، نام این مدرسه به «شاهپور» تغییر کرد. پس از پیروزی انقلاب نام این مدرسه را «آزادگان» گذاشتند  و در نهایت پس از چند سال بعد از شهادت دکتر بهشتی نام این مدرسه هم  تغییر کرد و امروز به نام «دبیرستان ماندگار شهید بهشتی» معروف است.

دبیرستان شاهپور

عکس از: سایت Google Maps

ورودی پرشکوه و زیبای دبیرستان شاهپور

در ورودی مدرسه، لوحی برای یادبود افتخارات علمی این مدرسه دیده می‌شود که در شهریور ۱۳۹۵ از سوی سازمان میراث فرهنگی بر آن نصب شده است. از در ورودی مدرسه که وارد محوطه می‌شوید، گویی با کارت پستالی تاریخی از سالیان دور مواجه شده‌اید.

دبیرستان شاهپور

عکس از: سایت Google Maps

درختان انبوه و بلند در دو ردیف به شما خوش‌آمد می‌گویند. محوطه با حیاط وسیع، باغچه‌بندی‌های زیبا و درختان سربه فلک کشیده، بسیار باصفا و زیباست. هر چه به بنای مدرسه نزدیک‌تر می‌شوید، زیبایی و ظرافت بنا شما را بیش از پیش مبهوت می‌کند.

این روزها که حیاط‌های مدارس رو به روز کوچک‌تر و البته خالی از فضای سبز و درخت شده است، دیدن این حیاط پهناور با آن منظره بی‌نظیر از درختان و گل‌ها، شور و هیجان بسیاری دارد.

معماری بنای مدرسه شاهپور

مدرسه شاهپور را آلمان‌ها ساخته‌اند و  اگر از بالا به آن نگاه کنید، کاملا شبیه به یک عقاب است. نمای این ساختمان به صورت سیمان‌بُری شده است. سازنده‌ این عمارت، مهندس شولتس آلمانی برای این مدرسه، زمین‌های بازی متعدد و فضاهای سبز زیادی تدارک دیده و روی طراحی آن بسیار وقت گذاشته بود.

دبیرستان شاهپور

عکس از: سایت Google Maps

نمای ساختمان از روبرو شبیه ‌T انگلیسی بوده و بسیار خوش‌منظره است. در قسمت بالایی بنا، بیت معروف «توانا بود هرکه دانا بود/ ز دانش دل پیر برنا بود» به زیبایی با گچ‌بری جای گرفته و در زیر آن نیز ساعتی نصب شده است.

زیر ساعت و بالای سردر ورودی، تنه فروهر با سیمان برجسته خودنمایی می‌کند. روی بال‌های فروهر واژه‌های «دانایی» و «توانایی» و میانه آن کلمه «رشد» حک شده است. دو سمت قسمت فوقانی، دو ستون‌ کوتاه با تزیین گل‌های گچ‌بری‌شده به زیبایی بنا افزوده‌اند. این بنا با پنجره‌های بسیاری که دارد، چشم‌انداز اصیلی را فراهم کرده است.

گشتی در فضای داخلی دبیرستان شاهپور

این مدرسه ۱۴ کلاس درس، آزمایشگاه، کتابخانه و همچنین سالن ورزشی دارد.  از گذشته تا حالا دانش‌آموزان نخبه و با استعداد از سراسر رشت در این مدرسه تحصیل کرده‌اند. در راهروی این مدرسه عکس‌ همه مدیران آن از روز اول تاسیس تا امروز به دیوار نصب شده است که مثل آلبوم موزه‌ای قدیمی، ارزشمند و دیدنی است.

دبیرستان شاهپور

عکس از: سایت Google Maps

کتابخانه دبیرستان شاهپور یکی از قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین کتابخانه‌های مدارس کشور است.

اهمیت این دبیرستان فقط به دلیل ساختمان زیبا، تاریخی و فضای آموزشی بزرگ آن نیست، بلکه در تاریخ صد ساله آن، مدیران و دبیران بی‌نظیری به آموزش و کشف استعدادهای دانش‌آموزان مشغول بوده‌اند.

جالب است بدانید نامداران و مشاهیری بزرگی مثل دکتر محمد معین، پروفسور فضل‌الله رضا، پروفسور عنایت‌الله رضا، پروفسور محمود بهزاد، هوشنگ ابتهاج (سایه)، پروفسور مجید سمیعی، استاد جعفر خمامی‌زاده، استاد احمد سمیعی گیلانی و امثال آن از فارغ‌التحصیلان شاخص این دبیرستان بوده‌اند.

دبیرستان شاهپور

عکس از: سایت Google Maps

یادها و یادگارها در جشن صدسالگی دبیرستان شاهپور

این دبیرستان فارغ‌التحصیلان بسیاری از گذشته تا به حال داشته که اکثر آن‌ها از چهره‌های معروف و تاثیرگذار در حوزه‌های مختلف هستند. انجمن فارغ‌التحصیلان دبیرستان شاهپور با قدمت صدساله، در طول سال فعالیت‌های مختلف فرهنگی دارند که بزرگ‌ترین و آخرین آن، جشن صدسالگی این دبیرستان بود که در تاریخ ۱۲ مهر ماه ۱۳۹۸ با حضور فارغ‌التحصیلان و دبیران سال‌های مختلف برگزار شد.

صبحگاه دانش‌آموزی، حضور و غیاب و تدریس نمادین دانش‌آموزان دیروز و ریش سفیدان امروز، از جمله برنامه‌های این جشن  خاطره‌انگیز بود که صدسالگی این دبیرستان را ماندگار کرد.

اگر تا به حال از دبیرستان ماندگار شاهپور رشت دیدن کرده‌اید، تجربیات و حس و حال حضورتان را در این دبیرستان قدیمی در بخش دیدگاه‌های این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 دیدگاه

  1. یاس می‌گوید

    جالبه من رشتیم ولی تا حالا اینجا نرفتم 😃

  2. مهدی رنجبر می‌گوید

    دیدگاه من این است که دبیرستان شاپور یا شهید بهشتی یکی از بهترین دبیرستان ها معروف است