قلعه تاریخی چرام

از قلعه تاریخی چرام کهگیلویه و بویراحمد چه می‌دانید؟

قلعه تاریخی چرام بنایی افسانه‌ای

قلعه تاریخی چرام بنایی است که معماری آن، فرهنگ و تمدن شهر تاریخی چرام را کنار دیگر آثار تاریخی این شهر به نمایش می‌گذارد. اگر می‌خواهید از این جاذبه تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد در شهر چرام بازدید کنید، قبل آن بهتر است بیشتر با این قلعه تاریخی آشنا شوید.

برای آشنایی بیشتر با این قلعه با مجله گردشگری علی‌بابا همراه باشید.

آشنایی با قلعه تاریخی چرام

قلعه تاریخی چرام که در مهرماه سال ۱۳۸۱ با شماره ۶۲۸۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، روی یک تپه کوچک به نام تلگرد قرار گرفته که در گویش محلی به معنی تپه گرد است و دور آن با کمی فاصله‌ تعدادی ساختمان‌ مسکونی ساخته شده است.

اگر بخواهید بازدید بهتری از قلعه تاریخی چرام داشته باشید، باید از این تپه بالا بروید تا به آن نزدیک شوید. بخش زیادی از قلعه تاریخی چرام در طول زمان و بر اثر زلزله از بین رفته است، اما هنوز هم می‌توان آثار به جا مانده‌ از طاق‌های کار شده داخل دیوار را به وضوح دید.

قلعه تاریخی چرام

عکس از: سایت Google Maps

علاوه بر این‌ها، چشم‌انداز اطراف این قلعه بسیار زیباست و قطعا در گذشته که ساختمان‌های کمتر و دشت‌های سرسبز بیشتری در چرام وجود داشته‌، زیباتر هم بوده است.

قلعه تاریخی چرام کجاست؟

قلعه تاریخی چرام در استان کهگیلویه و بویراحمد و در شهر چرام قرار گرفته است. فاصله آن تا یاسوج حدود ۱۵۳ کیلومتر و تا دهدشت حدود ۲۹ کیلومتر است.

متاسفانه در حال حاضر، استان کهگیلویه و بویراحمد فاقد خطوط ریلی است و برای سفر به این منطقه یا باید از خودرو شخصی خود استفاده کنید، یا این که با وسایل نقلیه‌ای مثل تاکسی، هواپیما و اتوبوس خود را به نزدیک‌ترین شهر برسانید.

قلعه تاریخی چرام

عکس از: سایت Google Maps

در ادامه از آن جا راهی دیدنی‌های زیبای این استان مثل شهر چرام و قلعه تاریخی چرام شوید.

بهترین زمان بازدید از قلعه تاریخی چرام

بهترین زمان برای بازدید از قلعه تاریخی چرام و به طور کلی شهر چرام، فصل بهار است. در این فصل همه جا سرسبز و خرم است و از تماشای طبیعت منطقه و استشمام هوای بی‌نظیر آن سیر نمی‌شوید.

اواخر تابستان هم موقع مناسبی خواهد بود، چراکه گرمی هوا کم شده و آب‌وهوایی مطبوع در انتظار شماست.

در فصول دیگر سال، هوا به تدریج سرد می‌شود و ممکن است برای بسیاری از گردشگران دشوار باشد، اما در هر حال باید بدانید هر فصل سال جذابیت خودش را دارد و انتخاب نهایی با شماست.

تاریخچه قلعه تاریخی چرام

قلعه تاریخی چرام به دستور عبدالله خان و در دوره قاجار ساخته شد. افراد مختلفی بعد از او از این مکان استفاده می‌کردند، مانند پرویز خان، هادی خان، حسین‌قلی خان و اسکندر خان که از خاندان عبدالله خان بودند.

یک سنگ نبشته هم درست روبه‌روی در ورودی قلعه تاریخی چرام قرار گرفته است که به دلیل درصد بالای تخریب اطلاعات چندانی از محتوای آن در دسترس نیست.

به طور کلی باید گفت که منطقه چُرام قدمت بسیار بالایی دارد و حتی گفته می‌شود که ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، مردمانی از تمدن عیلام در آن ساکن بوده‌اند.

سابقه سکونت در این منطقه از آن زمان تا به امروز ادامه داشته است، به جز در چند سلسله پادشاهی مانند سامانیان، طاهریان، قراقویونلو.

قلعه تاریخی چرام

عکس از: سایت Google Maps

ایلات چرام در این منطقه زندگی می‌کردند و در طی گذشت سالیان تبدیل به ساکنان دائمی آن شده‌اند.

علت اهمیت این منطقه هم این است که میان فضایی که غالبا کوهستانی است، یک دشت بزرگ، موقعیت و فرصتی است برای اسکان و استفاده از زمین.

این که قلعه تاریخی چرام روی یک تپه ۱۲ متری ساخته شده، شاید علاوه بر این که به افراد امکان دیده‌بانی و نظارت بر اطراف را می‌داده، به این دلیل بوده که خان‌ها و خانواده‌های متمولی مثل عبدالله خان با این کار قدرت و برتری خود را به دیگران ثابت می‌کرده‌اند.

معماری قلعه تاریخی چرام

در بخش‌های مختلف این قلعه تاریخی زیبا مکان‌های مختلفی وجود دارد که آشنایی با آن‌ها علاقه شما را برای بازدید از قلعه تاریخی چرام یبشتر خواهد کرد.

– حمام قدیمی

در قسمت ورودی قلعه، یک حمام قدیمی وجود دارد که بسیار دیدنی است، چرا که برای طراحی آن از معماری ایرانی بهره گرفته‌اند.

– راه زیرزمینی

یک راه زیرزمینی هم در قلعه تاریخی چرام وجود دارد که حدود ۳ کیلومتر ادامه پیدا می‌کند. همان‌طور که قابل حدس است، از این راه زیرزمینی برای آوردن آذوقه و آب و به عنوان جایی برای پنهان شدن اهالی قلعه در مواقع اضطراری یا حمله دشمنان استفاده می‌شد.

قلعه تاریخی چرام

عکس از: سایت Irna

نمونه‌های بسیار زیاد دیگری هم از این نوع تونل‌های زیرزمینی را می‌توان در جای‌جای ایران دید که اشاره به جنگ‌ها یا درگیری‌هایی دارد که یک منطقه خاص را تهدید می‌کرد.

ورودی این تونل عمیق داخل اتاقی در قسمت شمال‌شرقی قلعه تاریخی چرام قرار گرفته است. اگرچه امروزه به دلیل آسیب زیادی که به بنای قلعه وارد شده، تقریبا اثری از این راه زیرزمینی وجود ندارد.

– حفره‌های امنیتی

سوراخ‌هایی که در دیوارهای این بنا دیده می‌شوند هم کاربرد نظامی و نظارتی داشته‌اند تا زمان حمله دشمن افراد داخل قلعه تاریخی چرام تا حد امکان در امان باشند.

به طور کلی یکی از دلایل اهمیت این قلعه معماری آن است که با بافت متراکم ایجاد شده است. این نوع معماری را به سختی می‌توان در کل ایران یافت.

– اتاق‌های مختلف

قطر دیوارهای قلعه تاریخی چرام بین ۹۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر است. اتاق‌های آن هم بسیار جالب هستند. از این نظر که طول زیادی دارند و عرض کم. در اتاق‌ها تزیینات معماری زیادی هم به کار رفته است، مانند چفدها یا همان قوس‌های شاخ بزی و قوس‌های دایره‌ای.

چفد شاخ بزی در واقع از کنار هم آمدن متقاطع دو بیضی خوابیده یا ایستاده شکل می‌گیرد و در اصطلاح معماری به آن ناباربر می‌گویند. به این معنا که جنبه تزیینی دارد و تحمل وزن زیادی ندارد.

قلعه تاریخی چرام

عکس از: سایت Google Maps

چُرام به چه معناست؟

شاید برایتان جالب باشد بدانید که واژه چُرام به چه معناست. بعضی افراد بر این باور هستند که ریشه این واژه در واقع «چَرام» بوده است، چون این منطقه دشت‌های حاصلخیز بسیاری داشت.

در حال حاضر، مردم بومی این منطقه آن را چِروم و چِرام هم تلفظ می‌کنند.

وسایل مورد نیاز در بازدید

با توجه به این که قلعه تاریخی چرام در شهر قرار گرفته، به تجهیزات خاصی برای بازدید از آن نیاز نخواهید داشت، مگر وسایل کلی سفر.

شرایط اقامت در چرام

شما هم می‌توانید در طبیعت زیبای منطقه کمپ بزنید و هم از اقامتگاه‌های بوم‌گردی استان کهگیلویه و بویراحمد استفاده کنید. علاوه بر این‌ها، چندین هتل هم در این استان، آماده پذیرایی از مسافران و گردشگران هستند.

بنابراین برای سفر و بازدید از قلعه تاریخی چرام هیچ محدودیت و مانعی ندارید. کافی است تصمیمتان را بگیرید و راهی شوید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 دیدگاه

  1. عماد می‌گوید

    چرام در لغت به معنای گودال هست

  2. محمد می‌گوید

    دیارم چروم😘🙏🌹