روستای برغان کرج

روستای برغان کرج کجاست؟ تفریحات و جاذبه های روستای برغان

مهد آلوی معروف برغان

ما تهرانی‌ها همیشه این پا و آن پا می‌کنیم برای پیدا کردن یک مقصد خوب در اطراف تهران که هم نزدیک باشد، هم باصفا. دو ویژگی که در وصف روستای برغان کرج می‌گنجد و آن را توصیف می‌کند.

شما هم فرقی ندارد ساکن تهران باشید یا مسافر آن، امروز را سوار اتوبوس مجله گردشگری علی بابا شوید و بی‌خیال فکر و خیال و کار و بارتان در تهران باشید. نگران نباشید! مقصد در همین نزدیکی‌ست و زود بازمی‌گردیم.

خب، مسافران عزیز آماده‌اید؟

روستای برغان کجاست؟
روستای برغان کرج در ۱۳ کیلومتری کرج واقع شده است.
روستای برغان چه جاهای دیدنی دارد؟
قلعه ایلخانی، طبیعت بکر و کم‌نظیر، مسجد برغان، رودخانه و آبشار سنج، باشگاه اسب‌سواری و… .
سوغات روستای برغان چیست؟
آلو برغان، بستنی گله، لبنیات، توت و انواع میوه‌های ارگانیک دیگر.
چه فصلی به روستای برغان سفر کنیم؟
اگرچه روستای برغان در هر فصلی زیبایی‌های خاص خود را دارد، اما بهار و تابستان زمان‌های مناسب‌تری هستند.

روستای برغان کرج؛ نگین سبزی بر رکاب دو رودخانه

هر کجا که آب باشد، حیات هم هست. دقیقا به همین دلیل است که در میان دو رود سنج و شاهرود، شاهد به وجود آمدن روستایی خوش‌آب‌وهوا به نام روستای برغان کرج هستیم. مکانی که به روستای برغان ساوجبلاغ نیز شهرت دارد و در ۱۳ کیلومتری کرج قرار گرفته است.

روستای برغان کرجاحتمالا برایتان جالب باشد بدانید زبان محلی‌های روستای برغان کرج، تاتی است. زبانی کهن و البته کامل که اگر با آن آشنا نباشید، همان قدر که شنیدن زبان روسی برایتان غریبه است، این زبان هم خواهد بود. مثلا اگر شنیدید یکی از بومیان این روستا گفت: «مَرچین رَز آما…» در واقع دارد با گربه باغشان آشناییتان می‌کند و می‌گوید: این هم گربه باغ ما.

بله، همین‌قدر متفاوت از زبان فارسی رایج.

البته این نکته را هم اضافه کنم که با تحولات زیادی که تحت تاثیر گردشگری و همچنین تغییر اهالی روستای برغان کرج افتاده است، زبان تاتی کمرنگ شده و جایش را تا حد زیادی به فارسی داده است.

جاذبه های روستای برغان کرج

‌صحبت از جاذبه های روستای برغان کرج که می‌شود، شاید انتظار زیادی از یک روستای کوچک در حاشیه تهران نداشته باشید. این در حالی است که پای جاذبه‌های زیادی در میان است که شگفت‌زده‌تان خواهد کرد.

۱- روستای آتشگاه کرج

ایستگاه اول اتوبوس برغان گردی ما، آتشگاه کرج است که روستایی در نزدیکی برغان است. آتشگاه به آتش کوه یا آتشکده هم معروف است و از قدیمی‌ترین روستاهای اطراف تهران است که درازای عمرش به زمان ساسانیان (حدودا ۱۵۰۰ سال پیش) می‌رسد. نقش و نگار و همچنین سنگ‌های آتش‌زنه‌ای که در این روستا پیدا شده است، اهمیت این روستا را از بُعد باستان‌شناسی و تاریخی بسیار بالا برده.

روستای آتشگاه کرجآتش و کلا آتشکده‌ها همیشه یادآور دین زرتشت و زرتشتیان است که در این باره هم صدق می‌کند و در واقع در گذشته این روستا محل زندگی زرتشتیان بوده.

امام‌زاده پیر پیران هم از آن جاهای روستا است که می‌تواند با حال و هوای خوش‌اش، میزبانتان شود.

آدرس: استان البرز، کرج، بعد از گوهردشت

۲- پل برغان

پل برغان، همان طور که از اسمش انتظار می‌رود در روستای برغان قرار دارد. قدمت این پل به دوران صفویه برمی‌گردد و خوشبختانه پس از سال‌ها دست روی دست گذاشتن، بالاخره در بهمن ۱۳۸۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

پل برغانآدرس: استان البرز، کرج، ابتدای روستای برغان

۳- میدان برغان

میدان برغان در واقع محل تجمعات مهم این روستا است. از تجمع برای یک مراسم مذهبی تا تصمیم‌گیری برای امور روستا. اهمیت این میدان وقتی بیشتر می‌شود که بدانیم حسینه مهم شهر که مرکز برپایی تعزیه‌های بزرگ روستا است، در این میدان واقع شده.

برای رسیدن به این میدان هم فقط کافی‌ست خود را به مرکز روستا برسانید.

۴- قلعه ایلخانی

گفتیم که روستای برغان یاد و خاطر هزار ساله در دلش دارد و حتی چند یادگاری هم از آن روزها برایمان آورده. قلعه ایلخانی از دوره ایلخانیان به جا مانده (تفریبا ۷۰۰ سال پیش) که به سبک قلعه‌های غربی ساخته شده است.

این قلعه تاریخی و متفاوت پای گردشگران زیادی را برای عکاسی و فیلم‌برداری به این منطقه باز کرده است و سبب شهرت بیشتر این منطقه شده.

قلعه ایلخانی در روستای برغانراستی تا یادم نرفته بگویم که داخل روستای برغان کرج به دنبال این قلعه نگردید؛ چرا که این مکان تاریخی دیدنی در روستای آغشت قرار دارد. البته این را هم بگویم، از آن چیزی که فکر می‌کنید به برغان نزدیک‌تر است.

آدرس: استان البرز، کرج، روستای آغشت (۱۲ کیلومتر بعد از روستای برغان کرج)

۵- حسینیه برغان

حسینیه روستای برغان ساوجبلاغ یکی از قدیمی‌‌ترین بخش‌های این روستا است که قدمتی نزدیک به ۶۰۰ سال دارد و تا به حال بارها مورد بازسازی قرار گرفته است. خوشبختانه حسینیه تاریخی برغان در بهمن ماه سال ۱۳۸۲ ثبت ملی شده و همین موضوع خیالمان را راحت می‌کند که احتمالا بیش از پیش مورد توجه قرار خواهد گرفت.

حسینیه در قسمت شمالی میدان برغان قرار گرفته و در ۲ طبقه پذیرای برگزارکنندگان مراسم‌های مذهبی و به طور ویژه تماشاگران تعزیه‌های محرم و صفر است.

حسینیه برغانهرسال در محرم و صفر گردشگران زیادی برای تماشای این عزاداری‌های هنرمندانه و تاثیرگذار راهی حسینیه برغان کرج می‌شوند.

اگر به دنبال آدرس حسینیه بودید، بد نیست که با نام «تکیه بارمله» از اهالی جویا شوید. تکیه بارمله نام دیگر حسینیه و به معنای «تکیه بالامحله» است.

۶- مسجد برغان

اگر کمی هم با تاریخ آشنا باشید، احتمالا می‌دانید که تشیع در دوره صفوی رنگ‌وبوی دیگری پیدا کرد و رسمی شد. با این حال مسجد برغان از آن مکان‌هایی است که نشان از حضور مذهب شیعه پیش از دوران صفویه دارد و همین موضوع باعث اهمیت دینی و تاریخی این بنا شده است.

مسجد روستای برغاندو درخت بسیار کهن سال در این مسجد ریشه در خاک دارند که در ادامه مفصل‌تر از داستان و حال و هوایشان برایتان خواهم گفت.

۷- زیارتگاه چهل دختر

بسیار جالب است که روستای کوچکی مانند روستای برغان کرج، چندین مکان مذهبی را در خود جای داده است. زیارتگاه چهل دختر هم یکی دیگر از این اماکن است.

عده‌ای دلیل نام‌گذاری این زیارتگاه را، دفن شدن چهل تن از دختران و نوادگان ائمه اطهار در این مکان می‌دانند. البته این را هم نباید نادیده گرفت که در دین اسلام عدد چهل جایگاه خاصی دارد و ممکن است دقیقا اشاره به تعداد نفرات دفن شده در این مکان نداشته باشد.

۸- رودخانه سنج

رودخانه سنج در واقع از سرشاخه‌های رود برغان است که در خوش‌آب‌وهوا بودن این منطقه تاثیر زیادی داشته. اما اگر بخواهم از رودخانه سنج بگویم، قطعا باید به آبشار زیبای آن هم اشاره کنم. آبشاری که به آبشار سنج و همچنین آبشار چوب بست معروف است.

رودخانه سنجاگر عزمتان را برای دیدن رودخانه سنج و آبشار آن جزم کرده‌اید، باید به روستای سنج بروید که بسیار به روستای برغان کرج نزدیک است. راه هم مال‌رو است و خبری از ماشین سواری نخواهد بود. اما هم مسیر سرسبز و زیباست، هم مقصدی خنک و چشم‌نواز در انتظارتان.

کفش راحت هم فراموشتان نشود، چرا که یک ساعتی راهپیمایی پیش‌رو خواهید داشت.

۹- طبیعت روستای برغان

قرار گرفتن در مسیر تهران-کردان، یکی از مهم‌ترین دلایلی است که باعث دیده شدن روستای برغان کرج شده. البته که فقط دیده شدن اولیه را باید به حساب این موضوع گذاشت و نباید طبیعت زیبا و بکر برغان را هم نادیده گرفت.

طبیعت روستای برغانروستای برغان کرج، خلوتی به دور از هیاهوی شهرهای بزرگ اطراف خود است که فرصت با خود بودن و به خود فکر کردن را برایتان ایجاد می‌کند. قدم زدن در کوچه‌باغ‌های سرسبز، شنیدن صدای رودخانه، هوای سبکی که ریه‌تان را پر و خالی می‌کند و البته صدای پرندگانی که یادتان می‌آورد چه نواهای دلنشینی در همهمه‌های شهری از خاطرتان رفته است.

باغ‌های بسیاری در این روستا وجود دارند که غالبا شخصی هستند و اگر دلتان سر زدن به باغ و چشیدن از میوه‌های درختانش را خواست، حتما از صاحب باغ اجازه بگیرید. اینگونه شما هم مهمان محترمی برای میزبانان خواهید بود.

درختان کهنسال روستای برغان کرج؛ ساکنان قدیمی این روستا

یکی از القابی که روستای برغان کرج به آن شهرت دارد، «مهد چنارهای هزار ساله» است. دلیل این موضوع هم وجود چنارهای کهن‌سالی است که بسیار دیدنی‌اند. در این بخش از این درختان برایتان می‌گویم تا اگر گذرتان به آ‌ن‌ها افتاد، در نقش یک راهنمای کاربلد برای همسفرانتان ظاهر شوید و خودی نشان دهید!

چناران هزار ساله مسجد برغان

در ضلع شمالی و جنوبی مسجد روستای برغان کرج، دو چنار بسیار زیبا و سن‌دار قد علم کرده‌اند.

چنار ضلع شمالی بی‌نظیر است! یک چنار ۱۲ متری با شکل و شمایلی خاص که تنه‌اش خالی شده. اما چه چیزی این چنار را بی‌نظیر کرده؟ اتاقکی که در دل این تنه خالی شده ساخته‌اند و با حوض و سکو مهیایش کرده‌اند. این اتاقک که تا ۱۰ نفر را می‌تواند در خود جای دهد، قطعا از دیدنی‌ترین بخش‌های روستا است.

چناران هزار ساله مسجد برغاناما چنار ضلع جنوبی که «گرده بینه» نام دارد، چناری با تنه‌ای تنومند و ریشه‌های قطور است که چندین درخت دیگر از بدنه‌اش رشد کرده‌اند و منظره‌ای بسیار زیبا را به وجود آورده‌اند.

درخت پیر سیبدارک

در قسمت دره شاهرود روستای برغان کرج، درختی بزرگ و کهن سال به چشم می‌خورد که آویزها و پارچه‌های گره خورده به آن، از دور خودنمایی می‌کنند.

مردم روستا «پیر سپیدارک» را درختی مقدس می‌دانند و آویزهایی که به آن متصل کرده‌اند، نشانی از آرزوهایشان است.

درخت پیر سیبدارک

نارون داربیخ

یکی دیگر از درختانی که در روستای برغان کرج بین اهالی مورد توجه است، نارون داربیخ است. درختی سن و سال دار که در ماه‌های محرم و صفر میعادگاه عزاداران و دسته‌های مذهبی روستا است.

تپه کش کلا

تپه کش کلا در قسمت شمالی روستای برغان کرج قرار دارد که پوشیده شده است از درختان کهن‌سالی که سالیان سال خانه هزاران پرنده و سایه بیشمار رهگذر بوده‌اند.

تفریحات روستای برغان کرج چیست؟

بار سفر به روستای برغان کرج را که ببندیم، قطعا از خود خواهیم پرسید چه تفریحاتی می‌توانم در این روستا داشته باشیم؟ خب من می‌خواهم جواب این سوالتان را بدهم و بگویم دستتان برای چه انتخاب‌هایی باز است:

  1. پیادهروی؛ برغان سرسبز و کوچه‌باغ‌هایش از دل‌انگیزترین مکان‌ها برای پا به راه زدن است.

تفریحات روستای برغان کرج

  1. پیکنیک؛ آسمان آبی، هوای پاک، زمین سبز و صدای رودخانه. دیگر چه چیزی برای یک پیکنیک خاطره‌انگیز کم است؟
  2. کمپینگ؛ اگر اهل طبیعت‌گردی و در طبیعت ماندن هستید، روستای برغان ساوجبلاغ از آن مقاصد نزدیک و مناسب برایتان خواهد بود. مقصدی که با سقف پرستاره در شب و زمینی سبز در روز به استقبالتان خواهد آمد.
  3. عکاسی؛ برای عده‌ای عکاسی بخشی از گردشگری نیست، بلکه هدف اصلی است! چرا که نه؟ برغان هم طبیعت بکر دارد، هم قلعه‌و اماکن تاریخی بی‌نظیر.
  4. باغگردی و میوهچینی؛ به روستای برغان کرج بروید و خودتان میوه‌ها را دست‌چین کنید. البته که هر باغی صاحبی دارد و شما اجازه چیدن میوه از هرجایی را ندارید، اما آنقدر درختان این روستا زیاد و پرتراکمند که درختان بین‌راهی بسیاری را خواهید دید. درختانی که به کسی تعلق ندارند.

جاذبه های طبیعی

  1. سوارکاری؛ دو باشگاه سوارکاری «مروارید کیش» و «گلاب» در برغان وجود دارد که می‌توانید برای اسب‌سواری تفریحی یا گذراندن دوره آموزشی به آنجا بروید.

از روستای برغان کرج دست خالی برنگردید

“حالا که می‌فرمایید با آلوی برغان پر شده و با کره‌ی فرنگی سرخش کرده‌اند، روا نیست بیش از این روی میزبان محترم را زمین انداخت و محض خاطر ایشان هم شده یک لقمه‌ی مختصر می‌چشیم.”

این جملات بخشی از داستان کباب غاز محمدعلی جمال‌زاده است که احتمالا در دوران دبیرستان آن را خوانده باشید. حرف از برغان که شد ناخودآگاه ذهنم پیش آلوهای برغان رفت و طعم دهانم عوض شد! به شما هم پیشنهاد می‌کنم از آلوی برغان نگذرید چرا که این آلوچه‌های محلی خوشمزه‌تر از انتظارتان خواهند بود.

سوغات برغاناز گیلاس، آلبالو، توت، فندق و دیگر میوه‌های برغان دیگر نمی‌گویم که تا چشم کار می‌کند بازی رنگ و مزه است!

و اما یکی از اختصاصی‌ترین خوردنی‌هایی که در روستای برغان کرج گیرتان می‌آید، بستنی گله است. بستنی‌ دست‌سازی که ابتدا عطر شیر محلی، گلاب و هِل‌اش و بعد سس ترشی که رویش می‌آید هیچ وقت مثل و مشابه نخواهد داشت.

بستنی گلهاین را هم بگویم که بستنی گله و آلوی برغان هر دو ثبت ملی شده‌اند، حالا احتمالا خوردنش بیشتر بهتان بچسبد.

شب‌مانی در روستای برغان

اگر دلتان می‌خواهد چند روزی در روستای برغان کرج اطراق داشته باشید و انتخابتان کمپینگ نیست، خبرهای خوبی برایتان دارم. به لطف گسترش گردشگری در این منطقه، هم فرصت اجاره ویلا برایتان مهیا است، هم وقت گذراندن در اقامتگاه‌های بومگردی. این سه گزینه‌ها می‌توانند متناسب با نیاز و شرایط پاسخگویتان باشند.

بهترین زمان سفر به روستای برغان

راستش را بخواهید نمی‌توان برای طبیعت از بهترین زمان گفت. هر فصلی قطعا زیبایی‌ها و البته شرایط خاص خود را دارد، اما اگر به دنبال سفری کم دغدغه، آب‌وهوای معتدل و چشیدن میوه‌های روستای برغان کرج هستید، بهار و تابستان بهترین زمان به حساب می‌آیند.

همچنین تراکم زرد و نارنجی درختان بیشمار برغان و فرش شدن کوچه‌باغ‌ها از برگ‌های پاییزی، تصویری خیال‌انگیز است که نمی‌توان نادیده‌اش گرفت. همانطور که از برغان برفی نمی‌توان گذشت.

اگر چه پیشنهاد ما برای اولین سفرتان به این روستا، همان فصل بهار و تابستان است.

آدرس روستای برغان کرج

برای رسیدن به روستای برغان کرج، دو راه وجود دارد:

  1. جاده کردان-برغان
  2. باغستان-آتشگاه. اگر از این مسیر قصد رفتن دارید، بعد از روستای آتشگاه، وارد جاده برغان خواهید شد.

لوکیشن را هم برایتان می‌گذارم که از هر مسیری راهی شدید، به‌راحتی به برغان برسید.

برغان یا دیگر روستاهای اطراف تهران؟

اطمینان دارم حالا که با روستای برغان کرج آشنا شده‌اید، از خودتان می‌پرسید باز هم روستای خوش‌آب‌وهوایی اطراف تهران وجود دارد؟ و اگر جواب بله است، اسمشان چیست؟ کدامشان بهتر است؟

از آنجایی که ما در مجله گردشگری علی‌بابا دلمان می‌خواهد هیچ سوالی در رابطه با گردشگری بی‌جواب نماند، در رابطه با بهترین جاهای دیدنی اطراف تهران مفصل برایتان از این روستاها گفته‌ایم.

سری به این بخش هم بزنید و با بررسی آنها، مقصد باب دلتان را پیدا کنید و راهی شوید.

پس پیشاپیش،

سفرتان سلامت و دلتان خوش!

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

8 دیدگاه

  1. ابوالفضل می‌گوید

    مطالب در رابطه با روستای برغان و اغشت خیلی عالی و جالب بود و این دو روستا به عنوان نگین البرز و منطقه ساوجبلاغ شناخته شده است،
    با توجه به شرایط آب و هوایی و داشتن آب فراوان و سرسبز بودن این منطقه امیدواریم که تهرانی ها و کرجی های عزیز از این منطقه دیدن فرمایند ضمنا اینجانب در خصوص خرید ملک در این دو روستا می توانم کمک کنم و مشاوره بدهم

  2. ماری.زند می‌گوید

    مطمین هستین قلعه واسه ۷۰۰ سال پیشه ؟!! چرا اطلاعات غلط میدین به مردم

  3. ملینا می‌گوید

    سلام من برغان زیاد رفتم چون کرج زندگی میکنیم و اون درخت چنار ۱۰۰۰ ساله رو توش و دیدم واقعا زیباست و بزرگ . و اینکه ورودیش کلا هزار تومنه و میتونیم هرچقدر که میخواید عکس بگیرید و اونجا باشید .

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      سلام ملینا عزیز 🙂
      ممنون که نظرت رو با ما به اشتراک گذاشتی؛ این درخت چنار یکی از باشکوه‌ترین دیدنی‌های اون منطقه هست.

  4. احسان می‌گوید

    لطفا این‌مکان هارو معرفی نکنید تا ملت نریزن اونجا و پر از اشغال کنند اونجارو!

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      سلام احسان عزیز 🙂
      خیلی بده که بعضی از گردشگرها هنوز در حین گردش هیچ اهمیتی به طبیعت نمیدن اما هدف ما از معرفی این مکان‌ها اینه که گردشگری رو در مناطق ناشناخته هم احیا کنیم

      1. حسین می‌گوید

        ممنون از راهنماییتون 🙏🍂

    2. محمد طاها می‌گوید

      با این طرز فکر مخالفم
      برای اینکه مردم یه منطقه رو با زباله الوده نکنن باید تو اون نقطه فرهنگسازی بشه. خیلی روستاها هست که مردم مراعات میکنن. نقاط گردشگری باید به مردم معرفی بشن بهر حال.