مقصد نوروزی تنگه رغز

معرفی جاهای بکر ایران برای سفر نوروزی؛ ۱۰ منطقه بکر و دیدنی

راهنمای سفر نوروزی به بهترین دیدنی‌های ایران

اگرچه انسان موجودی اجتماعی است؛ اما گاهی نیاز دارد که از جماعت فاصله بگیرد و خود را به دل طبیعت بسپارد. این امر به خصوص پس از یک سال کاری، مواجهه با فشار اقتصادی و دست و پنجه نرم کردن با انبوه مشکلات اجتماعی پررنگ‌تر می‌شود. اگر در آستانه سال جدید این وضعیت را دارید و به جای جاذبه‌های معمول گردشگری برای سفر نوروزی خود به دنبال جاهای بکر ایران می‌گردید؛ همراهی ما تا انتهای این نوشته خالی از لطف نخواهد بود؛ با ما همراه باشید.

۱. جزیره ابوموسی؛ ساحل اختصاصی رو به اقیانوس بی‌پایان

قاعده این است که انتخاب اول یک سفر نوروزی سرسبزی جنگل‌های شمال، آبتنی در دریای مازندران یا ایستادن زیر آبشارهای لرستان باشد. اما اگر در عید پیش رو، من و شما نیز طبق قاعده عمل کنیم، دیگر امکان ملاقات جاهای بکر، خلوت با خود و بهره بردن از زیبایی خالص طبیعت محقق نمی‌شود و تنها شلوغی شهر و محل کار را با شلوغی پارک جنگلی و ساحل توریستی عوض کرده‌ایم. بسیار خوب، اگر با این استدلال موافقید، باید آماده رفتن به جنوبی‌ترین خاک تحت تملک ایران، جزیره ابوموسی شوید.

سفر نوروزی به جزیره ابوموسی

چرا ابوموسی؟

ابوموسی برای یک سفر نوروزی تجربه‌ای از ساحل دریا را ارائه می‌کند که حداقل در ایران بی‌نظیر است. زمانی که کنار آب می‌روید و درون آن را نگاه می‌کنید؛ آنقدر زلال و آرام است که تماشای حیات صلح‌آمیز یک آکواریوم خانگی را تداعی می‌کند. اما همین که سر خود را بلند کنید؛ تصور قبلی به هم می‌ریزد و عظمت دریا وجودتان را فرا می‌گیرد؛ موج‌ها به ساحل می‌کوبند و خورشید در افق محو می‌شود. به علاوه اینکه، واقعا باید بدشانس باشید که کسی خلوت شما و دریا را به هم بزند.

تصاویر جزیره ابوموسی

قصه ابوموسی

ابوموسی قصه امروز و دیروز نیست؛ از زمانی که تاریخ به طور مکتوب شده وجود دارد؛ در هر سند و نقشه‌ای نامی از این جزیره به میان آمده است (با نام‌های بوموو، گپ سبزو، بوم سوز و بوموسو). اینطور که نقل است، ابتدا در اختیار ما بوده، با حمله اعراب به دست خلیفه می‌افتد، با استقلال ایران دوباره باز می‌گردد، بازه‌ای کوتاه محل جولان استعمارگران پرتقالی است، اما به‌دست شاه صفوی آزاد می‌شود.

جزیره ابوموسی

در اثر بی‌کفایتی سلطان قاجار توسط قوای انگلیس اشغال می‌شود و سرانجام از دهه پنجاه میلادی ایران را به عنوان وطن اصلی انتخاب می‌کند و تاکنون در اختیار ما است. خاکی که این داستان هیجان‌انگیز را دارد، شایسته قرارگیری در صدر فهرست سفر نوروزی امسال من و شما نیست؟

آب و هوا و زیست بوم جزیره

ناگفته پیداست که در دل خلیج فارس نمی‌‌توان انتظاری جز تجربه شرجی شدید داشت؛ اما خبر خوب اینکه معمولا در بهار باران می‌بارد و علاوه‌بر خنک‌شدن هوا، پوشش استپی و خاردار جزیره را سرسبز و زیبا می‌کند. به همین خاطر است که این جزیره مقصدی برای سفر نوروزی است.

زیبایی های جزیره ابوموسی

در ابوموسی چه کنیم؟

از زیبایی ساحل در بازه زمانی سفر نوروزی یا منظره اقیانوس، آب زلال، ماهی و شاه‌میگوهای تازه لذت ببرید و اگر بودجه دارید از محلی‌ها مروارید بخرید!

در ضمن، اگر اهل دل و مرد سفر هستید؛ شاید بد نباشد به جزایر تنب بزرگ و کوچک و منطقه حفاظت شده فارور در حوالی جزیره سر بزنید.

جاذبه های جزیره ابوموسی

۲. منظره جنگل‌های ارسباران از بلندای قلعه بابک

دومین جای بکری که برای سفر نوروزی امسال پیشنهاد می‌دهیم؛ در فاصله دویست کیلومتری شهر تبریز قرار گرفته و یک طبیعت‌گردی ویژه و منحصر به فرد در اختیار شما قرار می‌دهد. اگر پیچ و خم، پست و بلند، دشت و جنگل، سکوت طبیعت و غرش باد در گلوگاه کوهستان را دوست دارید، باید خود را از تبریز به روستای کلیبر برسانید.

قلعه بابک مقصد مسافران نوروزی

وقت رسیدید، می‌توانید یک شب در آنجا بمانید، صبح زود عازم قلعه بابک شوید، از بلندای قله دل‌به‌دل جنگل‌های ارسباران دهید و اگر عاشق شدید، راه را برگردید و یک ساعت تا منطقه گردشگری آینالو طی کنید.

چرا قلعه بابک؟

قلعه بابک به عنوان دومین گزینه سفر نوروزی روی بلندای قله‌ای قرار گرفته که سر به آسمان می‌کوبد و چشم‌انداز آن به‌جای ساختمان و دود شهر، با جنگل و دره و مه تزیین شده است.

قلعه بابک

اگر تماشای آبی آسمان، سبزی بوته و درخت، خاکستری خاک جنگل و تلالو نور خورشید که گاه و بیگاه از بین انبوه ابرها راهی به چشم بیننده می‌یابد شما را وسوسه نمی‌کند که هیچ، اما اگر این‌ها به علاوه تماشای یکی از موفق‌ترین بناهای نظامی تاریخ ایران، روستا و باغ‌گردی، کمپ در جنگل و ملاقات آهو و مارال‌های وحشی وسوسه‌انگیز است؛ از امروز برنامه سفر را بچینید.

قصه قلعه بابک

اگر با دوران شومی که دو قرن سکوت را به تاریخ پرافتخار ایران تحمیل کردند، آشنا باشید، به احتمال زیاد نام بابک خرم‌الدین را هم به گوش شنیده‌اید. او فردی است که با تاکتیک‌های چریکی، دو دهه با خلیفه سفاک عباسی جنگید و در آخر نیز نه در میدان نبرد، که در پی خیانت یکی از یاران از ادامه مبارزه بازماند.

سفر نوروزی به قلعه بابک

اگرچه امروز خبری از قلعه بابک به آن شکل نیست، اما از راه یک نفره آن در دل ارتفاعات کوه و بازمانده‌های اندک می‌توان حدس زد که با تماشای پایین دست، چگونه نقشه شبیخون و محاصره نیروهای اشغالگر خارجی در دره و بلندای منطقه کشیده می‌شده است.

آب و هوا و زیست بوم منطقه

قلعه بابک و جنگل‌های ارسباران جان می‌دهند برای یک سفر نوروزی! چون اوایل بهار هوا نه آنقدر سرد است که صعود و کمپ در طبیعت دشوار باشد و نه آنقدر گرم است که پیاده‌روی و طبیعت‌گردی برای سلامت افراد مشکل ایجاد کند.

جاذبه های قلعه بابک

در قلعه بابک چه کنیم؟

اگر با این جاذبه موافقید و قصد دارید سفر خود را تنظیم کنید؛ پیشنهاد ما این است؛ پس از رسیدن به روستای کلیبر (نزدیک به شهر تبریز و اهر) حتما یک شب را در آن‌جا بمانید. این روستا زیبا و سرسبز است.

صبح زود یک روز بهاری سفر نوروزی را شروع کنید. از روستا عازم جاده قلعه بابک شوید، اگر ورزیده‌اید، در اولین ایستگاه ماشین خود را پارک کنید، در غیر اینصورت تا جایی که جاده اجازه می‌دهد رانندگی کنید. از آنجا راه را پیاده ادامه دهید. در مسیر از محلی‌ها نوشیدنی بخرید و یا اینکه در کافه دنجی که سر راهتان سبز می‌شود نفسی چاق کنید. دوباره به دل کوه بزنید و خود را به قله برسانید. مزاحم خلوت شما نمی‌شویم. از منظره بکر و باقیمانده قلعه کام بگیرید.

دیدنی های قلعه بابک

بعد از این مرحله از سفر، می‌توانید در فاصله یک ساعت از قلعه، در منطقه گردشگری آینالو واقع در قلب جنگل‌های ارسباران کمپ کنید. البته، اگر اهل روستاگردی هستید؛ نام‌های شجاع‌آباد، هجران‌دوست، آغویه و علی آباد را به خاطر بسپارید.

۳. تنگه رغز؛ ۶۴ آبشار و ۱۰۰ حوضچه برای شنا

تنگه رغز از آن جاهایی است که حتی تماشای تصاویرش هم نفس‌ها را در سینه حبس می‌کند. به محض پا گذاشتن به تنگه آن هم در بهار و برای سفر نوروزی دنیای واقعی را فراموش می‌کنید و انگاری به یکی از کارتون‌های دیزنی وارد شده باشید.

تنگه رغز مقصد مسافران نوروزی

همه چیز به قدری فانتزی می‌شود که زمان از حرکت بازایستاده و همه‌چیز تبدیل لذت‌جویی حداکثری از زیبایی طبیعت می‌شود. البته، تنها موانع در راه انتخاب تنگه رغز به عنوان مقصد سفر نوروزی امسال عدم آمادگی جسمانی کافی و ترس از آبتنی است.

چرا تنگه رغز؟

اول اینکه تنگه رغز در شهرستان داراب استان فارس است و این یعنی ملاقات با پرسپولیس، نقش شاپور، آتشکده آذرخش، پاسارگارد، حافظ، سعدی و تمامی جاذبه‌های شیراز؛ ثانیا مگر چند نقطه دیگر در ایران به شما این امکان را می‌دهند تا با امنیت کامل کنار انبوهی آبشار کوچک‌وبزرگ کمپ کنید، هرجا تشنه شدید از آب چشمه بنوشید، آزادانه در کنار ماهی‌ها آبتنی کنید و بدون مزاحمت، کوه و صخره را بپیمایید؟

سفر نوروزی به تنگه رغز

قصه تنگه رغز

تنگه رغز یکی از بکرترین جاهای دیدنی ایران است و تا پیش از فراگیری اینترنت این بهشت بود و مردم محلی و اندک ایران‌گردان حرفه‌ای که به هر پستویی سرک می‌کشیدند.

تنگه رغز

آب تنگه از جنگل بالادست می‌آید (سرچشمه رغز) و پس از طی چیزی در حدود چهار کیلومتر درون تنگه دوباره به زمین باز می‌گردد. از ۶۴ آبشار موجود در تنگه تنها ۱۰ یا ۲۰ مورد امکان فراز و فرود دارد و ارتفاع آن‌ها بین ۶ الی ۶۵ متر متغیر است. حوضچههای نیز بین ۶ الی ۲۰ متر عمق دارند و این یعنی تنگه شناگران ماهر را دعوت کرده است.

آب و هوا و زیست بوم

بهار و تابستان ماه‌های فوق‌العاده‌ای برای ماجراجویی در رغز هستند. البته، اگر برای سفر نوروزی راهی هستید؛ توصیه می‌کنیم پیش از حرکت به سمت تنگه (از شیراز به داراب) حتما هواشناسی را کنترل کنید تا باران از لذت سفر نکاهد. به جز این، در حوضچه‌ها کنار ماهی‌ها شنا می‌کنید و در مسیر صعود و فرود با لانه پرندگان مواجه می‌شوید. لطفا دقت کنید که سفر شما آنها را بی‌آشیانه نکند.

دیدنی های تنگه رغز

در تنگه رغز چه کنیم؟

تنگه رغز حداقل ده ساعت یک روز سفر نوروزی شما را پر می‌کند. به جز سرویس بهداشتی و پارکینگ نیز امکانات دیگری وجود ندارد و تنها امکان اجاره تجهیزات و دریافت آموزش برای طی مسیر فراهم آمده است.

تنگه رغز

در نتیجه، تا حد امکان با تجهیزات حاضر شوید. به جز این، شما نزدیک شیراز هستید و پس از یک یا دو روز طبیعت گردی در رغز، می‌توانید باقی عید را یک گردشگر شهری باشید!

۴. جنگل ابر شاهرود؛ سرسبزی چندمیلیون‌ساله

تا اینجا به جزیره، نوک کوه و دل زمین رفته‌ایم و نوبتی هم باشد، نوبت یک کمپ جنگلی برای سفر نوروزی است. بنابراین پیشنهاد ما سفر به جنگل ابر شاهرود است.

سفر نوروزی در جنگل ابر

اگر به نقشه نگاه کنید، جایی بین گرگان و شاهرود، یک راه فرعی وجود دارد و در میانه مسیر، روستا و جنگل ابر خودنمایی می‌کنند. علت انتخاب ما بکر بودن این جنگل در مقایسه با گزینه‌های دیگر و البته نزدیکی یک روستا به آن برای خرید تجهیزات و یا اجاره اتاق است.

چرا جنگل ابر؟

جنگل ابر پیشنهاد یک سفر نوروزی خوب و به معنی واقعی کلمه بکر و طبیعی است. بافت گیاهی جنگل کاملا دست نخورده باقی مانده و حیات جانوری آن به اندازه‌ای غنی است که توصیه نمی‌کنیم شب را تنها سحر کنید. بهتر است کنار دیگران چادر بزنید و آتش را تا صبح روشن نگاه دارید.

زیبایی های جنگل ابر

زمانی که به ارتفاعات آن می‌روید با اقیانوسی از ابر مواجه می‌شوید و اگر ورزیده باشید؛ چشمه و آبشارهای درون آن شما را برای ماجراجویی فرا می‌خوانند. روی هم رفته افرادی که برای سفر نوروزی خود به دنبال یک جنگل بکر هستند، به دشواری انتخابی بهتر از ابر پیدا خواهند کرد.

قصه جنگل ابر

این جنگل بازمانده جنگل‌های هیرکانی از میلیون‌ها سال پیش است. به سال ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران ثبت شده و در ۱۳۹۳ به عنوان یک منطقه حفاظت شده معرفی گشته است.

قصه جنگل ابر

آب و هوا و زیست بوم

در چهار فصل سال حتی بهار و سفر نوروزی سقف آن از ابر پوشیده است؛ با این تفاوت که در شش ماه سرد، به دلیل دمای پایین، تقریبا امکان لذت بردن از طبیعت برای گردشگران وجود ندارد. اما در شش ماهه نخست سال، نم باران، پرواز پرندگان، آواز درختان و عطر گیاهان روح و روان آدمی را تازه می‌کند.

آب و هوای جنگل ابر

انواع درختان راش و بلوط به همراه گیلاس وحشی و گیاهانی نظیر چوبک، آویشن و شبدر بافت گیاهی جنگل را می‌سازند و خرس قهوه‌ای، گرگ، پلنگ، شغال، روباه، عقاب، قرقاول، کبک، شاهین و فاحته حیوانات آن هستند.

در جنگل ابر چه کنیم؟

در این جنگل کنار چشمه‌های قطری و ترش کمپ راه بیندارید، با دوربین شکاری پرواز پرندگان را تماشا کنید، به پیاده روی و دوچرخه سواری بپردازید، اگر ورزشکارید و تجهیزات دارید برای دیدار آبشار شرشر و آلوچال به دل جنگل بزنید، گیاهان دارویی بچینید، سری به آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی بزنید، به روستاهای شیرین آباد و بسطام سرکشی کنید و البته که به یادگار عکس بگیرید.

جنگل ابر

چند جای بکر دیگر برای سفر نوروزی

در این نوشته چهار جای بکر برای سفر نوروزی را به طور مفصل تشریح کردیم تا برای مسافرت عید امسال یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. اما اگر سلیقه شما با موارد بالا همخوانی ندارد و گزینه‌های بیشتری روی میز می‌خواهید؛ پیشنهادهای زیر که برای جلوگیری از طولانی شدن متن به صورت مختصر معرفی و مطرح شده‌اند، آماده‌اند تا سلیقه و نیاز شما را پاسخ دهند.

۵. سفر در خط ساحلی خلیج فارس تا دریای عمان

از خرمشهر تا گواتر چیزی در حدود دو هزار کیلومتر جاده است که با تقسیم هوشمندانه آن بر روزهای تعطیلی عید می‌توانید از اروند، تالاب شادگان، جزیره خارک، سیراف، آبگرم لشتقان، معبد هندوها، قلعه پرتقالی‌ها، جنگل حرا، چابهار، تالاب لیپار و روستای بریس دیدن کنید. به این امر توجه داشته باشید که این انتخاب بی‌شباهت به سفرهای تن تن نیست و شما از ابتدای خلیج فارس تا انتهای دریای عمان را می‌پیمایید.

سفر نوروزی دریای عمان

۶. منطقه حفاظت شده مراکان خوی

منطقه حفاظت شده مراکان خوی برای سفر نوروزی چیزی شبیه به جنگل ابر که پیش از این معرفی شد است با این تفاوت که به جای شمال شرقی، در شمال غربی ایران واقع شده. برای رسیدن به این منطقه باید بین شهر جلفا و رودخانه مرزی ارس قرار گرفت و از پوشش طبیعی و بافت جانوری فوق العاده آن لذت برد.

سفر نوروزی مراکان خوی

اگر با یک اهل فن در سفر نوروزی باشید، میوه‌های وحشی درختان را تناول خواهید کرد و از دور، پرواز عقاب، کوهنوردی میش و قوچ، شنای اردک و سمور و بسیاری دیگر را به چشم می‌بینید.

۷. بهشت گمشده یا منطقه حفاظت شده تنگ بستانک

در مرودشت شیراز منطقه‌ای حفاظت شده وجود دارد که نام بهشت گمشده ایران را یدک می‌کشد. همانند تنگه رغز تا پیش از رواج ایرانگردی و گسترش اینترنت راز وجود این بهشت بین مردم محلی محدود بود؛ اما حالا من و شما هم می‌توانیم در صد و بیست کیلومتری شیراز طعم بهشت را مزه کنیم.

تنگ بستانک بهشت گمشده

در نتیجه، اگر به توصیف جاری بودن رود زیر درختان علاقه داشته باشید و بخواهید آبشار، کوچه باغ، جنگل و شالیزار را یک جا ببینید؛ کافی است برای سفر نوروزی راهی تنگ بستان شوید.

۸. سفر نوروزی به الموت به یاد حسن صباح!

الموت منطقه‌ای زیباست که از قزوین تنها هفتاد یا هشتاد کیلومتر فاصله دارد. زیبایی و جلال کوهستان، پوشش گیاهی شاداب بهار، دریاچه اوان و دره گرماگلو دلایل برجسته سفر به الموت هستند؛ اما آنچه حال‌وهوای مسافرت را کمی خاص و مرموز می‌کند، ملاقات با قلعه الموت، مقر فرماندهی حسن صباح است.

سفر نوروزی به الموت

او که از دربار سلجوقی رانده شده بود به مصر رفت، آموزش دید و با برگشت به ایران فرقه اسماعلیه را بنا نهاد. رازها و افسانه‌ها درباره چگونگی حکمرانی در قلعه فراوان است و اگر به تاریخ علاقه دارید؛ قصه حسن صباح و قلعه الموت را در فرصت سفر نوروزی از دست ندهید.

اگر هم دوست داشتید به کاروانسرای سعدالسلطنه، خیابان سپه، مسجد النبی، کاخ چهلستون قزوین و کلیسای کانتور از دیگر جاهای دیدنی قزوین سر بزنید.

۹. دشت شیبمار، منطقه مرزی خوزستان و چهارمحال بختیاری

اگر دوست دارید به دشتی وارد شوید که رودخانه، تالاب، آبشار، پوشش بوته و جنگل، بافت جانوری غنی و آثار باستانی دوره اشکانی را توامان داشته باشد، باید در جاده مسجد سلیمان به شهرکرد به دنبال ورودی شیمبار باشید. اگرچه شکار بیرویه تعداد حیوانات وحشی را به حداقل رسانده، اما شرط عقل این است که در مناطق امن کمپ کنید و تمهیدات لازم را بیندیشید.

سفر نوروزی به دشت شیبمار

در ضمن از آنجا که اطراف این دشت ایلات بختیاری حاضر هستند، می‌توانید به صورت دست اول از آن‌ها صنایع دستی بخرید. به خاطر داشته باشید که کباب، نان و عسل روستانشینان هم فوق‌العاده است و در روزهای بهاری برای سفر نوروزی می‌چسبد.

۱۰. آبشار نوژیان لرستان

استان لرستان از آن مناطقی است که کشف آن در قالب یک سفر نوروزی ممکن نیست. اما از بین قلعه فلک الافلاک، دریاچه گهر، آبشار بیشه، آبشار وارک، دریاچه کیو، دشت لاله‌های واژگون، تنگه شیرز، تنگه هلت، آبشار سفید، مخمل کوه، آبشار گریت و غار کلما، قرعه ما به نام آبشار نوژیان افتاد.

سفر نوروزی به آبشار نوژیان لرستان

برای دیدار این آبشار ۹۵متری باید چند کیلومتری در جاده کمربندی خرم آباد رانندگی کنید که البته با هوای بهار و سفر نوروزی جذاب است. در کمتر از یک ساعت به طبیعت بکری می‌رسید که برای کمپ کردن ساخته شده است. صدای آبشار، آب جاری، سرسبزی کوه، عطر گیاهان دارویی و طبیعت بکری که تا انتهای افق پیشروی می‌کند.

جمع‌بندی و کلام آخر

در این نوشته ۱۰ مورد از بهترین مناطق بکر ایران برای سفر نوروزی معرفی شدند. نیازی به تاکید نیست که گزینه‌های سفر به موارد بالا محدود نمی‌شود و دنیایی ناگفته باقی مانده است. با این تفاسیر، خوشحال می‌شویم که نظر خود را با ما درمیان بگذارید و در غنی شدن این لیست کمک کنید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

6 دیدگاه

  1. امیر می‌گوید

    کاش از گوشه طبیعت اردبیل وتبریز روستایه سرقیه دربین مرز اردبیل وتبریز قرار گرفته وفاصله زمانی ان تا شهر سرعین نیم ساعت رانندگی هستش وبسیار زیبیا دردره کوهایه سبلان قرار دارد جایه بسیار قشنگ وزیباست ودریاچه طبیعی که دراون منطقه هستش باعث شده پرندگان مهاجر به اونجا بیاین چون منم زاده اونجاهستم دوست دارم هموطنان عزیزم برای تماشا طبیعت زیبایه اونجا یسری بزنن وما درخدمتشون باشیم

  2. omidteiymori1@gmail.com می‌گوید

    عالی بود تشکر از زحمات شما در اطلاع رسانی دقیق

  3. محمدرضاحسنی می‌گوید

    سلام ممنون از اطلاعات بکر وجالب شما خیلی افراد از جمله خود من هیچ اطلاعاتی در مورد موارد ذکر شده نداشتم بازم ممنونم

  4. میترا می‌گوید

    روستای قادیکلای استان مازندران رو از قلم انداختین

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      حتما به فهرست اضافه می‌کنیم 🙂
      شما تجربه‌ای از این روستا دارین که برامون تعریف کنین؟

  5. معصومه می‌گوید

    عالی بود