غذاها و رستوران‌ها

استانبول پر است از مزه‌های جدید. تنوع فراوان مواد غذایی این شهر خوش و آب و رنگ، هر سلیقه و ذائقه‌ای را به راحتی راضی نگه می‌دارد. مواد اولیه‌ی مورد استفاده، عموماً تازه‌اند و کیفیت قابل قبولی دارند. در رستوران‌های ارزان‌قیمت و دکه‌های فروش غذا یا تنقلات هم –بر خلاف خیلی جاهای دیگر- خطر مسمومیت تهدیدتان نمی‌کند و می‌توانید با خیال راحت، ضمن گشت و گذار، از خوراکی‌های متنوعی که به چشم‌تان می‌‌خورد، بچشید و لذت ببرید.

 

صبحانه

وعده‌ی صبحانه را مسافران استانبول، عموماً در هتل صرف می‌کنند. صبحانه‌های ترکی بسیار باب دندان است و مجموعه‌ی متنوعی از غذاهای سرد و گرم در آن پیدا می‌شود.

پنیرهای ترکیه، لذیذ هستند و تنوع زیادی دارند. کره با انواع مربا، خامه، عسل، سبزیجات سرد و گرم، تخم‌مرغ آب‌پز یا نیمرو، املت، میوه و سبزیجات تازه، زیتون‌های خوشمزه‌ی ترکی، سوسیس و ژامبون، لقمه‌هایی از نان و پنیر و سبزیجات، ماست و... همه سر سفره‌ی صبحانه‌ی ترک پیدا می‌شوند. شیر و آب‌میوه هم البته هست، اما چای و قهوه‌ی ترکی محبوبیت بیشتری دارند.

نان‌های صبحانه اغلب یا نان سفیدند یا کلوچه‌ها و نان شیرینی‌های مختلف. تنوع نان معمولاً زیاد است، اما بیشتر نان‌ها، برشته‌تر و خشک‌تر از چیزی هستند که ما به آن عادت داریم.

 

میان‌وعده‌ها

تنقلات، شیرینی‌جات و غذاهای سبک در تمام کوچه‌ها و خیابان‌های پر توریست استانبول به فروش می‌رسند. از گاری‌های بلوط بوداده و صدف وآب‌نبات‌کشی و نان گرفته تا ویترین‌های پر از لقمه‌های لذیذ و سیب‌زمینی تنوری و انواع باقلوا و بستنی و میوه‌ی تازه و ذرت آب‌پز و کبابی و گردو و بادام و خلاصه هر چه که فکرش را بکنید، طی پیاده‌روی در استانبول در دسترس است.

از خوشمزه‌ترین غذاهای خیابانی استانبول، امتحان کردن کُمپیر (سیب‌زمینی تنوری با مخلفات فراوان)، سیمیت (نانی گرد و برشته و کنجدی)، بورک (لقمه‌های نازک نانی شبیه لواش که با مواد مختلف پر می‌شوند)، بستنی قیفی که به شکلی جذاب و تماشایی سرو می‌شود، آب‌میوه‌ی تازه و البته فنجانی چای با باقلوا را به شما توصیه می‌کنیم. باقی، بسته به ذائقه و حس ماجراجویی خودتان دارد.

 

ناهار و شام

فکر بردن کنسرو و غذاهای آماده و آشپزی کردن را از سرتان بیرون کنید؛ ذائقه‌ی ترک‌ها بسیار به ما شبیه است و مواد اولیه‌شان هم چندان تفاوتی ندارد. برنج سفید را کم می‌خورند و آن هم نرم‌تر، اما غذاهای گوشتی، دریایی و ادویه‌هایی که در طبخ غذاها به کار می‌برند، شبیه غذاها و ادویه‌های ایرانی است و مواد اولیه، به خصوص ماهی و سبزیجات اغلب تازه‌اند. کباب‌های ترکی فراوان و متنوع‌اند؛ دونر کباب یا همان کباب ترکی، کباب آدانا و اورفه که شبیه کباب کوبیده‌اند و اغلب با کمی برنج و نان و سبزیجات سرو می‌شوند، انتخاب‌های خوبی برای یک وعده غذا هستند.

اسکندر کباب هم جزو غذاهای معروف ترکی است که برخلاف اسم‌اش، گوشت پخته شده با اندکی آب و دنبه‌ی فراوان است که روی چند تکه نان باگت می‌ریزند و کنارش ماست می‌گذارند. کوفته‌ی ترکی، از دیگر غذاهای محبوب استانبول است که احتمالاً با آن آشنا هستید، هرچند که روش طبخ آن با راه و روش ما فرق دارد و اغلب، خشک و کبابی است. پیده و لامهجون، مدل‌های خاورمیانه‌ای و کم‌کالری‌تر پیتزا هستند: مخلوطی از گوشت چرخ شده با پیاز و سبزیجات روی یک لایه‌ی نازک پنیر که غذاهای ساده و خوشمزه‌ای به‌شمار می‌روند.

ماهی، در استانبولِ کنار آب، غذای محبوب و خوشمزه‌ای با تنوع فراوان است؛ هم از نظر نوع و هم از نظر قیمت. ممکن است یک ساندویچ ماهی سرخ‌شده با اندکی سبزیجات را کنار بسفر به قیمت پنج لیر بخرید و یا در رستورانی شیک، بابت یک ماهی درشت که خودتان از توی سینی انتخابش کرده‌اید و سرخ‌شده‌اش را به همراه مخلفات صرف کرده‌اید، صورت‌حسابی تا صد و پنجاه لیر جلویتان بگذارند.

فست‌فودهای زنجیره‌ای مشهور دنیا، از جمله مک دونالد، پیتزا هات، برگر کینک و کی‌اف‌سی هم در محله‌های توریستی مثل تقسیم و بعضی از مرکزخریدها شعبه دارند؛ اما همیشه می‌توانید از بین غذاهای ترکی، بشقابی انتخاب کنید که هم سالم‌تر باشد و هم خوشمزه‌تر. به هر حال مثلی هست که یک راه خوب برای شناختن فرهنگ کشور مقصد، پرزهای چشایی است.

برای کنار غذا، انتخاب‌های متعددی پیش روی شماست؛ از زیتون‌های رنگارنگ گرفته تا دلمه و سیب‌زمینی سرخ‌کرده و پوره‌شده و انواع سالاد و بورانی و دوغ و نوشابه و ماءالشعیر. البته پیشنهاد ما به شما این است که همیشه غذا را سبک‌تر انتخاب کنید تا برای تنقلات خوش آب و رنگ و خوش‌بویی که به چشم‌تان می‌خورد، جا داشته باشید. 

استانبول به سبک علی‌بابا