آبشار لاتون

آبشار لاتون آستارا چطور جایی است و از کجا باید رفت؟

معرفی بهترین مسیرها به همراه تصاویر آبشار

مسیرهای کوهپیمایی خوب که مقصد جالبی هم داشته باشند در ایران کم نیست. از قله‌ها تا ییلاق‌ها و آبشارهای مرتفع در هرجای ایران پیدا می‌شود اما کمتر جایی مثل آبشار لاتون در گیلان ترکیبی از چند جاذبه برای انتخاب به عنوان مقصد دارد.

در این مقاله از مجله گردشگری علی‌بابا آبشار لاتون را معرفی می‌کنیم اما این آبشار نماینده‌ای است برای جنگلی زیبا، دریاچه‌های میان کوهستان، ییلاق‌های بکر، رودخانه و فرصتی برای صخره‌نوردی. قبل از توضیح بیشتر به شما می‌گوییم آبشار لاتون بلند‌ترین آبشار ایران است پس ارزش یک سفر یک روزه را دارد.

حالا برویم سراغ این که این آبشار کجاست و از چه مسیرهایی می‌شود به این آن رسید.

ارتفاع قله اسپیناس لاتون چقدر است؟
۲۱۰۵ متر از سطح دریا.
قلعه لاتون واقعا قلعه است؟
اگر از دور به قله اسپیناس نگاه کنید شبیه یک قلعه باستانی است اما واقعا قلعه نیست.
مسیر سوها به لاتون از کجاست؟
مبدا مسیر از روستای «سوها» است. از شهر اردبیل یا نمین باید به شهر آبی‌بیگلو بروید و بعد از پشت سر گذاشتن سه روستا که میان مزارع هستند در نهایت به سوها می‌رسید.
مسیر کوته کومه به لاتون از کجاست؟
ابتدا باید به شهر لوندویل در مسیر جاده تالش به آستارا بروید؛ سپس راه فرعی جنوب را در پیش بگیرید تا بعد از چند کیلومتر به روستای کوته کومه برسید. از اینجای مسیر حدودا ۶ کیلومتر در راه گلی و جنگلی تا خود آبشار راه دارید.

آبشار لاتون کجاست؟

آبشار لاتون در غرب شهر لوندویل (یکی از بخش‌های آستارا) و در میان منطقه‌ای کوهستانی و مرتعی واقع شده است.

با این که آبشار در موقعیتی خاص و دور از شهر است اما وجود جاده و روستاها در مسیر باعث شده تا دسترسی به آن آسان باشد.

آبشار لاتون کجاست؟

دسترسی به آبشار لاتون از دو مسیر امکان‌پذیر است.

  • مسیر سوها به لاتون
  • مسیر لوندویل به لاتون

مسیر لوندویل از طرف گیلان است و مسیر سوها از طرف استان اردبیل. سوها در اصل نام روستا و دریاچه‌‌ای است که گردشگرانی که از سمت اردبیل می‌خواهند به لاتون بروند آنجا مبدا سفرشان است.

این دو مسیر تفاوت‌هایی دارند.

۱. مسیر لوندویل به آبشار لاتون

فاصله لوندویل تا آبشار لاتون حدود ۱۴ کیلومتر است. تقریبا نصف این مسیر یعنی تا روستای «کوته کومه» آسفالت شده و بقیه آن تا حدود ۱ کیلومتری آبشار خاکی است. بعد از آن هم مسیر کوتاهی باید بین جنگل پیاده رفت تا به پایین آبشار رسید.

اگر می‌خواهید با خودروی سواری به لاتون بروید این مسیر در اکثر روزهای سال، اگر برفی نباشد تا روستای کوته کومه مناسب است بعد از آن هم جاده خاکی اگر باران نباریده باشد و زمین خشک باشد با خودروی سواری می‌شود تا انتهای راه را رفت. در روزهای بارانی به خاطر گل و لای و لغزنده شدن عبور خودرو سخت می‌شود. به ویژه چون جاده کوهستانی، با شیب‌ تند و بدون گاردریل است توصیه نمی‌شود.

۱. مسیر لوندویل به آبشار لاتون

اگر بدون خودرو سفر می‌کنید یا نمی‌خواهید مسیر خاکی را با خودروی سواری رانندگی کنید، اهالی روستا وانت (همان نیسان آبی خودمان) دارند که با پرداخت مبلغی شما را تا انتهای جاده می‌برند. اگر هم خودروی آفرود و دودیفرانسل دارید که مسیر چندان سختی نیست.

مسیر کوتاهی که باید پیاده بروید به خاطر رفت و آمدهای زیاد کاملا واضح است و هیچ دوراهی در مسیر نیست.


بیشتر بخوانید: معرفی بهترین مسیرهای پیاده روی در ایران


۲. مسیر سوها به لاتون

این مسیر نسبت به مسیر گیلان چالشی است؛ چون بیشتر آن باید پیاده طی شود و جاده مشخصی هم ندارد. مبدا مسیر از روستای «سوها» است. از شهر اردبیل یا نمین باید به شهر آبی‌بیگلو بروید و بعد از پشت سر گذاشتن سه روستا که میان مزارع هستند در نهایت به سوها می‌رسید.

بعد از سوها تا دریاچه‌ای به همین نام جاده خاکی به طول ۳ کیلومتر هست که می‌توانید با کمک خودروی اهالی روستا بروید.

مسیر سوها به لاتون

از دریاچه سوها تا آبشار لاتون روستا یا دهکده‌ای نیست و فقط یک استراحتگاه کلبه‌ای وجود دارد.

مسیر سوها تا لاتون جاده مشخصی ندارد و به همین دلیل توصیه می‌شود همراه با گروه‌های گردشگری یا به کمک راهنمای محلی سفر کنید. در هر صورت بهتر است از GPS برای پیدا کردن راه استفاده کنید و قبل از حرکت مسیرهای مناسب را از wikiloc پیدا کنید. با این که این مسیر زیباتر و هیجان‌انگیز است اما به افراد کم‌تجربه پیشنهاد نمی‌شود.

laton waterfall

اکثر گروه‌هایی که مسیر سوها به آبشار را انتخاب می‌کنند برنامه سفرشان رفتن به روستای کوته کومه و بعد از آن لوندویل است به همین دلیل بدون خودروی شخصی سفر می‌کنند.

گروه‌های دوچرخه‌سواری کوهستان هم هر دو مسیر را چندین بار رفته‌اند و مشکلی وجود ندارد.

هر دو مسیر برای سفری یک روزه به شرطی که صبح زود حرکت کنید مناسب است. اگر تمایل به توقف و اقامت دارید، در روستای کوته کومه استراحتگاه و اقامتگاه وجود دارد. در همین نقاط توقف اقلامی مثل خوراکی، آب معدنی، چای، آب‌ جوش و غذای ساده‌ای می‌توانید تهیه کنید.

چرا باید به لاتون سفر کرد؟

اگر دنبال دلایل قانع کننده برای سفر به آبشار لاتون هستید فقط کافی است به تصاویر این طبیعت بکر و دیدنی توجه کنید. اگر تصاویر کافی نیستند پس با خواندن توضیحات حتما مشتاق رفتن می‌شوید.

ازگیل لاتون

دلیل اول و اصلی خود آبشار است. آبشاری به ارتفاع ۱۰۵ متر با آبی همیشه جاری که شاید در بعضی ماه‌ها از حجم آبش کم شود اما هیچ وقت قطع نمی‌شود. این آبشار از نظر ارتفاع بلندترین آبشار ایران است.

مناظر آبشار لاتون

دلیل دوم مسیر زیبای آبشار لاتون است. چه مسیر لوندویل گیلان و چه مسیر سوها از اردبیل هردو زیبا و پر از منظره‌های دیدنی هستند. اگر روز آفتابی سفر کنید چشم‌انداز آبشاری که از ۱ کیلومتری دیده می‌شود برای عکاسی عالی است.

دشت در مسیر آبشار لاتون

از مسیر سوها به لاتون هرچه بگوییم کم است. دریاچه و فضای باز اطراف آن، دشت‌های گل بابونه و شقایق بعد از دریاچه، جنگل انبوه هیرکانی پر از درختان ازگیل، انار ترش و بوته‌های توت‌فرنگی، ییلاق‌هایی که روستاییان دام‌های خود را برای چرا می‌برند، قله اسپیناس و رودخانه‌ای که منشا آبشار است خلاصه‌ای از زیبایی‌های این مسیر است.

گل های بابونه در مسیر آبشار لاتون

اهالی منطقه تالشی هستند و شغل بیشترشان دامداری است. با سفر به این منطقه، زندگی روستاییان را از نزدیک می‌بینید و تجربه کوتاهی از زندگی ساده و بی‌آلایش دور از شهرها را خواهید داشت.

آب و هوای آبشار لاتون چطور است؟

آب و هوای کل گیلان معتدل و چهارفصل است اما مناطق کوهستانی سرد‌تر و مناطق جنگلی بیشتر روزهای سال مه‌آلود است. دمای هوا در گرم‌ترین روز تابستان تا حدود ۳۵ درجه بالا می‌رود و سرد‌ترین روزهای پاییز و زمستان حدود صفر درجه سانتی‌گراد است.

آب و هوای آبشار لاتون

در کل بهترین زمان برای سفر به آبشار لاتون از اوایل بهار یعنی فروردین تا اوایل پاییز یعنی ماه مهر است. ماه تابستان با این که طبیعت کاملا سبزپوش و پرگل است اما هوای شرجی کمی‌ اذیت‌ کننده است.

بهترین زمان سفر به لاتون

قله اسپیناس

در بیشتر عکس‌های آبشار لاتون قله‌ای نمایان است مه گویی سازه‌ای مثل قلعه روی آن وجود دارد.

قله اسپیناس

اسپیناس یا اسپینه با ارتفاع ۲۱۰۵ متر از سطح دریاهای آزاد دارد بلندترین قله در منطقه لوندویل و آستارا است. نوک قله صخره‌ای و دیواره‌هایی عمودی دارد که از دور شبیه قلعه‌ است. برخی افراد باور دارند در زمان‌های دور قلعه‌ای بالای کوه بوده و از آن برای دفاع از هجوم دشمنان استفاده می‌شد اما شواهد و مستندات کافی برای این ادعا وجود ندارد.

قله اسپیناس محل آبشار لاتون

آنهایی که مسیر سوها به لاتون را انتخاب می‌کنند از کنار قله می‌گذرند و فرصت کوتاهی برای تماشای منظره کوه‌های کم ارتفاع و جنگل‌های هیرکانی را دارند.

دشت نیارق

هرچه به سمت اردبیل نزدیک شوید، از حجم جنگل کم می‌شود و دشت‌های باز بدون درخت بیشتر دیده می‌شود. مناطق مرتفع اطراف لاتون پر از ییلاق‌هایی است که بیشتر چراگاه دام اهالی هستند.

نیارق

اگر فرصت کافی داشتید می‌توانید از کمپینگ و گردش در این ارتفاعات لذت ببرید. یکی از این مناطق به نام نیارق در شمال غربی آبشار است. نیارق نام یکی از روستاهای کنار روستای سوها است که در ابتدا به آن اشاره کردیم. چشم‌انداز زیبایی این ییلاق و دام‌هایی که در بهار و تابستان مشغول چریدن هستند و صدای زنگوله‌ها حس و حال خوبی دارد.

امکانات و اقامت در اطراف لاتون

همانطور که گفته شد سفر رفت و برگشت یک روزه به لاتون امکان‌پذیر است اما به هرحال اگر نیاز به اقامت شبانه داشتید در روستای کوته کومه چند اقامتگاه و اتاق اجاره‌ای هست.

امکانات و اقامت در اطراف لاتون

چادر زدن برای اقامت شبانه توصیه نمی‌شود چون تغییرات جوی در کوهستان‌های گیلان سریع اتفاق می‌افتد و مهم‌تر این که حیوانات وحشی مثل گرگ و گراز در جنگل‌ها وجود دارد. هرچند حیوانات تا جایی که امکان داشته باشد از مناطق مسکونی انسان‌ها دور می‌مانند و علاقه‌‌ای هم به نزدیک شدن ندارند اما احتیاط شرط عقل است.

امکانات کلبه‌ها و استراحتگاه‌های واقع در مسیر مثل کلبه عمو یدالله خیلی ساده و صرفا برای تازه کردن نفس، خوردن غذا و پر کردن بطری‌های آب مناسب است. انتظار چیز زیادی نداشته باشید.

در طول هردو مسیر چشمه‌های کوچکی هستند که آب بعضی آشامیدنی است. به جهت بی‌نام و نشان بودن چشمه‌ها نمی‌توان به درستی گفت کدام آشامیدنی است؛ فقط محلی‌ها و آنهایی که زیاد در این مسیر رفته‌اند خوب می‌دانند.

بعد از لاتون کجا برویم؟

  • آبشار لاتون یک جاذبه گردشگری میان جاده‌ای نیست که در مسیر سفرهای متداول باشد. اغلب گردشگرانی که از شهرهای دور به لاتون می‌آیند در یکی از شهرهای اطراف ساکن می‌شوند.
  • آستارا و اردبیل بزرگترین شهرهای نزدیک هستند که هر کدام جاهای دیدنی بسیاری دارند.
  • رودخانه‌ای که از آبشار به پایین می‌ریزد در نهایت به دریای خزر در ساحل شهر لوندویل می‌ریزد. لوندویل خودش شهر بزرگ و گردشگر‌پذیری نیست و فقط ساحل آن می‌تواند جالب باشد.
  • در شمال آبشار لاتون جنگل فندقلو  بین استان گیلان و اردبیل قرار دارد که طبیعتی کم‌نظیر و امکاناتی مثل تله‌کابین دارد.

بیشتر بخوانید: زیباترین روستاهای ایران؛ سفر به طبیعتی بکر و دل‌انگیز


 

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 دیدگاه

  1. یونس می‌گوید

    عالی متشکرم